Ochrana ľudského života Výrub stromov Jiráskova ulica Bratislava

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý
meno
Anonymný užívateľ 23. januára 2013

Leganda komunikacie s mestskou castou - Petrzalka Bratislava :

http://aktualne.atlas.sk/ladova-pohroma-bratislavske-elektricky-a-trolejbusy-stoja-lad-smeruje-na-vychod/slovensko/lacove-pocasie/

-----Original Message-----
From: Johny Bosmann [mailto:[email protected]]
Sent: Saturday, December 29, 2012 5:08 AM
To: Zavřelová Viera; Podmajerská Miloslava
Subject: re: informacia, ziadost

Dobry den

Uvodom mojej ziadosti Vas prosim o postunenie tohoto emailu kompetentnym nakolko som si neni isty ci som email poslal na spravnu adresu. Rad by som Vam touto cestou ozrejmil situaciu, ktora sa stala na vianoce presne 24.12.2012 na ulici Jiraskova c. 4 a 6 v Bratislave v Petrzalke. Ide o situaciu ktora je natolko zavazna ze neznesie dalsi odklad a je nutne to hned riesit.
Pocasie na stedry den bolo velmi zle a na stromoch sa robil lad. Tento lad na stromoch sposobil ze stromy neboli schopne uniest tu vahu ladu a tak zacali padat konare zo stromov a na miestach naozaj kusy stromov.
Podla mojich slabych informacii, kedze bol stadry den, na ulici chodilo malo ludi aj aut, takze nedoslo k ziadnej tragedii.
Chcel by som tymto emailom touto informaciou upozornit na to, ze pokial sa neurobia kroky k zabraneniu tomu, aby stromy ohrozovali ludi pri zlom pocasi, tak skor ci neskor moze dojst k tragedii pripadne k poskodeniu majetku.
Na parkovisku na Jiraskovej ulici c. 6 aj 4 su na spodnom parkovisku nezmyselne vyrubane stromy a tie co tam ostali po velkom vyrube s pred par rokov nas ohorzuju na zivotoch. Auta nemozeme parkovat na spodnom parkovisku pretoze sa bojime ze nam stromy padnu na hlavy. Konare padaju takmer cely rok. Len zazrakom sa zatial nikomu nic nestalo. Preto Vas ziadam aby ste situaciu bezmeskania vyriesili kym sa znovu nezhorsi pocasie.
Zrejme by trebalo vyrubat par stromov, ktore su naozaj niektore uz takmer bez konarov. Ono to postupne aj tak vsetko opada takze neni co riesit. Casom ostanu len kmene stromov. Takisto ked poriadne fuka padaju z tychto stromov kusy konarov.
K upresneniu ide o par stromov ktore su na spodnom parkovisku na ulici Jiraskova 4,6. Monentalne je to tu ako po veternej smrsti, mali by ste sa dojst pozriet na ten stav a hned budete mat predstavu ako sa tu vyvyjaju veci.

Dakujem za pochopenie a za skore vyriesenie tohoto stavu
Prajem vsetko dobre
Ing. Polakovič Ján


odpoved:

Od: "Podmajerská Miloslava"
Komu: "Johny Bosmann"
Odoslané: pondelok, 21. január 2013 15:32:19
Predmet: RE: informacia, ziadost

Dobrý deň,
Vašim podnetom sme sa samozrejme zaoberali ihneď po jeho doručení, dnes by som Vám rada popísala aktuálnu situáciu :
Na základe terénnej obhliadky sme zistili, že v zeleni pri parkovisku na Jiráskovej 4-6 sa nachádza niekoľko exemplárov topoľa simonovho (Populus simonii). Momentálne sa na zemi medzi autami nenachádzajú žiadne napadané konáre, niekoľko kôpok suchých konárov je uložených pod stromami. Tieto tam ostali pravdepodobne po čistení parkoviska.

Na stromoch je momentálne viditeľné, že niektoré konáre sú značne preschnuté. Vzhľadom k tomu, že sa nejedná o staré jedince, bolo by predčasné riešiť padanie konárov výrubom stromov. Navrhujeme vykonať hlbší radikálnejší rez s úplným odstránením suchých konárov, ako aj upravenie celkového tvaru koruny, čo spôsobí zvýšené obrastanie mladými konármi a tým zmladenie celkového vzhľadu stromov. Stromoradie na tomto mieste plní svoj účel, nakoľko zatieňuje parkovacie miesta, čím zabraňuje nadmernému prehrievaniu zaparkovaných áut v letnom období. Orezanie stromov zaradíme do plánu orezov v tomto roku. Podľa § 17 Vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR č. 24/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov sa rez živých konárov listnatých drevín s priemerom viac ako 5 cm vykonáva vo vegetačnom období od 1. apríla do 30. septembra, najmä v jeho prvej polovici, s výnimkou tvorby nových listov. V období vegetačného pokoja ostáva rana dlho otvorená a stáva sa vstupnou bránou pre rôzne choroby. V čase plnej vegetácie dochádza k rýchlejšiemu kalusovaniu rezných rán a tým aj k ich rýchlejšiemu vyhojeniu.

Zároveň s ohľadom na poveternostné podmienky zabezpečíme odvoz suchých konárov, uložených pod stromami na parkovisku Jiráskova 4-6 prostredníctvom Miestneho podniku verejnoprospešných služieb Petržalka, ktorý koordinuje a vykonáva údržbu verejnej zelene v MČ Bratislava-Petržalka.
Pozdravujem

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
Kutlíkova 17, Bratislava
t.č. 02/63823 065
fax 02/63 823 908
[email protected]
www.petrzalka.sk


odpoved:

Od: "Johny Bosmann"
Komu: "Podmajerská Miloslava"
Odoslané: streda, 23. január 2013 3:13:16
Predmet: Re: informacia, ziadost

Dobry den

Dakujem za prednasku a za skresleny popis aktualnej situacie od stola. V kratkosti sa musim vyjadrit k Vasim argumentom a k emailu.
Stromoradie, ktore navrhli a zrealizovali Vasi odbornici je uplne v poriadku. Ved Vam to zrejme museli nejako obhajit, preco tak rozhodli. Toto rozhodnutie vsak nebolo spravne!!!
Nevedia aky je pohyb slnka, vychod, zapad, poveternostna situacia, celorocny stav atd. a mozno tu ani nikdy neboli osobne.

Takze pohlad neodbornika, ktory je zije priamo na mieste je takyto:
Stromoradie by plnilo svoj ucel aj v pripade, keby vyrubali stromy, presne tie ktore su priamo nad autami.
Hovorim o par spominanych problemovych stromoch nad spodnym prakoviskom aj gastany. Nie len v zimnom obdobi, ale aj na jar, aj na jesen je parkovisko viacmenej stale zanesene od tychto stromov. Ci uz padajuce listy, gastany, alebo ked stromy kvitnu, nehovorim o celorocnom padani konarov topoľa simonovho . Boli tam tie iste stromy exemplare aj v minulosti cca dva metre od parkoviska smerom k hlavnej ceste a robili tieň a plnili ucel! Tie vsak odbornici vyrubali a tesne nad autami nechali.
Zrejme to vsak ucel plni presne ako pisete.
Pretoze je tu stale moznost a priestor upratovat parkovisko a riesit takmer cely rok problemy so stromami. Kazdorocne orezy, osetrovanie stromov, cistenie parkoviska od listov a od konarov a pod.
Ano takze ucel to plni -stale je co robit.

Nevadi viacmenej ste nam odpovedali strucne a vystizne - zaoberame sa s tym a stav je momentalne v norme podla zakona ...

A tu vidim najvacsi problem a znovu Vam ozrejmujem aktualnu situaciu a stav na mieste. Ak pride pocasie, podobne ako to bolo na vianoce 2012, konare a kusy stromov budu padat znovu a znovu. Takze ak mate zdravi rozum nebudete cakat na termin osetrovania stromov podla nejakeho zakona, ale vyriesite to hned.
A je nam obom jasne, ze pokial sa situacia nevyriesi v blizkej dobe, tak sa neviriesi nikdy!

Alebo to znova plni ucel a cakate na mimoriadnu situaciu, ktoru budete moct znovu dlhodobo riesit...? Na vianoce padali kusy stromov, ktore mohli naozaj poskodit vazne zdravie ludi, a toto sa deje viacmenej pri kazdom zlom pocasi!

Toto sa nedeje podla zakona! Preto by bolo na mieste, keby ste premysleli danu problematiku nie podla papierov, podla pravidiel, ale podla toho aky je naozajstny realny stav a ako sa menia veci okolo nas (pocasie).
Zmeny pocasia a prirody sa nepisu v zakonoch ani vo vyhlaskach.

Dakujem za vasu odpoved a za pochopenie
Prajem vsetko dobre

24. január 2013

xxx

Ano mas pravdu... Uplne suhlasim. Lacne vyhovaranie a sluby namiesto konania
24. január 2013

hi hi

Sranda, že na Holičskej ulici orez urobili v januari. Obišli zákon? No zrejme mal strom vegetačné obdobie... :-)
24. január 2013

Odpoveď samosprávy

Vážený pán Bosmann,
nikdy nepíšeme naše stanoviská od stola, našim vyjadreniam predchádza znalosť danej situácie zo strany kolegov z vecne príslušných oddelení. Danú lokalitu dobre poznáme, v minulom roku sme tu zabezpečili orez borovíc pre vchodom č. 2, do predzáhradiek pred vchodmi 2-4 si obyvatelia dosadili živý plot (dreviny sme im poskytli my) a zabezpečili sme aj osadenie tabúľ so zákazom vstupu psov. V súčasnosti prebieha správne konanie vo veci výrubu 2 ks stromov v parkovisku a v predzáhradke Jiráskova 2 z dôvodu ohrozovania prevádzkyschopnosti inžinierskych sietí.

Vy sám tvrdíte, že sa vyjadrujete laicky. My na rozdiel od Vás zvažujeme aj odborné hľadisko tak, aby sme našli čo možno najväčšiu rovnováhu medzi ochranou životného prostredia a ochranou majetku ľudí či ich zdravia a zároveň zohľadnili aj ďalšie skutočnosti. Stromy na parkovisku Jiráskova ulica 2-6 vyžadujú údržbu, avšak na svojom stanovišti plnia nezastupiteľnú funkciu nielen tienením parkovacích miest (poloha voči svetovým stranám), ale majú aj funkciu optického, hygienického a protihlukového filtra od hlavnej cesty. Mladé stromy bližšie k vozovke vzhľadom k svojim rozmerom nemajú tieto funkcie ešte v plnom rozsahu.

V tejto chvíli ste jediný, kto tie stromy navrhuje odstrániť, preto sme sa rozhodli zorganizovať stretnutie priamo na mieste tak s Vami - ak budete ochotný - ale aj s ďalšími obyvateľmi dotknutej lokality, prípadne so zástupcom správcu. Ak nám zašlete Vaše telefónne číslo, náš pracovník z oddelenia životného prostredia sa s Vami skontaktuje a dohodne termín obhliadky.

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
Kutlíkova 17, Bratislava
t.č. 02/63823 065
fax 02/63 823 908
[email protected]
www.petrzalka.sk


24. január 2013

tzhtz

Dobry den

Ano mate pravdu, ak som jediny je to neriesitelna vec a suhlasim s Vami. Nevadi, viete o tom aky stav tu je, urobte teda co uznate za vhodne. Viacej sa k tomu neda nic povedat.
A zoberte do uvahy aj to, ze 99,9 percent ludi, ktory tu ziju, nemaju cas na pisanie takychto podnetov a mozno tomu ani neveria, ze by sa nieco dalo takymto sposobom vyriesit. Preto som zrejme sam.
Nemyslim si vsak, ze moj nazor na vyrub by bol jediny. Skor si myslim, ze sa nevedia prejavit, nevedia kde a ako to riesit.


Dakujem za Vas cas a prejaveny zaujem


Dakujem
24. január 2013

Miro Ščibrany

Ako občan bývam alergický na "argument" úradníka "ste jediný, kto to žiada / kritizuje". Obvykle je synonymom pre "čo otravujete?!", no v rozhodnutí pani Podmajerskej zorganizovať stretnutie čítam ústretovosť, ktorú škoda nevyužiť.
25. január 2013

Anonymný užívateľ

Zial u nas sa stromy uz dlho kompetentne neorezavaju. nie su na to peniaze, vola alebo to proste nieje priorita. A tak je konecne riesenie v takycto pripadoch vyrub co je podla mna zle.
25. január 2013

jan

Dobry den

Ja vas neobvinujem. Ja Vam ozrejmujem stav: To je rozdiel. Je to moj nazor na vase argumenty, lebo mi z toho vyplyva, ze ste na mieste neboli. Ale nemusite sa obhajovat ani Vas nevinim ani nic podobne. Chcem Vam poskytnut informacie, ktore by Vas mohli zaujimat.
A nevidim dovod sa stretavat a plytvat mojim casom. Ved informacie mate, odbornikov mate, tak?
Ved sa stretavame cez siet. Ostatne ved vsetko viete, nic viacej by som Vam osobne nepovedal... lokalitu dobre poznate, vieme presne co preberame, tak je vsetko v poriadku.


Ale ak je stretnutie podmienka na to, aby ste zacali vo veci konat, tak pridem za Vami do prace, alebo sa mozme stretnut



Vsetko dobre prajem
28. január 2013

M. Podmajerská

Je možno na škodu veci, že pisateľ na jednej strane obviňuje mestskú časť, že koná "od stola" a nepozná situáciu, na druhej strane však stretnutie zainteresovaných na mieste odmieta... Už len z tejto diskusie je jasné, že názory sa rôznia. Možno by sa pri osobnom stretnutí dal dosiahuť kompromis...
24. marec 2013

kmrk

No ako obycajne stav pretrvava a nic sa neriesi... Akurat vyrubali jeden strom na Jiraskovej 2, o ktorom nebola rec. Asi sa pomylili.
Takze konare nadalej padaju, parkovisko zanesene a uz sa tesia kedy budu moct upratovat aby vykazovali cinnost.
No nic, kedze sa nic nepohlo poradim im aby konali, lebo by to bolo vhodne.
Mozno sa uz zobudia...
24. marec 2013

iva

Dobry den

Stav k 22. marca 2013 je stale rovnaky!!! Vyrubali jeden strom na Jiraskovej 2, o ktorom nebola vobec rec. A stav na parkovisku je taky, ze stale padaju konare na auta a zanesene je cele parkovisko od konarov zo stromov tychto brutalnych exemplarov. Zrejme sa caka na prichod jari, aby mohli upratovat parkovisko a aspon vykazu, aky su potrebny...
Skusim urobit zopar fotiek, aby ste mali prehlad co sa zmenilo. Nezmenilo sa vobec NIČ ! ! ! a dna

21.1.2013 pisali z mestskej casti: ze podnetom sa zaoberali a ... Na základe terénnej obhliadky sme zistili, že v zeleni pri parkovisku na Jiráskovej 4-6 sa nachádza niekoľko exemplárov topoľa simonovho (Populus simonii). Momentálne sa na zemi medzi autami nenachádzajú žiadne napadané konáre, niekoľko kôpok suchých konárov je uložených pod stromami. Tieto tam ostali pravdepodobne po čistení parkoviska.

Parkovisko cisti vietor od minulej jesene to je jedina pravda, ze tam su konare pravdepodobne po cisteni parkoviska.

Takze kedze sa nic nedeje treba prispiet k tomu aby sa nieco dialo a k naprave. . .
13. máj 2014

XXX

Pozrite si dnesny datum... Nic sa neudialo stromy stoja bezozmeny, konare padaju ako padali ...
18. júl 2017

Anonymný užívateľ

nasi zamestnanci a same vyhovorky... asi by sa malo pouvazovat keby neboli taketo spravy a plno vyhovaracov usetrili by sme my ludia kopec penazi a mohli by sme si to platit potom u sukromnikov kedy kolvek a vsetci by boli spokojny. Takto ked existuju spravy ktore nechcu riesit poziadavky obcanov ktory ich platia nieje spokojny nikto... Lebo aj vyhovaraci urcite niesu spokojny ze nas za nase peniaze len odbijaju a nic sa nedeje... katastrofa. zruste samospravy spolu s milionom vyhovaracov
03. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, podnet bol v minulosti vyriešený. Podnet je neaktuálny.

Oddelenie životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania