Gaštanová-riešenie dopravnej situácie-nebezpečné

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

V riešení
meno
Marian Kubiny 15. augusta 2021

Dobrý deň. Za dávam podnet na urgentne vyriešenie tejto situácie. Pravidelne je problém prechádzať smetiarskych, zasobovacich vozidiel, niekedy aj osobných áut v tomto úseku. Nakoľko je počas dňa dosť parkovacích miest a stále stoja na ceste a tvoria prekážku. Môj návrh osadenie značenia zákaz zastavenia v čase 6:00 do 18:00. Keďže vo večer nich hodinách nieje už taký pohyb vozidiel. Ďakujem za vcasnu reakciu.

16. august 2021

Marek

p. Kubiny ze auta mozu niekedy tvorit prekazku je pravda, hoci sa nestalo zeby velke auta nepresli, na druhej strane kde maju auta parkovat? A ze pocas dna je dostatok parkovacich miest? Ano, pretoze sa rano uvolnia, co vytvori zdanie ze auta parkuju kde nemaju. Miest by mohlo byt viac keby parkovali niektori normalne. Faktom je, ze ked pridete uz v poobednych, resp. podvecernych hodinach, jednoducho nezaparkujete a zakazdym je to (aj) preto, ze niektori vodici zaberu dve parkovacie miesta. Chodte sa kedykovlek, aj teraz hned prejst po Gastanke a najdete minimalne 3-4 auta, ktore zaberaju aj dalsie parkovacie miesta a ostanu takto stat aj niekolko dni. Nehovoraic ked je nasnezene, alebo su vsade mlaky. Od roku 2018 sa snazim riesit znacenie parkovacich miest ciarami – vid moje podnety: https://www.odkazprestarostu.sk/spisska-nova-ves/podnety/56575/parkovanie. Zial mesto to neriesi, no v provom rade je potrebne aby kazdy jeden vodic parkoval tak, aby myslel aj na inych vodicov, nie len na seba. Osadenie casoveho zakazu situaciu iba zhorsi, nakolko sa auta budu tlacit este viac na inych miestach a budu parkovat aj v zakaze. Treba to riesit komplexne. V roku 2016 som pozadoval aby mesto zarovnalo sikminu na zaciatku Gastanovej ulice a vytvorilo sa tak aspon 1. park. miesto navyse, nakolko ked som sa tam postavil s jednym kolesom na travnik, tak jeden iniciativny typek na mna zakazdym zavolal MP. Pozrite ako sa parkuje na travniku teraz...Dalsi problem je napr. rychlost – typci z cestovinky si tam robia pomaly rely, a nie su sami, niekedy clovek ani nestihne zareagovat ako niektori preletia a je tam pritom kopec deti a dochodcov – ved tam treba pomaly osadit retarder, alebo ich vyplieskat na mieste....vsetko je to okrem ineho aj o sebeckosti.
17. august 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
nesprávne parkovanie, t. j., parkovanie v križovatkách, nedodržiavanie parametrov pre prejazd je v prvom rade v kompetencii mestskej polície, ktorá má v kompetencii riešiť takéto priestupky. Je potrebné kontaktovať ju na bezplatnom tel. č. 159 pri zistení porušenia pravidiel cestnej premávky. Uvedomujeme si narastajúci počet vlastníkov vozidiel, avšak je v prvom rade na šoféroch, aby poznali podmienky pre parkovanie na komunikáciách.

S pozdravom

Ing. Milan Mucha
vedúci oddelenia výstavby a dopravy, ŠFRB
Mestský úrad Spišská Nová Ves
Štefánikovo námestie 1
052 75 Spišská Nová Ves
---------------------------------------------------
tel.: 053/4152332
mobil: 0917 127 750
email.: [email protected]
18. august 2021

Marek

Na Gastanovej ulici sa odjakziva parkuje v zarkutach a pozdlz cesty v celej ulici - je to mnozstvo aut. Riesit problemy privolavanim MP a naslednym pokutovanim riesenie urcite nie je - nemam na mysli bezohladnost vodicov. Aj v tomto priapde mohlo pomoct kreslenie parkovacich ciar, o ktore ziadam od roku 2018 a stale dostanem tu istu odpoved - nie su peniaze. Taktiez by bolo ovela prospesnejsie keby sa parkoviska zvacsili - napr. dotiahnut park. miesta az po predmetnu zakrutu-vid foto.
23. august 2021

Anna Uhrová

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

Pavla Rachelová
[email protected]
24. august 2021

Peter Hamrák

Dobrý deň, Marek, problémom je často aj lenivosť obyvateľov. Často sa stáva, že Gaštanová je plná, no na parkovisku vedľa domova dôchodcov alebo na ploche pozdĺž Brezovej (od zastávky smerom k retardéru) je možné zaparkovať. Napriek tomu vodiči autá zaparkujú na zeleň, predsa je to o minútu bližšie k vchodu. Na Gaštanovej bývam 8 rokov a ešte sa mi nestalo, aby som zaparkoval na zeleni.
24. august 2021

Marek

Dobry den p. Hamrák, tiez tu byvam 8r. a este sa mi nestalo eby s parkovanim nebol niekedy problem. Vyslovene na zeleni parkuju iba niektori - niektori doslova bezohaldne aj celym autom - hned pri konvach na zakrute, kde uz zelen v podstate davno ani nie je, takze ak tam auto stoji dvoma kolesami za obrubnikom, ktory tam v podstate nie je tiez, nakolko je vtlaceny do zeme, tak to vadi? No ano, ale kde sa da parkovat? Pri DD a zaberat miesto tam? Nemyslim si a nemyslim si ze sa casto stava, ze ide o lenivost vodicov. Ak pridem vecer a miesto je IBA pri kontajneroch tak zaparkujem tam - nepojdem predsa este hladat park. miesto mimo Gastanovej. Ano uz som neraz parkoval mimo, ale v pripadoch, kedy som uz fakt nemal kam zaparkovat. A zelen? Pozrite sa napr. na fotku ako parkuje ta cervena dodavka - zadnymi kolesami na trave - to je uz vyslovene nicenie zelene a navyse tam to parkovisko uz cele vyzera otrasne. Navrhnite stretnutie spravcov bytov a nech sa zorganizuje poriadna brigada aby sa to upratalo a zaroven aby sa nasledne oslovili a oboznamili vsetci obyvatelia ako sa parkuje a ako sa neparkuje, nakolko to je mnohym sum a fuk. Ovela zlozitejsi problem je teda bezohladnost vodicov, ktori zaberaju dve parkovacie miesta. Viete my sa tu mozeme bavit o lenivosti vodicov a pod., ale ake su riesenia? Pokuty teda urcite nie. Sam som ich zaplatil niekolko pretoze som jednym kolesom stal na zaciatku parkoviska ked este bolo sikme - urcite si to pamatate, a to len preto, ze niekto na mna stale volal MP. Az kym som neziadal opakovane mesto aby to zarovnalo, co sa aj uskutocnilo. Ale pytam sa, ako bolo spomenute vyssie - to teraz mame vsetci na seba volat MP? Tym sa to vyriesi? To tazko, tak ako sa to nevyriesi tym ze auta budu parkovat mimo Gastanky - ved napr. aj na Gastanovej parkuju atua, ktore nie su s Gastanovej, alebo ani z mesta, alebo prisli lebo idu do DD, a je to problem, pretoze jednoducho zaberaju miesta - ano viem ze nic tym neporusuju, ale aj oni zaberaju miesta. Riesenie je logicke a jednoduche - dobudovat co najefektivnejsie parkovacie miesta a vyznacit parkovacie ciary, to je cele. Ano je to nakladne, ale mohlo by to byt riesenie. V opacnom priapde sa popri vzrastajuceu poctu aut budeme len ohanat pokutami...
24. august 2021

Peter Hamrák

Marek, v určitých veciach s vami súhlasím, v určitých nie. Myslím, že do blízkej budúcnosti bude potrebné zaviesť parkovaciu politiku a dať napríklad zvýšenú sadzbu na druhé vozidlo v rodine v zónach pred bytovkami - hneď by ste videli, koľko vozidiel by "zmizlo" v garážach na celej Tarči. Stačí sa ísť prejsť pomedzi garáže a pekne vidno, aká časť z nich sa nevyužíva. Možno je časť vo vlastníctve starších ľudí, ktorí už auto nemajú, no určite je množstvo takých, kde sa neparkuje, lebo je to o 5 minút ďalej ako mať auto pred bytovkou. Ja nehovorím, že treba hneď volať MP, ale vodiči by mali mať trochu uvedomelosti a ak večer zaparkujem aj v stiesnených pomeroch, alebo na zákrute kde zasahujem do cesty, tak si auto ráno preparkujem normálne a nenechám ho tam stáť celý deň alebo aj viac. A toto sa deje úplne bežne. Ďalšia vec je, že určite budeme potrebovať parkovacie domy, pretože sa nedá do nekonečna zväčšovať počet parkovacích miest na úkor zelene, lebo za chvíľu by sme mali zo sídliska jedno veľké parkovisko.
24. august 2021

Marek

Z niecim suhalsim, z niecim nie. Ze tu bude parkovacia politika je jasne, tlaci nas k tomu situacia, ale riesit to treba postupne - a teda najprv vyuzit efektivne dobudovanie parkovacich miest, este pred tym natriet parkovacie ciary a tak riesit parkovacie domy. Rezidencne karty budu samozrejmostou aj v SNV - ani to vsak nezabrani vodicom mat viac aut a nemyslim ze ich zrazu ako pisete vela vymyzne, to pochybujem, ale je to urcity druh riesenia, ale je potrebne najprv vyuzit logicke riesenia. Ano je bezne ze auta parkuju tak, ze zaberaju dve parkovacie miesta, a tak, ze zavadzaju, ale ocakavat ze niekto rano auto preparkuje-no to by musela byt nejaka vola a motivacia. Preto by bolo vhodne zorganizovat stretnutie, aby sa tieto veci prebrali v prvom rade z vodicmi. Ja ziadam mesto napr. vyslovene o smiesne namalovanie parkovacich ciar od roku 2018 a nic. Sorry, ale ak mame napr. na festival "zive sochy" tak je potrebne mat aj na to a treba vyriesit veci postupne, aby sa situacia nehrotila ale zlepsovala. Parkovacie domy su ok, ale pojdeme od konca? Dobre, mozeme, ale potom nech tie domy stoja uz napr. na buduci rok. Ako sa mame dockat parkovacich domov, ked mesto roky nevie jednoducho zabezpecit napr. namalovanie parkovacich ciar - a to by pomohlo vyrazne, pretoze by sa konecne parkovalo ako sa ma - tam sa usetri mnozstvo miest - pozrite moje podnety, kde su fotky ako parkuju vodici...ale ked tu zijete tak to vidite sam. Dalsia veci ktora by pomohla by bolo sikme statie - tymto sposobom sa setri mnozstvo parkovacich miest vsade. Na Gastanovej je nepochopitelne riesene statie v kolmej forme - no - zrejme to malo svoj dovod, tazko vsak povedat ci ozaj logicky... S tymi garazami - to je fajn napad - len to chce riesenie...
09. jún 2023

Peter Tekáč

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený. Značka ani vodorovne značenie nie je pridané, ako navrhuje zadávateľ podnetu.
09. jún 2023

Anna Uhrová

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

Pavla Rachelová
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania