Hodonínska-neporiadok a odpadky-čierne skládky

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Vyriešený
meno
Hayduke 10. marca 2019

Takto vyzerá revitalizácia cintorína v podaní firmy Marianum? Staré náhrobné kamene a dosky aj s menami, tehly a stavebný odpad vyhádzané hneď za plot, pár metrov od hrobov a za dom smútku? Fotené na troch rôznych miestach hneď vedľa cintorína.

10. marec 2019

Haky

Tak to je dychvyrážajúce! Vzhladom na to, že ide aj o náhrobky (predpokladám, že aj zo zrušených -napr. nezaplatených hrobových miest), trocha úcty by nezaškodilo. To vypovedá o kultúre našej spoločnosti.
11. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Marianum
12. marec 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
na základe odpovede samosprávy bol podnet preposlaný spoločnosti Marianum.

Juraj Hurný
[email protected]
18. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

čierna skládka kamenárskeho odpadu je vizitkou nezodpovedného konania niektorých - bližšie nešpecifikovaných - kamenárskych firiem, nerešpektujúcich platné znenie VZN hlavného mesta SR Bratislavy č.12/2012 z 13.12.2012 - Prevádzkový poriadok pohrebísk na území hlavného mesta SR Bratislavy.
Organizácia MARIANUM – Pohrebníctvo mesta Bratislavy začala štandardne a s vysokým úsilím v dotknutej lokalite čistiť koncom zimného obdobia terén od náletovej zelene na cintoríne a jeho hranici.
Po odstránení náletových drevín bola takto odhalená pohľadom dlhodobo skrytá čierna skládka, ktorá aj napriek tomu, že ide už o pozemok spoločnosti Železnice SR,
evidentne ukazuje na svoj pôvod v cintoríne Lamač, ktorý je v správe org. MARIANUM - Pohrebníctvo mesta Bratislavy.
Na základe tejto skutočnosti sa organizácia MARIANUM – Pohrebníctvo mesta Bratislavy rozhodla,
že skládku v jarnom období odstráni v jej pôsobnosti a odpad z nej vyvezie v rámci svojich kapacít.

S úctou,

Ing. Radoslav Vavruš
riaditeľ organizácie
MARIANUM - Pohrebníctvo mesta Bratislavy
18. september 2019

Hayduke

Stále je to tam, nebolo odstránené nič. Náhrobné kamene a náhrobné dosky za domom smútku a na ďalších dvoch miestach hneď za hrobmi. Pridávam fotku ktorú som fotil dnes, 18.9.2019
01. február 2020

Hayduke

Nič sa nezmenilo. Náhrobné kamene a náhrobné dosky za domom smútku a na ďalších dvoch miestach hneď za hrobmi. Pridávam fotku ktorú som fotil dnes, 1.2.2020
16. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Odpad za oplotením cintorína v Lamači je dôsledkom nezodpovedného konania niektorých kamenárskych firiem a návštevníkov cintorína, ktorí svojim bezohľadným konaním nerešpektujú platné znenie VZN hlavného mesta SR Bratislavy č.12/2012 z 13.12.2012 - Prevádzkový poriadok pohrebísk na území hlavného mesta SR Bratislavy (v podobe znečisťovania tohto priestoru a to tak, že prehadzovali odpad za oplotenie cintorína).

Nakoľko časť oplotenia cintorína tvoril živý plot, odpad sa tu hromadil bez povšimnutia. Úpravou zelene a odstránením náletových kríkov sa však odhalil odpad, ktorý sa tu za roky nahromadil. Organizácia MARIANUM – Pohrebníctvo mesta Bratislavy v tomto období hľadá spôsob ako sa k tomuto odpadu dostať dopravnými mechanizmami, aby sme ho dokázali odstrániť. Súčasne pripravujeme v priebehu budúceho týždňa stretnutie so zástupcami MČ Bratislava – Lamač a úradom pre životné prostredie, aby sme sa dohodli na postupe a likvidácii takto vzniknutého odpadu.

Po zmene na pozícií riaditeľa organizácie MARIANUM – Pohrebníctvo mesta Bratislavy sme pristúpili na množstvo inovácií, napr. v riešení odpadu na cintorínoch a to formou separovania (viď. veľkokapacitné kontajnery zvlášť vyhradené na BIO odpad a na komunálny odpad).

S pozdravom
Ing. Boris Šramko
riaditeľ organizácie
31. január 2021

Hayduke

Náhrobné kamene aj odpad je stále tam. Fotené 30.1.2021
20. marec 2022

Hayduke

Dreviny boli preriedené, ale náhrobné kamene ostali. Fotené 19.3.2022
21. marec 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Kristína Csölleiová
Odkaz pre starostu
[email protected]
29. marec 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
preposielam odpoveď zodpovedného subjektu:

Dobrý deň,
v nadväznosti na podnet, ktorý ste nám zaslali by sme Vás radi informovali, že organizácia Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy vynakladá úsilie na udržiavanie piety ako aj poriadku a čistoty na cintorínoch, ktoré má zverené do správy. Žiaľ ako píšete, niektorí nedisciplinovaní kamenári a iní návštevníci cintorína skutočne vyhadzovali odpad za plot cintorína Lamač. Radi by sme dali do pozornosti, že kamenárske firmy sú pred vykonávaním kamenárskych prác poučené o povinnosti dodržiavania Prevádzkového poriadku pohrebiska, v ktorom je okrem iného uvedené akým spôsobom majú zlikvidovať vzniknutý stavebný či iný odpad. Dodržiavanie povinnosti kamenárskych firiem zamestnanci Marianum na cintorínoch priebežne kontrolujú. Avšak môže sa stať (tak ako v tomto prípade), že kamenárske firmy alebo návštevníci používajú praktiky v rozpore s Prevádzkovým poriadkom pohrebiska. V prípade, takéhoto zistenia a teda, že vieme, kto konkrétne porušil Prevádzkový poriadok pohrebiska, neodkladne prijímame opatrenia.
Organizácia Marianum spustila koncom roka 2021 na vlastné náklady postupné čistenie a odvoz odpadu spoza plota, pozdĺž celej zadnej strany cintorína od železnice. Konkrétne bolo realizované vypílenie náletov, kríkov a suchých stromov a vyvezenie stavebného odpadu. V krátkom čase plánujeme vyrovnanie terénu pomocou bagra.
V prílohe zasielame fotografie zo dňa 24.03.2022 z vyčistenej plochy za plotom cintorína Lamač.

S pozdravom

Katarína Šemberová
oddelenie komunikácie a obchodu
14. máj 2022

Hayduke

Ďakujeme za aktualizáciu, pani Csölleiová, ale zdá sa, že táto odpoveď pani Šemberovej patrí do susedného podnetu https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/64011/hodoninska-neporiadok-a-odpadky-cierne-skladky
Ako vidno v nasledujúcej fotke, náhrobné kamene tohto podnetu odstránené neboli (fotené 14.5.2022)
18. máj 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

ďakujem za upozornenie.

S pozdravom,

Kristína Csölleiová
Odkaz pre starostu
[email protected]
25. marec 2023

Hayduke

Náhrobné kamene boli už odstránené.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania