Státie áut núti obchádzať ich cez zeleň

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Marek Vida 27. apríla 2014

Dobrý deň, na našej Baníckej ulici už dlho tolerujeme ignorantov, ktorí parkujú vraj v povolenej T-križovatke no neuvedomujú si, ako tam svojou lenivosťou znepríjemňujú šoférovanie ostatným vodičom, ktorí sú nútení ničiť verejnú zeleň. Pritom miesta majú aj na riadnom parkovisku, no pre nich je pohodlnejšie stáť a zavadzať v križovatke.
Vraj je tam státie povolené, no je povolené aj vtedy, keď spôsobujú ničenie obrubníkov a mestskej zelene? Autá ich totiž musia obchádzať až po tráve a sami si môžete na fotke pozrieť, ako je to tam už vďaka nim rozbité. Chodia tam aj smetiarske autá, ktoré ich obísť po riadnej ceste nedokážu a celé to tam takto rozmlátili. Diery v ceste, obrubníky zničené, blato a v kaluže v dierach na verejnej zeleni.
Je možné tam zariadiť zákaz státia, aby sa nám zeleň a mestský majetok neničili vďaka týmto ignorantom aj naďalej?? Ďakujem za riešenie.

28. apríl 2014

John Deere

toto je na viacerych miestach pd :/
29. apríl 2014

Marek Vida

ja len dúfam, že odpoveď nebude typu "kým neporušia vyhlášku o státí a nechajú tam aspoň 3m na prejazd v oboch smeroch, tak s tým nemôžeme nič robiť". To nezostane nič iné ako chodiť s pásmom a merať či náhodou, nenechali menej ako tie potrebné 3m na prejazd :-) A už sme doriešili, zase to zostane tak ako je a naša rozbitá ulica bude stále horšia a horšia, samozrejme bez povšimnutia. Lebo prejazd autom je tu už ako po poľnej ceste a po chodníku s kočiarom ani nehovorím, nemožné bez toho aby ste z dieťaťa nevytriasli dušu...
29. apríl 2014

Marek Vida

a prepáčte, zabudol som ešte jednu vec - oni stoja aj na časti chodníku, ktorý má ledva 120cm celý. Takže ak sa píše vo vyhláške, že iní účastníci premávky ako chodci NESMÚ chodník používať, je to na pokutu? Výnimka je napr. ponechanie aspoň 1,5m na prechod chodcov a kočiarov, ak na tak širokom chodníku zaparkujeme... Oni tam však tých 1,5m nenechajú ani náhodou, pridal som takúto fotku. Samozrejme, ak niekto potrebuje naložiť väčšie predmety alebo deti do auta a stojí tam 10 minút, to sa toleruje, sme ľudia. Ale státie X hodín je už arogantné.
29. apríl 2014

Marek Vida

05. máj 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za zaslanie podnetu.
Podnet ako aj jeho prípadné riešenie zabezpečí referent dopravy odboru výstavby MsÚ Prievidza. O našich ďalších krokoch vás budeme informovať. Pripomíname však, že umiestnenie akéhokoľvek dopravného značenia môžeme zrealizovať iba po odsúhlasení Okresným dopravným inšpektorátom.


Michal Ďureje
hovorca mesta
21. máj 2014

Odpoveď samosprávy

Čakáme na stanovenie termínu zo strany Okresného dopravného inšpektorátu, počas ktorého by sme mohli vykonať miestnu obhliadku aj so zástupcami Okresného dopravného inšpektorátu.

Michal Ďureje
hovorca mesta
21. máj 2014

Marek Vida

Výborne, ďakujem. Dúfam len, že sa netrafíte, keď bude úplne sucho, zrovna to trochu zarastie trávou a nikto tam stáť nebude :-) Ale tie vyjazdené koľaje a jamy za obrubníkmi by tam zostať mali. Ešte raz vďaka za snahu.
23. jún 2014

Odpoveď samosprávy

Na základe podnetu prijatého prostredníctvom oficiálneho portálu mesta Prievidza, bolo vykonané miestne šetrenie za účasti Okresného dopravného inšpektorátu, ktorým sa zistilo nasledovné:

Na Baníckej ulici je v súčasnosti obojsmerná komunikácia. Z toho vyplýva, že státie vozidiel nie je prípustné. Vodiči, ktorý takto parkujú svoje vozidlá porušujú zákon. Daný podnet sme zaslali na riešenie MsP.
Dopravné značky sa smú používať len v takom rozsahu a takým spôsobom, ako to nevyhnutne vyžaduje bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky z toho dôvodu neuvažujeme s osadením trvalého dopravného značenia na Baníckej ulici.

Lucia Dujničová
Referent pre dopravu
Mestský úrad
23. jún 2014

Marek Vida

Ďakujem za poslednú informáciu, no nie je mi úplne jasná. Keď je tam obojsmerná premávka znamená to, že nesmú stáť v Téčku len v protismere ako ten starý červený bavorák, alebo porušujú zákon aj tie, ktoré stoja v smere svojej pomyselnej strany komunikácie? A keď presahujú na chodník užší ako 150cm tiež porušujú zákon?
Aby som v rámci dobrých vzťahov nemudroval a vopred ich slušne neupozornil na pokutovanie a potom budem za trdlo ja :-)
Ďakujem za lepší výklad vznikajúcich situácií.
08. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Odpoveď na komentár:
Zákon 8/2009 Z.z. v znení neskorších predpisov jasne stanovuje pravidlá pre zastavenie a státie vozidiel, konkrétne §23 (1).
Pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3m pre každý smer jazdy. Z uvedeného vyplýva, že šírkové pomery miestnej komunikácie na Baníckej ulici nie sú vyhovujúce k státiu vozidiel.


Lucia Dujničová
Referent pre dopravu
Mestský úrad
08. júl 2014

Marek Vida

Ďakujem za dovysvetlenie. Teraz je už všetko jasné. Z mojej strany to považujem za uzavreté a verím, že tá MsP tu naozaj nápravu robiť bude častejšie. Pekný deň prajem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania