Štefánikova-nahrádzanie kontajnerov nádobami s menšou kapacitou

Zodpovednosť za riešenie: Púchov

Vyriešený
meno
Peter 02. januára 2023

Prečo sú po celom meste veľkokapacitné kontajnery na komunálny odpad(kapacita10m3) nahrádzane malými 2-3ks 1000l nadobami.deje sa to po celom Púchove.napr na moravskej, požiarnej... vezmete veľký kontajner a donesiete 3malinke.kde je logika?

03. január 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Zodpovedná osoba preverí Váš podnet a určí ďalší postup.

Mestský úrad Púchov
04. január 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Starý typ kontajnerov - rakvička o objeme 6 m3 sa postupne v celom meste nahrádza a to buď polopodzemnými kontajnermi alebo klasickými kuka nádobami o objeme 1100 L.

Na každý typ kontajnerov sú potrebné rôzne zvozové vozidlá. Postupným zavádzaním polopodzemných kontajnerov ide o tretí druh nádob.

Nádoby typu rakvička vyžadujú naviac použitie dvoch zvozových vozidiel a jedného stroja na utláčanie odpadu pred vývozom na skládku. (Jedno vozidlo zváža odpady do dvora, tam sa presýpajú do väčšieho kontajnera a utláčajú sa starým bagrom DH 112. Druhé vozidlo odváža odpad na skládku, pričom na jeden vývoz odvezie cca 4 – 5 ton odpadu.)

V prípade 1100 l kuka nádob toto dokáže jedno zvozové vozidlo počas jednej operácie (zber, stlačenie a priamo vývoz na skládku po naplnení vozidla.) Naviac odvezie na jeden krát cca 10 ton odpadu, čo je dvojnásobné množstvo.

V súvislosti s optimalizáciou nákladov a znižovaním tlaku na rast poplatkov za komunálne odpady spojené s novou legislatívou platnou od 1.1.2024 – mechanicko-biologickou úpravou odpadov pred uložením na skládku odpadov, je potrebné zjednotiť jednotlivé typy nádob.

Čo sa týka množstva nových nádob, sú vymieňané v počte 3 až 5 ks. Na stanoviskách, kde sú umiestnené 3 ks nádob je zvoz odpadu 2 x do týždňa, preto je objem dostačujúci, dokonca väčší ako pôvodný objem 6000 l. Ak by sme chceli použiť viac nádob, zabrali by sme ďalšie parkovacie miesto a to určite nikto nechce.

Logicky však, zvyšujúcim sa podielom vytriedených zložiek odpadu a zavádzaním triedenia ďalších druhov odpadu (napr. kuchynský odpad, jedlé oleje, textil) sa tento presúva do separačných nádob a malo by klesať množstvo nádob na zmesový komunálny odpad.

Podnik technických služieb mesta s.r.o.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania