Ulica Spartakovská-strom-neorezaný

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Jana Hricova 15. februára 2024

Dobry den, dnes nas viacerych obyvatelov na Spartakovskej ulici sklamal oznem o zrezani stromu Javora na Spartakovskej ulici 9. Viacery obyvatelia nesuhlasia so zrezanim celeho stromu. Treba na nom urobit, len udrzbu - tzn.,len skratit konare a odstranit spodne konare. Nezelame si zrezat cely strom!!!

15. február 2024

milada

Chcete vyrúbať jeden z najkrajších stromov?Ten strom vytvára tieň,kde sa môžete v lete schladiť a schovať sa pred už tak rozpálenou panelovou ,,saharou”.Ma krásnu korunu,vypílte choré a suché stromy.Tie tam ostávajú?Chcela by som vedieť prečo práve tento strom!!!!!
15. február 2024

Silvia

Vyrubanie krasneho kosateho stromu na Spartakovskej mi nezapada do Vasej politiky "zelenej Trnavy". Preco mate potrebu vyrubat strom, ktory nikomu neprekaza??? Okrem chladku v letnych mesiacoch tam hniezdi rozne vtactvo, ktore nas zbavuje neprijemneho hmyzu, nakolko je to BEZPOSTREKOVA zona.
15. február 2024

Boris

Dobrý deň. Pripájam sa k podnetu. Bolo by dobré informovať obyvateľov o dôvode tohto rozhodnutia. Nechápem, prečo tieto stromy. Aj tie gaštany. S detmi chodíme zbierať, v lete nenahraditeľný tieň. Dôchodcovia sedia na lavičkách, starajú sa o kvetinové záhony a diskutujú. Jednoducho krásna susedská komunita. Aj vďaka týmto stromom. Posledné leto tu hniezdili sovy. Prečo sa tie stromy musia celé vyrúbať a nie vhodne orezať? Nič ich nenahradí.
15. február 2024

Andrea Vasilescu

Dobrý večer, tiež nerozumiem výrubu viacerých stromov na Spartakovskej ul., ktoré vytvárajú počas leta tieň, kde ľudia posedávajú a odpočívajú na lavičkách ..Čo je dôvodom výrubu gaštanov a viacerých stromov.?.Predpokladám, že odpoveď bude, že sú napadnuté chorobou, ale to je väčšina stromov v Trnave...tiež mi nepríde ok, že je len oznámená informácia o tom bez akýchkoľvek diskusií...Vnímam, že ani nie je veľká možnosť s tým niečo urobiť. Vo štrvtok to bolo informačne oznámené tabuľami na stromoch a na dverách činžiaku a v pondelok sa chystá už samotný výrub...Mrzí ma, že bol odstránený aj veľký pevný náletový strom pri Agátke, na ktorý liezli všetky deti z okolia, bol to pevný a mohutný strom....Rozumiem, že sú isto nejaké pravidlá pre naletové stromy v mestách..No podľa mňa, však gaštan nepatrí k náletovým stromom...Neviem, či sa s tým rozhodnutím ešte niečo dá spraviť..ale za nás obyvateľov na Spartakovskej ul. s tým nesúhlasíme. Poprosím Vás o odpoveď.
15. február 2024

Katarína Beláková

Pripájam sa a tiež nesúhlasím s výrubom stromov na sídlisku. Konkrétne tu ide o krásnu dominantu sídliska a vyššie spomenuté komentáre sú myslím hlasom väčšiny obyvateľov, ktorých táto správa dnes po prichode s práce nemilo prekvapila a zaskočila.
16. február 2024

Monika Kolnikova

Príjemný deň prajem. Pripájam sa k nesúhlasu s výrubom. Rada by som vedela relevantné dôvody na tento krok. Ako malá som bola osobne pri výsadbe viacerých z nich. A Javor patrí medzi skutočne najkrajšie stromy na sídlisku. A určite hovoríme aj za starších obyvateľov, ktorý sa o stromy vlastnoručne starali dlhé roky. V každej metropole stromy a hlavne takého 50 ročné si chránia a výsadbu a výstavbu riešia so zakomponovaním ich domonanty. ďakujem. Platany v strede sídliska, ktoré boli vysádzané sa ešte nerozrástli a ide im to veľmi pomali. Pôda je tam taká ako je. Takže určite nebude jednoduché takéto stromy nahradiť novými odrodami a určite to bude aj nákladnejšie.
16. február 2024

Ľubica Kláseková

Dobrý deň, bolo by naozaj smutné pozerať sa na prázdne miesta po stromoch, ktoré sadili naši rodičia a my sme boli pri tom. Bývam tu celý život a najkrajšie na tomto sidlisku boli a sú práve tie stromy. Nerozumiem tomuto kroku, všade vyrastajú betónové opachy, ktoré špatia prostredie, a to, čo je krásne a zdrave likvidujete. Aspoň tie najväčšie a najkrajšie stromy nechajte žiť. Rastú tam toľko rokov. To ničím nenahradite.
16. február 2024

Bohuslav Lenghardt

Dobrý deň,
tiež som presvedčený, že označené stromy nie je nutné vyrúbať.
Žiadam mesto o odklad výrubu z dôvodu prehodnotenia rozhodnutia o výrube stromov.
Ďakujem.
16. február 2024

Vlaďka Hulíková

Pěkný den,

připojuji se a nesouhlasím s výrubem stromů v okolí Spartakovské ulice. Z mého pohledu jsou stromy zdravé, statné, v dobré kondici. Neeviduji, že by někomu či něčemu škodily, ohrožovaly zdraví nebo majetek, byly překážkou, a to ani za nepříznivého počasí. Nevidím důvod, proč by stromy měly být odstraněné.

Je však možné, že nějaký faktor přehlížím. Proto jsem na referátu ochrany prírody a krajiny zjišťovala, jaký vážný důvod vedl k rozhodnutí o výrubu těchto stromů. Zodpovědná pracovnice má dnes bohužel dovolenou a měla být k dispozici v pondělí, ale její zastupující kolegyně mi vstřícně přislíbila informaci vyhledat a poskytnout. Zatím se mi neozvala.

Také žádám o odklad výrubu a přehodnocení tohoto rozhodnutí. Děkuji.
16. február 2024

Ondrej Koso

ci-si-vyzaduje-nevyhnutny-vyrub-zelene
16. február 2024

mario

Stromov je škoda, ale bohužiaľ doplatili na nerozvážnu výsadbu obyvateľmi v minulosti. Ktorí ich síce sadili s dobrým úmyslom, ale bez vedomosti, že v danom území sa nachádza potrubie.
16. február 2024

Monika Kolnikova

ďakujem, za vysvetlenie,
16. február 2024

Bohuslav Lenghardt

Ďakujem za informáciu, pán Koso.
Očakávam, že mesto poskytne verejnosti všetky príslušné stavebné a environmentálne povolenia k výrubu.
Za seba môžem napísať, že budem pozorne sledovať, či je nevyhnutné vyrúbať všetky navrhnuté stromy, t.j. či sú všetky takou prekážkou, kvôli ktorej výmena teplovodu nie je žiadnym spôsobom možná..
19. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet zo Spartakovskej ulice posielame na odborné vyjadrenie na príslušný odbor. Budeme vás informovať.
Kto? referát zelene

Mesto Trnava
21. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Predmetný strom, javor mliečny rastie v trase už existujúcich vonkajších sekundárnych tepelných rozvodov. Podľa zákona č.657/2004 o tepelnej energetike, Ochranné pásmo rozvodu tepla za odovzdávacou stanicou je vymedzené zvislými rovinami vedenými po jeho obidvoch stranách vo vodorovnej vzdialenosti meranej kolmo na toto zariadenie len v prípade, že by mohlo dôjsť k ohrozeniu plynulosti dodávky tepla a bezpečnosti prevádzky zariadenia, a to najviac, v zastavanom území na každú stranu 1m, t.j. od steny krajného potrubia (alebo kanálu teplovodu) 1m na každú stranu.
Taktiež podľa predmetného zákona môže správca a prevádzkovateľ siete odstraňovať a okliesňovať na cudzích pozemkoch stromy a iné porasty, ktoré ohrozujú bezpečnosť alebo spoľahlivosť prevádzky sústavy tepelných zariadení.
Okresný úrad Trnava vydal rozhodnutie o určení podrobnejších podmienok výrubu drevín rastúcich v ochrannom pásme v rozvodov tepla s termínom realizácie do konca februára 2024. Náhradná výsadba v území bola určená v počte 40 ks stromov a 25 ks kríkov.
MsÚ Trnava - OÚRaK vyvolal v tejto veci rokovanie s investorom STEFFE Trnava s.r.o.
Na tvaromiestnej obhliadke bolo dohodnuté, že investor predmetný javor mliečny podmienečne zachová na stanovišti až do začiatku stavebných prác, kedy bude po otvorení výkopu jasná presná poloha teplovodu vo vzťahu ku koreňovému systému stromu.
STEFFE Trnava s.r.o. vyjadrili maximálnu snahu o zachovanie predmetného javora na stanovišti.
Kto? Odbor územného rozvoja a koncepcií

Mesto Trnava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania