Ďalší výrub stromov v Ružinove bez riadnej informovanosti

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Vyriešený
meno
jass 27. januára 2015

Výrub sa týka obnovy -prestavby- starej budovy na novú, projektu stavebníka z Trenčína, tzv. Polyfunkčný dom Ružinovská. Kto by očakával, že pri tomto padnú aj cca 40+ ročné a niekolko desiatok metrov vysoké stromy? Veď budova ostáva bez jej rozšírenia rovnaká.
Stromy tu rástli desaťročia, aj ony tvorili ten "zelený Ružinov", ktorý je v súčasnom trende spravovania bohužiaľ na ústupe. V piatok 23.1.2015 padli bez toho, žeby o tom predtým starousadlíci boli dostupne informovaní (varovaní).
Žiadam informáciu, kde sú za ne náhradné stromy, akých druhov a v akej velkosti sú? Kde ich môžme vidieť, kde nám tvoria "náhradnú" priaznivú mikroklímu?
Budú tiež zničené či porušené aj súčasné chodníky, ktorými sa občania zo strany "vesmírnych" ulíc peši dostávajú na zastávky MHD, do obchodov s potravinami, či inde?

Kde si môže tu bývajúci obyvateľ úspešne vyhľadať nájsť relevantné materiály aspoň na stránkach MČ Ružinov - teda presne akým postup má dodržať, aby sa prehľadne a jasne dozvedel predmetné zmeny v pravdivej a nezavádzajúcej podobe: - Že nastane výrub, v akom počte a druhu stromov, aký je účel a opodstatnenosť-obhájitelnosť výrubu, kde sú opísané náhradné stromy (kde sú/ odkedy/ druhy/veľkosť, kto sa o ne postará...), tiež ako sa tunajším obyvateľom zmení prostredie novými cestami, ich napojeniami, parkoviskami, zničením zelene, chodníkov,..?
Ja som po daných informáciách neúspešne pátral už po uskutočnení tohto výrubu (teda vedel som čo mám hľadať, akého miesta a oblasti sa to týka, a aj tak nepomohlo!). A ako sa o ešte o podobných činoch máme dozvedieť včas -že čo všetko s takýmito neblahými následkami na úkor nášho životnéh prostredia povolil tunajší starosta- ešte než túto paseku uvidíme na vlastné oči, po funuse?
Kde sú tieto informácie prístupne zrozumiteľne zhrnuté, aby im porozumel aj ten "neodborník", ktorého sa podobné zásahy najviac týkajú - obyvateľ tu žijúci desaťročia, a aby sa k nemu v pravdivej podobe dostali včas, bez zložitých pátračských posupov?

Lebo mestská časť Ružinov nám na ich stránkach k tejto stavbe a záležitosti uvádza len neúplné materiály a značne nepravdivé opisy takto http://www.ruzinov.sk/sk/stranky/view/polyfunkcny-dom-ruzinovska-1 :
"Polyfunkčný dom Ružinovská:
Redukciou polyfunkcie sa zmenší spotreba parkovacích plôch. Požadovaná potreba 115 odstavných stojísk je riešená na jestvujúcich betónových plochách a zmenou ich riešenia zostáva rozsah zelene na pozemku zachovaný v súčasnej výmere." (!!!) Veď toto je priama lož, stromy boli presne naopak vyrúbané, príslušné povolenie im schválil/podpísal starosta Ružinova Pekár pred niekoľkými mesiacmi...

Transparentnosť a dostupná, nezavádzajúca informovanosť Ružinovčanov zodpovednými pracovníkmi/samosprávnymi politikmi tak stále značne pokrivkáva.
Žiadam zároveň o všeobecné zlepšenie neuspokojivého stavu.

(Vo foto-prílohe sú aj 2 nedávne zábery na nebohé stromy ešte pred ich sťatím/spílením - tie vysoké topole pri budove sú dnes okrem jedného ponechaného všetky preč, čo celkovo pôsobí veľmi rozpačito až nepatrične, pokial ide o verejnoprospešnú účelnosť).

27. január 2015

bodliaková

Súhlasím a pripájam sa k výzve o vysvetlenie.Je to nehorázne ničenie zelene,človeku sa až plakať chce pri tom pohľade na vyťaté stromy.
A to len tak,zo dňa na deň,nenápadne a bez vysvetllenia.
Dokedy ešte?
27. január 2015

Martin

Primátor sa zmenil, praktiky ostali.
28. január 2015

...

tuším sú dole už aj tie stromy pri hlavnej ceste, za/ napravo od "telefónnej" búdky - otázka znie: prečo, načo?
28. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet.
Výrub stromov pre stavbu „Zmena stavby Polyfunkčný dom Ružinovská“ sa povolil Rozhodnutím č. ZP CS 11859/2014/3/ZPA zo dňa 8. 4. 2014.
V uvedenom rozhodnutí je povolený výrub 12 stromov.
Žiadateľovi sa uložila finančná náhrada vo výške 14577,85 eur (z toho 65 % na účet mestskej časti a 35 % na účet Hlavného mesta SR Bratislava) a náhradná výsadba v počte 12 stromov.
Finančná náhrada sa použije na ošetrenie drevín v Ružinove.
Z uloženej náhradnej výsadby sa 7 stromov v vysadí v okolí stavby v lokalite Ružinovská 1 – Družicová na jar 2015 a 5 stromov po ukončení stavby.
Podľa projektu stavby sa nový chodník vybuduje medzi stromami cca vo vzdialenosti 2 – 3 m od súčasného chodníka.
Po ukončení stavebných prác predpokladáme dotvorenie zelených plôch, napr. dosadenie živého plota v lokalite medzi Ružinovskou 1 a Družicovou 2.
Čo sa týka informovanosti, v čase nadobudnutia právoplatnosti uvedeného rozhodnutia sa súhlasy na výrub drevín nezverejňovali. Rozhodnutia, ktoré sa správoplatnili neskôr, sú už vyvesené na stránke mestskej časti Bratislava-Ružinov.




kancelária starostu
28. január 2015

bodliaková

Je potrebné lepšie a transparentnejšie informovať občanov,vážená kancelária.
A stojím si za svojim názorom ,že zeleň,ktorá tu rástla od nášho detstva,čo si pravdaže dosťahovaní činovníci nemôžu pamätať,je potrebné si vážiť a ošetrovať.Chodníky tu existujú,chodí sa po nich v pohode,ak na nich pravdaže neparkuje nejaké auto.Celý kolorit kazí práve predmetná stavba,ktorá je ohraničená nebezpečne sa nakláňajúcimi nosníkmi.Treba viac dbať o bezpečnosť a poriadok,nielen hne´d rúbať a ničiť.
Záverom zdravím soudruha,ktorý si dal tú námahu a mínuskuje tu reakcie diskutujúcich,dúfam že má aj lepšie alternatívy trávenia voľného času.
29. január 2015

jass

Stále sme sa nedozvedeli:
- o akú náhradu stromov pôjde, akej veľkosti a druhov bude za tieto vyťaté 40+ ročné stromy (za 12 vzrastlých košatých a aj obrovských stromov, budú zasadené nejaké len mladé násady v rovnakom počte 12 kusov ?)
- aký bol dôvod výrubu, keď na pohľad nedáva žiadnu logiku tomuto barbabrskému postupu, a aj MČ Ružinov nám prezentuje "rozsah zelene zostáva na pozemku zachovaný v súčasnej výmere"/ čo sa plánuje meniť na tomto úseku so zeleňou/stromami/chodníkmi (ide sa tam robiť ďalšia cesta pre autá?)
- prečo sa táto informácia 9 mesiacov od vydania povolenia starostom Pekárom, nedostala k občanom, prečo bola doslova utajená, keď aj stavebník na mieste tvrdil, že mala byť verejne prístupná (predmetné aprílové rozhodnutie č. ZP CS 11859/2014/3/ZPA )
- kde a hlavne ako sa dajú tieto informácie o odsúhlasení likvidovaných a náhradných stromoch prístupne dohľadať (bez osobného poradcu z MČ Ružinov) - aj k tomuto prípadu, aj k ďalším, vrátane jednoducho prehladnej vizualizácie
- len tak "na okraj", prečo nikto od starostu po zamestancov mestskej časti nechráni miestnu prírodu, hlavne ak ide o jedny z najkrajších a najstarších stromov v našej oblasti kde s nimi spolu bývame a slúžia nám tu zachytávať hluk, prach (vďaka neustálemu povolenému stavaniu a všadeprítomným autám neustále vyšší, o.i. ide o prachové karcinogény), tvoriť kyslík, tieň, znižovať teplotu, atď... a na dôvažok slúžia ku kráse (popri tých ohyzdných budovách, ktoré za ostatné 2-3 roky nekoordinovane bujne pribúdajú do prostredia bez tvarového a výškového súladu dovtedajšej panorámy a vytvárajú hnusný Ružinov). Takto vysoké stromy pri Ružinovskej v tejto časti už nikde nenájdeme, naozaj gratulácia za nekladenie prekážok takýmto necitlivým likvidáciám cezpolného architekta a stavebníka.

Kto iný už môže ochrániť stromy, keď nie menovaní úradníci a funkcionári, ktorí udalosť dlhodobo utajujú, a v ich náplni práce a v plate je prospešne slúžiť práve mestskej časti (jej prostrediu, obyvateľom,...)

Nakoniec, peňažná náhrada od stavebníka pre mestskú časť a dokonca aj pre mesto, miestnemu obyvateľovi v smere zlikvidovaných stromov nič nerieši - v Ružinove sa zrejme suma stratí aj v RP VPS a.s., ktorý tu zeleň často svojimi nepovolanými zásahmi niekedy rovnako ničí a celoročne nám tu prekračuje povolené hlukové normy, bezhlavo nepredpisovo jazdiac s mechanizmami a autami po chodníkoch a zeleni. Jedine žeby ste im zato konečne nariadili nakúpiť ručné záhradnícke náradie a nástroje (hrable, nožnice, kliešte, pílky..), bicyklové vozíky, aby tu už konečne prestali ohrozovať svojimi motorovými mechanizmami chodcov na chodníkoch, nerušili tu svojim burácaním život, nesmradili a neničili chodníky a zeleň.
29. január 2015

jass

Medzičasom, kým nám z kancelárie odpovedia na položené a zopakované -nezodpovedané- otázky, sem pre ilustráciu pridávam linky, ako sa asi hladá informácia o výrube stromov v Ružinove na stránkach MÚ, napríklad aj z predmetného obdobia 4/2014:

- "Archív životné prostredie" obsahuje len roky do 2013 http://www.ruzinov.sk/directories/view/alias:archiv-zivotne-prostredie
- takže asi musíme hľadať v aktuálnom oddieli "Životné prostredie"
-- tu si vyberieme "Oznamy, výrubové konania na úradnej tabuli"
-- apríl 2014 si po výbere podvoľby "Archívne oznamy" alebo "Všetky oznamy" nalistujeme, nájdeme apríl 2014: http://www.ruzinov.sk/sk/uradna-tabula/index/page:9/status:archive/tag:zivotne-prostredie
-- v aprílových, ani iných vydaniach nenájdeme informáciu o rúbaných stromoch z tohto podnetu (zo včerajšej odpovede kancelárie starostu teraz vieme, že má mať označenie č. ZP CS 11859/2014/3/ZPA)
-- tak si aspoň ukážeme, ako vyzerajú iné, "prístupné" informácie z apríla, ktoré sa tam objavujú:
http://www.ruzinov.sk/sk/uradna-tabula/view/id:9
http://www.ruzinov.sk/sk/uradna-tabula/view/id:37
http://www.ruzinov.sk/sk/uradna-tabula/view/id:10
http://www.ruzinov.sk/sk/uradna-tabula/view/id:58

Z uvedeného vidíme, že prakticky žiadne informácie tu nevidíme - aké stromy pôjdu dole, prečo, kto schválil komu, aká prípadná náhrada za ne bude... Tak tomuto na našom miestnom úrade hovoria "archívne oznamy", či nebodaj transparentná informovanosť.
29. január 2015

jass

Ešte by bolo zaujímavé vedieť motiváciu určitých návštevníkov a ich aktívneho klikania na "ÁNO" v otázke "Považujete odpoveď samosprávy za postačujúcu?" , pretože na 90% MOJICH predostretých otázok a nejasností z podnetu, k vysvetleniu a zlepšeniu neprišlo, ako som opísal i dnes.
Toto je typický príklad len naoko "Vyriešeného" podnetu, kde prišla určitá čiastková odpoveď, ale už neprišlo ani k náprave predmetného podnetu, ani k dostatočným informáciám a systematickým polepšeniam.
Asi tu aj tu na fóre fungujú škodcovia nášho priestoru na život; dúfam, že kvôli nim nezabudne MÚ MČ Ružinov kancelária, opísané skutočnosti nám ostatným, dovysvetliť a nedostatky napraviť.
29. január 2015

altézia

Fascinujúce sú aj formulácie odpovede-neodpovede: SA nezverejňovali,
SA správoplatnili.Toto je seriózny prístup? Nože smelo nám prezentovať prosím,kto nezverejnil,kto správoplatnil.Lebo SA samo nič nespraví.
Ten výrub bol šokom pre mnohých ,ktorým tu krásne vysoké listnaté stromy slúžili ako clona pred hlukom smogom a prachom z frekventovanej Ružinovskej.Nejaké kýptiky priemere 1 cm túto stratu nenahradia.
A áno vyriešené možno klikajú aj príslušníci SA formulácií,to by ani neprekvapilo.
29. január 2015

Ingrid

To zodpovednosti na MÚ sa ani v tomto volebnom období asi občan nedočká , ale tá zákonna povinnosť bola aj vtedy, KTO JE ZODPOVEDNY za utajovanie ???? že SA to nezverejňovalo...
30. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
k podnetu uvádzame:
1. Náhradná výsadba sa uložila takto:
7 kusov opadavých listnatých stromov – taxonoidov s odlišnosťou vo farbe listov s obvodom kmeňa 17- 20 cm na parcely č. 22218/11 a 1222/3 v k. ú. Ružinov
5 kusov opadavých listnatých stromov – taxonoidov vertikálneho tvaru s obvodom kmeňa 17- 20 cm na parcelu č. 1240/354 v k. ú. Ružinov v termíne do kolaudácie stavby
V rozhodnutí nie sú uvedené druhy stromov.
2. Dôvodom výrubu je požiadavka Hlavného mesta SR Bratislavy na zriadenie vyraďovacieho pruhu z Ružinovskej ulice, predpísaný počet parkovacích stojísk a predpísané šírky komunikácií.
3. Čo sa týka informovanosti, v čase nadobudnutia právoplatnosti uvedeného rozhodnutia sa súhlasy na výrub drevín nezverejňovali. Rozhodnutia, ktoré sa správoplatnili neskôr, sú už vyvesené na stránke mestskej časti Bratislava-Ružinov.
4. Finančná náhrada je príjmom obce, ktorá je povinná využiť tieto príjmy výlučne na úhradu nákladov spojených so starostlivosťou o dreviny.



referát životného prostredia miestneho úradu mestskej časti Bratislava - Ružinov
30. január 2015

jass

Tomuto sa hovorí dvojitá kamufláž. Nielenže tie iné rozhodnutia z apríla o výruboch (netýkajúce sa tohto), ktoré sú zaradené a "uverejnené" na stránkach MČ Ružinova, skutočne fakticky ani nič neprezrádzajú a neodkrývajú - napríklad: "Značka ZP/CS/14929/2014/ZPA Výrub drevín Zverejnené: 1.04.2014 – 14.04.2014" http://chod.sk/bkwz2
ale naviac toto rozhodnutie so značkou ZP CS 11859/2014/3/ZPA zo dňa 8. 4. 2014, "sa" tam neobjavilo ani takto ničnehovoriac zaradené, táto značka akoby neexistovala.
Takže k tomuto zámeru SA schválne nezverejnila ani existencia takéhoto rozhodnutia a spisu (o výrube). A to je už -povedzme si priamo- na úrovni dokonalého utajenia.

Zaujímavé je aj to, že k výrubu prišlo teraz v januári, teda bol-je aktuálny v tomto čase; to doteraz nikomu neprišlo za potrebné dodatočne informačne oboznámiť obyvateľov s takýmito výraznými zásahmi do prostredia? Od apríla bolo času dosť, zverejniť hoci v auguste-septembri. Ale keď niekto zhora zavelil inak...

Doteraz ste nám ho neukázali-nezverejnili, a dodnes nevieme, čo za cestu sa tam chystá (osobne to viem len oddnes) - ďakujem/e aspoň za túto novú rámcovú info
"2. Dôvodom výrubu je požiadavka Hlavného mesta SR Bratislavy na zriadenie vyraďovacieho pruhu z Ružinovskej ulice, predpísaný počet parkovacích stojísk a predpísané šírky komunikácií. "
No znie to stále tajomne - prosím o zverejnenie podrobností a vizualizácií.
Ide "len" o vyraďovací pruh k tomuto prestavovanému domu, ktorý tam predsa stojí desiatky rokov, alebo o pruh až niekam po križovatku s Tomášikovou?

Síce som si nútene "zvykol" na aktívne zhoršovanie nášho Ružinova za ostatné roky (neopodstatnené stavanie spojené s ničením prírody, zahusťovaním a pod) vrátane zatĺkania, ale stále neviem pochopiť tú bezočivosť, s akou sú k tomuto prípadu na stránkach mestskej časti uverejnené zámerne 180° opačné lži, než sa čo v skutočnosti na tomto mieste chystalo schválené už najmenej rok - výrub nám vzácnych stromov, výstavba cesty na zeleni a chodníkoch... A navarili nám to nielen úradníci a starosta z Ružinova, ale dokonca aj úradníci "mesta Bratislava". Niekomu z toho množstva "verejnoprospešných zamestnancov" očividne velmi záleží na oblbnutí tunajších občanov, aby sa nestihli zastať svojho prostredia pred ďalšou skazou.

Pre mňa tak ide o nehoráznu ružinovskú arci-lož desaťročia:
"Redukciou polyfunkcie sa zmenší spotreba parkovacích plôch. Požadovaná potreba 115 odstavných stojísk je riešená na jestvujúcich betónových plochách a zmenou ich riešenia zostáva rozsah zelene na pozemku zachovaný v súčasnej výmere."
30. január 2015

bodliaková

Ćiže ,ak tomu dobre rozumiem,bez adekvátneho a včasného vysvetlenia SA zlikvidovali zdravé funkčné "letité" stromy,pretože SA tam hodlá napchať betón a plech,čiže kamene a autá jednotlivcov ktovie odkiaľ.
Uvedomte si prosím konečne,že tadiaľto pomyselná cesta do budúcnosti nevedie.Nemožno donekonečna preferovať individuálnu dopravu,skôr či neskôr to vedie ku kolapsu mesta.Viac áut ˇrovná sa viac exhalátov,skleníkový efekt,následne civilizačné choroby.Ale to by volení predstavitelia mesta mali mať dávno naštudované.
Nemožno stále hazardovať s dôverou občanov a takto ich v dôležitých rozhodnutiach obchádzať.
07. február 2015

rád by som bol na svoju MČ hrdý, no realita...

"Slovensko: Kde bolo tam bolo, štát krásny no primalý, aby prijímal tento hnus, tie... " Ružinov = kde bolo tam bolo, mestská časť posledné roky už ani nie krásna,... - a ostatné platí podla vzoru vyššie
07. február 2015

Jan

Radi by sme pridali par postrehov k problemu.
1.) Riesit problem vyrubu 40+ rocnych stromov je cisty nezmysel. Po celej BA je ich hromada a kazdy normalny clovek vie ze tento druh do mesta nepatri. Je to iba pozostatok po sudruhoch co sadili hlava nehlava
2.) BA ako kazdy vie nebola taka aka je. T.j. tam kde rastli kadejake dreviny pred 40+ rokmi neboli mozno ani cesty.
3.) Po celom meste je potrebne riesit vyrub pseudo stromov, ktore su casto derave, ale hlavne ze su stare. To je logika maleho chlapca na ktoreho nakoniec aj jeden taky spadol a chlapca zabil.
4.) Ak rubat, tak aj nahradzat, suhlasime. Drevin je neurekom.
5.) Pre zastupitelstvo....ked rubate, tak hned rieste aj pne. Pne musia ist von, aby sa dalo vysadzat.
09. február 2015

bodliaková

"radi by som pridali " úprimný poúsmev nad odbornou analýzou vyššie:
1) je nezmysel tvrdiť nezmysly.
2)tzv BA chaoticky a zbesilo mení svoj kolorit na úkor zelene a pôvodných obyvateľov,len aby po pribúdajúcich haldách betónu mohli pribúdať ´další mudrujúci cp-čkári
3)staré deravé stromy treba ošetriť,prípadne skrátiť,odborne zdatnými záhradníkmi,a nie potulujúcimi sa amatérmi
4)drevín teda neúrekom nie je.a hlavne nie takých pekných,aké boli v tichosti a nenápadne vyťaté.
5)pre zastupiteľstvo.Nájdite už konečne odborníkov,ktorí vidia aj za horizont svojej kancelárie
6)pridala by som jedno mega lol,ale to ,ako sa správajú niektorí jedinci k nášmu životnému priestoru,je skôr tragické.
10. február 2015

jass

Na tých čo sem v jednej osobe "pridali par postrehov k problemu" nemá ani zmysel reagovať, ich body sú skutočne znôška nezmyslov.
No obetujem sa a urobím to aj písomne (radšej by som ústne).
"Oni"-Jan by asi radi stínali všetky stromy nad 5-10 rokov, k tomu navyše stromy "socialistické" lebo ich možno sadili súdruhovia, asi aj nemci, japonci, taliani, španieli si vykmásali všetky fašistické stromy pre tento ich neurodzený pôvod. Tiež klamať o stínaní takýchto stromov celý rok priamo na stránkach MČ je pre túto osobu asi povolené.
Za tieto stromy sa ešte len v budúcnosti vysadia stromy mladé, ktoré budú adekvátnou náhradou až za 40 rokov, ak teda do roka-dvoch nezakapú, či na ich mieste zas niekto nebude stavať (lebo v Ružinove sa zásadne zeleň považuje za potenciálny stavebný pozemok, temer vždy pre stavbu aj odsúhlasený podpisom starostu).
Niekto si tu asi mýli živú prírodu, konkrétne zeleň, s výrobkom krátkodobej spotreby, keď si myslí že nové je zákonite lepšie ako staršie.
Kde sú tie nechaoticky vysádzané stromy, keď všetky tie ktorými sa chváli aj starosta a ostatní úradníci ako zeleným Ružinovom, sú práve tým "pozostatkom po sudruhoch"?
Tí otočení súdruhovia, ktorí teraz 25 rokov "kapitalisticky" rozhodujú, spolu so súdruhmi vo velkofirmách "pre všetko", teda aj pre stavebníctvo, spolu s pár nesúdruhmi, sa môžu pochváliť akou vytváranou architektúrou, akými novými parkami, alejami, zeleňou,...?
Však to vidíme. A to som prosím ani ja ani moja rodina nikdy neboli súdruhmi, aby bolo jasno.
02. marec 2015

Viva

???
Nechápem.
Túto samosprávu je treba už rozpustiť. Je úplne zbytočná. Funguje ako organizovaní záškodníci !
:-(

Neustále uberanie z rozlohy zelených plôch vedie len k následnému prehrievaniu mesta. Najmä v letných mesiacoch to bude stále len horšie.
Iba idi _.ot môže napísať, že zdravé stromy je možné, vlastne len tak, vyrúbať.
Náhrada takých stromov novou výsadbou je výsmechom !!! Bude trvať aspoň 15 rokov, kým tie novovysadené stromy budú adekvátnou náhradou.

Tí komunálni záškodníci sa nepoučili ani z výrubu stromov na Trenčianskej.
Najvyšší čas, ich de .fenestrovať. Iné už nepomôže.
16. apríl 2015

latsio

včera som si všimol, že už je v okolí vysadených niekoľko nových stromčekov.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania