Nadmerny vyrub stromov

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

V riešení
meno
#AjJaSomLes #AjJaSomLes 20. septembra 2018

Co sa to prosim Vas deje v lesoch nad Jurom? Vsade, kde sa clovek pohne prebieha intenzivna, laicky mierne povedane nadmerna tazba. Vnimam to tak pocitovo, ako clovek, ktory tu zije dlhe roky a pri pohlade na zdevastovany les placem. Kam budeme moct zobrat o par rokov na huby svoje vnucata, ked vsade budu iba eroziou spustnute kamienkove pustiny bez listia? Chodte si prejst trasu Jur-Biely Kriz, vsade same holoruby. A aktualne nad hradiskom Nestich, tam to vyzera ako po kalamite. To naozaj prave teraz sme sa nahodou dostali do bodu, kedy treba vo velkom vyrubat to, co niekto pred 50 a viac rokmi nasadil? Niekedy je spolocenska hodnota viac ako ekonomicky zisk.

20. september 2018

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Dosah na výruby máme iba v lesoch, ktoré sú v majetku mesta. Konkrétne tieto lesy spravujú Lesy Slovenskej republiky š.p. Mesto v čase schvaľovania plánu ťažby na nasledujúce desaťročie aktívne bojovalo za reguláciu ťažby, avšak úspešný sme boli iba v časových reguláciách - ťažiť a zvážať sa nesmie cez víkend a po 16:00. (to vyplýva z plánu hospodárenia) V ostatných bodoch boli pripomienky mesta vyriešené ako "neopodstatnené".


Ing. Šimon Gabura
primátor mesta
01. október 2018

Zuzana

pílilo sa aj cez víkend, a naozaj to vyzerá nad Neštichom na zaplakanie. Tí, čo ťažia, tie ťažké stroje občas aj zabudnú nejakú tú pneumatiku od traktora v priekopách... Už niekoľko rokov tam ležia, smutné
02. október 2018

Pier Topolec

Prosím Vás, idete do lesa a tam hučia píly, traktor zváža drevo, cesty rozryté, turist. chodníky zasypané raždím, les sa drancuje, chcete ísť do lesa pre oddych? Cez víkend sú tam motorky, autá nikto sa nebojí, že ho vidia alebo chytia, lebo nemá kto!!!Čo je toto dnes za svet?A len sa zdôvodňuje, obhajuje, pingponguje, ale že tam autá nemajú čo robiť a ťažba už by mala skončiť ....kto to konečne zmení a pohne, aby normálne veci sa stali normálnymi a nielen písalo, drístalo, obhajovalo. Ten les, tie stromy sú nás všetkých, ako to že si to zrazu niekto prisvojil a rúbe a autá behajú v lese ako to boli cesty a otravujú smradom hlukom ešte aj v nedeľu???Chodia chodci pod diaľnici, nie, ale zato autá sú všade, ľudí vytláčajú, ohrozujú všade, sedíte na zmrzline na námestí, akože na pešej zóne, ohrozuje Vás ich rýchlosť, hluk, smrad, námestie je plné áut, pritom majú mnohí občania dvory, keď sú hody ani jedno auto tam nie je, kde sú? A prečo to nie je aj cez rok? Lebo si to môžu dovoliť!!!! A v meste parkujú aj ev. č. BA, lebo tam v hlav. meste niet miesta, tak sa dotrepú do Jura...len ich spočítajte.
Zákazy, rozhodnutia, vyhlásenia, zdôvodnenia, sľuby, plány........ale náprava, rešpekt a zmeny k lepšiemu žiadne.
Áno sú to všetko nepopulárne a nepríjemné veci, ale na to tam na úrade ste, nato je polícia, aj mestská, aby konala, to nebude a ani nemôže robiť občan.
A takto mi pripadajú aj tie príspevky, ľudia napíšu, p. primátormi sedí v kresle, zapne PC, prečíta a rozhodne čo sa a ako urobí. Ak urobí, zavolá Fera, hej choď to tam pokosiť, opraviť, odpratať, lebo tu píše nejaký občan, tak nech je spokojný. A čo neurobí, obkecá.
Prosím Vás to takto sa má robiť, na toto máme na úrade ľudí? Nemá to robiť úrad automaticky, nemá tie nedostatky vidieť mesto, teda jeho ľudia a nejakým systémom ich zmapovať, riešiť plánovite, teda vidieť, poznať, napr. kosiť, opravovať, udržiavať priestory??? Z okna vidieť aj psíčkarov, ktorí chodia po dlažbe a ich psy osierajú verejné priestory, dal niekto niekomu pokutu, alebo aspoň dôrazné upozornenie? NIE! A oni si tam jedni a tí istí chodia veselo ďalej.
Áno sú nedostatky ktoré sa vyskytnú nečakane, to je o.k., ale aby upozorňoval občan na veci, ktoré má obec rozbiť automaticky je trochu až moc špatné.
Len si prečítajte mnohé príspevky a reakcie úradu...akoby to úrad nenápadne nechal na občana, nech sa stará. Áno môže, ale potom netreba poslancov, políciu, robotníkov, ani úradníkov, lebo niečo si urobí občan aj tak sám, napr. pokosí a pozametá pred domom a ostatné vyrieši počasie, príroda a čas.........a možno aj voľby!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania