Smetiaky Kollárova

Zodpovednosť za riešenie: Senec

V riešení
meno
Andrej 05. júna 2017

Pred dvomi rokmi som zalozil prispevok, aby som dostal info o dvoch smetiskovych stojiskach - https://www.odkazprestarostu.sk/senec/podnety/15524/nove-smetiakove-stojiska-kollarova .
Jedno bolo vyriesene a k druhemu, ktore je na fotke ste spomenuli, ze je iba docasne. Po dvoch rokoch su kose stale na parkovacej ploche, medzi dvomi cestami. Osobne sa nectim velmi bezpecne ked tam vyhadzaujem odpad. Pri vetre sa moze stat, ze odfukne neake obaly, ktore vyhazdujem alebo aj cely kos. A to je zase nebezpecne pre okoloiduce auta.
Kedy sa chysta presun kosov na vhodnejsie miesto?

Dalej som cital v miestnych novinach, ze by sa mali zelezne kose nahradit plastovymi. Kedy sa to chysta?
Kedze do kosa na plasty sa uz davno nevyhadzaju len PET flase, ale aj ine plasty, ...pokracovanie v komente...

05. jún 2017

Andrej

Kedze do kosa na plasty sa uz davno nevyhadzaju len PET flase,ale aj ine plasty (podla najnovsej vyhlasky aj tetrapaky, kovy...), a tieto smetiaky maju len maly okruhly otvor, clovek tam stravi kopec casu, nez vsetko cez otvor narve do kosa. Niektori potom nechavaju radsej vrecia vedla kosa, ktore moze rozfukat vietor.
Kedze separovanie je uz vlastne povinne, mali by existovat vhodne kose, kde by sme mohli jednoducho, rychlo a bezpecne separovat.

Dakujem.
06. jún 2017

Monča

Kovy sa určite nemajú vhadzovať do plastov ako uvádzate. Súhlasím, že treba v meste žlté kontajnery, ktoré sa otvárajú zhora, lebo cez ten malý otvor sa nie všetko zmestí.
06. jún 2017

Andrej

No ja som nasiel v Sencanovi toto:
V meste Senec je zabezpečený zber na zberných
stojiskách a zbernom dvore nádobami
žltej farby, ktoré sú určené na plasty a občania
do nich môžu ukladať aj kovy (plechovky
a pod.) a VKM (tetrapaky) a zber bude zabezpečený
vopred dohodnutou frekvenciou
vývozu.

http://www.senec.sk/downloads/sencan_2017/sencan_06.pdf

Na strane 2
06. jún 2017

Monča

Tak to musi byt nejaky preklep, pretoze na kovy su urcene cervene kontajnery. Ak by sa plechovky mali vhadzovat do plastov, museli by to este dalej triedit a bol by to nezmysel plechovky do plastov a iny kovovy odpad do kovov.
06. jún 2017

Andrej

Neviem, napisal som na MU.
Ale ak by mala byt dalsia separacia (kovy od plastov) najvacsi problem, tak to v podstate nie je ziadny problem. Pretoze oddlelit kovy od akehokolvek ineho odpadu, je asi ta najjednoduchsia vec.
A navyse nie je plast ako plat. Ako som cital, plasty sa potom este dalej triedia podla druhu. A niektore druhy plastov sa na slovensku alebo v konkretnej "odpadkovej" spolocnosti ani nerecykluju. Tie sa potom vyuziju na "energeticke zhodnotenie" - cize ich jednoducho spalia.
Viem ze v Trnave sa hadzali plechovky do zltych nadob. Ono ide skor o to (teda ak naozaj patria kovy do zltych), ze cervenych kontajnerov je malo(Ja som videl v Senci tusim 2, ale urcite je ich viac). A kedze nie su cervene kose pri ostatnych, tak ludom sa to separovat nechce. Kracat 10 minut ku kosu na kovy.
13. jún 2017

Marianna Glončáková

Podľa platného VZN (č.2/2016) o nakladaní s odpadom v meste Senec kovy do žltých zberných nádob nepatria. Rodinné domy ich však môžu dávať do 1 vreca. (Systém triedenia je záležitosťou každej samosprávy, takže čo platí v Trnave nemusí záknite platiť j v Senci.)
Rovnako generálny riaditeľ zberovej spoločnosti AVE SK pán Peter Krasnec viackrát verejne deklaroval, že je možné zbierať kovy spoločne s plastom, žiaľ včas nepripomienkoval VZN aby tam takýto nezmysel nebol vložený. Ja som takúto pripomienku predložila, avšak nebola akceptovaná zo strany navrhovateľa VZN.
Zákon č. 79/2015 Z.z. povoľuje spoločný zber plastov, tetrapakov a kovov, ak sa následne triedia. Keďže plasty sú rôznorodé, takmer všade prechádzajú dodatočným triedením. V Senci ním podľa pána Krasneca prechádzajú, takže by nemal byť žiadny problém zbierať plasty, kovy a tetrapaky spoločne.
Červené kontajnery sú ideovo fajn, ale je ich veľmi málo(údaj spred roka 15 ks) a plnia sa veľmi pomaly. + je neefektívne objazdiť celé mesto kvôli danému počtu (konkrétne na Gagarinovej ulici v ňom nájdete čistokrvnú zmes). Takže v praxi to vychádza ako číry nezmysel. Lepšie by bolo sústrediť sa na lepšie rozmiestnenie žltých nádob s možnosťou zberu kovov (a samozrejme vybaviť kontajnery rozumnými popismi, čo tam vlastne patrí). Jediná prekážka je umožniť to úpravou VZN.

S oddeľovaním kovov to až také jednoduché nie je :). Farebné kovy nemagnetizujú, iba železo a jeho zliatiny. Väčšina nápojových plechoviek je z hliníka. Napriek tom, kovy v plastoch nie sú pri separovaní problém.

Podľa vyššie spomínaného VZN o nakladaní s odpadom (ktoré je už takmer rok v platnosti) sú na plasty určené presne také nádoby aké si želáte. Žiaľ mesto, AVE,...nepracujú na zosúladení reálneho stavu so záväzným dokumentom, ktorý si sami schválili.
20. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Toto stojisko je len dočasné, komplikáciou však je, že sa dá presunúť len na miesta, s ktorými majitelia okolitých bytov nesúhlasia. Nikto nechce, aby boli kontajnery bližšie k jeho bytu. Mesto je v rokovaní s firmami, ktoré dodávajú tzv, polozapustené kontajnery, ktoré by v pilotnom režime mali byť umiestnené za kultúrnym domom. Ak sa osvedčia, mesto by ich rozšírilo do ďalších častí mesta a tým aj do tejto lokality.
Čo sa týka výmeny kontajnerov za nové plastové, organizácia zodpovednosti výrobcov, prostredníctvom ktorej mala byť zabezpečená výmena, nerieši veci tak promptne, ako by si mesto želalo.

mesto Senec
27. jún 2017

Andrej

Dakujem za odpoved,
Neviem presne ako to funguje ale mna sa nikto nepytal ci by som suhlasil s presunutim na neake konkretne miesto :)
Nedali by sa presunut tam kde boli? Tam ako je vybudovane stojisko pre Kollarovu 5 a je tam aj smetiak na papier. Mensie upravy a zmestili by sa.

Dakujem tiez pani Marianne za jej obsiahlu reakciu. Len na overenie: to co bolo v sencanovi, ze kovy mozu ist do zltych nadob teda neplati? Z MU mi na moj email nikto nereagoval.
16. august 2017

Andrej

Mam info z mestskeho uradu, ze kovy sa naozaj mozu hadzat do zltych kontajnerov.
24. august 2017

Marianna Glončáková

Žiaľ, pre Organizáciu zodpovednosti výrobcov (OZV) je nezaujímavé, čo interne povie niekto z MsÚ. Podstatná je zmluva s OZV a VZN o nakladaní s odpadom. OZV za daných podmienok môže považovať kovy v žltých kontajneroch na plasty za znečistenie a pri väčšom množstve môže odmietnuť preplatenie ich vývozu a dotriedenia, takže obsah nádoby skončí na skládke a zaplatia to občania. Samozrejme, že seriózna OZV by to nespravila, ale nik nevie ako sa zachová OZV, ktorá má problém s preplácaním nákladov na separovaný zber...a zberová spoločnosť, ktorá nestíha s dotrieďovaním (neviem, či už spracovali kopu na červenom majeri, nová im vyrástla v prevádzke na železničnej ulici), ktorá prevádzkuje aj skládku

Ale vraj sa chystá úprava VZN, tak snáď sa to rozumne utrasie.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania