Ulica Hospodárska-semafor-zle nastavený

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Ján 29. septembra 2023

Zdravím, plánuje mesto znova spojazdniť bezdotykovú aktiváciu tlačidiel pre chodcov na prerobených križovatkách? Bola to dosť praktická funkcia, aj keď bola zapnutá len pár dní, škoda ju nevyužiť aj z hygienického hľadiska.

29. september 2023

Micro

Bezdotykovo to funguje. Občas a náhodne - ak je dostatočne "nabitý" senzor.
29. september 2023

Ján

Micro - práveže to prednedávnom fungovalo spoľahlivo, toto sú jedny z najlepších dostupných snímačov. Teraz sú nastavené inak - je nutné stlačiť tlačidlo, a až potom snímač zisťuje, či pred ním niekto ešte stojí, alebo môže zrušiť žiadosť o priechod cez cestu.
03. október 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na vyjadrenie na príslušný odbor. O riešení podnetu budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie
Kto? Odbor dopravy

Mesto Trnava
14. október 2023

Ján

Otestoval som križovatky T. Vansovej-Hospodárska-Šrobárova a Študentská-Hospodárska, ani na jednej nefunguje aktivácia zamávaním. Prosím o opravu - predpokladám, že na zvyšných križovatkách to je podobné.
16. október 2023

Ján

Na Hospodárskej pri žel. stanici funguje, ale nie spoľahlivo - treba niekoľkokrát mávnuť. Predpokladám, že sa dá upraviť citlivosť, dosť by to pomohlo.
16. október 2023

Peto

Pri stanici mi funguje tak, ze dam ruku pred senzor na cca 1-2s a pipne. Ak mavam, tak nezaregistruje.
16. október 2023

Ján

Ja očakávam, že po zosynchronizovaní a dokončení všetkých križovatiek sa to vyrieši, aby to bolo všade jednotné. Aspoň dúfam.
30. november 2023

Michal

Tieto senzory su absolutne nevyhovujuco nastavene ak sa tu bavime o novych smart krizovatkach. Neviem ci je to konstrukcny problem alebo len problem nastavenia ale pravda je taka, ze to nereaguje vobec svizne. Musi byt clovek velmi blizko senzoru a tiez tam musi zotrvat nejaku dobu (ruka alebo telo). Takto by to cele nemalo pracovat, pretoze v tom je iba jediny benefit a to, ze to tlacidlo nemusite stlacit kontaktne. Dobry priklad zo zahranicia (napr v Dansku) je taky, ze chodcovi sa staci priblizit na urcitu vzdialenost (kludne aj niekolko metrov) k takemuto senzoru pred prechodom a ten ho zaznamena.

Takto by teda mal pracovat senzor na smart krizovatke a zvlast ak sa jedna o system za vaic ako 3.8 miliona eur. Mohol by byt smart aj pre chodcov.

Pozrite sa na to a dajte to niekomu riadne nastavit.
30. november 2023

Peto

Michal, zhodou okolnosti tieto Prismatibro senzory maju aj v Dansku. Je ich viac modelov. Tento nas reaguje aj na to, ked sa postavis pred neho ale ako vravis, velmi blizko. Takisto sa spusta bezdotykovo podrzanim ruky pred senzorom.
Na Hospodarskej som dokonca zazil jednu pani, ktora stala pred senzorom, kolisala sa z nohy na nohu a senzor stale pipal ako ju registroval. No a 3.8mil nie je len krabicka na semafore. Na vysledok tejto sumy este musime pockat, ked zacnu vsetky krizovatky spolu komunikovat v realnom case.
30. november 2023

Majo

Tiez sa mi zda ze bud to nefunguje vôbec, alebo musim mať ruku tak pol centimetra od toho aspoň 3 sekundy.

Moc inteligencie to nemá... pritom na smart krizovatkach su všesmerové kamery, a software na detekciu ľudí na videu zoženiete aj zadarmo open source bez potreby licencie... zatie peniaze by som čakal minimálne to. Plus infra pre detekciu v zlom vizuálnom počasí. Také veci stoja par dolárov z aliexpresu a s raspberri pi vam to rozbeha hocijaky IT študent za pol dňa. Tak netusim prečo toto je tak primitivne za tolko mega.

Inak ja som myslel ze tie smart krizovatky detekuju aj počet ludi cakajucich na prechode a podla toho sa rozhoduju ako rýchlo im daju zelenú. To nevedia ztoho odvodit pritomnost cloveka? Alebo to nevedia vobec?
30. november 2023

Michal

Peto, ak maju aj v dansku presne taketo senzory tak sme zuzili problem na chybne nastavenie a teda senzor ako taky by to mal zvladat.

Netvrdim, ze za 3.8mil mame len krabicky na semafore ale len poukazujem na to, ze nie su tie krabicky spravne nakonfigurovane (napriec mestom), aby boli smart a vyuzil sa teda potencial naplno.
30. november 2023

Peto

Preistotu sem pridam aj nejake materialy, kde je popisane, co tych 3.8mil obnasa:
EU projekt - https://www.trnava.sk/userfiles/file/WEB%20-%20info_Smart%20Trnava_10-11-2021.pdf
ZMLUVA - https://crz.gov.sk/zmluva/6635710/ > tu sa docitas ze: Bezdotykové tlačidlá pre chodcov a cyklistov V rámci projektu bude zavedený aj bezkontaktný systém pre chodcov a cyklistov (chodci a cyklisti už nebudú stláčať tlačítko preferencie na križovatke), čím sa redukuje počet kontaktných bodov na riešených križovatkách na 0. V súčasnosti je tento počet stlačení denne na úrovni 10.000 stlačení / dotykov. Bezdotykové tlačidlá budú inštalované na križovatke 1 Hospodárska – Kollárova + PPP Hospodárska a križovatke 5 Bučanská – Rybníkova – Hlboká z dôvodu najvyššej frekvencie chodcov a cyklistov z riešených križovatiek.

V zmluve sa nespomina mode Prisma Daps snimacov, ale podla dokumentacie to je asi 2000-L (https://www.prismatibro.se/dl/da/en/Prisma-Daps-2000L_Technical_EN.pdf), ale aj tak z toho neviem zistit, ci mame modul na snimanie okolia ako pise nizsie vyrobca alebo iba z blizka. Toto je na stranke vyrobcu pri module detekcie:
Prisma Daps Detect
Checks that someone still is waiting for green light.
If the person leaves – Prisma Daps checks with other Prisma Daps in crossing – anyone else waiting?
If someone else is waiting - the demand is still active.
If not – the demand is withdrawn and traffic flows.

Demand with push or touchless
Demand with or without touching the Prisma Daps.
------
Co by bolo urcite zaujimavsie ak to mame na nasich snimacoch. Ak to tam je, tak ako pises, zle nastavene. Ak to tam nemame, tak len z blizka ukazat snimacu dlan alebo sa pred neho postavit.
30. november 2023

Majo

Podla appky k zariadeniu sa ten detekcny radius da konfigurovat viz. screenshot ci uz minimalna vzdialenost alebo maximalna.

Inak ma to zaujimavo slabe zapezpecenie - k pripojeniu pre rekonfiguraciu staci 4 miestny PIN
30. november 2023

Michal

Tym, ze je to takymto sposobom konfigurovatelne tak sa tym vysvetluje aj rozne spravanie sa v case, ktore popisuju obcania a to prierezovo cez snimace osadene na smart krizovatkach.

Pravdepodobne to neni nastavene vsade rovnako a tiez ta konfiguracia nie je dotiahnuta do detailov.
30. november 2023

Ján

Niektore snimace su nastavene na detekciu pritomnosti - ked pred nim nikto nestoji, zacne blikat to oranzove svetlo a po par sekundach zhasne, ak sa medzicasom k nemu clovek nepriblizi. Cize nevidim dovod, preco by sa to nedalo nastavit lepsie. Zatial nevyzera byt smart riadenie spustene, jedine okrem nejakeho prepojenia krizovatiek a zosynchronizovania ich cyklov.
01. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Všetky bezdotykové tlačidlá boli preprogramované, aktivujú sa priblížením dlane (nie mávaním), nie je nutný dotyk, zároveň boli bezdotykové tlačidlá preprogramované tak aby neblikali.
Kto? odbor dopravy

Mesto Trnava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania