Prostredná-Verejné služby-iné

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Vyriešený
meno
Juran 12. decembra 2018

Naši poslanci s primátorom ešte nestačili ani stoličky zohriať na ustanovujúcej schôdzi a mesto už zverejnilo spôsob prenájmu pozemkov vo vlastníctve mesta Svätý Jur. Mesto svoj postup prenájmu pre žiadateľa Vinohradnícko vinárske družstvo podielnikov KARPATY (VVD) odôvodnilo tým, že ide o prípad hodný osobitného zreteľa, nakoľko žiadateľ je nájomcom priľahlých pozemkov.
Mesto používa výnimku ako pravidlo a všetky nájmy zdôvodňuje rovnako dôvodom hodným osobitného zreteľa (7405,7407; VVD; 64/3,4 a 6339/5,4).
Pri prenájme pre VVD ide o neprimeranú výšku nájomného s nevýhodnými podmienkami pre mesto a o zneužitie inštitútu prenájmu z dôvodu hodného osobitného zreteľa za účelom poskytnutia výhodného nájmu a umožniť žiadateľovi čerpať nie malé dotácie na mestské pozemky do roku 2030!

14. december 2018

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Mesto v súlade so schváleným uznesením 2018/5-31 z 25.9.2018 (teda ešte pred voľbami), kde poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili v zmysle zákona 138/1991 (Zákon o majetku obcí) zámer nakladania s majetkom mesta a to prenájom pôdy na poľnohospodárske využitie, tento zámer zverejnilo. Zákon tak ukladá práve preto, aby potenciálny záujemcovia mohli podať alternatívnu ponuku, prípadne sa aj široká verejnosť dozvedela a mohla vyjadriť k zámerom mesta pred schválením.

Na schválenie narábania s majetkom mesta prípadom hodným osobitného zreteľa je potrebná 3/5 väčšina všetkých poslancov MsZ, teda nie jednoduchá nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

K cene:
Mesto svojho času prenajalo svoje "poľnohospodárske" pozemky na základe Verejnej obchodnej súťaže (VOS), kde víťaz (roľník z Rakúska) túto pôdu ďalej postúpil na obrábanie štyrom lokálnym subjektom. Po mojom nástupe do funkcie v roku 2014, sme zistili, že nám pôvodný víťazný subjekt neplatí riadne nájom a teda sme vypovedali zmluvu. Následne sme oslovili subjekty, ktoré sa reálne o pozemky starali, hospodárili na nich a tiež poberali za hospodárenie aj dotácie. Tieto akceptovali vysúťaženú cenu a následne sme s nimi uzavreli nájomný vzťah. Momentálne je situácia, že niektoré zmluvy končia, resp. mesto má ešte neprenajaté pozemky, o ktoré sa nevie postarať a preto ich postupuje na prenájom subjektom, ktoré hospodária v susedstve toho-ktorého pozemku.
Mesto teda dostáva za pozemky vysúťaženú cenu a zároveň na pozemkoch reálne a riadne hospodária priamo prenajímatelia pozemkov - roľnícke družstvá z Vajnor, z Chorvátskeho Grobu, z Grinavy a roľník zo Svätého Jura - PS farm.

Ing. Šimon Gabura
primátor mesta

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania