Kozmonautov-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

V riešení
meno
Martin 25. februára 2020

Chcem sa opýtať prečo sú umiestnené komposteri uprostred parku? Je pekné, že ľudia chcú kompostovať, ale špatí to pekné prostredie. To tam rovno mohli vykydať kopu hnoja.
Ďakujem za vysvetlenie.

28. február 2020

Terézia Holland

Dobrý deň pán Martin,

Kompostéry boli umiestnené tak, aby ich obyvatelia Kozmonautov 1-4 mohli čo najľahšie používať. Sú umiestnené vedľa chodníka, v blízkosti oboch bytoviek a v tieni, čo je potrebne na správne kompostovanie. Súhlas na kompostovanie dala nadpolovičná väčšina obyvateľov Kozmonautov 1-4. Povolenie od mesta, na využitie mestského pozemku máme tiež.

Na kompostéry sa snažíme pozerať ako na niečo pekné a svetu prospešné, nie ako na niečo škaredé čo ’špatí‘ okolie. Ľudia, ktorí kompostujú sa snažia urobiť niečo (hoc malé) pre tuto planétu. Slovensko vedie v skládkovaní v rámci Európy a veľkú časť prebytočného odpadu na skládkach tvorí pravé bioodpad. Veď určite ste videli viaceré skládky v našom blízkom okolí. Komunitné kompostovanie je jednou z ciest, ako znížiť množstvo odpadu na týchto skládkach.

Jedno školenie ohľadom kompostovania už pre bytovky Kozmonautov 1-4 bolo, plánujem v najbližších dvoch týždňoch urobiť ďalšie školenie, budem rada ak Vás tam uvidím, a pridáte sa v kompostovaní ku nám.
Vo Svätom Jure je viacero bytoviek a komunít, ktoré sa zapojili do projektu Komunitného kompostovania, takže postupne budete vidieť v okolí bytoviek vo Svätom Jure viac kompostérov.

Všetko je to robené samozrejme so súhlasom mesta a nadpolovičnej väčšiny obyvateľov daných bytoviek. Umiestniť sme sa ich snažili tak, aby to bolo vhodné miesto na kompostovanie, nie príliš ďaleko, nie príliš blízko, a zároveň aby to nikomu nevadilo, ale viem že sa nedá vždy každému vyhovieť.

Dúfam však, že u Vás preváži pocit, že kompostéry a kompostovanie sú dobrá, v zásade pekná, a pre komunitu prospešná vec. Kompostéry nám v rámci operačného programu Európskej Únie Kvalita Životného Prostredia poskytlo mesto, začo sme vďační.

Ďakujem za pochopenie,

S pozdravom

Terezia Holland
29. február 2020

Štefan

Dobrý deň, ako je na tom ulica Pri Štadióne? Jeden občan mi tu pod oknami osádza minimálne dva kompostéry ale žeby som sa mohol k tomu vyjadriť si nepamätám. "Vtipné" na tom je, že to dáva k záhradkám kde má skoro každý kompostér z poslednej "rozdávacej" akcie.
01. marec 2020

Rene Števánka

Dobrý deň, Štefan. Tie kompostery na miesto, ktoré uvádzate umiestňujem s povolením od mesta, na základe žiadosti o komunitne kompostovanie, ja. Touto aktivitou sme sa pridali k projektu mesta, ktorého cieľom je znížiť množstvo komunálneho odpadu o jeho bio zložku a tým znížiť poplatok za jeho spracovanie. Máte pravdu a nie je to vtip, že sú kompostery umiestnené pri záhradkách po dohode s mestom a Občianskym združením Priateľov zeme. Miesto bolo starostlivo vyberané, tak aby spĺňalo podmienky na čo najvhodnejšie umiestnenie. Kompostery sú umiestnené v dostatočnej vzdialenosti od okien najbližšej bytovky, pod stromami, aby kompostery neboli vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Navyše sú blízko chodníka, aby boli dostupné pre všetkých, čo sa budú chcieť k tejto verejne prospešnej aktivite pridať. Ja sám mám kompostery dva v záhradke, ktorú vidíte z okna. Rád sa s Vami stretnem, vec Vám vysvetlím osobne a privítam Vašu pomoc.

S puzdravom,

René Števanka
02. marec 2020

Štefan

Možno ste mohli starostlivejšie vybrať miesto. Napríklad aby to bolo bližšie k ľudom čo kompostéry nemajú. Napríklad v Kačačniciach asi veľa ľudí nemá záhradku a majú to k nám celkom ďaleko. Alebo za vašim panelákom. To je len taká úvaha. Keby ste sa pýtali ľudí, tak by ste určite nejakú pomoc aj dostali. No a ako to je vlastne s tým súhlasom? Mňa určite nikto neoslovil, nevidel som ani nič na FB stránkach, stránke mesta.... Keď som správne pochopil, tak na ul.Kozmonautov 1-4 sa vyjadrila nadpolovičná väčšina obyvateľov za kompostéry a tu kde nič tu nič.
P.S.: Ja mám tiež dva kompostéry v záhrade.
02. marec 2020

Rene Števánka

Dobrý deň, pán Štefan, ďakujem pripomienku. Verte, miesto bolo vyberané starostlivo a bolo konzultovane so záujemcami o komunitne kompostovanie z bytových domov v okolí kompistoviska (č.d.:13,15,18, 20). Takže miesto zohľadňuje skutočnosť, aby to mali ľudia z týchto bytových domov dostupné a pritom, aby to nemal nikto pod oknami. V čase prípravy žiadosti som osobne prešiel jednotlivé byty v uvedených číslach domov. A áno našli sa aj takí, ktorí sa vyjadrili, že o tento z môjho pohľadu z dlhodobého hľadiska udržateľný spôsob likvidácie kuchynského odpadu, záujem nemajú. Že radšej budú platiť stále sa zvyšujúce poplatky za odvoz a spracovanie komunálneho odpadu. Lebo je to pre nich pohodlnejšie tento odpad netriedit. Našťastie ich nemohla väčšina a súhlas a ochotu sa pridať vyjadrilo 12 domácnosti.

Nie všetci z uvedených bytových domov majú vlastnú záhradku, bio odpad produkujú a nemajú možnosť ho separovať.

V Kačačniciach je uvádzané do prevádzky ďalšie komunitné kompostovisko.

S pozdravom,
René Števanka
02. marec 2020

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Toto kompostérové stojisko povolilo mesto na základe žiadosti obyvateľov Kozmonautov 1,2,3,4. Keď som ho bol pozrieť nepôsobilo rušivo a ani nebol okolo neho žiadny neporiadok. Ak by spôsobovalo nejaký problém treba sa obrátiť na zodpovednú osobu (v zmysle GDPR nemôžeme zverejniť - určite ju v komentoch identifikujete), prípadne nám pošlite kontakt na [email protected] a zvoláme stretnutie na mestskom úrade.

Šimon Gabura
primátor mesta Svätý Jur
02. marec 2020

Štefan

Teraz si už určite robíte srandu.
Takže bolo konzultované z bytovým domom č.13 a č.15 čo je cez ulicu a preto ste sa rozhodli to postaviť za bytový dom č.16.
Kedy ste boli v bytovom dome č.16 za ktorým tie kompostoviská budujete? Kedy ste boli v bytovom dome č.14 ktorý je neďaleko? To keď si mi odhlasujeme bez vyjadrenia bytového domu č.13, že chceme kompostovisko za vašim panelákom tak tam môžeme začať stavať po odsúhlasení mestom? Za byt.domom č.18 a č.20 je rovnako kvalitné miesto pod stromami a blízko chodníka. PREČO ste to nepostavili tam keď už teda chcete komunitne kompostovať a tieto bytové domy súhlasia s kompostoviskom? A tieto citové vydieračky si nechajte pre seba :
"A áno našli sa aj takí, ktorí sa vyjadrili, že o tento z môjho pohľadu z dlhodobého hľadiska udržateľný spôsob likvidácie kuchynského odpadu, záujem nemajú. Že radšej budú platiť stále sa zvyšujúce poplatky za odvoz a spracovanie komunálneho odpadu. Lebo je to pre nich pohodlnejšie tento odpad netriedit. Našťastie ich nemohla väčšina a súhlas a ochotu sa pridať vyjadrilo 12 domácnosti. " Mimochodom to nie je nadpolovičná väčšina.

Jednoducho ste to nezvládli, ľudí ste určite nejako oklamali alebo vám to podpísali aby mali od vás pokoj.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania