Gýčové fasády na Furdekovej ulici

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení
meno
Alica 05. apríla 2016

Dobry den, rada by som podala navrh na prehodnotenie estetickej hodnoty nastennej malby na fasade obytneho domu na Furdekovej ulici c.2. Existuje, prosim Vas organ alebo komisia, ktore navrhy este pred ich realizaciou schvaluje? Ak ano, v akom zlozeni je tato komisia? Kto je v tejto veci kompetentny? Niektore nastenne malby su na hranici gycu a negativne vplyvaju na denno-denne prechadzajucich ludi. Da sa tento problem riesit napriklad dohodou so susedctvom? Pytam sa konretne aj na proces schvalovania, kto moze a kto nemoze zasiahnut do procesu? Dakujem

05. apríl 2016

Engerau

By ma zaujimalo ako ste zistili, ze tie malby negativne vplyvaju na ludi.
05. apríl 2016

Alica

Ľudia bývajúci v okolí sa sťažujú, že tie maľby-prevažne figurálne, nie sú dobre kresebne zvládnuté, postavy sú deformované a nepôsobí to dobre.
Odhliadnuc od toho, že samotné maľby pôsobia, teda aspoň na mňa a moje okolie, dosť gýčovo, nie je to podľa mňa dobrá cesta, ako riešiť "výzdobu" fasády vo všeobecnosti a som si istá, že by mal byť orgán, ktorý bude regulovať, čo sa na fasádu dá aj vzhľadom na okolie budovy.
05. apríl 2016

Engerau

So vsetkou uctou, ale je mi dost cudne, ze vam zrovna vadia tieto malby, ktore narozdiel od roznych carbanic v meste aspon nejak vyzeraju. A potom obyvatelia (majitelia) bytov v danom panelaku asi s tym museli suhlasit, pretoze je to ich majetok. Pokial viem, neexistuje institucia, ktora by mala pravo o tychto veciach rozhodovat.
05. apríl 2016

atómové digitálky

Engerau- tá žena v tvári vyzerá ,ako by jej mama zhrešila s koňom.To nestačí? A keby som mal na fasáde dve bozkávajúce mátohy ,domov by som chodil len za svetla.A v noci by som sa bál.
05. apríl 2016

Alica

Jasné, ja nechcem tvrdiť, že čarbanice sú lepšie..no "divákmi" sme my všetci, nie len majitelia bytov, ktorý návrh odsúhlasili-mnoho krát sa práve ľudia, ktorí ani nechcú na takéto maľby musia pozerať z bytovky naproti. Bolo by podľa mňa len prospešné, keby jestvoval orgán/tretia strana, ktorý by zohľadnil všetky aspekty a návrh prehodnotil.
05. apríl 2016

Engerau

Ak boli tie malby vyhotovene pri rekonstrukcii/zateplovani domu (co sa zda byt pravdepodobne), museli byt odsuhlasene stavebnym uradom. Takze tym padom, aj ked sa vam osobne tie malby nepacia, je vsetko v poriadku.
05. apríl 2016

Alica

Tak to, bohužial nefunguje..nemáme nijaký orgán, ktorý by odsúhlasoval návrhy, ktoré sa na budove budu realizovat, ci sa jedna o budovu po/pred zateplovanim alebo nie. Stavebny urad taketo nieco neriesi. Ako som uz spominala, staci nadpolovicna vacsina hlasov vlastnikov. Prečo napríklad nemôžu zostať tieto budovy v nejakej nekonfliktnej farebnosti? Problem so zateplovanim a žiarivou farebnosťou fasád je ešte väčší problém..
06. apríl 2016

Ján

Nechcem davat za pravdu ziadnej strane, ale zaujima ma jedna vec.
Ak to schvaluju majitelia/obyvatelia domu, a schvalia a nakreslia si na fasadu holy ud, tak ostatni sa budu moct len mlcky pozerat? Asi nie. Cize niekto to vyhodnocovat musi.
06. apríl 2016

Alica

Ak viete, kto niečo také vyhodnocuje, rada si nechám poradiť a obrátim sa na nich. Podľa mojich informácií si to mestké časti riešia sami, bez odborného poradenestva zo strany urbanistov, či architektov-fasády vyzerajú nesúrodo a chaoticky. Často sú obídené aj samotné autorské práva architektov, ktorí danú budovu navrhovali. Tieto zásahy, pokial viem, nie sú nijako regulované.
07. apríl 2016

Michal K.

nikto to nevyhodnocuje ani neschvaluje. ani chaos vo farbach zateplovanych domov. vlastnici maju pravo si na dom dat co chcu, pokial to nie je vulgarne a nepohorsuje verejnost. rozne grafity a carbanice su skutocne ovela horsie. mnohym ludom z okolia sa naopak tieto malby pacia a je to nieco ine, zaujimave. pani Alica, asi by sa vam tiez nepacilo, ak by sa niekto stazoval napriklad na to, co mate oblecene, akej farby je vase auto alebo podobne. chodite sa stazovat do galerie, kde su podla mna mnohe diela ovela horsie? Vasa sloboda sa konci tam, kde sa zacina sloboda inych.
07. apríl 2016

Alica

Nechápem, prečo porovnávate verejný priestor s galériou? Do galérie máte možnosť ísť alebo neísť, ale čo narobíte, keď bývate v dome oproti? Netvrdím, že tento problém je tá najhoršia vec na svete, zateplené hýrivé fasády sú oveľa väčším problémom. Chcelo by to však viac premýšľať nad tým, čo sa bude na budove nachádzať, nemyslíte? Chcela som iba poukázať na tento problém, lebo sa mi zdá, že tieto maľby sú akoby kompenzácia za socíkovskú frustráciu na všetko uniformné, šedivé. Viete si predstaviť ako by vyzerali sídliská za takých 5-10 rokov, kebyže si každý rozhodne, že chce mať na dome nevkusné maľby? Chápem Váš postoj, ale snažte sa pochopiť aj Vy ten môj. Chcelo by to trošku zmierniť..V iných krajinách je to pod taktovkou hlavného architekta, ktorý zohľadní všetky okolonosti pred realizáciou niečoho takéhoto. Malo by sa to podľa môjho názoru zaviesť aj u nás. Bodka.
07. apríl 2016

Michal K.

nesnazme sa vsetko regulovat. tolerujme iny nazor. myslim, ze je dost zavaznejsich veci, do ktorych by bolo lepsie investovat energiu. zi a nechaj zit. bodka
07. apríl 2016

Alica

áno, s tým len súhlasím, tak potom tolerujte moju pripomienku aj Vy. Keď sa tak pozerám na Vašu aktivitu, tiež by ste mohli energiu investovať lepšie .) popremýšľajte..
pekný deň Vám.
07. apríl 2016

Odpoveď samosprávy

Čo sa týka možnosti uskutočnenia malieb na fasádach domov, mestská časť nemá možnosť zasahovať do vlastníckych práv vlastníkov nehnuteľností. O farebnosti fasád, alebo o možnosti vytvorenia malieb na fasáde alebo jej časti rozhodujú výlučne vlastníci nehnuteľnosti. V prípade, že sa jedná o stavbu, kde je známy autor stavby, o vzhľade stavby rozhoduje jej autor a zmeny fasády sú možné len v súlade s autorskými právami.
Neexistuje „organizácia“ resp. úrad, resp. oddelenie či už na mestskej časti alebo na magistráte hlavného mesta, ktoré by rozhodovalo o farebnosti alebo výzore fasády domu.
Nie je v kompetencii stavebného úradu mestskej časti riešiť obsah a výzor informačnej plochy na reklamnej stavbe resp. na fasáde objektu. Vlastník reklamnej stavby resp. autor informačnej plochy na reklamnom zariadení musí okrem iných právnych predpisov dodržiavať zákon o reklame a on zodpovedá za obsah informačnej plochy.


mestská časť BA-Petržalka
07. apríl 2016

petoo

Bývam kúsok odtial a z týmto "Ľudia bývajúci v okolí sa sťažujú" nemôžem súhlasiť zatial som počul len pozitívne reakcie na to aj od starších aj mladších ludia to chvalia. "Je to spestrenie", "Je to lepsie než tie čmáranice"
Dalšia vec je prečo toto vlastne vzniklo, dôvod nebol že by sa niekto potreboval umelecky realizovať ale bok proti vandalom. Bohužial sme v Bratislave mestská polícia maximalne dá papuču aj to ju musia ľudia zavolať počas hliadkovanie sami od seba nepohnú ani prstom. Paneláky nachadzajuce sa v blízkosti chodníka mali s grafitmi vždy problém. Jeden den sa to pretrelo novou farbou rano tam bola jedna čmaranica a o týžden už pôvodnu stenu neboli pomali ani vidieť. Odkedy na Furdekovej 2 spravili tieto úpravy majú s týmto pokoj narozdiel od okolitých budov kde môžu čistit fasádu každý týždeň. Tu ešte pár člankov týkajúcich sa tohoto: http://www.furdekova2.sk/dokumenty/odvazna_originalna_furdekova.pdf
http://www.furdekova2.sk/grafity.php
30. jún 2019

Matej Zilak

Overenie stavu podnetu - podnet bol vyriešený

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania