Parkovanie pri BD na A. Hlinku

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Roman Krajčovič 19. apríla 2015

Bolo by mozne aby sa tu osadila druha dodtakova tabula "okrem vlastnikov bytou a dopravnej obsluhy"?Lebo az od jedu ma islo roztrhat ako si daky Taxikar zaparkuje rovno pod mojim oknom a ja som si nemal kde auto odparkovat kedze je tu nedostatok park.miest.A toto je tu dlhodoby problem ze majitelia bytov nemaju kde parkovat ked si tu dakto odstavy auto....Tak rad by som poprosil komepetentych o vyjadrenie ci je nieco take mozne ako zmena dodatkovej tabule.

20. apríl 2015

jozo

Alah Mohamed - prečo si myslíš, že ako vlastník bytu máš prednostné a výlučné právo užívať verejné priestranstvo - mestský pozemok ? (predpokladám že plocha je mestská )
20. apríl 2015

Roman Krajčovič

Mily jozko kludne ti dam ruky kopiu Lvcka a tam sa zistis ze som vlastnikom pozemku pot bytom a tak isto aj pred bytom cize pod oknom :)
20. apríl 2015

jozo

Pokiaľ je parkovisko na tvojom pozemku - potom nechápem prečo si nevyznačíš vyhradené parkovacie miesto / označenie súkromného pozemku ... a netreba to riešiť dodatkovou tabulou k dopravnej značke.... a až ti na tvojom pozemku niekto zastaví...stačí zavolať odťahovku :)
20. apríl 2015

Roman Krajčovič

Ale tu nedje iba mna ale o vsetkych najomnikou ktori tu byvaju a maju auto...Rano ked idu ludia do roboty to tu poodstavuju a clovek pride z nocnej a nema to kde zaparkovat...I ked MSP sem pravidelne chodieva ale moc to nepomohlo pretoze daju autam papuce a aj tak su tu cely den tak preto chcem aby tam dali inu dodatkovu tabulu...A potom sa vieme posunut dalej.Lebo tu sa da tak dobre veriesit parkovanie aut ze vsetci budu spokojny...Niekde zacat musim.
21. apríl 2015

Viktor

Inak tá dodatková tabuľka "okrem dopravnej obsluhy" je celkovo zaujímavá - na Sladovnícku, Hlbokú i Zavarskú je zakázaný vjazd nákladných áut cez 3,5 tony, okrem dopravnej obsluhy. Ak sa však človek postaví na križovatku Sladovnícka/Spartakovská/Hlboká/Kollárova, za hodinu napočíta aj desiatku náklaďákov, ktoré len prechádzajú a obsluhu nevykonávajú (dokonca aj autoškola) a nikoho to evidentne netrápi.
22. apríl 2015

Matúš G

Napr. na Zelenečskej ulici sú takéto značky, tam ale neriešia cudzie parkovanie. Inak na ulici A. Hlinku bude ešte rušno keď tam namaľujú žltú čiaru.
23. apríl 2015

jozo

Matúš G: no neviem či ta doplnková tabula k zákazovej značke je výhra - pre vlastníkov bytov :) keď je vjazd povolený iba nájomníkom :) :) :)
.... a čo návštevy ? záchranka ? hasiči ? mikuláš? santa claus?....
- osobne si myslím že riešiť si problém s parkovaním, podobnými zákazmi vjazdov (rovnaké aj v pôvodnom podnetu - iba s doplnkovou tabuľou "mimo dopravnej obsluhy" ) je už obrazom čistého zúfalstva :) nad možnosťami parkovania v jednotlivých lokalitách....
Najmä ak je podobná zákazová značka použitá na mestskom pozemku !.... Dalo by sa pochopiť keby plocha vnútrobloku (obslužná komunikácia, parkoviska, zeleň) patrila majiteľom okolitých bytových domov, že si plochu ohraničia, a umožnia prístup iba vlastníkom, nájomníkom...napr. cez rampu. No potom je treba si do daných plôch aj investovať....sami :)
tu je to však o zaberani mestských pozemkov na úkor ostatných občanov mesta :) a dopravné značky sú iba nástrojom ....
Pokiaľ majú majitelia domov, bytov problém s parkovaním je treba to riešiť iným spôsobom.... a nedehonestovať dopravné značky :)
- skúste si predstaviť ako by vyzeralo mesto - keby si obyvatelia jednotlivých ulíc, sídlisk, miest....štátov.... presadili podobné zákazové značky ... :) :) :) ... a nechápem kto to povolil....
23. apríl 2015

Roman Krajčovič

U nás v meste je to veľmi nerozumno vyriešené...Prečo ak niekto kupuje byt tak nemá zahrnuté aj v kúpnej zmluve parkovisko? Ktoré samozrejme kúpou bytu vlastni??? V iných mestách to už dávno funguje a nemajú problém z parkovaním a parkoviská ma ju riešené tak aby keď príde návšteva mali tiež kde zaparkovať...Preto keď som kupoval byt tak som si odkúpil aj pozemok pod bytom aj pred bytom...A osobne si myslím že to už by mal byť štandart ale tak žijeme na slovensku.
24. apríl 2015

jozo

otázka znie od koho a aký byt kupuješ....keď kupuješ starší byt od niekoho kto vlastní iba byt...tak ti k bytu parkovisko asi nepredá :) u nových bytových domov, investor musí vybudovať primeraný počet parkovacích miest, ktoré následne predá/prenajme....ale aj u starších domov je riešenie, neme v podobnom type zástavby ako je u vás- dohoda nájomníkov a odkúpenie si vnútrobloku do spoluvlastníctva ...a ste svojimi pánmi- nemusíte čakať až niekto niečo urobí, vnútroblok si môžete ohradiť na poloverejný priestor, vyriešiť si parkovanie, oddychové zony, ihriska, zeleň... a bude to vaše...a cena aj bytu vám stúpne, zlepší sa vám prostredie na bývanie... :) ...no nedá sa to riešiť zákazovou značkou= neoprávnený záber verejného priestranstva :)
26. apríl 2015

Juraj

to JOZO:piśeš,že to nejde riešiť zákazovou značkou,že by sa jednalo o neoprávnený záber verejného priestranstva.Ako je potom možné,že aj u nás sú značky ZÀKAZ VJAZDU OKREM OBYVATEĽOV BYTOVÉHO DOMU XY. A MAJÚ TO VYHRADENÉ ZADARMO,JEDNÁ SA O PLOCHU cca 50x50 metrov.Z mesta mi odpovedali,že je oprávnenéna takéto značky umiestniť,aj keď ja si myslím źe je to zaberanie verejného priestranstva,no panstvo rozhodlo.Poradíš ktorý zákon by to riešil,že ani mestonemôže takto rozhodovať ?Díky.
26. apríl 2015

jozo

juraj - ta otázka by skôr mala znieť : na základe čoho (zákona, vyhlášky, VZN...) bola podobná značka osadená? ....osobne si myslím, že všetky podobné značky sú osadené neoprávnene - pokiaľ sa jedná o verejné priestranstvo vo vlastníctve mesta...a takáto zákazová značka bola použitá (zneužitá) na riešenie parkovania obyvateľov bytového domu - tzn. aby tam nikto cizí nemohol parkovať =zaberať parkovacie miesta....
- chápem, obyvateľov byt. domov že chcú parkovať u svojho domu, a pokiaľ im tam parkuje niekto cudzí...tak im to vadí ....no pokiaľ tie parkovacie miesta nevlastnia, alebo je nemajú prenajaté....tak je treba sa deliť...
- podobné riešenia sú iba dôsledok nekoncepčnosti čo sa týká statickej dopravy ...a ľudia to riešia rôzne - napr. "vybavením si podobnej značky" čo je z ich pohľadu najlacnejšie riešenie.....
- nechápem ako MsP, polícia dokáže rozlíšiť kto je/ nie je majiteľ, nájomca bytu - majú všetci vybavené aj povolenie na vjazd do takto uzatvorenej zóny? iba podľa SPZ sa to posúdiť nedá. A čo vjazd takovej záchranky, požiarnikov....? a čo návštevy? ....a ako vyzerá v praxi pokutovanie? vlastníci/nájomcovia bytov sa vzájomne kontrolujú kto má aké auto...a keď vidia niečo nové...volajú odťahovku? nie je to choré?
- ad. absurdum rozvedený tento systém zákazov, pomocí ktorých by sa riešili nedostatočné kapacity parkovania alebo aj silníc - dáme zákaz vjazdu /prejazdu okrem obyvateľov obytného domu, potom pre celé sídlisko, mesto....veď to by nám taktiež pomohlo v dopravnej špičke...do mesta vstup iba obyvateľom mesta :)
- a prečo to na meste povolili ?- je to jednoduché lacné riešenie na ukľudnení časti voličov, ktoré iba presúva problém do budúcna....rovnako ako aj budovanie parkovacích miest systémom - tu pár, tam pár....aby sa to trocha zlepšilo tu, tam...čo opätovne nie je koncepčné, a dlhodoboudržateľné ....a problém s parkovaním to nevyrieši. Naviac sa budujú parkoviská na úkor zelene, ktorej je v Trnave deficit....čím ten deficit neustále zvyšujeme...
- čakám kedy niekto najde politickú odvahu spoplatniť parkovanie na mestkých pozemkoch- plošne (=daň za využívanie mestského pozemku), a z tých penazí začať budovať parkovacie domy( automatické parkovacie domy), prípadne odpredať majiteľom bytových domov pozemky vnútroblokov - a môžu si riešiť parkovanie, zeleň, ihriska.... uzavretie areálu...ako len chcú- bude to ich majetok....a majitelia aut si musia uvedomiť že okrem ceny auta, je nutné mať zabezpečené aj miesto na jeho parkovanie (vlastné, prenajaté) ....a pokiaľ nemajú tak budú parkovať zadarmo napr. až na záchytnom parkovišti na okraji mesta....
26. apríl 2015

Juraj

jozo: keď som proti tabuli "zákaz vjazdu okrem obyvateľov domu XY" na verejnom priestranstve protestoval u prednostky mesta tak mi osobne onaodpovedala,že o umiestňovaní dopravných značiek je mesto oprávnené rozhodovať.Máš výborné myšlienky a praktické nápady,parkovanie už mali dávno spoplatniť,ja za garáž na VLASTNOM pozemku musím platiť daň a mám ju 1km od domu.Ostatní majú autá doslova pri z-dku a zadarmo zaberajú mestský pozemok,hlavne vo vnútroblokoch.Amal si nos,tú značku im tam dali na ich žiadosť 10 dní pred komunálnymi voľbami,dom cca150 bytov,v jednom býva aj poslanec MsZ, !!!, niet čo dodať.A to vraj sme Transparentné mesto,fuj.Zdravím a díky,pravdy sa nedovoláš.
26. apríl 2015

Roman Krajčovič

Takze ak to dobre chapem kazdy si moze v tomto meste robit co chce vyborne aspon viem kde zijem...Tak v tom pripade dam dokopy cca 30 aut a kazdy tyzden ich budem presuvat po parkoviskach v TT a zacnem na hlinach tam k.... velky problem z parkovanim a som zvedavy komu sa to bude pacit...Lebo mne to robia pravidelne ze mi dakto stoji na parkovisku!A zacnem stym hned od pondelka a kedze si mozme robit co chceme v tomto meste tak mi tie auta nikto nemoze odtiahnut kedze na parkoviskach podla vas nemaju co hladat zakazove znacky a su to verejne priestranstva....A potom uvidite tie nahnevane podnety na OP.
26. apríl 2015

Juraj

pre Alaha:písal si,že máš v LV aj pozemok pod oknami,to nie je už verejné priestranstvo,no pokiaľ sú parkoviská na mestskom pozemku,môže tam parkovať hocikto!!!,či sa ti to páči alebo nie.Mesto umožňuje si zaplatiť vyhradené len pre seba,ale ZADARMO vyčleniť parkovanie len pre jednu časť obyvateľov je neprijateľné,presúvaj si koľko len áut chceš,ale ja mám pravdu.Jožo ti dobre odpovedal,pokiaľ na tvojom pozemku(označené v zmysle zákona)zaparkuje niekto iný,volaj 159-tku,lebo si v práve,nie je o čom diskutovať,ale namestskom pozemku nemôže nikto povedať,že mu niekto cudzí stojí na jeho mieste.To mi urobila suseda a zaplatila pokutu,skoro prišla aj o vodičák,pretože m i zaparkovala natesno k dverám.Ešte aj policajtom tvrdila že tam vždy parkuje ona,no mala smolu.
26. apríl 2015

Roman Krajčovič

To bolo napisane ako priklad.Ale suhlasim preco by mali byt vynimky.ale unas to maju vsetci tak odkupene preto som chcel tu znacku...tak vies ked mas dobre znamosti na MÚ vybavis si cokolvek..ale podaktori si to musia poctivo zaplatit.
26. apríl 2015

Juraj

pre Alaha: pokiaľ to máte všetci odkúpené,v tom prípade by som celý pozemok vytyčil a hlavne označil nie značkou ako si požadoval,ale výraznými tabuľkami SÚKROMNÝ POZEMOK,cudzím vjazd zakázaný.Poraď sa na polícii alebo na odbore dopravy,u nás je takýchto priestorov označených vcelku dosť,a ľudia to rešpektujú,pretože vedia čo im hrozí keby tam vošli.
26. apríl 2015

Roman Krajčovič

A toto som chcel vediet ako to dalej riesit vyborny napad juraj.
26. apríl 2015

jozo

alah - najskôr si spomínal že máš odkúpený pozemok ty, a ide ti o ostatných obyvateľov ...ktorý ho odkúpený nemajú. teraz spomínaš že pozemky máte odkúpené všeci? .... pozrel som sa na katasterportali a podľa miesta ktoré máš vyznačené na mape, a na fotkách sú tam iba 2 vlastníci pozemkov, ktoré ležia mimo obytné budovy - mesto a slovesnká republika.... tak teraz neviem ? ....no stále platí - pokiaľ patrí pozemky vo vnútrobloku vám - tak si ohradte vnútroblok, nebo si tam dajte rampu - a nikto cudzí vám tam parkovať nebude.... a pokiaľ vám pozemky nepatria - tak vašou snahou u umiestnenie zákazovej značky si iba chcete vyhradiť verejný/štátny pozemok pre seba bez toho aby ste platili poplatok za užívanie pozemkov. ...a pokiaľ nechcete aby vám tam cudzí parkovali tak doporučujem prenájom/odkúpenie pozemkov.
26. apríl 2015

jozo

alah - prípadne doporučujem pozrieť si automatické parkovacie systémy napr: http://www.idops.com/parkovanie.htm typ FAMILY PARKING
umožňuje zaparkovať 7 až 12 osobných vozidiel na ploche pre 2 parkovacie miesta. - malé kopmpaktné riešenie, ktoré sa dá postaviť napr. k bočnej stene bytoviek(pokiaľ je bez okien), systém sa oplášti - a na malém prostore veľa aut - a inak ako cez kartu sa tam nedostaneš.... stačí nájsť dalších pár záujemcov, odkúpiť si pozemok veľkosti 2 parkovacích miest, zainvestovat ... a máte kľud s parkovaním .... a priestor vo vnitrobloku volný na zeleň, sedenie, ihriská... :) ... garáž môžete mať v spolupodielovom vlastníctve ( alebo bude jeden investor a prenájímať ostatným... ) , zvýši sa vám tým aj cena bytov ( máte k nim zabezpečené parkovanie, a kultivovaný priestor pred bytom) ...:) ...prajem štastie v riešení parkovaní...nie je to tu jednoduché...
26. apríl 2015

jozo

alah doporučujem pozrieť si aj vzorec pre výpočet potrebných parkovacích miest ... http://svf.uniza.sk/kcs/data/predmety/parkovacie-plochy/parkovacieplochy.pdf , podľa ktorého sa počítajú parkoviska u nových bytových domov ( u starých sa to v minulosti riešilo ako kde.... ) ide približne o :
jedno státie pre jednoizbový byt
jeden a pol státia pre dvojizbový
dve miesta pre trojizbový byt
K tomu ďalších 10 % voľných pre návštevy.
- neviem kolko je u vás v bytovkách celkom bytov a aká skladba(1-2-3izbové) - no odhadom podle fotiek cca 40-45 bytov , priemer dajme 2izbové....40*1,5*1,1= 66-75 parkovacích miest by bolo treba, aby ste mali dlhodobo vyriešené parkovanie ...čo predstavuje plochu cca 1200-1350m2 ...pričom výmera vašho vnútrobloku medzi bytovkami je cca2000m2(bez predzahradky, a pruhu medzi ulicou andreja hlinku a bytovkami) ...tzn. pokiaľ byste chceli umiestniť všetky potrebné parkoviska iba klasickým zpôsobom na terén....tak dostanete celý vnútroblok jedno pekné veľké parkovisko, a po obvode pár metrov zelene...a cena bytov vám klesne - nikto nechce bývať na parkovisku.:) .... pokiaľ budete hľadat riešenie, hľadajte také, ktoré bude dobré ďalších 30-50 rokov....a súčasné trendy sú: obmedziť nárast počtu automobilov, preferencia MHD a čo sa týká parkovísk tak jednoznačne parkovacie domy - pričom tie s automatickým parkovacím systémom, sú vhodné práve do takýchto priestorov - malé, skladné, pre velký počet aut ... nič z toho nieje jednoduché a niečo to stojí (to parkovanie) ...no pokiaľ nechceme o chvílu bývať medzi autami, tak to žial inak nepôjde...
02. máj 2015

poctivytrnavcan

no asi keď tam na požiadanie majiteľov hocikedy davajú policajti papuče všetkým, čo tam nebývajú, tak asi to naozaj patrí tým ľuďom čo tam majú byty a nie je to verejné priestranstvo
03. máj 2015

jozo

podľa katasterportalu patria pozemky mestu a časť štátu....hmm..a ako polícia rozlíši ktoré auto je "dopravná obsluha" , a čo tento status v obytnom vnútrobloku znamená ? - majitel, nájomník, niekto kto vykonáva v niektorom z bytov napr. opravy,požiarnici,záchranka ...návšteva... a ako poznajú komu auto patrí? podľa SPZ? ...alebo podľa informácie (udávania) od obyvateľov? ...ozaj pekné :)
04. máj 2015

poctivytrnavcan

heeej? podľa katasterportalu? a prečo tí majitelia bytov tvrdia že podľa LV im patria aj tie pozemky?
a načo podľa teba slúži dodatková tabuľa "mimo dopravnej obsluhy" pod zákazom vjazdu? kto to vie nech napíše, niečo to musí znamenať keď sa to používa predsa...
podľa mňa to s tými papučami funguje tak, že majitelia spíšu polícii značky svojich áut a polícia dá všetkým ostatným papuče...
a teraz otázka: robili by to tí policajti keby to nebolo správne? robili by to opakovane? no niečo na tej značke asi bude keď vlastníci tam papuče nedostávajú a všetci ostatní áno... žeby polícia robila niečo na čo nemá právo? alebo žeby mali vlastníci také známosti na polícii? hmm, hmm, hmm no toto sú teda záhady.... a takéto podozrivé správanie polícii.... prečo ten zákaz neplatí pre vlastníkov a pre ostatných áno...kto mi na toto odpovie?
04. máj 2015

jozo

nieviem prečo majitelia bytov trvdí že im patria pozemky - podľa katasterportalu su mestské a štátne - celý vnútroblok(stačí si tu stránku otvori´t a pozrieť sa) .... a na základe čoho sa tam dala značka zákaz vjazdu s obmedzením iba pre dopravnú obsluhu - netuším, no domnievam sa že na základe podnetu obyvateľov, aby si regulovali parkovanie vo vnútrobloku, nestáli im tam cudzí ludia.... a ako som písal vyššie - pokiaľ by im pozemy patrili tak v tom nevidím problém, v prípade že im nepatria,alebo ich nemajú v prenájme...tak je to zaberanie verejného priestoru.... parkovanie je treba riešiť inak ako takouto zákazovou značkou ....
04. máj 2015

Juraj

Pre :poctivytrnavcan:význam tabule si nájdeš vo Vyhláške k zákonu o cestnej premávke č.9/2009 Z.z.,príloha č.1čl.8 odst.16 až 20.Keď chceš mať chaos v hlave tak si to naklikaj,stojí to za to.Predstav si to zapamätať a podľa toho reagovať v cudzom veľkomeste,veď by Ťa domorodci zožrali.Keby radšej zjednotili v celej EÚ Cestné Zákony alebo expirácie a obsahy lekárničiek,to by malo význam,a nie aké krivé môžu byť uhorky.Lenže asi majú v Bruseli na takéto rozhodovania malê platy(skôr si myslím že IQ).LEN škoda,že tu na OPS nemôžem uvádzať mená.Ja som si o jednom bývalom poslancovi myslel že je po smrti,a teraz som sa dozvedel že za SR sedí v BRUSELI !!! Začína na Z.
14. máj 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
parkovacie miesta na pozemkoch mesta sú verejne prístupné pre všetkých vodičov, nielen pre tých, ktorí tam bývajú.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
14. máj 2015

Roman Krajčovič

Diplomaticky sposob ako dat ruky od problemu prec...Tak v tom pripade nech sa zakazova znacka odtrani a MSP nedava pokuty za parkovanie pretoze osobne si myslim ze uz je to zneuzitie pravamoci...A ako to tak chapem tak ak niekto nenajde park.miesto na stanici tak moze si auto zaparkovat pred nas...Dobre vediet aspon viem v akom meste zijem od stolicky vie kazdy mudrovat!
14. máj 2015

Juraj

to Alah:no odpoveď samosprávy mňa šokovala.Veď predsa si nemôžu obyvatelia sami usadiť dopravnú značku bez súhlasu všetkých komisií včítane DI polície.A tu sa prakticky vyjadrili,že dopravné značky boli usadené v rozpore so zákonom a nie som povinný (ako vodič) ich rešpektovať!!!Ale veď to ONI schválili a povolili usadiť !!!Naozaj mám dojem,že žijem v ABSURDISTÁNE, a teraz by som rád vedel,kto osadenie atď.tých značiek financoval, veď to určite nestálo len zopár eur.Nech žije Absurdistan.
14. máj 2015

Roman Krajčovič

Mas recht juraj pretoze ak je to verejne pristupne miesto preco teda MSP vybera pokuty ak tu daky cudzi clovek zaparkuje svoje auto? Je pravda ze pozemok je mestsky podla katastralneho uradu ale takto sa veci predsa neriesia!Kde je bezpecnost obyvatelou? Neraz som videl ze sanitka nevedela tadialto prejst...A dalsia vec mi ako obyvatelia riesime z mestom uz cez 10 rokou aby tu spravili dake parkovisko boli peticie dokonca aj projekt bol vypracovany bez toho aby dotycny zato nieco chcel a nic sa stym nerobi ano bolo by zobrate z travnika asi cca 1/3 ale stale by tu bolo dostatok travnika pre nase deti tak nechapem ako je mozne ze sa mesto ktomu tak slepo stavia!
31. júl 2015

Matúš G

Osadená bola nová značka a pribudla aj značka zákaz zastavenia. Myslím si, že týmto krokom sa dosť vyriešilo parkovanie, ale to by tu mal napísať hlavne autor podnetu ako to je teraz.
13. august 2015

poctivytrnavcan

Situáciu to určite zlepšilo pre majiteľov bytov, už sa nestáva tak často, že tam chodí parkovať kde-kto, komu zákaz vjazdu nič nehovorí. A vďaka zákazu zastavenia pred bytovými domami sa určite oveľa lepšie vychádza na ulicu Andreja Hlinku. Predtým nebol vôbec rozhľad na cestu, pretože všade parkovali ľudia, ktorí išli na autobus či vlak, a vychádzanie bolo preto dosť nebezpečné.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania