Zelenečská ulica-chodník-bariérový

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Uzavretý
meno
Marek 07. júna 2021

Dobrý deň, vážna situácia, po chodníku sa vo vysokej rýchlosti vozia na zelených kolobezkach dospelí a aj deti, včera bola skoro tragédia, dve deti mi vo vysokej rýchlosti prebehli pred autom, nedá sa normálne vyjsť z bránky, potrebujeme umiestniť na chodník spomalovac, je to otázka času, kedy sa stane nešťastie

07. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na vyjadrenie na príslušný odbor. O riešení podnetu budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie
Kto? Odbor dopravy

Mesto Trnava
07. jún 2021

Ján

Spomalovač na chodníku moc nepomôže, ľudia sa tam budú potkýňať a na tých kolobežkách sa pravdepodobne prevrátia. Celkovo by sa hodilo lepšie zabezpečiť tie kolobežky aby na tom nejazdili malé deti, a tiež obmedziť rýchlosť z 25 na 18 (ako používateľ elektrokolobežky rýchlosť 18kmh v eko režime postačuje pre neskúsených "vodičov" kolobežiek).

A mám ešte otázku, tie pruhy na ceste vyznačené prerušovanou čiarou sú cyklopruhy alebo miesta na parkovanie? Ak cyklopruhy, tak by ich mali cyklisti/kolobežkári využívať a vysokou rýchlosťou neohrozovať chodcov na ich chodníku.
23. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, k uvedenému podnetu uvádzame stanovisko z Odboru dopravy:

Nakoľko sa na ulici Zelenečská nachádzajú samostatné pruhy pre cyklistov v zmysle ustanovení zákona č. 8/2009 Z. z. o premávke na pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov sú osoby jazdiace na kolobežke s pomocným motorčekom dodržiavať nasledujúce ustanovenia
§ 55a
Jazda na samovyvažovacom vozidle a na kolobežke s pomocným motorčekom

(1) Samovyvažovacie vozidlo smie na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny viesť len osoba staršia ako 15 rokov.
(2) Vodič samovyvažovacieho vozidla smie jazdiť po pravej strane chodníka, cestičky pre chodcov alebo priechodu pre chodcov, len ak neohrozí a neobmedzí chodcov, pričom nesmie prekročiť rýchlosť chôdze.
(3) Vodič samovyvažovacieho vozidla smie jazdiť po pravej strane vyhradeného jazdného pruhu pre cyklistov, cestičky pre cyklistov alebo priechodu pre cyklistov, len ak neohrozí a neobmedzí cyklistov.
(4) Vodiči samovyvažovacích vozidiel smú jazdiť len jednotlivo za sebou. Vodič samovyvažovacieho vozidla je povinný počas jazdy oboma rukami držať riadidlá s výnimkou prípadu, keď dáva znamenie podľa tohto zákona, nesmie viesť počas jazdy psa ani iné zviera a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie vozidla alebo ohrozovali iných účastníkov cestnej premávky. Na jednomiestnom samovyvažovacom vozidle nie je dovolená jazda viacerým osobám.
(5) Na prechádzanie vodiča samovyvažovacieho vozidla cez cestu alebo cez vozovku sa primerane vzťahuje § 53 alebo § 55 ods. 8.
(6) Ustanovenia o jazde na samovyvažovacom vozidle platia aj na jazdu na kolobežke s pomocným motorčekom.

Z vyššie uvedeného vyplýva, že by nemali jazdi po chodníku pre chodcov, ak sa pohybujú vyššou rýchlosťou ako je rýchlosť chôdze. V prípade porušovania ustanovení zákona č. 8/2009 odporúčame kontaktovať políciu.

Odbor dopravy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania