Ulica Františkánska-kôš-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Viktor Križan 19. marca 2024

Cez víkend z Františkánskej ulice zmizol kontajner na papier i na plasty. Boli to jediné verejne prístupné kontajnery na papier a na plasty na ulici.

19. marec 2024

Oliver Halmo

Ulica Františkánska-neporiadok a odpadky-čierne skládky

boli odstránené kontajneri a teraz občania odkladajú smeti na zem po ulici
19. marec 2024

Trnavčan

https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/183095/ulica-frantiskanska-neporiadok-a-odpadky-neporiadok-vo-verejnom-priestranstve
Každý dom by mal mať pre obyvateľov kontajnery pre odpad na svojom pozemku.... Na ulici je to všetkých a súčasne nikoho, potom to tak aj vyzerá.Preplnené a rozfúkané po ulici. Večný problém.
19. marec 2024

AnnaTT

Dobrý deň pán Viktor!
Porovnávať ulicu Vajanského s Františkánskou sa nedá. Ulica Vajanského bola búraná a znovu vybudovaná v čase socializmu ako sídlisko . Všimnite si, žiaden bytový dom na Vajanského nemá svoj dvor- pozemok, kde by mohlo byť stojisko pre kontajnery.
Stará Františkánska ulica bola búraná a vyvlastňovaná v 80 rokoch socializmu.

Súdruhovia nestihli postaviť ďaľšie sídlisko na Fr.ul., preto sa po roku 1989 mesto rozhodlo ulicu obnoviť podľa predchádzajúcej podoby. Každý objekt na Fr.ul. má svoj pozemok - dvor a aj miesto- stojisko na kontajnery.
20. marec 2024

Viktor Križan

Viem kam to smerujete a mám pre Vás pochopenie. Ale môžem predložiť dva dôvody, prečo to nemusí fungovať:
1) Františkánska ulica bola projektovaná v druhej polovici 90tych rokov, keď sa separovaný zber toľko neriešil - dnes aby dom mal štyri kontajnery - pritom stojiská boli stavané podľa vtedajších požiadaviek a nie každý dom má také stojisko, aby toľko kontajnerov pojal. Ak by ich aj umiestnili na inom mieste, viedlo by to ku zníženiu komfortu bývania,
2) čím sa dostávam k druhému bodu - o umiestnení kontajnerov by sa rozhodovalo na schôdze vlastníkov bytov - a ak by aj bol niekto, kto by mal záujem umiestniť kontajner v dome, nemusí získať súhlas vlastníkov.

Ak by neboli verejne prístupné kontajnery, jeden i druhý dôvod v konečnom dôsledku povedú k tomu, že ten kto mal záujem separovať tak neurobí, lebo na to nebude mať vytvorené podmienky. A čo sa tým docieli? Že sa separovať nebude.
Je to v záujme spoločnosti? Nie. Chcel spoločnosť, aby sa separoval? Áno. Tak nech spoločnosť na to vytvorí podmienky - mesto je tu preto, aby ľuďom život sťažovalo, alebo uľahčovalo?
20. marec 2024

AnnaTT

Dobrý deň
Mesto nám všetkým vytvorilo podmienky na separovanie. Momentálne platíme mestu poplatok za odvoz komunálneho odpadu. Každému plátcovi za KO mesto poskytuje buď plastové vrecia, alebo kontajnery na separovaný zber zdarma a zdarma ich aj odváža. Takže podmienky na separovanie sú vytvorené. Jedná sa iba o umiestnenie na pozemku a nie na verejnom priestranstve. Rozdiel medzi sídliskom a CMZ som už spomínala. Je iba na nás -občanoch akí budeme voči sebe ohľaduplní. Všimnite si, koľko kontajnerov na separovaný odpad je umiestnených vo dvoroch. Nie ste jediní , ktorí by sa mali riadiť regulatívom pre CMZ. Napr. dom pre seniorov SVETLO na Fr.ul . má vo dvore 7 kontajnerov pre svoju potrebu. My ich máme 5 a prežijeme. Dom č.4 ich má ešte viac .Ako sa k tomuto problému postavíte, je len na Vás.
22. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na vyjadrenie na príslušný odbor. O riešení podnetu budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie
Kto? odbor komunálnych služieb

Mesto Trnava
15. apríl 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet je vyriešený, odpad bol odstránený. Nakoľko sa v okolí nádob hromadil v zvýšenej miere odpad a nádoby využívali aj okolité prevádzky, mesto sa rozhodlo nádoby stiahnuť. V zmysle platného VZN 624 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území mesta Trnava má mať každý bytový má mať pridelené svoje nádoby na triedený odpad. Miesto stáleho i dočasného umiestnenia zberných nádob na odpad pri bytových domoch určí mesto po prerokovaní s vlastníkom, správcom, užívateľom nehnuteľnosti a zberovou spoločnosťou. Firmy, fyzické osoby podnikatelia, nájomné byty a domy bez trvalého bydliska – zbierané obaly sú považované za odpad z iných zdrojov, zber ktorých nehradí organizácia zodpovednosti výrobcov (ďalej len „OZV“), povinnosť zapojenia do systému triedeného zberu si povinné osoby plnia individuálne cez zberovú spoločnosť, alebo inak.
Kto? odbor komunálnych služieb

Mesto Trnava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania