Odpadová politika mesta

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

V riešení
meno
Ferko Mrkvicka 02. marca 2017

Dobrý deň pan primátor.
Chcel by som sa opýtať kedy plánuje mesto Sv. Jur konečne zmeniť diskriminačný paušálny poplatok za vývoz odpadu vypočítavaný na základe počtu osôb žijúcich v domácnosti na poplatok na základe zvoleného objemu zbernej nádoby na KO a frekvencie vývozu?

Taktiež by som sa chcel opýtať, kedy plánuje mesto začať so separovaním BIO odpadu a jeho zberom.
Ďakujem

03. marec 2017

Janko Petržlen

"Mesto" cha, cha.
04. marec 2017

Ferko Mrkvicka

Neviem ako Vam, no mne nie je jedno, kolko platim za vyvoz odpadu.
A rozhodne nechcem platit za smeti ktore Pedersen neodvezie, ale mesto mi ich nauctuje.
Za 4 roky sa mi zvysila cena za odvoz odpadu o 2/5. Pritom stale vyvazame rovnaky objem a rovnako casto.
09. marec 2017

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Mesto môže zmeniť systém zberu vždy v nadväznosti na rozpočet, teda vždy od 1.1. Celá zmena systému na množstevný zber podlieha najskôr príprave u nás na úrade a následne schváleniu Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) v Mestskom zastupiteľstve.
Pri súčasných technických možnostiach zberových spoločností je možný systém zmeniť len formou objednania typu nádoby (120-240l) a počtu vývozov (minimálne raz za 2 týždne). Pozitívny dopad na cenu je však iba v prípade minimálne dvoch osôb na jednu nádobu a aj to iba pri 120l. Takže v praxi by znamenalo, že jedna osoba by mala síce menšiu nádobu ale platila by viac. Ak by boli na nádobu naviazané tri osoby prišlo by k významnejšej úspore, pri 120l nádobe, ale pri 240l nádobe by to bolo po rozpočítaní na osobu a počet vývozov drahšie ako súčasných 31,60. Mesto - obyvatelia vyprodukujú za rok približne rovnaké množstvo odpadu, takže riskujeme aj možnosť, že nám začnú vznikať čierne skládky. To za predpokladu, že sa niektorí občania budú snažiť ponížiť si reálnu platbu, ale množstvo odpadu neponížia. Ako príklad uvediem systém zberu v Chorvátskom Grobe, ktorý má cca 5000 obyvateľov (nádobu je možné naviazať iba na jednu domácnosť - údaje nám poskytli telefonicky na obecnom úrade):
120l nádoba - 1x za 2 týždne - 50 EUR
120l nádoba - 1x za 1 týždeň - 100 EUR
240l nádoba - 1x za 2 týždne - 100 EUR
240l nádoba - 1x za 1 týždeň - 200 EUR

K separácii: Separovaný zber by mal byť podľa zákona úplne oddelený finančne od poplatku, platí ho v našom prípade NATUR Pack. Žiadne mesto a ani Mesto Svätý Jur poplatok za odpad neznižovalo, pretože v praxi je tento zákon veľmi ťažko aplikovateľný a docielil napríklad aj to, že obyvatelia miest ktoré separujú nadpriemer Slovenska sa nevedia separátov "zbaviť". OZV ich jednoducho nedokážu zaplatiť.

K bioodpadu: Mesto Svätý Jur v roku 2017 poskytne domácnostiam v rodinných domoch kompostovacie zásobníky na bio odpad. Momentálne prebieha prieskum množstva a veľkosti potrebných zásobníkov. Nasledovať bude ich nákup a distribúcia do domácností. Domácnosti v rodinných domoch obdržali návratky, na základe ktorých bude Mesto kompostéry prideľovať za symbolický poplatok.
Občania Mesta Svätý Jur majú možnosť bezplatne odovzdať bio odpad zo záhrad aj na Zbernom mieste odpadu v areáli I.Svätojurská, Na pažiti 4E vo Svätom Jure.

Ku komentu: Posielam cenu za odpad v meste Svätý Jur za posledné roky:
2011 - 29,02 Eur
2012 - 31,55 Eur
2013 - 31,60 Eur
2014 - 31,60 Eur
2015 - 31,60 Eur
2016 - 31,60 Eur


Ing. Šimon Gabura
primátor mesta
09. marec 2017

Ferko Mrkvicka

Vazeny pan primator, dakujem Vam za odpoved.

Smiem sa opytat, ci MU v Svatom Jure oslovil aj ine zberove spolocnosti, alebo iba Marius Pedersen a.s.?
Vzdialenost z Race do Sv. Jura resp. z Sv.Jura do Pezinka je takmer rovnaka. Neskusalo mesto oslovit OLO a.s.?

K cenam....Ako asi viete, cena sa zvysit nemusi, aby sa domacnosti zvysili naklady za odvoz smeti. A prave preto je pausalny poplatok diskriminacny.

Uvediem to na svojom priklade:
Od kedy platim v Sv. Jure za odvoz odpadu, cena sa mi zvisila o 2/5.
Ked pisem, ze sa cena zvysila o 2/5, neznamena to ze by mesto zvysilo cenu za vyvoz odpadu, ale do domacnosti pribudli 2 obyvatelia. Aj napriek tomu, ze sa pocet obyvatelov v domacnosti zvysil, stale vyvazame rovnaky objem odpadu, t.j.:
1x 240L nadobu: 1x za tyzden v letnom a 1x za 2 tyzdne v zimnom obdobi.

Domacnost sa rozsirila z 3 na 5 osob. Mesto samozrejme automaticky vyrubilo vyssi poplatok.
Napriek vyssiemu poplatku ale nemame viac nadob, ani vacsie smetne nadoby a ani sa smeti nevynasaju castejsie...ale platime viac. A popri tom Vam mozem garantovat, ze ani gram odpadu nekonci na ziadnej ciernej skladke. Vsetko ide do zmesneho odpadu, okrem plastov a papiera, ktore sa separuju.
Napriek tomu, ze nas je aktualne v jednej domacnosti 5 nevyvazame viac odpadu, ako ked sme boli traja.
Stale je to jedna 240L nadoba. Takze o uspore sa naozaj neda ani hovorit.

A este drobnost....ako 5 clenna domacnost za 2 tyzdne nezaplnime ani ten 240L kontajner.

Dakujem za info o moznosti vyvazat bio odpad zo zahrad aj na Zberny dvor v areali I.Svatojurskej pre obyvatelov mesta. O tejto moznosti som zial nevedel.

Pisete, ze domacnosti v rodinnych domoch obdrzali navratky, na zaklade ktorych bude Mesto kompostery pridelovat za symbolicky poplatok. Za seba mozem povedat, ze my sme ziadnu takuto navratku neobdrzali.
09. marec 2017

Ferko Mrkvicka

"V priebehu mesiaca marec obdržia obyvatelia rodinných domov Rozhodnutia o poplatku za odpady. V obálke bude pri rozhodnutí priložená návratka so žiadosťou o pridelenie kompostéra. Túto návratku je potrebné vyplniť a odovzdať na Mestskom úrade vo Svätom Jure. Návratka bude zverejnená aj na webovej stránke mesta: www.svatyjur.sk."
Tak uz aspon viem, preco sme este nedostali navratku
29. marec 2017

Juraj Jančo

V spominanej navratke, teraz ju nemam bohuzial pred sebou, sa vyzaduje, ak som to spravne pochopil, aby ste mali na pozemku okolo rodinneho domu (RD) nainstalovany komposter alebo aby ste mali zmluvny vztah so spracovatelom bioodpadu, resp. niekym inym asi napr. susedom, ze Vam takyto bioodpad spracuva v jeho komposteri.

Otazka c. 1: Kedze je moznost vyviest takyto bioodpad opakovane a zadarmo na Zberny dvor I. Svatojurskej, da sa to povazovat v zmysle navratky za takyto zmluvny vztah a nemusim teda k RD instalovat komposter /pocas leta sa jedna vacsinou o travu a len tym krmit komposter nebude to prave/?
Otazka c. 2: Ake su rozmery takehoto kompostera a aky je nan naviazany poplatok?

Pripajam sa, kedze sme tiez 5 clenna rodina, k tomu, aby sa platilo za odpad nie na hlavu ale za skutocne vyprodukovany odpad. Takyto pristup by mohol nakoniec viest k doslednejsiemu separovaniu a recyklovaniu odpadu. Bohuzial u niektorych by to mohlo viest asi k snahe zbavovat sa odpadu nepripustnymi sposobmi ;(.
14. september 2018

Ferko Mrkvicka

Bez odpovede.... :-(
Komunalne volby sa blizia...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.