Zákaz fajčenia pred poliklinikou

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Zita Krajčovičová 28. novembra 2016

Mamičky s deťmi a chorí ľudia apelujú na ustanovenie ZÁKAZU FAJČENIA,resp. presunutie popolníkov pre fajčiarov spred vchodu na polikliniku DRUŽBA. Popolník pre fajčiarov je síce odsunutý od hlavného vchodu, avšak je presunutý k druhému vchodu na polikliniku, v blízkosti hlavného , krytého chodníka k poliklinike. Toto prostredie je prefajčené, pretože je zastrešené a neprevzdušnené. V okolí je dosť miesta na čerstvom vzduchu, ktorý iste viac prospeje aj fajčiarom.
Srdečná vdaka od chorých ľudí a mamičiek s deťmi, za pochopenie a pomoc.

13. december 2016

Zita Krajčovičová

Dobrý deň, môj podnet bol označený, ako neriešený. Prosím o oznámenie, či bude riešený, resp. dôvod, prečo bol neriešený? Veď každý súdny človek musí uznať, že tu ide o zdravie ľudí a najmä detí. Fajčenie v blízkosti hlavnégho vchodu do "domu zdravia" sa vymyká zdravému rozumu.
Navyše tu nejde o žiaden veľký zásah, iba premiestnenie fajčiarského popolníka o kúsok ďalej, na čistý vzduch.
Verím v múdrosť kompetetných a nadalej prosím o riešenie problému. Ďakujem.
13. december 2016

Tina

K tomuto podnetu by som len rada dodala, že presunutie popolníkov by sa nemalo týkať len polikliniky (aj keď tu je to najviac žiaduce kvôli spomínaným deťom, chorým a prístrešku, ktorý dym výrazne pri vchode drží), ale aj ostatných verejných budov, napríklad nákupných centier (výrazne obťažujúce je to napríklad aj pred tescom či kauflandom).
16. december 2016

Zita Krajčovičová

Áno, plne súhlasím. Nerozumiem tomu, kto sa postaral o to, aby sa fajčiari zdržovali pri vchodoch, ktorými prechádzajú stovky ľudí. Už dlho sa rieši, aby mali vyhradené priestory. ale práve pri najväčšom počte
osôb, ktoré musia prejsť okolo ?
Momentálne je však najdôležitejšie zdravie ľudí a preto sa tu javí zákaz fajčenia ako najpotrebnejší.
13. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ochranu pred fajčením upravuje zákon č. 377/2004 Z. z. Zákon o ochrane nefajčiarov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení, ktorý v § 7 presne vymenúva miesta, kde je zakázané fajčiť. Správca nie je opravený zakázať fajčenie pred vstupom do MP, keďže predmetný priestor nie je uvedený medzi miestami, kde je zakázané fajčiť podľa horeuvedeného zákona.
V podnete prispievateľ odporúča, aby správca zakázal fajčenie pred vchodom do Mestskej polikliniky, resp. premiestnil miesto vyhradené pre fajčiarov. Podobné podnety správca riešil i v minulosti. Jedným z opatrení, ktoré prijal bolo odstránenie „popoľníka“, aby obmedzil fajčenie v predmetnom priestore. Dôsledkom uvedeného opatrenia však bolo veľké množstvo „ohorkov“ a nečistôt v celom priestore a fajčiari fajčili v celom priestore hlavného vstupu do MP. Následne preto správca opäť vymedzil priestor pre fajčiarov, ale premiestnil „popoľník“ na okraji priestranstva pred MP, asi 13 metrov od vstupných dverí (na rohu Lekárne), čo je dostatočná vzdialenosť. V súčasnosti fajčiari v prípade fajčenia na vyhradenom mieste neobmedzujú nefajčiarov, vrátane matiek s deťmi. Návštevníci i matky s deťmi teraz môžu použiť vstup do MP druhou stranou (z druhej strany Lekárne), bez toho, aby prišli do styku s dymom, ktorí spôsobujú fajčiari.
Na záver musíme konštatovať, že správca môže konať len v medziach, ktoré sú stanovené príslušnými zákonmi a nemôže sa domáhať plnenia povinností bez právneho základu. Na druhej strane existujú všeobecne rešpektované normy slušného správania, vzájomnej tolerancie a ústretovosti pacientov, resp. návštevníkov MP, ktoré síce nemôže správca právne vymáhať ani ich nedodržanie sankcionovať, ale na ich dodržiavanie apeluje v rámci svojich kompetencií a právomocí.

Správa Strediska sociálnej starostlivosti mesta Trnava
18. apríl 2017

Peto

Teba vyskúšať aj iné metódy.. napr. Nudging. http://www.mindworx.net/sk/nudging-hlavna-stanica-v-bratislave

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania