Porušovanie VZN podnikom Maják

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Karlova Ves

Neriešený
meno
AdPo 14. apríla 2016

Dobrý deň pani starostka.
Bývame v novostavbe na Ulici Jána Stanislava 10A na Dlhých dieloch. Naše bývanie a kvalitu života nám však znepríjemňuje pohostinstvo Maják, ktoré máme hneď pod oknami.
Neustále rušenie nočného pokoja, cigaretový smrad v celom byte, nadávky, pľutie všade, kam sa dá, hlasná hudba a polícia, ktorá má zviazané ruky. Keď ich niekto zavolá, tak iba prídu, otočia sa odídu. Málokedy sa stane, že sa hostia upokoja a je pokoj.
Nedodržujú žiadne VZN. Nezaujímajú ich žiadne zákony a otváracie hodiny si urobia tak ako potrebujú. Takže niekedy je bordel až do rána. Nikdy som neverila ľuďom, čo majú podobné problémy, ale dnes sa už viem vcítiť do ich problému.
Je to naozaj také ťažké, tieto podniky pokutami a zákonmi vyhnať von z obytnej zóny?

15. apríl 2016

Jakub Zajac

Predpokladám, že sťažovateľ/ka býva v tej novostavbe naľavo od spomenutej krčmy. Nerád zabŕdam, ale ak si súdny človek kupuje byt pri krčme, zistí si, dokedy býva krčma otvorená (https://www.zomato.com/sk/bratislava/maj%C3%A1k-karlova-ves-bratislava-iv) , či sa tam robí huriavk a podľa toho sa rozhodne, či si byt kúpi, alebo nie. V krčme som bol včera, bolo tam ticho (čo neznamená, že tam v piatok o jednej ticho stále je) a okrem tej novostavby to nikde nepočuť. A propos, tú bytovku tam postavili, keď tam krčma už stála. Prajem príjemnú komunikáciu so starostkou, ale najprv by som komunikoval s majiteľom či prevádzkovateľom krčmy a snažil sa dosiahnuť dohodu takto.
15. apríl 2016

AdPo

Ďakujem za rady pán Zajac, ale poopravila by som niekoľko vecí z reálneho života. Otváracie hodiny na zomato nekorešpondujú s reálnymi otváracími hodinami. Štvrtky sú logicky menej hlučné ako piatky a soboty. Hlasné akcie s doprovodom hlasnej hudby sú sporadické a nezáleží aký je deň. A od podniku sa predsa očakáva, že bude dodržiavať VZN, tak prečo by som za ním mala chodiť a dohovárať mu? To nie je moja práca a nie som za to platená. Už mnohí sa snažili s týmto niečo urobiť, ale neuspeli, takže som pripravená na komunikáciu s pani starostkou.
Ale to nič nemení na fakte, že podobné podniky nemajú v obytnej zóne čo pohľadávať. Napríklad bytovka na druhej strane tam stála skôr ako Maják. Ak sa nachádza podnik do 100 metrov od obytnej zóny, tak musí dodržiavať isté pravidlá.
Chodte sa pozrieť ako to vyzerá v susednom Rakúsku. Podobnú vec, by tam urobil iba raz a z tej pokuty by sa nespamätal. Nie je to o vyspelosti, ale o tom, že ľudia na Slovensku radšej držia hubu a nestarajú sa. Niekto ale musí predsa povedať nie! Nečakám zázraky a som si vedomá toho, že sa asi nič nezmení, ale povedala som si svoj názor.
V čase keď sme kupovali ten byt, tak tam bol relatívne pokoj. Dokonca sme si mysleli, že sú už konečne zavretý ale potom prirobili vonkajšie sedenie a bohužiaľ chytili druhý dych.

A keď som sa rozprávala s ľuďmi v okolitých domoch, tak to počujú všetci, ale radšej zavrú okná a tvária sa že sa nič nedeje. Dokonca som počula, že už bola pripravovaná aj petícia za ich odstránenie, ale to nemám overené, takže to netvrdím na 100%
15. apríl 2016

Jakub Zajac

AdPo, tento portál je fajn, ale na Vašom mieste by som vyvinul permanentný tlak na rôznych frontoch - hlavne zmobilizoval susedov, spoločne a pravidelne písal sťažnosti na MÚ, Slovenskú obchodnú inšpekciu a iné orgány, volal Mestskú políciu v prípade hluku po 22 hodine. A určite by som skúsil osobne (alebo ešte lepšie v skupine) sa stretnúť s majiteľom či prevádzkovateľom - možno nie ste za to platená/ý ale je to vo Vašom záujme a priama akcia často dokáže veci pohnúť dobrým smerom. Netreba sa spoliehať na jednu či dve sťažnosti a nechať pracovať orgány - aj v tom Vami spomínanom Rakúsku sa s tým v nejakom období museli popasovať a prešli tam dlhým procesom v oblasti susedského spolunažívania, tvorby komunít, vzťahu k polícii, reštruktulizáciou verejných inštitúcií atď. Takže ak Vám môžem dať radu - konajte. Veľa šťastia.
15. apríl 2016

AdPo

Ďakujem za rady pán Zajac.
15. apríl 2016

deedeedens

1. pokiaľ je uzavretá spoločnosť, môžu tam byť aj 7dni 24hod v kuse... 2. asi bývate na prízemí keď vám to vadí, stačí vymeniť okná za 3sklo a zavrieť ich na noc... A 3. fakt nechapem, prečo ste ai kúpili byť v blízkosti krcmi, keď ste chceli mať ticho a pokoj
16. apríl 2016

AdPo

Vážený pán/pani deedeedens. Ja zasa nechápem ľudí, ktorí sú schopní a ochotní si v tej diere dať napríklad pivo. Vidíme to celý deň a preto sa napríklad bavíme na tom ako mačky zahrabávajú svoje výkaly v kosodrevine na tom ich "detskom ihrisku" a o pár hodín tam svoje detičky pustia "hostia", ktorý namiesto toho, aby išli niekam na prechádzku, tak si sadnú pokojne aj na injekčnú striekačku, len aby dostali na stôl pivo. Samozrejme nikoho nesúdim, ale ak mám 3-ročné decko, tak prečo mi ešte o 10tej večer behá vonku po ihrisku, zatiaľ čo "táta roka" nasáva. Takže teraz trocha ja:
1, uzavretá spoločnosť sa v predmetnom VZN neobjavuje, takže či je uzavretá alebo nie, tak otváracie hodiny sa dodržiavať musia podľa VZN.
2. 3 sklo máme a v lete určite nebudem zatvárať okno, aby som mala v byte skleník. Môžem si teda vybrať medzi skleníkom a prasačím smradom (ospravedlňujem sa ošípaným).
3, Ako som už spomenula, tak to v čase zakúpenia bytu vyzeralo, že to už idú zatvoriť, ale ako som písala, tak bohužiaľ chytili druhý dych.

A jedna rada na záver....ak ste návštevníkom predmetného zariadenia, tak si dávajte pozor vonku na terase...z okna často vidieť narkomanov ako si tam aplikujú drogy a potom tam aj prespia do rána. Ja proste nechápem ako môže podobný podnik starostka tolerovať, pretože sa ich evidentne bojí.
16. apríl 2016

atómové digitálky

Dúfam, že sem dáš ako to dopadlo, ale na základe dlhoročných skúseností s takýmito pajzlami, aj osobnými, prorokujem, že boj proti tomuto javu, ak ho aj vyhráš, ti zožerie toľko nervov, že nakoniec nebudeš mať ani radosť z víťazstva. Niekde som počul, čiže ja s tým nič nemám, len som počul, že treba byť ticho a pajzel vypáliť. Že vraj rýchle a účinné. Aj by som veril.
27. apríl 2016

Balduf

Nechapem prečo ste si teda nekupila byt v Rakusku.Je to jeden pekny a slušny podnik,pokial viem majitel urobil aj pre deti ihrisko aby si v lete aj mamicky s detmi mohli vklude sadnut.Pravidelne sa aj o to vsetko stara a vymyslat ze tam chodia v noci narkomani je dost ubohe.A pozemok patri majitelovi nie mestskej casti!!
03. máj 2016

big_brother

Myslím, že jedno, či si kúpite byt už pri existujúcej krčme, alebo vám pri existujúcom byte postavia krčmu :) Takže zbytočná diskusia na túto tému. Čo tak sa vžiť do tejto situácie a napísať niečo zmysluplnejšie, čo môže tej pani pomôcť? Ono totiž nemusí byť ani veľký rozdiel medzi cigaretovým dymom z krčmy a cigaretovým dymom od suseda, ak je sused tuhý fajčiar a fajčí na balkóne alebo v okne... Okno nemôžete otvoriť tak či tak. A môžete mu dohovárať koľko chcete. Niekedy musí žiaľ zakročiť "vyššia inštancia"...
10. november 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet.
V júni 2016 bol prevádzkovateľ pohostinského zariadenia Maják Pub na Ul. J. Stanislava č. 8 predvolaný vo veci prevádzkovania predmetného zariadenia. Prevádzkovateľ sa na jednanie vo veci hlučného prevádzkovania sezónneho exteriérového sedenia a nedodržiavania VZN č. 4/2013 o pravidlách času predaja v obchode, času prevádzky služieb, času výstavby a rekonštrukcie stavieb a bytov (ďalej VZN) dostavil, bol oboznámený s obsahom podania a bol upozornený na následky opakovania porušovania VZN. Zároveň bol vyzvaný aby sa vyjadril k danej veci. Podľa prevádzkovateľa hluk na exteriérovom sedení nespôsobuje predmetná prevádzka, pretože už viac ako rok má zdemontované reproduktory. Rovnako vylúčil, že by hluk v prevádzke rušivo zasahoval do života obyvateľov priľahlých domov, pretože na prevádzke sú osadené protihlukové vákuove dvojsklá a neerealizujú sa v nej akcie s hudobnou produkciou.
Súčasne bola písomne požiadaná Mestská polícia, okrsková stanica Dúbravka o vykonávanie častejších kontrol v uvedenej prevádzke a priľahlom exteriérovom sedení. Odvtedy mestská časť neobdržala na prevázdkovanie tohto zariadenia žiadnu ďalšiu sťažnosť.

Miestny úrad Bratislava-Karlova Ves
06. december 2016

AdPo

Dobrý deň,
Poprosím administrátora o zmenu statusu podnetu na "neriešený" z dôvodu, že sa neudiala žiadna zmena. Prevádzkovateľ pohostinstva Maják aj naďalej porušuje predmetné VZN, ktoré mu prikazuje otváracie hodiny a vyhýba sa mu tak, že prevádzku uzamkne a hostia pokračujú v nič nerušenej zábave vo vnútri prevádzky. To by samé o sebe nevadilo, ale ten opilecký hluk, ktorí hostia narobia pokiaľ čakajú vonku na taxík bol počas leta neznesiteľný. A prevádzku opúšťajú pravidelne až po polnoci v ranných hodinách.
Je evidentné, že MÚ Karlova ves dáva od tohto problému ruky preč a snaží sa to zahrať do autu, aby pani starostka nemusela nič riešiť. Ale ak sú tam schopní mestskí policajti zavítať pre papuče na autá, tak by mohli pokutovať aj Maják za porušovanie VZN.

Mám dve otázky predstaviteľov MÚ Karlova ves.
1- Neplánujete zmeniť a novelizovať úplne bezzubé VZN 4/2013, ktoré sa dá obísť spôsobom takým, že to zvládne aj priemerne vzdelaný nemecký ovčiak?

2- Bola pohostinstvu Maják niekedy udelená aj mimoriadna pokuta za opakované porušovanie tohto VZN?

Ďakujem za odpovede a podotýkam, že celá situácia sa nemusela riešiť, ak by prevádzkovateľ pohostinstva Maják dohliadal na to, aby jeho hostia pod vplyvom alkoholu nerušili svojím hlukom ľudí, ktorí ráno vstávajú do práce, aby mali z čoho platiť svoje výdavky a to vrátane miestnych daní, ktoré však putujú do rozpočtu úradu, ktorý evidentne nedokáže plniť ani svoje základné funkcie a poskytnúť občanovi nočný pokoj.
31. december 2016

Admin KV

Dobrý deň, AdPo. Miestny úrad som informoval o Vašom komentári. V odpovedi, ktorú som dostal, bolo pripomenuté, že Mestská polícia patrí pod Magistrát hlavného mesta, nie pod Mestskú časť, čiže MiÚ nemá na jej činnosť priamy vplyv. V prípade návrhu na zmenu VZN môžete tiež, podľa vyjadrenia MiÚ, interpelovať u miestnych poslancov.

Na základe tejto odpovede z MiÚ nechávam teda podnet naďalej v stave "Neriešený".

Michal Molčányi
administrátor OPS Bratislava - Karlova Ves
16. január 2017

Anonymný užívateľ

Odporucam obratit sa na MiU so ziadostou o sucinnost s Odborom hygieny a zivotneho prostredia UVZ SR.
http://www.uvzsr.sk/docs/info/zp/hluk_z_mimopracovnych_aktivit.pdf

Pripadne, priamo podat ziadost o riesenie na OHZP UVZ SR v Bratislave: http://www.ruvzba.sk/kontakty.html

Smutne ale je, ze MiU s tymto evidentne nechce nic robit. Dokazuje to napriklad aj to, ze MiU vobec neplanuje vyberat pokuty.
Na rok 2015 si MC KV naplanovala vyber pokut v suhrnnej vyske iba 5400eur.
Na rok 2016 to uz bolo trosicku lepsie. Ale iba trosicku. Suhrnna vyska iba 6100eur.
Zdroj: http://www.karlovaves.sk/otvoreny-urad/projekty-mestskej-casti/interaktivny-rozpocet-mestskej-casti-karlova-ves/
03. marec 2017

AdPo

Môj podnet stále figuruje ako neriešený, preto si dovolím jeho aktualizáciu, aby kompetentní ľudia vedeli, že problémy stále pretrvávajú.

Bar Maják, ktorý sa nachádza na Ulici Jána Stanislava na sídlisku Dlhé diely má zrejme istú špeciálnu výnimku z platných nariadení a zákonov, pretože ako inak si môžeme vysvetliť samovoľnú otváraciu dobu nad rámec toho, čo povoľuje platné VZN. Ako je možné, že kompetentní ľudia o týchto priestupkoch vedia a už roky nekonajú? Môžeme iba hádať. Sú za tým peniaze? Strach? Nech je to čokoľvek, tak rozhodne majú podniky podobného typu v obytných zónach väčšie slovo ako samotný obyvateľ, ktorý tu žije, platí dane a musí každú noc počúvať ich opitú klientelu.

A ja sa pýtam, dokedy?

Musí sa niečo stať, aby sa veci dali do pohybu?
06. február 2024

Martin Uváček

Je ešte podnet po toľkých rokoch stále aktuálny? Udiala sa nejaká zmena? Funguje ešte tá krčma?
07. február 2024

Andrej

Krčma funguje, niektorí hostia sú leniví ísť na WC dnu, tak to robia po okolí.
V zimných mesiacoch kúria drevom, je z toho parádny štiplavý dym po celom okolí.
V lete cigaretový smrad.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania