Stovky chorľavých stromov popri Karloveskej

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Karlova Ves

Vyriešený
meno
ochranár 04. augusta 2014

Alarmujúci stav starostlivosti o zeleň!!!
Pozdĺž Karloveskej ulice, po jej obidvoch stranách, medzi zastávkami Nad lúčkami a Molecova, sa nachádzajú stovky listnatých stromov, ktorých kmene sú úplne pokryté šedo-zelenými lišajníkmi či plesňami.
Na stromy je žalostný pohľad, kmene pôsobia nechutne. Niektoré stromy sú úplne vyschnuté alebo im listy začínajú žltnúť ako na jeseň.
Ak ide o lišajníky, tak tie samé o sebe strom nemusia zabiť, ale sú signálom toho, že strom umiera. Príčinou javu, podľa informácií na internete, je prílišná prehustenosť stromov, nedostatočná výživa stromu cez korunu, vlhkosť, tma, nedostatok živín, čiže celkovo zanedbaná starostlivosť.
Prenášajú sa vetrom, takže sa rýchlo šíria. Keďže ide doslova o stovky stromov, v Karlovej Vsi tak neostane žiadna zeleň.

04. august 2014

Anonymný užívateľ

...ale ked par rokov dozadu Karlova ves prisla s iniciativou preriedit stromy prave kvoli vyssie spominanemu prehusteniu, zdvihla sa vlna odporu obyvatelstva a preriedenie sa s velkym krikom zakazalo...

tu nejde o necinnost MU KV, tu ide o to, ze rozhoduju tlupy obcanov ktori si myslia ze vedia o com hovoria...

iniciativa mala prave tomuto zabranit, aj sa to spominalo v materialoch ktore kazdy dostal do schranky... ale nie, nebudeme preventivne riesit nic, co mozeme potom riesit podstatne drahsie...
04. august 2014

Monika

Dobry den Karol. Mate pravdu ohladom tychto obcianskych aktivistov stromokocurov. Nenechaju nic vyrubat bez toho aby sa zamysleli nad dovodom ziadosti. Sama mam susedov ktori uz roky brania vyrubu stromu co mame nalepeny na barak. Strom je blizsie k domu ako pripustaju normy, mame na to hygienicke posudky ktore dostal aj MU KV, stromov je tu dost ale ujko sused nepusti a robi cirkusy a urad robi velke nic.
Ale kategoricky s Vami nesuhlasim co sa MU KV tyka. Je to ich psia povinnost postarat sa o zelen. Maju na to z nasich dani platenych odbornikov na danom referate ktori maju chodit do terenu a kontrolovat stav. Ak raz prehustene stromy treba preriedit alebo vyrubat aby bola zelen zdrava alebo preto ze to nesplna hygienicke a bezpecnostne normy, tak to preboha maju vyrubat bez ohladu na to ,aky ujec, baaaba ci tlupa stromokocurov tam hystericky zavola! Oni maju byt odbornici a rozhodnut. ak nerobia nic tak ich tam asi netreba...
Zelen je pekna ked je zdrava.
06. august 2014

Odpoveď samosprávy

Vekový priemer zelene v Karlovej Vsi dosahuje cca 40-50 rokov, čo znamená, že zeleň v MČ sa začína presúvať do kategórie starnúca zeleň. Odborní pracovníci MČ pravideľne chodia do terénu a monitorujú stav drevín (suché, ohrozujúce majetok, zdravie a životy ľudí, nové lokality na výsadbu atď.).

Stav drevín pozdĺž Karloveskej ulice poznáme, nepovažujeme ho za alarmujúci, ani za znak zanedbanej starostlivosti. Na kmeňoch sú lišajníkové povlaky, no takéto prejavy majú stromy po celom území Bratislavy. Nejde o stav, ktorý potrebuje akútny zásah, či už formou chemických postrekov, alebo výrubov zelene.
Jedná sa o zapojené stromové porasty s prirodzeným stupňom zatienenia. Toto leto je charakteristické vysokou vlhkosťou a zrážkami, čo určite prispieva k optimálnym podmienkam vývoja lišajníkov, machov, húb a iných patogénov. No ani vplyvom týchto podmienok nedôjde k odumretiu týchto stromov, ktoré sú v primeranom stave k svojmu veku a náročným mestským podmienkam v ktorých žijú.

MČ zodpovedne pristupuje k tvorbe, údržbe i ochrane zelene na svojom území. Vynakladá finančné prostriedky na zlepšenie stavu zelene, tak, aby sa jej obyvatelia dobre cítili vo svojej zelenej MČ.

Ing. D. Krempaská
referát ekológie a zelene
MiÚ MČ Karlova Ves
11. august 2014

anonym

Prečo je vekový priemer stromov až 50 rokov? Prečo sa postupne neobmieňali? Hlavne tam, kde sú príliš nahusto. Mohli tu už rásť aj mladé osemročné stromčeky alebo okrasné kríky!
02. november 2023

PotPalo

Pozor, strom na tretej fotke v zadaní podnetu je evidentne navŕtaný a otrávený. To je dôvod na vyschnutie. Až uvidíte schnúť nejaký strom, pozorne obíďte kmeň a pozorujte či tam niesu diery. Zasa ten človek...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania