Výrub stromu poškodeného požiarom a orezanie priľahlých stromov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

V riešení
meno
Emília Reffeková 14. júla 2014

Orezanie stromov a kríkov, zasahujúcich do okien domu Mierova 110-112 a výrub požiarom zničeného stromu a orezanie priľahlých stromov, zasiahnutých požiarom zo dňa 24.6.2014.Žiadosť v tomto zmysle bola v tento deň odoslaná mailom na adresu starostu MČ Ružinov, do dnešného dňa zo strany MČ žiadna reakcia. V prípade ďalšieho možného požiaru sú ohrozené byty obyvateľov domu od konárov, zasahujúcich do okien týchto bytov. V danom priestore sa v horúciich dňoch často zdržujú bezdomovci, čo bolo pravdepodobne i príčinou požiaru.

15. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet.
Keďže parcela, na ktorej sa strom nachádza, nemá založený list vlastníctva, mestská časť musí požiadať o majetkoprávnu informáciu za účelom zistenia vlastníka pozemku.

kancelária starostu
15. júl 2014

občan

Dobrý deň prajem,

požiadala už mestská časť o majetkovoprávnu informáciu k predmetnému pozemku a zistila vlastníka pozemku?
kto dnes vykonáva správu na priľahlom pozemku, resp. údržbu zelene?
16. júl 2014

Emília Reffeková

Do t..č. kosenie trávy ako aj orezávanie kríkov a stromov na tomto pozemku zabezpečovala MČ Ružinov.
Z webovej stránky MČ Ružinov:
Životné prostredie
Verejná zeleň
Mestská časť Bratislava–Ružinov sa stará o verejnú zeleň a o zeleň pri komunikáciách III. a IV. triedy, ktorú jej zverilo do správy Hlavné mesto SR Bratislava v zmysle Štatútu Hl. m. SR Bratislavy. Túto činnosť na základe zmluvy vykonáva Ružinovský podnik verejno-prospešných služieb a.s.
Zeleň tvoria trávniky, stromy, kríkové porasty, živé ploty a ruže.
Starostlivosť o zeleň zahŕňa predovšetkým:
- jarné a jesenné vyhrabávanie a kosenie trávnikov,
- rez stromov a kríkov,
- výrub stromov,
- rez živých plotov,
- jarné odhrnutie, rez, okopanie a jesenné nahrnutie ruží,
-čistenie plôch zelene, t. j. zber nezáhradného odpadu.
Práce sú vykonávané v súlade s VZN č. 8/1993 hl. m. SR Bratislavy o starostlivosti o verejnú zeleň, vyhláškou MŽP SR č. 492/2006 Z. z. a ďalšími príslušnými legislatívnymi predpismi.
16. júl 2014

občan

Dobrý deň, ďakujem za čiastočnú odpoveď.

Pokiaľ túto činnosť aj doteraz zabezpečovala MČ Ružinov, je teda nutné zisťovať majiteľa? Nemôže orezanie a odstránenie stromov zabezpečiť promptne MČ?
Pokiaľ je nutné zisťovať majiteľa, kedy a koho prosím Vás požiadala MČ o túto informáciu?
Ďakujem
18. august 2014

Emília Reffeková

Dňa 28.júla 2014 som obdržala od pána starostu MČ Ružinov nasledovný mail:

Dobrý deň, pani Reffeková,
Ďakujem za Váš podnet, naši pracovníci preverili situáciu a na základe majetko-právnych vzťahov a miestnej ohliadky sme prijali nasledovné opatrenia: zabezpečíme výrub uvedeného stromu a orezy okolitých stromov s realizáciou v 32. Týždni.
Ostávam s pozdravom
Dušan Pekár
starosta
MČ Bratislava - Ružinov
Mierová 21, 827 05 Bratislava
----------------------------------------------------------------------------------------
Ešte v ten istý deň bolo zabezpečené MČ Ružinov vypílenie zhoreného stromu a orezanie obhorených konárov priľahlých stromov. Avšak orezanie stromov, ktorých konáre zasahujú do okien domu ktoré už nie je možné ani otvoriť a v prípade požiaru týchto stromov by došlo následne i k požiaru v dome a k priamemu ohrozeniu jeho obyvateľov, do tohoto času MČ Ružinov nezabezpečila. Preto som zaslala p. starostovi následný mail:

Vážený pán starosta,
ďakujem za vyrozumenie o prijatých opatreniach a zároveň Vás informujem, že dňa 28.7.2014 cca o 12.50 hod. pracovníci dodávateľa prác uskutočnili výrub zhoreného stromu ako aj orezanie obhorených konárov priľahlých stromov a rozvetveného tisu. Avšak na orezanie hrubých konárov tohoto istého tisu, ktoré zasahujú priamo do okien domu na Mierovej 110, údajne nemali od MČ poverenie a preto nami požadovaný úkon nevykonali. Veríme preto, že dané práce uskutočnia tak, ako Ste mi napísali, t.j. v 32.týždni t..r.
Dovoľujem si ešte poukázať na skutočnosť, že kríky, ktoré sú na tomto pozemku a oddeľujú verejný chodník od ostatného priestoru pozemku je nutné upraviť a preriediť z dôvodu, že tieto kríky zasahujú jednak na chodník a príjazdovú cestu k domu M 110 a jednak slúžia bezdomovcom ako verejné toalety. Mám za to, že pri orezávaní týchto kríkov by bolo žiaduce, venovať viac pozornosti zo strany zodpovedných pracovníkov MČ pri preberaní daných prác.

Ďakujem za porozumenie.
Za obyvateľov domu Mierova 110-112
Emília Reffeková,
------------------------------------------------------------------------------------------
Do dnešného dňa práce neboli i napriek sľubu p. starostu vykonané a pri dnešnej návšteve zodpovednej pracovníčky MČ Ružinov jednou z obyvateliek domu, jej bolo opäť oznámené, že im daný pozemok nepatrí.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania