Mirka Nešpora-zvislá značka-zle otočená

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Michal 04. októbra 2021

Žiadam pootočiť značku zákaz zastavenia s malou bielou vodorovnou šípkou smerujúcou od vozovky tak, aby bola šikmo na os vozovky – v súlade s Vyhláškou a bolo zrejmé, že úsek cesty, kde je zakázané zastaviť, končí pri nej.

Tieto malé vodorovné šípky sa môžu vyznačiť na značkách pre statickú dopravu, ak sú umiestnené šikmo na os vozovky, nie kolmo.

Citát z Prílohy č. 3 Vyhlášky č. 30/2020 Z. z. MVSR o dopravnom značení:
Na značke pre statickú dopravu umiestnenej šikmo na os vozovky možno začiatok jej platnosti vyznačiť bielou vodorovnou šípkou smerujúcou k vozovke, priebeh jej platnosti vyznačiť bielou vodorovnou šípkou smerujúcou k vozovke a bielou vodorovnou šípkou smerujúcou od vozovky a koniec jej platnosti bielou vodorovnou šípkou smerujúcou od vozovky

02. október 2021

Michal

(nevošlo do podnetu kvôli limitu na dĺžku textu)
Odporúčam kompetetným skontrolovať, resp. opraviť umiestnenie aj jej "dvojičky" označujúcej začiatok úseku, kde je zakázané zastaviť a stáť.
04. október 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
08. október 2021

Michal

Oprava tvrdenia v podnete. Tieto malé vodorovné šípky sa môžu vyznačiť na značkách pre statickú dopravu, ak sú umiestnené šikmo alebo pozdĺžne na os vozovky, nie kolmo.
12. október 2021

Michal

Domnievam sa, že tento jednoduchý podnet mal byť vybavený bezodkladne, t. j. max. do 7 dní.
Ďakujem za vysvetlenie, čo konkrétne mesto vyše týždňa skúma a promptné vybavenie podnetu.
11. november 2021

Odpoveď samosprávy

Mesto Prešov, ako príslušný cestný správny orgán pre miestne a účelové komunikácie v zmysle § 3 ods. 2 zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších predpisov, zaujíma k Vášmu podnetu zverejnenému na stránke www.odkazprestarostu.sk/125105 v predmetnej veci nasledujúce stanovisko.
Vo vyhláške č. 30/2020 o dopravnom značení sa okrem iného uvádza:
§ 4 Umiestňovanie zvislých značiek
(1) Zvislé značky sa umiestňujú vpravo od vozovky približne kolmo na jej os, ak nie je v odsekoch 2 až 4 ustanovené inak.
(2) Zvislú značku možno umiestniť aj opakovane vľavo od vozovky alebo opakovane nad vozovkou, prípadne len vľavo od vozovky alebo len nad vozovkou.
(3) Zvislá značka pre statickú dopravu môže byť umiestnená aj pozdĺžne s osou vozovky alebo šikmo na os vozovky.
Keďže vo vyhláške sa presne neuvádza uhol v akom má byť šikmo osadené dopravné značenie, tak sú osadzované podľa §4 ods. 1.
Ďakujeme Vám za Váš podnet a vážime si Vašu pozornosť ako vnímavého občana tohto mesta a za predpokladu doručenia ďalších podnetov sme pripravení na ich riešenie.

Odbor životného prostredia a dopravnej infraštruktúry MsÚ
11. november 2021

Michal

Vzhľadom na stanovisko mesta zaslané dňa 11. novembra, žiadam mesto o doplnenie svojej odpovede a uvedenie paragrafu/ov zákona, na základe ktorého/ých je možné na statickej dopravnej značke č. 270 Zákaz zastavenia umiestniť biele vodorovné šípky.

Myslím si, že umiestnenie bielych vodorovných šípok na značkách pre statickú dopravu umiestnených kolmo na os vozovky je mätúce, nezrozumiteľné a v rozpore s Vyhláškou č. 30/2020 Z. z. Zjavné je to napr. na ul. Mirka Nešpora, kde značka Zákaz zastavenia s bielou vodorovnou šípkou je umiestnená tesne pred križovatkou a teda sa občan môže domnievať, že zákaz zastavenia platí pre cestu na križovatke vpravo, t. j. že táto značka neoznačuje koniec úseku na ceste, na ktorej značka stojí a kde je zakázané zastavenie a státie.

Som presvedčený, že Príloha č 3 Vyhlášky č. 30/2020 Z. z. má rovnakú právnu silu ako samotná vyhláška a ustanovenia uvedené v tejto prílohe sa taktiež musia dodržiavať.

Pokiaľ v danej prílohe sa uvádza, že umiestniť biele vodorovné šipky na značke pre statickú dopravu je možné v prípade umiestnenia značky šikmo alebo pozdĺžne s osou vozovky, a možnosť umiestniť tieto šípky na značke pre statickú dopravu umiestnenej kolmo na os vozovky tam uvedená nie je, umiestnenie značky pre statickú dopravu s bielymi vodorovnými šípkami kolmo na os vozovky nie je v súlade s vyhláškou.

Vzhľadom na obsah mestom zaslaného stanoviska žiadam mesto aj o zaslanie informácie
1. či od doby osadenia dopravných značiek Zákaz zastavenia s bielymi vodorovnými šipkami v predmetnom úseku na ul. Mirka Nešpora riešila mestská polícia priestupky zákazu zastavenia, či státia na danom úseku formou udelenia pokuty
2. koľko takýchto priestupkov riešila a v akej celkovej výške pokuty vybrala

Pokiaľ mesto nevedie evidenciu udelenia pokút podľa lokality a druhu priestupku a teda nemôže poskytnúť odpoveď na otázku č. 2, verím, že poskytne odpoveď aspoň na otázku č. 1 – na základe vypočutia príslušníkov mestskej polície.

Za skorú odpoveď ďakujem.
11. november 2021

Michal

Prosím OpS o preposlanie môjho podnetu z dnešného dňa a zmenu stavu podnetu z "uzavretý" na v "riešení".

Samospráva síce uviedla zrozumiteľné argumenty, ale tie sú, podľa môjho názoru, nesprávne a je potrebné, aby samospráva odpoveď doplnila, vysvetlila a, pokiaľ akceptuje moje argumenty, aj zabezpečila správne otočenie značky.

Obrázok, ktorý som k podnetu priložil, nie je moja koláž, ale časť oficiálnej prílohy č. 3 Vyhlášky č. 30/2020 Z. z. dokumentujúca, že odpoveď mesta nie je správna, resp. mesto sa pri riešení podnetu zabudlo pozrieť na prílohy vyhlášky.
08. december 2021

Michal

V prílohe na obrázku zasielam odpoveď Prezídia Policajného zboru SR, odboru dopravnej polície podložené stanoviskom Sekcie legislatívy a právnych služieb, odboru bezpečnostnej legislatívy v Bratislave.

Verím, že to sú dostatočné autority pre mesto Prešov aj OpS – čo sa týka výkladu Vyhlášky č. 30/2020 Z. z.

@OpS
Žiadam, aby OpS podnet znova otvorilo a preposlalo mestu na riešenie.
Verím, že sa poučilo a nebude uzatvárať podnety, bez toho, aby sa mesto vyjadrilo k mojim argumentom a prepošle mestu aj ostatné moje podnety, ktorým mesto odmieta potvrdiť prijatie.

Ďakujem.

@Mesto
Žiadam potvrdiť prijatie tohto podnetu a vybaviť podnety zo dňa 4.10. a 11.11. správne, zodpovedne a úplne.

A prosím doštudovať vyhlášku a čítať aj prílohy k nej.

Poznámky:
1. Kto robí, robí aj chyby. Ale považujem za správne chyby si priznať, napraviť, či ospravedlniť sa. A vyhnúť sa ich opakovaniu.
2. Nemám patent na rozum a môžem sa mýliť. Veľmi rád si vypočujem aj iné, opačné argumenty a nevidím problém v tom, aby som svoj názor zmenil, ak protistrana uvedie slušné, vecné, podložené a logické argumenty.
3. Nemám rád, ak úrad klame, zavádza, nekomunikuje s úmyslom "veď to občana prejde".
4. A budem sa snažiť, aby diletantské a ignorantské správanie mesta k občanom, nielen vo veci vybavenia tohto podnetu, ale aj mnohých ďalších, či v spravovaní mesta, sa napravilo.

Viac na www.presovcan.com
10. december 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.
Mestský úrad v Prešove
24. január 2022

Odpoveď samosprávy

Mesto Prešov, ako príslušný cestný správny orgán pre miestne a účelové cesty v zmysle § 3 ods. 2 zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších predpisov, zaujíma k Vášmu podnetu zverejnenému na stránke www.odkazprestarostu.sk/125105 v predmetnej veci nasledujúce stanovisko.
Mesto Prešov upozornilo správcu na správne osadzovanie dopravného značenia. Správca bol upozornený na všetky dopravné značky, ktoré boli osadené v zmysle vyhlášky č. 30/2020.
Ďakujeme Vám za Váš podnet a vážime si Vašu pozornosť ako vnímavého občana tohto mesta a za predpokladu doručenia ďalších podnetov sme pripravení na ich riešenie.

Odbor životného prostredia a dopravnej infraštruktúry MsÚ
24. január 2022

Michal

1. Odpoveď mesta mi, žiaľ, nie je celkom zrozumiteľná. Domnievam sa, že mesto nemá zoznam všetkých značiek, ktoré boli umiestnené v zmysle vyhlášky č. 30/2020 ani tých, ktoré podľa tejto vyhlášky umiestnené neboli a teda sotva mohlo správcu na všetky takéto značky upozorniť. Navyše, mnohé značky boli a sú umiestnené správne, v súlade s touto vyhláškou a teda správcu na ne upozorňovať nie je potrebné.
Ak sa v niečom mýlim. ďakujem za vysvetlenie.

2. Nechcelo mesto radšej požiadať správcu, aby skontroloval, či sú všetky dopravné značky umiestnené v zmysle platnej legislatívy? Nielen tie, kde sú na značkách biele vodorovné šípky, ale aj mnohé iné. Napr. na ul. Kúpeľná, Tarasa Ševčenka je ich minimálne päť v rozpore s platnými predpismi. Inými predpismi ako je vyhláška č. 30/2020. Na OpS sú na to samostatné podnety.

3. A mohlo by mesto správcovi určiť aj termín na splnenie tejto úlohy?

4. Môže mesto/mestská polícia doplniť odpoveď aj o odpovede na dve otázky na konci prvého podnetu zo dňa 11. novembra?

5. Môže odbor ŽP a DI, prehodnotiť, či v svojich odpovediach na podobné podnety je skutočne nutný tento štvorriadkový úvod?
"Mesto Prešov, ako príslušný cestný správny orgán pre miestne a účelové cesty v zmysle § 3 ods. 2 zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších predpisov, zaujíma k Vášmu podnetu zverejnenému na stránke www.odkazprestarostu.sk/125105 v predmetnej veci nasledujúce stanovisko."

Domnievam sa, že nutný nie je, len zdržiava zamestnancov daného odboru pri písaní, aj užívateľov OpS pri čítaní.

6. Prosím, skúste si pozrieť, ako vybavujú podobné podnety týkajúce sa dopravných značiek v iných mestách a poučiť sa.
Napr.
https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/131933/ulica-halenarska-zvisla-znacka-poskodena
https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/126413/ulica-vladimira-clementisa-zvisla-znacka-poskodena

Ak je do Trnavy ďaleko, skúste Trebišov, či Sabinov.
https://www.odkazprestarostu.sk/trebisov/podnety/131198/kpt-nalepku-zvisla-znacka-poskodena
https://www.odkazprestarostu.sk/trebisov/podnety/81388/t-g-masaryka-vertikalna-znacka-neaktualna
https://www.odkazprestarostu.sk/sabinov/podnety/111484/levocska-zvisla-znacka-chybajuca
https://www.odkazprestarostu.sk/sabinov/podnety/108816/presovska-vertikalna-znacka-poskodena

7. Poznámka pre vedenie MsÚ: A pritom žiadne z týchto miest o sebe netvrdí, že je "kultúrou podkuté" ako Prešov. Domnievam sa, že aj spôsob vybavovania podnetov občanov je jedným z atribútov kultúry mesta/mestského úradu.
Ak má vedenie mesta na to iný názor, mohlo by ho zverejniť na OpS, ak neodpovedá na zaslané maily, na podnet zo 4. októbra
https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/125211/hlavna-cesty-a-chodniky-ine
ani na otvorený list ešte z 12. decembra?
https://presovcan.com/mesto-presov/otvoreny-list-primatorke-mesta-poslankyniam-a-poslancom-msz-v-presove/

Za skorú odpoveď ďakujem.

@OpS
1. Považuje OpS svoje konanie za slušné, keď podnet napriek mojim argumentom nechalo uzavretý až kým som neoslovil Policajné prezídium SR a nepreposlal odpoveď? A napriek tomu, mestu trvalo mesiac a pol, kým podnet ako-tak vybavilo?

2. Považuje OpS konanie vyššieuvedené konanie mesta v tomto podnete za slušné? Aj keď nie je v súlade s platnými predpismi?

3. Môže informovať, kedy uvoľní 28 čakajúcich podnetov z 15. – 19. januára?
https://www.odkazprestarostu.sk/ludia/42161
Resp. vysvetlí, ako je toto blokovanie v súlade s pravidlami, resp. čo je v nich neslušné?
https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/132326/exnarova-zelen-a-zivotne-prostredie-ine

4. Je mi ľúto, že takto verejne v diskusii pranierujem OpS, tento projekt je skutočne užitočný, ale na maily mi mesiace neodpovedá.

Za skorú odpoveď ďakujem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania