Životu nebezpečné vystupovanie z električky - Račianske mýto

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený

Chcela by som upozorniť na problém chodcov vystupujúcich z električky na mieste vyznačenom modrou, ktorí chcú prejsť cez prechod na druhú stranu - musia stáť na mieste označenom červenou, t. j. už na vozovke, pretože ak by stáli na tom úzkom pásiku chodníka, zrazila by ich električka (čo sa mne skoro včera stalo). Takto ale musia stáť na ceste a dúfať, že ich nezrazí auto. Žiadame o riešenie!

05. október 2017

Inge

Dobrý deň.
Prechod na druhú stranu nezačína na mieste označenom červenou, ale na mieste kde stojí osoba vedľa stľpu so semaformi, ešte pred električkovými koľajami. Potom chodci nebudú mať žiadny problém.
05. október 2017

Peter Oravec

Inge, ok, takže ak vystúpim z električky, ktorá ide smerom do Rače, na Račianskom mýte, a chcem ísť smerom na Šancovú a Trnavské mýto, mám sa v podstate vrátiť, teda prejsť tam, kde stojí "osoba vedľa stĺpu pred semaformi"? Odhliadnuc od toho, že sa vlastne vraciam a idem opačným smerom, ako v skutočnosti chcem ísť, ako sa mám dostať tam, kde stojí tá osoba? Musím sa tak či tak postaviť na tú kritickú plochu a čakať na signál na semafore, aby som nohol prejsť tam, kde stojí "osoba vedľa stĺpu pred semaformi". Čo som tým získal? Ďakujem za odpoveď.
05. október 2017

Inge

Citujem:...ako sa mám dostať tam, kde stojí tá osoba?
A ako prejdeš prechod cez Račiansku ulicu smerom k Pražskej ulici ak vystúpiš z električky, ktorá ide smerom do Rače, na Račianskom mýte? Predsa prejdeš električkovú trať, aby si sa dostal na vyčkávací priestor pred prechod pre chodcov (priestor, kde stojí osoba vedľa stĺpu so semaformi) v smere na Karpatskú ulicu. To isté platí pre opačný smer.
Vzhľadom na úzky priestor (miesto označené červenou farbou) medzi električkovými koľajami a cestou, nie je tam asi technicky a stavebne možné umiestniť ani stľp so semaforom pre chodcov a ani rozšíriť vyčkávací priestor pre chodcov. Ak by to bolo možné, určite je to už dávno zrealizované.
Ak máte riešenie, nápad, myšlienku ako zvýšiť bezpečnosť chodcov v tomto mieste (a určite i na iných križovatkách), výborne, treba to predložiť Magistrátu hl. m. SR Bratislava, oddelenie dopravného inžinierstva. Určite sa potešia, že aj verejnosť prichádza s výbornými riešeniami, a nielen pasívne čaká na riešenia.
05. október 2017

Peter Oravec

Inge, ok, pokoj. Máte pravdu, rovnako musím prejsť cez koľaje, ak by som chcel ísť smerom na Pražskú. V tomto prípade však idem však v smere svojej cesty. Opačným smerom, teda smerom na Trnavské mýto, však musím ísť z električky cez koľaje opačným smerom, aby som sa dostal ďalej, čo naozaj nie je logické.
K ostatnému: Podnet na túto križovatku, resp. bezpečnosť chodov na tom, ako aj protiľahlom ostrovčeku, tu bol už niekoľkokrát a nikdy nebol vyriešený.
Žijeme však v reálnom svete a vieme, ako to na magistráte chodí, takže napísať, aby som riešenie prdložil na magistrát je také... no však vieme aké. A najmä ako by to skončilo.
Podľa mňa netreba vymýšľať teplú vodu, a čo sa tu stále niekto snaži (nie Vy!). Je tam dosť miesta aj na odbočovací pruh zo Šancovej na Račiansku, aj pre ostrovčeky pre chodcov. Už som to aj niekde viackrát písal, takto sa to robí všade vo svete, kde je na križovatke málo miesta: Treba ponechať chodkík iba pod tými stĺpami (pod bytovkou na rohu Šancovej a Račianskej), ktorý by bol dostatočný kapacitou. Chodník pred stĺpami (aspoň čiastočne) treba použiť na odbočovací pruh a získaný priestor použiť na vybudovanie bezpečných ostrovčekov pre chodcov. To je všetko.
Ďakujem.
05. október 2017

Peter Oravec

Inge, vidíte, koľko je tam miesta?
https://www.google.sk/maps/@48.1578352,17.1210221,3a,75y,324.96h,67.78t/data=!3m6!1e1!3m4!1stA3bxYRVJ4nAU3e6yw-rDA!2e0!7i13312!8i6656
Pod stĺpami domu vpraco treba nechať chodník, a na časti toho priestoru, kde je to modré auto, reklamná trojnožka a stĺp treba urobiť odbočovací pruh na Račiansku... a máme miesta na ostrovčeky pre chodcov ajajáj.
05. október 2017

Inge

Plne súhlasím. Je to nekonečný boj s vetrom a výsledok je v nedohľadne, resp. science-fiction. A ani prípadné úmrtia chodcov (pri nehodách) na prechodoch nepreberú nikoho kompetentného, resp. kompetentných niečo pre túto vec (myslím bezpečnosť chodcov) urobiť, prípadne ju riešiť.
Samozrejme aj chodec je účastník cestnej premávky. Mal by mať na sebe reflexné prvky a nemal by si uzurpovať bezpodmienečné právo " Ja som chodec, na prechode mám absolútnu prednosť a Vy vodiči musíte, keď budem prechod prechádzať, pred prechodom zastaviť"".
13. máj 2020

Peter Oravec

Odbočka zo Šancovej na Račiansku sa riešiť nebude:
"O 645-tisíc eur príde Generálny investor Bratislavy (GIB), ktorý tak nebude realizovať nový chodník na Vlárskej, priechod pre chodcov na Vlárskej a Klenovej, nebude rušiť odbočku zo Šancovej na Račiansku na Račianskom mýte, čo malo zlepšiť bezpečnosť chodcov, rozširovať cestu do Čunova ani pripravovať výkup a projekciu nového chodníka s osvetlením na Starých Gruntoch. Na Eisnerovej ulici v Devínskej Novej Vsi nevznikne uvažovaná svetelná križovatka."
https://www.yimba.sk/clanky/bratislava-a-koronavirus-ako-sa-menia-plany-hlavneho-mesta
11. marec 2021

Martin Uváček

Zdá sa, že napriek Korone svitá tomuto projektu na lepšie časy. Mesto hľadá projektanta na úpravu a rozšírenie zastávok na Račianskom mýte. Realizácia sa predpokladá niekedy v najbližších rokoch. Vodičov zmena veľmi nepoteší, cestujúcu verejnosť, chodcov a cyklistov už viac.
https://www.yimba.sk/rekonstrukcie-elektrickovych-trati/dopravny-podnik-hlada-projektanta-na-rozsirenie-elektrickovej-zastavky-na-racianskom-myte
30. apríl 2021

Miriam

Aké je teda, prosím, status quo?
30. apríl 2021

Miriam

Aké je teda, prosím, status quo?
10. máj 2021

Peter Oravec

Dobrý deň,
prosím admina, aby požiadal samosprávu o aktualizáciu vyjadrenia k podnetu.
S pozdravom.
02. jún 2021

Miriam

DLHODOBO NERIEŠENÉ!!!!!!
19. august 2021

Martin Uváček

Začalo sa s rekonštrukciou nástupišť na oboch stranách zastávky. Po novom by mali byť vyššie, širšie a aj s pristreškami. Upravovať sa budú aj chodníky a priechody cez električkovú trať. Takže podnet sa rieši. https://bratislava.sk/sk/sprava/magistrat-s-dopravnym-podnikom-bratislava-spusta-rekonstrukciu-racianskeho-myta
01. október 2021

Martin Uváček

Podnet vyriešený. Šírka zastávky aj vyčkávacieho priestoru pred priechodom sa zväčšila takze teraz je to už pre chodcov bezpečné.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania