Parkovanie na chodníku pri City Arene

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený

Dobry den. Zaujimalo by ma, ci je v poriadku parkovanie na chodniku pri city arene. Pravidelne tam stava niekolko aut. Do akej zony parkovneho spada tato plocha? Chodnik je sice siroky ale mohlo sa z neho ked tak uz pri vystavbe teda ubrat a namiesto parkoviska pozdlzneho spravit parkovisko pre kolme alebo sikme statie...

21. november 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v zmysle § 52 ods. 2 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov je dovolené zastavenie a státie vozidla na chodníku, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra. Šírka chodníka na Kollárovej ulici je dostatočne široká, aby státie na ňom bolo v súlade s predmetným ustanovením.

Mestská polícia mesta Trnava
21. november 2016

Palcino Čavojský

Zaujímalo by ma, ako je to s platením parkovného pri autách na chodníku.. ale to tu už asi odpoveď nedostanem.
21. november 2016

Juraj

Osadenie stlpikov, ako v kazdom velkom meste byva zvykom, cakat nemozeme ze?
22. november 2016

Peto

tento zákon je tak blbý.. jazda po chodníku je zakázaná. ako sa teda dostal na chodník? pristal?
22. november 2016

xxx

52, zákon č. 8/2009 Z.z.:

(2) Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1, 5 m.
22. november 2016

Micro

Pozri sa na parkoviská medzi Sláviou a Špačinskou cestou. Dostaneš sa na ne iba po chodníku...
V centre je povolené parkovať iba na vyhradených parkovacích miestach....takže môžu parkovať, ale musí tam byť vyznačené miesto na parkovanie - ako na Halenárskej, inak je to na pokutu...
22. november 2016

erik

kedze tam ma mesto parkovaciu zonu a vybera perkovne tak by mali platiti aj tie auta na chodniku ?
22. november 2016

Matúš G

http://automix.atlas.sk/autoporadna/864423/mozno-parkovat-na-chodniku-ak-je-tam-zakaz-zastavenia
Doporučujem prečítať. Môj názor je na to taký, že parkovanie na chodníkoch aj keď to zákon umožňuje nie je správne a myslím si, že nepotrebuje ani parkovací lístok. Čo sa týka stĺpikov, tak tie tam nemôžu byť asi kvôli nejakej zóne okolo vchodov štadióna. Zrejme sa tu toho viac nedozvieme.
27. november 2016

majo

Otázka na MsP
A nepatrí náhodou ten chodník do centrálnej mestskej zóny, kde je povolene parkovať iba na vyznačených parkovacích miestach?

PS: preto je vaša odpoveď na dve veci.
01. december 2016

Viktor

To majo:
Žiaľ nepatrí, na Kollárovej sa nenachádza značka ako pri iných vjazdoch do CMZ, kde je uvedené, že ide o zónu kde je zakázané parkovať mimo vyznačených miest :( Ak by taká značka bola, tak by napr. na Podjavorinskej nemohli vôbec parkovať autá, keďže tam parkovacie miesta vyznačené nie sú...
02. december 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
štadióny a podobné zariadenia, kde sa zhromažďuje viac ľudí, musia mať z požiarno-bezpečnostného hľadiska aj rozptylovú plochu pre návštevníkov pri konaných akciách, preto v tejto lokalite kolmé parkovisko nikdy nebude.
Spoplatnené parkoviská na Kollárovej ulici nie sú súčasťou spoplatnenej zóny A v Centrálnej mestskej zóne. V súčasnosti vodiči môžu bezplatne parkovať na chodníku pri dodržaní ostatných ustanovení zákona. Tento stav zatiaľ meniť nebudeme, jav nie je masovo rozšírený ani rozšíriteľný, aj keď je to voči autám stojacim na parkovacích miestach nespravodlivé. V čase konania akcií v CA azda nikto nebude stavať auto na chodník a tým ohrozovať plynulosť rozptylu návštevníkov akcie a prístup zásahových jednotiek (aj svoje auto).
Osádzať stĺpiky v tejto lokalite nie je vhodné aj pre vyššie uvedené dôvody - prístup zásahových vozidiel (sanitka, požiarnici, polícia).

Odbor dopravy a komunálnych služieb
04. december 2016

Peto

pokutovať jazdu po chodníku!
06. december 2016

Viktor

Tak mi ešte napadlo, ak je chodník pri štadióne rozptylová plocha, sú splnené príslušné kritériá na plochu a rozptyl návštevníkov aj keď sú obsadené autami? Je miesto pri štadióne prístupné záchranným zložkám, keď na chodníku stoja autá? Ak je možné zakázať parkovanie počas futbalu z bezpečnostných dôvodov, prečo to nie je možné aj mimo zápasov? Nebolo by najjednoduchšie osadiť dopravnú značku zákaz zastavenia s dodatkovou značkou, že platí iba na chodníku?
08. február 2017

Palcino Čavojský

Je dosť čudné a aj smutné, že kým bezpečnostné zložky na celom svete vyzývajú na ostražitosť, že kým vo svete sú známe násilné trestné činy práve tým, že auto vyjde na chodník, v Trnave mesto dovoľuje používať chodník ako komunikáciu pre autá. Vodiči vyjdu na chodník pri vjazde do podzemného parkoviska a zastavia sa skoro až na druhej strane chodníka pri vjazde na futbalový trávnik. Toto tu nikomu naozaj nevadí?
08. február 2017

Viktor

Možno by to chcelo nový podnet s preformulovanou vyššie uvedenými otázkami:
Sú splnené príslušné kritériá na plochu a rozptyl návštevníkov aj keď sú obsadené autami?
Je miesto pri štadióne prístupné záchranným zložkám, keď na chodníku stoja autá?
Ak je možné zakázať parkovanie počas futbalu z bezpečnostných dôvodov, prečo to nie je možné aj mimo zápasov?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania