Rajecká cesta-neviditeľné priechody pre chodcov

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Vyriešený
meno
Igor Masaryk 21. mája 2019

Nenamaľované prechody pre chodcov na Rajeckej ceste. Prečo nie sú namaľované prechody pre chodcov na hlavnom ťahu Rajecká cesta, kde sú 3 či 4 dôležité prechody pre chodcov ? A je veľmi nebezpečný prechod cez cestu, nakoľko vodiči tieto prechody nevidia, ale chodci cez ne prechádzajú. Pred každým prechodom je buď potrebné osadiť značky, alebo ich po zime hneď výrazne natrieť aj keď cesta mestu nepatrí. Nejde o tak veľké financie a ide o život a zdravie obyvateľov a návštevníkov mesta, ktorých je tu v sezóne naozaj veľa.

22. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Vážení spoluobčania.
Tak, ako je v podnete poznamenané, je to stále cesta prvej triedy – I/64, ktorá patrí do správy Slovenskej správy ciest Bratislava. O situácii vieme a samozrejme pravidelne správcu vo veci urgujeme a vyzývame. Naposledy 28. 02. 2019, čo vieme dokladovať. Ale práve autor tohto podnetu by mal dobre vedieť, že mesto nemôže investovať do cudzieho majetku, pretože je to v rozpore so zákonom o majetku obcí (aj keby sa jednalo o 1 Eurocent). Taktiež nie je možné, aby mesto zastupovalo štát a všetky iné štátne a súkromné inštitúcie pri udržiavaní ich majetku, pretože financie mesta sú oveľa potrebnejšie na plnenie nie malého počtu samosprávnych funkcii mesta. Ale aj o tomto má autor pravdepodobne dostatočný prehľad a preto by bolo možno užitočnejšie a prospešnejšie, keby sa s týmto podnetom obrátil priamo na zodpovedných pracovníkov SSC, polície alebo iných zodpovedných a kontrolných orgánov. Zvýšené nebezpečenstvo by z titulu čiastočne opotrebovaného vodorovného značenia chodcom nemalo hroziť, pretože vodičov na prechody pre chodcov upozorňuje hlavne zvislé dopravné značenie, ktoré je po preverení operatívnou kontrolou mestskou políciou, v úseku od námestia po kostol (do ktorého spadá aj ilustračný záber), v úplnom poriadku. Dopravné značenie je kontrolované pravidelne aj v celom meste, bez ohľadu na kategóriu a správcu cesty.

Ing. Miroslav Mikula, prednosta MsÚ
22. máj 2019

Igor Masaryk

Vážená samospráva, tak ako robíte nadprácu a prekračujete svoje právomoci pri hodnotení toho čo by som mal vedieť a o čom by som mal mať prehľad, oveľa prínosnejšie pre občanov a návštevníkov mesta by bolo, keby ste tú nadprácu venovali neviditeľným, a nebezpečným prechodom pre chodcov v celom meste.
22. máj 2019

Igor Masaryk

Napríklad v roku 2014 boli prechody pre chodcov v Rajeckých Tepliciach vyznačené takto. Takže dá sa, len treba chcieť.
22. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Áno, v tomto prípade (autorom priloženej fotografie) sa jedná o miestnu komunikáciu - v pôsobnosti mesta, aktuálny stav prechodu pre chodcov je zobrazený na našej priloženej fotografii a máme za to, že ešte stále zodpovedá požiadavkám dopravy, aj keď je vždy čo vylepšovať. Na posúdenie stavu prechodu pre chodcov si môžu občania urobiť svoj názor aj sami.

Ing. Miroslav Mikula, prednosta MsÚ
22. máj 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet preposielame Slovenskej správe ciest.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
03. jún 2019

Igor Masaryk

Za obyvateľov a návštevníkov mesta ďakujem, všetkým, ktorí sa pričinili o vyriešenie podnetu. Dnes 3.júna 2019 boli prechody pre chodcov natreté, takže sú opäť viditeľné.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.