Vybudovanie garážového domu na už novom neplatenom parkovisku

Zodpovednosť za riešenie: Levice

Vyriešený
meno
Marcel 18. februára 2015

1. Aký má zmysel stavať na novo postavenom neplatenom parkovisku pre cca 100 aut platený garážový dom , ktorý by kludne mohol byť postavený inde ?! To je riešenie parkovania ? 2X vyhodiť peniaze a zobrať ludom neplatené parkovisko a nahradiť ho komerčnými garážami ?
2. Ako mesto chce riešiť dočasné parkovanie pre circa 100 áut z toho parkoviska počas výstavby ?
3. Dosť vela neuvyžitého miesta je medzi Južnou a Palarikovou ulicou , prečo sa nestavajú tam nové parkovacie miesta /garážové domy ked tých miest tak málo !

19. február 2015

Ivan

To by sme chceli vediet viacerí aký to ma zmysel . Mesto by sa malo zamysliet nad tymto problemom.
19. február 2015

jano

Toto riadne zapácha peniazmi, ktoré skončia vo vrecku vedenia mesta a MsZ!! Inak, problém s parkovaním nie je len na Vinohradoch, ale aj na Rybníkoch a vlastne v celých Leviciach! Hlavne, že Mišák má kde parkovať, že???
19. február 2015

Luco

To som zvedavý kde pribudne parkovisko na R5!
Ináč ten dom na Vinohradoch je výsmech a tie ceny!
Len zdôrazňujem znova, škoda tých posledných volieb.
20. február 2015

jano

R5 i celé Rybníky sú neskutočne zle koncipované. Pôvodne sa Levice mali rozširovať dozadu pri skutočných rybníkoch, ale vedenie mesta dostalo do vrecka, aby odsúhlasilo výstavbu parku, v ktorom síce levičania našli prácu, ale v každom tom podniku drú pri páse za minimálnu mzdu. Rád by som nechal postaviť Mišáka k pásu za 300 e s tým, že koľko by tam vydržal... Treba nám takéhoto primátora? NETREBA! Mišákovi na Levičanoch NIKDY skutočne nezáležalo!
20. február 2015

Odpoveď samosprávy

Sídlisko Vinohrady bolo budované v 90. rokoch minulého storočia v zmysle vtedajších trendov, keď technickohospodárske ukazovatele kládli za cieľ dosiahnuť hustotu 400 obyvateľov na hektár. Parkoviská boli dimenzované na vtedajšiu úroveň automobilovej dopravy. Zvyšovaním automobilizácie sa postupne vytváral rozpor, ktorý vyústil do problémov s parkovaním, ktorý je v súčasnosti aktuálny vo viacerých sídliskách a mestách. Zahusťovať parkoviská na úkor zelene, alebo detských ihrísk by prinieslo problémy v ďalších funkciách
urbanizovaného prostredia sídlisk. Zelené plochy v meste plnia nezastupiteľnú funkciu a preto ich musíme chrániť a nedopustiť, aby sme ich „zabetónovali“ cestami, chodníkmi a parkoviskami. Preto riešiť parkoviská na viacerých výškových úrovniach sa v dnešnej dobe javí už ako nevyhnutnosť.
V zmysle koncepcie parkovania v meste Levice z roku 1996, bol navrhnutý
garážový dom v severovýchodnej časti Hlbokej ulice. Investor však od
realizácie odstúpil, keďže o garážovanie v tejto lokalite nemali obyvatelia záujem. V roku 2011 prišiel súkromný investor so zámerom vybudovať garážový dom na mieste terajšieho areálu detských zariadení.
S cieľom nájsť vhodnejšiu plochu, Mesto Levice dalo vypracovať vyhľadávaciu štúdiu, cieľom ktorej bolo overiť možnosti umiestnenia parkovacieho alebo garážového domu. Vybraná bola plocha, na ktorej sa pôvodne mali realizovať vrámci zahusťovania ďalšie bytové domy. Následne bola vypracovaná overovacia urbanistická štúdia, ako podklad pre Zmeny a doplnky k Územnému plánu mesta Levice, z ktorej vyplynuli základné regulatívy a to požiadavky na hmotové a priestorové usporiadanie objektu, umiestnenie, kapacita, výškové pomery. Zmeny a doplnky boli v súlade so stavebným zákonom predložené verejnosti na pripomienkovanie po dobu 30 dní o čom sa občania mohli dozvedieť z médií (úradné tabule, internet, tlač, miestne noviny, infokanál atď.) Počas tejto doby mohli občania uplatniť svoje pripomienky. O vznesených
pripomienkach rozhoduje mestské zastupiteľstvo avšak žiadna záporná
pripomienka k tejto lokalite nebola vznesená. Zmena a doplnok k územnému
plánu č. 10, bola schválená uznesením MsZ č. 6/XXIX/2b zo dňa 27.10.2011, čím sa táto plocha dostala do územného plánu mesta Levice ako skupinové a hromadné garáže. Následne mesto pozemok predalo pre výstavbu skupinových garáží a v súčasnej dobe je vydané k tejto stavbe územné rozhodnutie aj stavebné povolenie. Náhradné parkovacie miesta počas výstavby garáží budú zabezpečené v severozápadnej časti sídliska Vinohrady, na ploche, ktorá je v zmysle koncepcie parkovania mesta Levice z roku 2012 určená na parkovisko s celkovou kapacitou 172 parkovacích miest, čiže parkovisko bude časom zväčšené. Pre predmetný garážový dom bolo vydané stavebné povolenie dňa
30.05.2014 a právoplatnosť nadobudlo dňa 03.07.2014, tzn. s výstavbou je
možné začať najskôr po vybudovaní dočasnej spevnenej plochy, ktorá bude
slúžiť na parkovanie počas výstavby garážového domu až do jeho skolaudovania.
V súčasnosti investor vybavuje stavebné povolenie na stavbu dočasnej spevnenej plochy na cca 50 parkovacích miest. Výstavba bude prebiehať v dvoch etapách. Prvá etapa pre 92 garážových státí je už povolená a podľa vyjadrenia investora, počas jej realizácie chce vybaviť stavebné povolenie na druhú etapu. Celá stavby by mala byť ukončená, skolaudovaná a daná do užívania do konca roku 2015. Garážový dom s kapacitou cca 220 garážových miest prispeje k celkovému zvýšeniu počtu parkovacích resp. garážových miest na sídlisku Vinohrady o cca 160 státí, čo by malo byť postačujúce na súčasný stav motorizácie. Schválená Koncepcia statickej dopravy rieši aj ďalšie hromadné parkovanie s celkovou kapacitou cca 172 parkovacích miest pri Hlbokej ulici, čo je
však podmienené vybudovaním komunikácie prepojujúcej Hlbokú ulicu s ulicou Stará družstevnícka.

Ing. arch. Mária Navrátilová, vedúca stavebného úradu MsÚ Levice
20. február 2015

*pt*

tak sme sa dozvedeli , ze stavebny zakon poruseny nebol...takze je vlastne vsetko v poriadku ...tak preco mam pocit, ze nie je ? :(
20. február 2015

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

chcel by som vyzvať diskutujúcich, aby sa zdržali osobných útokov a invektív v komentároch na našom portáli. Diskutujte prosím slušne a vecne.

Zároveň Vás chcem upozorniť, že pri vkladaní komentáru ste súhlasili, že budete rešpektovať pravidlá používania portálu Odkazprestarostu.sk

https://www.odkazprestarostu.sk/podmienky

Jakub Kmeť
21. február 2015

Julo

Áno,je dobré že sa bude budovať garážový dom-určite to bude dobré pre tých solventných čo dobre zarábajú,ale čo tí čo na to nemajú tým zoberú parkovanie,Garážový dom sa mal stavať tam kde nie sú parkovacie miesta!!!
23. február 2015

Ela

kedže sa tu rieši parkovanie bolo by milé, kebyže sa začne riešiť aj oprava cesty na Hlbokej - bo celá cesta je ako jeden veľký tankodrom- samé jamy, výtlky a nič sa s tým nerobí- len poklopy sa opravujú a sem tam sa niečo zapláta.
23. február 2015

Július Obert

Julo.O cestách ani nehovorím.Je tu hlavný ťah medzi mestom a smer Šahy, niekedy mi to pripomína cestu prvej triedy Nitra-Levice,šoféri nezodpovedný je to sídlisko a nedodržujú rýchlosť ,bolo by dobre keby sa tu sem tam postavili aj policajti.
25. február 2015

Martin Hebert

levice nechcú stavať na tráve nie preto abi bolo viac zelene tento pozemok patrí cirkvi a tá im to nepovolila už im v minulosti zatrhla činžiak tam a pred 2 rokmi kolotoče!
26. február 2015

srandista

"Julo: Áno,je dobré že sa bude budovať garážový dom-určite to bude dobré pre tých solventných čo dobre zarábajú,ale čo tí čo na to nemajú tým zoberú parkovanie,Garážový dom sa mal stavať tam kde nie sú parkovacie miesta!!!"

Julo, tým nemajetným to povinne bude, a nielen na Vinohradoch, preplácať sám najvyšší...Mišák. A ak nie, tak ho o 4 roky nebude voliť už ani to jedno percento, od ktorého teraz dostal akosi zázrakom hlasy...A bude konečne pokoj!
01. október 2020

Martin Hebert

Problém je už vyriešený...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania