Byvaju pod stromami

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Bea 07. júla 2014

Zhruba pred mesiacom sa pod stromy na 'ihrisko' nedaleko CKD marketu nastahovali ludia (minimalne 6), ktori znecistuju okolie a rusia nocny pokoj. Opakovane bola privolana mestska aj statna policia, ale nikdy nic nevyriesili.
Prosime mesto o riesenie tejto situacie.
Mozno by pomohol aj vyrub/preriedenie stromov, ktore sluzia len ako skladka alebo zachod a clovek sa boji tadial prejst aj za bieleho dna.. Dakujeme!

08. júl 2014

Bea

Myslim ze vcera sa 'stahovali' na druhy breh Trnavky za zberny dvor do krikov ako je ta oranzova budova mestskeho priemyselneho parku (na fotkach nie je vidiet), ale neporiadok pod stromami zostal..
08. júl 2014

ftefan

nechceli ich v meste, majú ich pod oknami. nič osobné samozrejme. pekný deň vám
09. júl 2014

Flego

To nebudú z mesta, to bude asi táto skupinka https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/7787/neporiadok-a-bezdomovci-za-zahrad-osadou-nerudova
Preto hovorím aby sa tým poslanci seriózne zaoberali, pretože klčovanie obývaných kríčkov nieje systémové riešenie ale len presúvanie problému pod okná iných ľudí.
Ak bezdomovcom zničíme "ubytovňu" tak oni sa nestratia, len sa presunú a vytvoria si nový domov. Tak to dopadlo aj s obyvateľmi Coburgovej, po zbúraní bytoviek sa presunuli na Linčiansku......
11. júl 2014

Ondrej Gabris

Presne tak suhlasim. Vysekanie krov a stromov, bude len znamenat presun kreatur na ine miesto. A nechceme si prehadzovat horuci zemiak a zbytocne likvidovat zelen. Mozno by pomohla castejsia hliadka policajtov, ktori ked budu na mieste by mohli vsetky veci odniest a spalit ak nebudu suhlasit s odchodom.
14. júl 2014

Ivan

Netreba likvidovať zeleň, ale zlikvidovať dvojmetrovú burinu a náletové kríky, ktoré pre nich vytvárajú húštinu, do ktorej sa skrývajú. Mne za bieleho dňa na dome ukradli ľudia odtiaľ rínu z domu a zmizli práve v tej húštine medzi činžiakmi pri CKD, Trnávkou a Kozáckou. Vám, čo nebývate v ich dosahu sa ľahko hovorí, neničiť zeleň ... Popri Trnávke, kde sú teraz presťahovaní sú divoké skládky odpadu, malo by sa to celé upratať a spraviť z tej časti park s osvetlením, aby sa popri Trnávke dalo prejsť súvisle a bezpečne pešo alebo na bicykli do Modranky. Chce to poriadok a pravidelné prejazdy policajných hliadok! Na vyústení Priemyselnej k Trnávke nájdete zase na zemi monžstvo odhodených použitých prezervatívov. Neobstojí argument, že sa presťahujú zase niekde inde.
14. júl 2014

Ondrej Gabris

Chapem Ivan, ze situacia je tazka a je to velmi neprijemne mat v blizkosti bytu take individua, avsak to by sme potom museli vykosit a vypilit vsetky kriky a stromy v meste, kedze takyto asociali, tam najdu skrys - tak je to aj v mestskom parku Janka Krala, tiez na Beethovenovej pred Postou ci aj na Cukrovej smerom na Kopanku a pod.... takych pripadov je neurekom.
Myslim, ze najlepsie by boli spomenute caste policajne hliadky (ved pomahat a chranit maju aj v logu) a postupne ich odtial odsunut, ved to je vyslovene ohrozvanie ci zneprijemnovanie zivota beznych (poctivo platiacich) obcanov mesta.
14. júl 2014

Ivan

... vykosiť burinu a vypíliť náletové dreviny, to by sa nie muselo ale malo. Základom je poriadok a čistota, potom sa neskryjú - tak ako sa teraz neskryjú pri pošte na námestí. Ak by bola burina vykosená a bol by tam trávnik, tak policajná hliadka ich hneď vidí, vie kam má ísť, ak ich chce skontrolovať. Ak je tam húština - tak ich nevidno a keď po nich aj niekto ide, tak prchajú svojimi cestičkami pred kontrolou. Je dôležité, aby boli čo najviac pod kontrolou a to nemajú radi.
14. júl 2014

Flego

Vo všetkých 5 podnetoch, ktoré som uviedol v prvom komente sa jedná o pelechy bezdomovcov okolo Trnávky, aj keď sú podnety definované ako skládky odpadu. Riešenie prisľúbilo mesto v tomto podnete https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/5079/skladka na 1.8.2013, čo bolo pred rokom ale zatiaľ sa nič sa neurobilo. Teraz idú voľby, takže sú iné priority, takže predpokladám, že ani tento rok sa pri Trnávke nič neudeje.
14. júl 2014

Ivan

Ak sa mesto vyhovára, že pozemky nie sú jeho, treba konať v zmysle zákona :
Podľa § 3 ods.1 písm.b/ zákona č.220/2004 Z.z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy a o zmene zákona č.245/2003 Z.z .. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov je každý vlastník poľnohospodárskej pôdy /ďalej len vlastník! alebo nájomca a správca poľnohospodárskej pôdy /ďalej len užívateľ/ povinný predchádzať výskytu a šíreniu burín na neobrábaných pozemkoch. Za porušenie povinnosti starostlivosti o poľnohospodársku pôdu môže byť fyzickej osobe v priestupkovom konaní uložená pokuta do výšky--332.- €.
Právnickej osobe a lebo fyzickej osobe - podnikateľovi môže byt' za uvedený správny delikt uložená pokuta od 166.- € až do 33 194.- €.
Vlastníci zaburinených pozemkov svojou nečinnosťou ohrozujú aj susedné pozemky..Podľa § 3 ods. 1 Občianskeho zákonníka výkon práv a povinnosti vyplývajúcich z občianskoprávnych vzťahov nesmie bez právneho dôvodu zasahovať do práv a oprávnených záujmov iných a nesmie byť v rozpore s dobrými mravmi. Občiansky zákonník ďalej v § 127 ukladá každému vlastníkovi veci alebo pozemku povinnosť zdržať sa všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Ochrany svojich práv sa vlastníci dotknutých pozemkov môžu, v prípade zlyhania dohody a dohovoru zástupcu miestneho úradu /§ 3 ods.2 OZ/ domáhať na súde.

V záujme zabezpečenia ochrany poľnohospodárskych a nepol'nohospodárskych pozemkov proti burinám, ako aj za účelom zintenzívnenia ochrany poľnohospodárskej pôdy, povinnosť likvidácie burín vyplýva zo zákona č.19312005 Z.z. o rastlinolekárskej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a zo zákona Č. 220/2004 Z.z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy a o zmene zákona č.245/2003 Z.z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Mesto by malo na túto povinnosť upozorní užívateľov či majiteľov poľnohospodárskych a nepoľnohospodárskych pozemkov, Informáciu o zaburinených pozemkoch v dôsledku zanedbania starostlivosti o poľnohospodársku pôdu nahláste na Obvodný pozemkový úrad, ktorý bude priebežne kontrolovať likvidáciu burín a plnenie úloh vyplývajúcich z cit. zákonov.

Ak nedôjde k náprave - pokutovať, pokutovať a pokutovať, súdnou cestou žiadať o úhradu nákladov spojených s likvidáciou burín a smetí. Súdnou cestou opatrením zabrániť prevod pozemku na iného vlastníka a následne pohľadávku uspokojiť cez exekúciu - predajom a prevodom pozemkov na iných - možno zodpovednejších majiteľov. Pokuta 33.194 EUR nie je malá suma.
16. marec 2015

Matúš G

Miesto je už dlho neobývané. Poriadok aj niekto začal robiť ale nedorobil.
12. apríl 2015

Flego

Úprava pokračuje, stromy sú orezané, odpad zhrabaný, už len odviezť.
07. september 2015

marika

neviem, mali sme tento istý problém pri našom bloku...samozrejme sa do toho nik nechcel miešať, boli drzí, vyhrážali sa.. ale nemala som problém, vzala vrecia a opakovane som im dala uptaratať ten neporiadok, samozrejme som stála nad nimi....dnes ich nevidieť, ale čo viem, presunuli sa do zadnej časti záhradkarskej osady sídliska...
07. september 2015

Matúš G

Odvezené to nebolo a tak to všetko zarástlo.
18. február 2016

Matúš G

Dúfam, že sa tento rok pri jarnom upratovaní podarí toto vyčistiť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania