Zmysel dopravnej značky / (ne)činnosť MsP

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Viktor 13. septembra 2016

Pred jarmokom pri vjazde na sídlisko Podjavorinskej (a podľa mojich informácií mojich známych aj na iných miestach) pribudla dopravná značka zákaz vjazdu s dodatkovou tabuľkou "okrem obyvateľov".
V piatok poobede som telefonoval na 159 s otázkou, ako chcú kontrolovať dodržiavanie tejto značky. Dostal som odpoveď, že on to odtiaľ nemá ako skontrolovať. Na môj podnet, že tu pribúdajú autá, ktoré parkujú aj na trávniku som dostal odpoveď, že ak parkujú na trávniku, tak tam môže poslať hliadku. Keď som sa spýtal, že čo s autami, ktoré nie sú odtiaľto a majú značky HC, GA a pod. som dostal odpoveď, že to môžu patriť obyvateľom. Na moju otázku, aký má potom tá značka význam, keď sa nekontroluje mi operátor povedal ďakujem a surovo zložil.

Nakoľko nevystačia znaky, pokračovanie v aktualizácii.

13. september 2016

viktor

Na základe uvedeného by som sa chcel preto opýtať:
- kontrolovala MsP dodržiavanie značky zákaz vjazdu? Ak áno, koľko bolo uložených pokút?
- ak MsP nevykonávala kontrolu zákazu vjazdu, aký zmysel malo umiestnenie týchto dopravných značiek? Ako je zrejmé z priložených fotografií (zo soboty), svoj účel aby odradila vjazd nepovolaných vozidiel nesplnila.
- bol postup operátora linky 159 štandardný? Ak áno, v čom, ak nie, aké postupy budú prijaté aby takáto situácia opätovne v budúcnosti nenastala?

A dovolím si aj osobný pohľad - ak MsP nevie rozlíšiť, kto je obyvateľ a kto nie, prečo nedá pokutu každému (alebo aspoň autám s mimotrnavskou značkou) - obyvatelia by v správnom konaní predsa vedeli preukázať, že sú obyvatelia a postih by im nehrozil a možno by aspoň mali pocit, že sa niečo deje. Takto sa iba vyvolávajú zbytočné nádeje, že sa konečne niečo deje, ale ostanú nečinnosťou kompetentných zmarené...
14. september 2016

Matko

Osobne by sa mi nepacilo ak by ma predvolavali na MsP nieco dokazovat. Ako dokazat ze som obyvatel? Mozem mat trvaly pobyt na inej ulici. Mozem byt v podnajme. Mozem si taku zmluvu vymysliet. Dokazovat ma policia a nie ja a ta to nema ako. Ako odradenie aspon casti auto to ucel splnilo a myslim si ze aj keby tam policajt stal tak vela ludi najomnu zmluvu pri sebe nenosi. Hold kazda masova akcia si vyzaduje trpezlivost a su miesta kde je omnoho problemovejsie zaparkovat aj mimo jarmoku.
14. september 2016

kolombo

Matko,nemáš pravdu.Keď Ťa mestská polícia vyzve,podľa ich zákona o Obecnej polícii §9,10 si povinný podať vysvetlenie.A v prípade dokázať na mestskej polícii či máš trvalý pobyt napr.na Podjavorínskej alebo im ukázať nájomnú zmluvu,že máš v prenájme byt.A tiež je na policajtovi,či si na mieste,kde zastaví auto aj overí či niekto neoklamal.Ľahko s ním môže ísť k bytu či má správne kľúče...
14. september 2016

Viktor

Keď sa chce, všetko sa dá - keď je futbal, nie je problémom, keď (štátni) policajti stoja pri vjazde a kontrolujú, či dotyčný tam býva. Ak to počas futbalu ide, prečo nie počas jarmoku? Alebo mohli pred jarmokom do schránok rozniesť "parkovacie karty" alebo iné potvrdenie, ktoré by si dotyčný založil za sklo. To by bolo možné hneď aj bez zložitého dokazovania preukázať, či obyvateľom je, alebo nie.

Pokiaľ ide o to odradenie, ako vidno zo sobotných fotografií, dotyčných neodradila nielen značka zákaz vjazdu, ale ani značka zákaz zastavenia...

A pokiaľ ide o cezpoľných, v sobotu a nedeľu je parkovanie v CA bezplatné a zároveň bolo pre cezpoľných zriadené bezplatné parkovanie s kyvadlovou dopravou (ktorá chodila poloprázdna). Možnosti na parkovanie boli, v tomto prípade by preto boli sankcie namieste. Prečo potom dávame zákazy, keď ich vlastne tak nemyslíme?
14. september 2016

Jozef Šúst

otazka je ci existuje idealne riesenie. Ked je fucik policia vyhodnoti ako enbezpecnu situaciu a ulice su uzavrete, nie podmienovane. Ten vstup je uzavrety. Z druhej strany, kde je docasny vstup do podjavorinskej predsa polisi nikoho nekontroluju. Ulohou satnej policie neni strazit znacku a zistovat kto tam ide.
Mestkych policajti ratam boli vsetci v meste, asi si nemohli dovolit jedneho psolat na cely den stat ku znackam o parkovani.

Byva sa v centre respektive pri centre mesta, je to neprijemne, ale je to urcita dan, kym sa nevyriesi to parkovanie celkovo inak(rezidentti atd.)
Jeden mega vykend ked je jarmok sa da pretrpiet.
A hlavne parkovacie miesta nepatria obyvatelom ale mestu. Cize, uz len ta znacka je fajn prejav , ale nic co by muselo mesto realne spravit.
14. september 2016

Viktor

Ale áno, v poslednej dobe pri tom vjazde kontroluju doklady, či ide o obyvateľov.

Ak nemajú dosť policajtov, prečo sa púšťať do akcií, ktoré nemáme? Alebo je probleb vyhodnotiť jarmok ako nebezpečnú situáciu (napr. veľa ľudí na malom priestore, viď. Nice) a nasadiť štátnych a časť mestkých poslať na perifériu.

Nik si tu nenárokuje konkrétne parkovacie miesto, ale rezidenti na rozdiel od cezpoľných platia ako miestne dane, tak i podielové dane, prečo by sa potom nemali domhať ako ochrany majetku, zdravia alebo okolitého prostredia?

Najviac ma irituje to, že sa mesto tvári, že niečo robí (rozmiestni značky), ale potom už na to kašle (však to nevieme odkontrolovať). Načo to potom robí, načo ťahá medové fúzy popod nos a robí si z nás dobrý deň, keď reálne to riešiť nechce?
14. september 2016

Marek

Treba si uvedomiť to čo povedal Jozef, parkovacie miesta nepatria obyvateľom (až na pár výnimiek) ale mestu. Upresňujúca značka je "Okrem obyvateľov ulíc", takže sa to týka aj áut s TT značkami, ktorí ale nemajú trvalé bydlisko na danej ulici. Nemôžete ale predvolať majiteľov všetkých áut v danej zóne na MsP aby podali vysvetlenie prečo tam parkovali, to predsa nejde. Alebo by sa Vám, p. Viktor, páčilo predvolať celú vašu ulicu alebo obyvateľov troch 8-poschodových bytových domov? Parkovacie karty do schránok? Koľko a komu? Niektorí predsa majú aj 2 alebo nebodaj aj 3 autá, to predsa nie je zakázané, iní žiadne.

Situácia v meste pomaly ale isto speje k celkovému riešeniu parkovacích miest vo forme rezidenčných kariet. Karta pre 1 auto zdarma, ďalšie auto za vysoký poplatok...Už o tom niekde písali.
14. september 2016

Fredy

Viktor, aj k Vám môže prísť autom na jarmok mimotrnavská návšteva. Budete ich hnať parkovať k obchvatu?

Dobre to vystihol Matko: „Hold kazda masova akcia si vyzaduje trpezlivost a su miesta kde je omnoho problemovejsie zaparkovat aj mimo jarmoku.“

Podjavorinská je verejným priestranstvom a pokiaľ nie sú zavedené parkovacie karty, tak aj použite tej „odstrašovacej“ zákazovej značky je sporné. Ak by sme šli do detailov, tak na dodatkovej tabuli nie je uvedená žiadna konkrétna ulica a dá sa polemizovať aj o obsahu pojmu „ okrem obyvateľov ulíc“. Ad absurdum, obyvatelia ulice sú vlastne iba bezdomovci.
14. september 2016

Viktor

Napíšem to znova a trochu inak, kto chce pochopí, kto nie, nemá pre to zmysel sa vybíjať sa v nejakých nikam nevedúcich diskusiách.

Mne nejde o parkovanie počas jarmoku, to mi je ukradnuté, mám vlastnú garáž. Ide mi o princíp. Robí si z nás mesto dobrý deň, keď osadí dopravné značenie, ktoré potom nekontroluje? Prečo to robí? Aby ukázalo, že niečo robí? Keď totiž vydám nejaký zákaz, tak predsa kontrolujem, či sa dodržiava, či nie. Iba ak by som ho nemyslel vážne a potom kde je právna istota, keď niektoré zákazy platia a iné nie?

PS: dávať pluská vlastným komentárom je podľa mňa trápne, to je ako stáť pred zrkadlom a hovoriť si aký som krásny ;)
14. september 2016

Roman Krajčovič

Kedže ide o verejné priestranstvo kde si može zaparkovať kto chce podla vyjadrenia odboru dopravy a komunalnych služieb....potom je pekná buzerácia davať tam pokuty.
15. september 2016

Matko

viktor. ja sa nejdem hadat, len som sa vyjadril k tomu. chce to iba trochu tolerantnosti. Ak by mesto tam nedalo nic, boli by vsetci nadavali ze to tam mali dat. Takto je problem ze to nestrazili. Neobhajujem mesto ani nikoho. Myslim ze skor MsP nech riesi vytrznosti a poriadok pocas jarmoku a ked parkovanie tak ozaj problemove ked niekto nieco blokuje. Bolo by asi absurdne keby pri kazdej znacke co navrhne mesto stal jeden policat a kontroloval. Ci uz by to bol takyto zakaz alebo znizena rychlost kvoli detom pri skole a pod. co si myslim ze je dolezitejsie ako nejake parkovanie. Osobne som sa o kyvadlovej doprave dozvedel az cez jarmok a to som trnavcan. mozno by to skor chcelo nejaku osvetu pred jarmokom ale v celom okoli pripadne znacenie pred TT aj s info. Teda ak to nebolo. To neviem. A ked si spomenul ten zakaz zastavenia. Na konci v tej zakrute parkuje stale niekolko aut a nie vzdy prejdu naraz oprotiiduce auta. Zakaz plati po najblizsiu krizovatku. Tak to by tam mali mat domaci asi stale pokuty. Ale aj to by bolo asi nie dobre a niesom za to. Parkovania je malo tak zostava iba trpezlivost a tolerantnost.
16. september 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Tradičný trnavský jarmok je pre mestskú políciu podujatie, ktoré si vyžaduje zvýšené hliadkovanie v centrálnej mestskej zóne prostredníctvom maximálneho počtu príslušníkov počas štyroch po sebe nasledujúcich dní. Napriek tomu, že v práci sú v tomto čase prakticky všetci príslušníci Mestskej polície (v rámci možností, ktoré umožňuje zákonník práce), množstvo úloh a rôznorodosť situácií, ktoré sa počas jarmoku vyskytujú, viaže do centra mesta také množstvo policajtov, že nie je v žiadnom prípade možné zabezpečiť ich prítomnosť na vjazdoch do sídlisk, ktoré sú v dotyku s centrom mesta a ktoré sú podujatiami v centre najviac dotknuté z pohľadu parkovania vozidiel. Táto skutočnosť nám bola dobre známa aj pri rozhodovaní Mesta Trnava, či na vjazdy do dotknutých sídlisk umiestniť prenosné dopravné značenie „Zákaz vjazdu“ s dodatkovou tabuľou „Okrem obyvateľov ulíc“. Takisto sme si boli vedomí skutočnosti, že v prípade, ak príde k nerešpektovaniu dopravného značenia, nebude možné identifikovať, či zaparkované vozidlo patrí, alebo nepatrí obyvateľovi ulice. Napriek uvedenému a napriek tomu, že sme si boli vedomí aj toho, že osadenie dopravného značenia automaticky vygeneruje požiadavky obyvateľov sídlisk na kontrolu jeho dodržiavania, dospeli sme k názoru, že značenie je vhodné osadiť a tak eliminovať množstvo vozidiel v dotknutých sídliskách a počet vozidiel tak znížiť aspoň o tie, ktorých vodiči budú dopravné značenie rešpektovať, a takto aspoň čiastočne ochrániť parkovacie miesta v prospech obyvateľov dotknutých ulíc.
Odpoveď na prvú otázku: Mestská polícia nekontrolovala skutočnosť, či bolo dodržané prenosné dopravné značenie, ktoré zakazovalo vjazd do lokality okrem obyvateľov, nakoľko nebolo možné identifikovať, ktoré vozidlo patrí obyvateľovi ulice. Stála služba však vysielala hliadku do lokality v prípadoch, keď bolo oznámené iné porušovanie dopravných predpisov, napr. státie na verejnej zeleni. Urobila tak i v prípade telefonického oznámenia autora tohto podnetu. Táto skutočnosť je overiteľná zo zaznamenanej komunikácie stálej služby s hliadkou po prijatí oznámenia.
Odpoveď na druhú otázku: Dopravné značenie sme podporili (Mestská polícia nerozhoduje o osadení dopravného značenia) napriek vedomiu, že jeho dodržiavanie nedokážeme skontrolovať, v snahe vyjsť v ústrety obyvateľom ulíc a znížiť počet vozidiel v dotknutých lokalitách aspoň o vozidlá „uvedomelých“ vodičov.
Odpoveď na tretiu otázku: Po vypočutí záznamu telefonického hovoru medzi operátorom a autorom podnetu je možné konštatovať, že operátor ukončil hovor naozaj veľmi rýchlo, určite však nie neslušne. Rozhovor ukončil tým, že ďakuje za podnet a na Ulicu Ľ. Podjavorinskej vysiela hliadku, za účelom preverenia oznámenia, či vozidlá stoja na verejnej zeleni. Hliadku bezprostredne po ukončení telefonátu na predmetnú ulicu skutočne vyslal. Pokiaľ sa autorovi podnetu zdá, že konanie operátora nebolo profesionálne, ospravedlňujeme sa. Na obhajobu operátora však musíme uviesť, že dňa 9. 9. 2016 vybavil celkom 315 telefonických hovorov a komunikačných spojení prostredníctvom rádiostanice, pričom komunikácia bola najintenzívnejšia práve v čase, keď sa naňho autor podnetu obrátil so svojím podnetom. V tomto čase operátor okrem obsluhy troch telefónnych liniek komunikoval s dvanástimi hliadkami Mestskej polície a riešil množstvo problémových situácií týkajúcich sa jarmoku.
Poznámka k osobnému pohľadu autora podnetu: Teoreticky je možné predvolať k podaniu vysvetlenia všetkých držiteľov motorových vozidiel stojacich v lokalite. Prakticky je však takýto postup nerealizovateľný z nasledovných dôvodov:
1. V prípade predvolania takých držiteľov vozidiel, ktorí v lokalite parkovali oprávnene, by celkom jednoznačne išlo o bezdôvodné a nevhodné šikanovanie.
2. V zmysle zákona o obecnej polícii, kto sa dostaví na výzvu k podaniu vysvetlenia, má nárok na náhradu nutných výdavkov a na náhradu ušlého zárobku, ktorú poskytuje mesto. Nárok na náhradu nemá ten, kto sa dostavil len vo vlastnom záujme a pre svoje protiprávne konanie. Predmetné ustanovenie by v prípade navrhnutého postupu takúto aktivitu zjavne predražilo.
3. Množstvo vozidiel v lokalite a čas potrebný na predvolanie všetkých ich držiteľov a na druhej strane počet príslušníkov a množstvo úloh, ktoré plnia, takýto postup neumožňujú.

Mestská polícia mesta Trnavy
18. september 2016

Flego

Ak operátor predčasne ukončí hovor, príčinou nemusí byť jeho zlá nálada. Jednoducho môže mať dôležitejší prípad, než je nesprávne parkovanie. Pár rokov dozadu som mal s operátorom MsP takúto skúsenosť:
Bol som na prechádzke so psom pri Parnej pod železničným mostom. Po moste sa motal nejaký chlap, ktorého správanie sa mi nepozdávalo. Zavolal som operátora MsP, nech pošle hliadku. Lenže situácia nadobudla rýchly spád. Chlap mi zmizol z dohľadu a predpokladal som, že spadol na koľaje. Schmatol som psa na ruky a vyštveral sa na násyp. Chlap ležal naozaj na koľajach a práve prichádzal vlak. Neviem, kde som nabral takú silu, v ľavej ruke som držal psa, pravou rukou som zdrapol chlapa a strhol som ho z koľají. Bežal som mávajúc proti vlaku, ale už bol príliš blízko. Na moje prekvapenie vlak zastal pár metrov od chlapa. Pýtal som sa rušňovodiča ako dokázal tak rýchlo zastať. Povedal, že dostal vysielačkou echo, že na moste sa niečo deje.
Nuž nechcem si predstaviť, čo by sa stalo, ak by operátor zrovna riešil nejaký problém s nesprávnym parkovaním :-)
27. september 2016

Lukáš

To znamená, že do takto označenej ulice touto značkou s dodatkovou tabuľou "okrem obyvateľov ulíc" môže vojsť vozidlom iba človek, ktorý je držiteľom vozidla a má tam pobyt (trvalý, prenájom, ...)? Ak nie je držiteľom vozidla? Má firemné auto, či požičané od bratranca? To, že nemá značku TT nehovorí, či je niekto obyvateľ tejto ulice alebo nie. A čo ak niekto pred vjazdom do ulice bude ponúkať iným nemiestnym obyvateľom inej ulice či z iného mesta, že on im to auto odparkuje? Lebo zmluvu, že tam býva bude mať, len auto odparkuje kamarátovi, lebo ten si už dal pivo? Chytráci ste všetci... hlavne Trnavská MsP na čele s odborom dopravy pánom Novákom (ak tam ešte pracuje). Ja som si myslel, že MsP s Kelešim v Trnave je parkovacia služba, ale ako vidno ani toto nezvládajú, výhovorky, peniaze s pre ľudí s prepáčením h..., prázdne sľuby, aj Bročka Vám toho nasľubovaného ako tu porobi poriadok,no nad ním je vždy vyšší záujem a tak si poriadok môže spraviť akurát na svojom stole. Vie iba chytať občanov za slovíčka a čítať za čo podá trestné oznámenie. Skvelá doba. Vivat Trnava ;-)
04. september 2017

Ladislav

Môžete sa poďakovať pánovi Poorovi a za jeho obchodné centrum ktoré tam nemalo byť a poslancom z minulého obdobia na čele s Bosnakom.Ak tam už mal stať štadión mal mať omnoho viac parkovacích miest ale čo už to by sa predražila.Takto ľudia parkujú hocikde.Rozumne by bolo zrušiť bilu lebo načo sú blízko dve vedľa seba a spraviť tam parkovací dom.A tak isto jarmok prídu ľudia mimo Trnavy chcú zaparkovať ale kde.
04. september 2017

kolombo

So všetkým súhlasím Laco,len s tým parkovaním ohľadne Jarmoku nie.Parkovisko na Starohájskej bude zas prázdne.Od piatka poobede po 13:00 hod. tam bude pár áut.A sobota a nedeľa je zadarmo.A do centra to je možno päť,desať minút.
09. september 2018

Tyna

Parkovanie počas TTJ

Dobry vecer,

chcem sa spytat, naco je pri vstupe na sidlisko L.Podjavorinskej dopravne znacenie "len pre obyvatelov ulice", ked to nikto nekontroluje a parkuje tu hocikto a my domaci nemame kde zaparkovat??

Dakujem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania