Nebezpečný most

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Július 23. apríla 2013

To si snáď robia srandu - pomyslel som si, keď som si prečítal absurdné upozornenie na tabuľke cestou do práce. Toto je riešenie problému chátrajúceho frekventovaného mosta v parku, pri golfovom ihrisku, kadiaľ sa pohybuje veľa ľudí, rodičov s deťmi? Prečo sa problém musí riešiť vždy až vtedy, keď sa stane nešťastie? Už keď si mesto dalo námahu dať vyrobiť a privariť tie smiešne tabuľky k mostu, mohlo sa zmôcť na 15m2 plechu a prekryť kritické miesta alebo ich rovno vymeniť. Na základe tohto prístupu nám mesto dáva najavo, že mu je vlastne jedno či sa tu niekto zraní alebo nie.

23. apríl 2013

My

Takýto stav už veru trvá pekne dlho...
23. apríl 2013

jozo 4

Zaujímalo by ma, či aj všetky pamätihodnosti v prievidzi majú takéto cudzojazyčné označenia...
24. apríl 2013

Jojo

Je to smutné. Je to pre ľudí, ale nepritekajú z toho peniažky do pokladne tak do toho predsa nebude nikto investovať. Tak ako je to aj s prechodmi pre chodcov. Keby sa pri prechode cez ne platilo ako za parkovanie v centre, už sú nastriekané.
24. apríl 2013

Odpoveď samosprávy

Autor podnetu sám označil lávku za nebezpečný most. Nám sa nezdá absurdné upozorniť chodcov na to, že lávka je nebezpečná a mali by zvážiť či využijú tento priechod cez rieku.

V súčasnosti je lávka v nevyhovujúcom, havarijnom stave, čo preukázal aj statický posudok. Po preverení sa zistilo, že táto lávka nie je vo vlastníctve mesta Prievidza a nie je ani vo vlastníctve mesta Bojnice. Ani jedna zo samospráv podľa zákona nemôže investovať verejné financie do majetku, ktorý jej nepatrí. Samosprávy sa však spojili v úsilí o riešenie tohto problému, ktorý sa vyskytol na významnej pešej komunikácii medzi Prievidzou a Bojnicami.

Cieľ oboch samospráv je jasný - dosiahnuť, aby lávka opäť v bezpečnom stave slúžila všetkým obyvateľom. Tento bod bol aj predmetom rokovania mestskej rady a mestského zastupiteľstva. Mestská rada zobrala na vedomie návrh oddelenia výstavby a životného prostredia Mestského úradu v Prievidzi na zabezpečenie vlastníctva, resp. spoluvlastníctva k oceľovej lávke pre peších ponad rieku Nitra, ktorá sa nachádza na rozhraní katastrálnych území Prievidza a Bojnice v mieste, kde koryto rieky Nitra tvorí prírodnú hranicu katastrov. Zabezpečenie vlastníctva bude samospráva riešiť v záujme rekonštrukcie, ktorej nevyhnutnosť vyplýva zo statického posudku vypracovaného na objednávku mesta Bojnice.

Mestská rada preto mestskému zastupiteľstvu v Prievidzi navrhla schváliť majetkovoprávne vyporiadanie oceľovej lávky pre peších (parc.č. 563/1, ktorá je evidovaná na katastrálnej mape v k.ú. Prievidza ako vodná plocha s výmerou 12368 m2, na ktorú list vlastníctva nie je založený), jej získanie do spoluvlastníctva s mestom Bojnice, pretože lávka sa nachádza v mieste, kde koryto rieky Nitra tvorí prírodnú hranicu katastrov, pričom časť lávky zasahuje v k.ú. Prievidza na pozemok parc.č. 562/18 ost.pl. s výmerou 4592 m2 vo vlastníctve mesta Prievidza. K lávke nie je evidovaný v katastri nehnuteľností žiaden vlastník, je využívaná obyvateľmi Prievidze a Bojníc a dôvodom na majetkovoprávne vyporiadanie je jej rekonštrukcia, ktorej nevyhnutnosť potvrdzuje statický posudok.

Mestská rada taktiež uložila prednostovi MsÚ zabezpečiť odhad ceny rekonštrukcie oceľovej lávky pre peších umiestnenej na rieke Nitra a odhad ceny novej oceľovej lávky pre peších. Cieľom je preveriť, či by vybudovanie úplne novej lávky nebolo finančne výhodnejšie ako oprava pôvodnej lávky.


M. Ďureje
24. apríl 2013

Odpoveď samosprávy

Podľa aktuálnych informácií z písomnej dokumentácie vyplýva, že Slovenský vodohospodársky podnik súhlasí s tým, aby sme ako mesto Prievidza získali lávku do majetkového spoluvlastníctva. O súhlase rozhodlo riaditeľstvo Slovenského vodohospodárskeho podniku v Piešťanoch.

Pokiaľ lávka nie je v našom majetku, nemôžeme do nej investovať finančné prostriedky. Aj preto sa snažíme získať lávku do spoluvlastníctva s mestom Bojnice a následne lávku spolu s Bojnicami opraviť.


M. Ďureje
24. apríl 2013

Michal

cize ked to vadi autorovy podnetu a tvrdi ze staci tam dat par plechov moze sa realizovat a nik mu to nebude zazlievat
21. máj 2013

Marek_Prievidza

Ono je najsmutnejšie to, že stav mostu je taký katastrofálny už rok, dva, ... No mne to príde tak, že až kým sa tam nezakopne niekto na vyšších mestských postoch a nenarazí si tam riadne palec, nikto si takéto stavy nevšíma. Teraz mu možno dieťa spadlo do jednej z dier, poranilo si nohu a konečne si to niekto všimol, že tie plechy tam praskajú priamo pod kočiarmi mamičiek...
Dajte sem však jasnú odpoveď, koľko bude trvať vysporiadanie vlastníckeho vzťahu do majetku miest, aký čas bude zodpovedný človek pracovať na štúdii, koľko bude stáť oprava mostu, koľko sa bude vyberať vhodný kandidát na opravu a koľko sa s tým mostom bude ešte párať on. Toto zaujíma ľudí, čiže fakty a odhady, kedy konečne bude most bezpečný.
Súhlas od vodohospodárov máte, tak by zmluvu o prevode vlastníckych práv nemal byť problém vypracovať, vlastne by stačilo vytlačiť podobnú z PC pani primátorky a len tam upraviť pár článkov, hodiť ju na kataster a mať toto všetko do mesiaca na LV. Dovtedy by už mal mať človek na meste vypracovaný návrh riešenia opravy a mali by byť pripravené podklady pre výber realizátora opravy. Do mesiaca musia byť začaté práce a v auguste musí byť most opravený a funkčný.
Lenže takto to chodí v súkromnej sfére, kde sa niekomu chce a neodkladá veci, prípadne to neriešia úradníci, ktorí majú stále čas, veď sú platení nie úkolovo... Verím, že takýto priebeh to aj mať bude, lebo sa to krásne dá, ak sa chce. No po skúsenostiach to odhadujem na budúci máj, a to sa tým ešte bude niekto chváliť, ako pre nás krásne zahájili letnú sezónu :-(
Tak makajte a ukážte, že si tie úradnícke miesta zaslúžite. Postavte sa k takýmto veciam ako by ste toto všetko robili pre seba a nie pre cudzích, ktorí sú druhoradí... Potom budete ľudia na správnych miestach.
A neodpustím si dodať, že mohli sme mať už krásny park, s novými chodníkmi a riešeniami, ktoré by boli oveľa lepšie, ako sa park využíva teraz. Pre bezdomovcov, zašívanie sa ľudí ktorí tam chodia piť a robiť neporiadok a na venčenie psov, ktorí tam kadia po celom parku. Je smutné, že park je prednejší pre psíčkarov ako pre rodiny s deťmi, ktoré by si tam radi robili na tráve pikniky ako v kultúrnej krajine. No sadnite si tam na zem, či netrafíte nejaké bobky, odpadky, ... Zanedbané trávniky a rozbité chodníky ani nejdem rozoberať... Ach, niektorí sebeckí dôchodcovia by sa mali zamyslieť...
15. október 2014

Lubo

"No po skúsenostiach to odhadujem na budúci máj, a to sa tým ešte bude niekto chváliť, ako pre nás krásne zahájili letnú sezónu :-( "
takže aj tento termín si prehnal, doteraz sa nič neudialo, ale idú voľby a vtedy sa zrazu všeličo dá...
22. október 2014

olga

a kam s tak ponáhľali s jeho rozobratím a nič sa nedeje? hlavne že viac ľuďom predľžili cestu do práce...
22. október 2014

Marek Vida

Tiež ma udivuje pracovné tempo v prípade štátnych a obecných zákaziek. To sa týka hlavne ciest. Ako je vôbec možné, že niekto cestu rozkope a pár dní sa nič nedeje? Inde by už bolo mesto žalované, že poškodzuje občanov, autá, ... Ale tu, pohodičkaaaa... A to isté teraz s odstráneným mostom. Ako je možné, že ho dajú preč a niekoľko dní sa tam nič nebuduje? To je čo za organizácia a manažovanie? Presne ako v štátnej sfére, kde nikto asi nerobil u súkromníka, kde to musí frčať ak chce mať zákazníkov... Nerozumiem, zdravý rozum nechápe ako to tu celé funguje... A žiadne obhajoby sem ani nehádžte, takto to proste fungovať NESMIE ! AK to niekto nie je schopný naplánovať tak, aby sa robilo denne, bezodkladne a bez niekoľkodňových prestojov, tak je totálny neschop, alebo je to ľajdavý známy niekoho kompetentného rozhodovať o tejto zákazke...
23. október 2014

Lubo

Plne súhlasím, každý deň musím presjsť cez nezmyselnene odfrézovaný koberec na ul. A. Rudnaya a už začínam mať dojem, že je to cielene vybudovaný retardér...
01. december 2014

Odpoveď samosprávy

V týchto dňoch sa buduje nová lávka cez rieku Nitra. Viac informácií nájdete TU
http://www.prievidza.sk/spravodajstvo/v-ramci-rekonstrukcie-sa-vybuduje-nova-lavka/

Michal Ďureje
hovorca mesta
22. december 2014

Simona

Marek Vida, ty si iný retardér. Prepáč, ale tak negativistického človeka ako si ty, som už dávno nevidela. Na stavbe pracuje aj môj muž a len toľko, že hodnotenia takých ľudí ako tzy vždy obrátia žalúdok všetkým, ktorí poctivo pracujú.
22. december 2014

Marek Vida

Simonka, kľuuuud, budeš mať z toho vredy ;-) Napadá ma viacero variant prečo takto podráždene reaguješ...
Beriem to hlavne tak, že si nepochopila o čom píšem. Nehovoril som o ľuďoch, ktorí na tom pracujú ako radový robotník alebo odborník, ale o tých, ktorý za chod prác zodpovedajú a dohodovali termíny, ako to bude postupovať a kedy to celé bude hotové.
Každopádne, ten negativizmus pramení z otvorených očí ako to tu celé funguje a ako pracuje veľa firiem spojených so štátnou sférou. Nečuduj sa mi, lebo zdravý a vnímavý človek to vidí.
Keď zabudnem na manažovanie prác tak, aby boli urobené čo najskôr a nie rozťahane po neviem akom časovom období, dám iný príklad. Blbé umiestnenie tabule o tom, že most je preč. Kto trochu premýšľal nad tým, umiestniť ju hneď za prechodom nad golfovým ihriskom? Tak aby ľudia, čo o tom nevedia sa nemuseli trepať až ku jednej vetrom odviatej červenej páske až pred mostom aby zistili, že sa musia vracať a obchádzať to cez druhú lávku? A aj o tom hovorím, že tu sa pre ľudí neurobí zďaleka ani 100%, nie aby nebodaj niekto EMPATICKY porozmýšľal nad vhodnosťou určitého jednoduchého riešenia. A tak som pri zrušenom moste pozoroval ľudí, ako sa trepú cez zablatený lesík skratkou ku druhej lávke, ku ktorej ani šípka neviedla. Alebo sa vracali späť nad golfové, aby odbočili vpravo, lebo tam smerová tabuľa nebola a byť mohla. Alebo to označenie páskou, ktorá bola viac na zemi ako robila viditeľnú prekážku napr. rýchlejším cyklistom, ktorí pri trochu nepozornosti museli veľmo brzdiť, aby nevleteli do tej brázdy po moste. Bola totiž asi len 3m pred tou dierou. Stále sú to blbosti? Stále si myslíš, že je to tu všetko v poriadku a nedajú sa veci robiť lepšie? Podľa mňa si len splnili povinnosť označiť stavbu, ale bez rozmyslu a neviem či dostatočne bezpečne.
Myslíš, že toto je na jednotku? Podľa mňa nie, aj keď sú to detaily. Peniaze však každý pýta také, akoby všetko na tú jednotku aj robil... Stále tu ide o spokojnosť zákazníka v plnej miere, nie o splnenie si povinností za čo najmenšie náklady a veľakrát nie moc kvalitne. Aj keď musím uznať, že pár náznakov zdravého rozumu a premýšľania som už v našom meste konečne zazrel... Ale stále je čo zlepšovať a keď sa nikto neozve, vedenie si bude myslieť, že je všetko v úplnom poriadku a nemusí zlepšovať nič. Celé moje písanie je len o pomoci zlepšiť to, čo sa zlepšiť dá.
05. január 2015

Odpoveď samosprávy

Predmetná lávka cez rieku Nitra bola dokončená. Všetky informácie o diele nájete TU:
http://www.prievidza.sk/spravodajstvo/v-ramci-rekonstrukcie-sa-vybuduje-nova-lavka/

Michal Ďureje hovorca mesta
05. január 2015

Marek Vida

Dokončený? Výborne, pôjdeme hneď s rodinkou otestovať :-)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania