Jeséniova - Stavba bez pravidiel

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Uzavretý
meno
Lacko 27. februára 2014

Tato zastavena stavba bez stavebneho povolenia sa po polroku nicnerobenia stavebneho uradu dostala do takmer hotoveho stavu (vid obrazky). Zaujimalo by asi viacerych, na co kompetentne urady cakaju a preco nekonaju. Vznika tu dalsi ukazkovy pripad ciernej stavby na slovensky sposob.

10. marec 2014

johnny

ukazkova praca stavebneho uradu :)
08. apríl 2014

Meno

pridte sa pozriet na Sliačsku ulicu...take porušenie nariadeni o stavbe chaty v tejto lokalite ste este nevideli... udajna "dvojchata" ma aspon 200m zastavanej plochy, bude to najomny dom, 3 podlazia, bez sedlovej strechy.
Ten kto to skolauduje moze rovno k prokuratorovi...
03. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Ďakujeme za podnet. Stavebný úrad vydal rozhodnutie č. ÚKaSP-2012-13/3607/HAK/Vim-41 zo dňa 25.4.2013, ktorým bolo povolené odstránenie stavby: "Garáž" na pozemku parc. č. 6983/2 v katastrálnom území Vinohrady a zároveň bola povolená stavba:" Prestavba a prístavby rodinného dvojdomu " na Jeséniovej ulici č. 28 v Bratislave, na pozemku parc. č. 6983/1,2 a 6984 v katastrálnom území Vinohrady, stavebníkovi JUDr. Ing. Miroslavovi Konôpkovi, bytom Novosvetská 28, 811 04 Bratislava.
Rozhodnutie bolo napadnuté odvolaním a postúpené na odvolacie konanie. Obvodný úrad Bratislava rozhodnutím č. A-2013/1688/JAN zo dňa 28.8.2013, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 9.9.2013 zrušil povolenie č. ÚKaSP-2012-13/3607/HAK/Vim-41. Na základe právneho názoru v rozhodnutí č. A-2013/1688/JAN stavebný úrad:

- začal nové konanie vedené podľa § 88 a §88a stavebného zákona na stavbu rodinného domu, pri ktorej sa skúma možnosť dodatočného povolenia rozostavanej stavby. Vlastník stavby bol vyzvaný k predloženiu dokladov, ktorými preukáže súlad nepovolenej stavby s verejným záujmom a stavebný úrad konanie prerušil.
- zastavil pôvodné stavebné konanie na vydanie stavebného povolenia na stavbu:“ Prestavba a prístavby rodinného dvojdomu“, ktoré začalo na základe žiadosti JUDr. Ing. Konôpku zo dňa 10.12.2012, voči čomu sa odvolal stavebník a t.č. je spis na Okresnom úrade na odvolaní.
Dňa 10.4.2014 Krajský súd v Bratislave rozhodol rozsudkom č. 1S250/2013-64, že zrušuje právoplatné rozhodnutie Okresného úradu Bratislava č. A-2013/1688/JAN zo dňa 28.8.2013. Či tento rozsudok nadobudol právoplatnosť, nevieme, lebo je konané s odvolacím orgánom a nie s tunajším úradom. Bližšie informácie o súdnych konaniach má k dispozícii Okresný úrad Bratislava, odbor výstavby a bytovej politiky, ktorý je odvolací orgán BA NM a on je v súdnom spore účastníkom.


Ing. Natália Kudláčová
09. júl 2014

Lacko

Dobrý deň,
odpoveď samosprávy je síce obsiahla, ale typicky úradnícky odbočujúca od nastolenej otázky: PREČO PRÍSLUŠNÝ STAVEBNÝ ÚRAD NEKONÁ? Pretože pán stavebník koná aj v tejo situácii bez prerušenia a stavba finišuje do úplného záveru. Ten právnický ping-pong okolo stavby predstavuje podľa všetkého rokmi overený postup dodatočnáho zlegalizovania čiernej stavby.
10. november 2014

Miriam

nahlasujem zhoršenie stavu a rada by som sa opýtala kedže stavebník stavia dalej, má stavebník stavebné povolenie na stavbu oporného múru? Ma stavebník platné stavebné povolenie na novostavbu na jeseniovej 28? Má stavebník posúdenie EIA, keďže z jednodomu spravil dvojdom? Má stavebník povolenie na stavbu trojpodlažnej budovy - tu poprosím aj o citáciu z územného plánu, kde sa píše o trojpodlažných budovách na kolibe. Dakujem
13. november 2014

Renáta Magulová

Dobrý deň,
rada by som sa opýtala na jednu skutočnosť ako niekto postavi mur z DT tvaroviek (nazvany plot) výška cca 1,8 m a zasype ho zeminou - násypovou zeminou, ide o plot alebo o oporny mur? Aka moze byť maximálna výška oplotenia podla zákona, alebo uzemneho planu?

Dakujem S pozdravom
Magulova
13. november 2014

renáta magulová

Dobrý deň,
prosím Vás je bežná prax a zákonná prax, že stavebný úrad povolí stavbu "plotu" tesne vedľa existujúceho plotu? Ďalej by som sa chcela opýtať, ako je v tomto prípade umožnená majiteľovi zákonná možnosť na údržbu plotu od suseda?
19. november 2014

Juraj Lacko

Vy naozaj tento podnet považujete za vyriešený? Kedy bol zodpovedný pracovník overiť aktuálny stav? Ak takéto prípady mieni úrad starostu takýmto spôsobom uzavierať, je táto stránka minimalne čo sa týka čiernych stavieb zbytočná! Na zábere pôvodného stavu je jasne vidieť ako pôvodne vyzeral dnes rekonštruovaný objekt. Je úrad starostu vôbec schopný rozpoznať nesúlad s dnešným stavom?
08. december 2014

Matej Šebej

Dobrý deň,
ide o stavbu na Jeséniovej 28.

1. Rada by som sa opýtala prečo už min dva roky nie je označená stavba (zač. stavby a ukončenie a podobne) to sa už nevyžaduje? Je to povinnosť stavebníka, alebo dobrovoľníctvo? - ak je to povinnosť, prosím napíšte mi kroky, ktoré podnikol stavebný úrad na nápravu.

2. Nahlásili sme stavebnému úradu, že sused stavia oporný múr v tesnej hranici nášho pozemku, na tento podnet prišiel zástupca stavebného úradu. Je bežnou praxou, že úradník stavebného úradu, ktorý má celú vec na starosti nevie, či má stavebník povolenie na danú stavbu? a dokonca ju úradník nemá ani pri sebe?

3. Úradník na kontrole zistil, že stavebník nemá pri sebe stavebnú dokumentáciu ani povolenia - išlo o vopred dohodnutú kontrolu - čo sa by sa prosím malo diať ak toto zistí úradník - prosím uviesť podľa právnych predpisov a metodických pokynov, platiacich pre všetkých občanov SR.
08. december 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Ďakujeme za podnet. Tomuto podnetu sme sa už v minulosti venovali. Všetky potrebné informácie nájdete na: https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/7881/stavba-bez-pravidiel-jeseniova

Kompletný spisový materiál týkajúci sa stavby na Jeséniovej 28 je na našom nadriadenom orgáne z dôvodu, že účastník konania podal proti vydanému stavebnému povoleniu odvolanie. Spisový materiál bol preskúmaný našim nadriadeným orgánom, Krajským súdom a následne Najvyšším súdom, ktorý vo veci rozhodol a kompletný spisový materiál sa postupne posiela späť na náš nadriadený orgán, ktorého výsledné rozhodnutie nám ešte nebolo doručené. Po rozhodnutí nadriadeného orgánu nám bude vrátený kompletný spisový materiál aj s projektovou dokumentáciou. O rozhodnutí Najvyššieho súdu Vás budeme informovať.



Ing. Natália Kudláčová
08. december 2014

Matej Šebej

Dobrý deň,
chcem sa opýtať, či pán Miroslav Konôpka je staviteľom na Jeséniovej 28? a ak áno či pán Miroslav Konôpka stavia s platným stavebným povolením stavbu na Jeséniovej 28 v tom rozsahu, ako je daná stavba postavená. Stavia pán Miroslav Konôpka inú stavbu alebo tú, ktorú má povolenú stavebným povolením?
- prosím Vás pošlite podnet tam, kde sa nachádza kompletný spisový materiál a aj tým, ktorý by mali vedieť odpovedať.

Ďakujem
14. február 2015

Marfy

Pokial je stavebné rozhodnutie na súde, to znamená že je neplatné a nie je možné podla neho stavať. Tak prečo stavba stojí???????
14. február 2015

marfy

Chcela som pridať aktualizáciu, ale je to nejako bloknuté ako vždy. Takže odporúčanie. Je to jasné pochybenie stavebného úradu. Celé zabaliť a šup na prokuratúru. Stačí zaslať na adresu [email protected] s vyjadrením , dokiaľ stavebné povolenie nie je právoplatné, nie je možné stavať. Že úrad nezasiahol po výzve je tiež pochybenie, je to plne iba v jeho kompetencii, to Vám povedia aj z vyšších kontrolných úradov.
10. marec 2015

Luky

Pomoze vam iba to, ze susedia zoberiete rozum do hrsti a budete konat SPOLU uradne,t.j. ako pise marfy - prokurator, inak zostanete iba v rovine nariekania a casom apatie, budete sa citit bezmocne.Taketo veci padaju na tom,ze ziaden sused nechce vytrcat z davu a caka,ze to za mno urobi niekto iny-neurobi.
10. marec 2015

Lacko

Talapka - Gašparovič jr. - Studenič - Konôpka (atď, atď) takéto zoskupenie nepreští žiadny spolok susedov!
17. júl 2016

Lacko

Vážne je tento podnet stále v riešení? Veď stavba je podľa všetkého dávno skolaudovaná a dokonca už aj obývaná!!! Takto sa riešia podnety?
04. máj 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Nové Mesto
04. máj 2023

Renata Magulova

Samospráva nás takto informovala ešte v roku 2014: "O rozhodnutí Najvyššieho súdu Vás budeme informovať". Ešte neinformovala. Ale je len rok 2023 tak počkáme
04. máj 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň pani Renáta,

Ďakujem za odpoveď,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,
Vlado
Administrátor Bratislava-Nové Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
27. jún 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujem veľmi pekne za aktualizáciu. Overením na stavebnom úrade sme zistili, že stavba bola legalizovaná s potrebnými povoleniami.

Za porozumenie ďakujem.

Podnet navrhujem označiť ako uzavretý.

S pozdravom
Mgr. Zuzana Kriglerová
Odkaz pre starostu BANM

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania