Karpatská-dohoda s BVS ohľadom montáže záhradného vodomera

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

Vyriešený
meno
Jaro 04. mája 2021

Dobry den, rad by som sa informoval preco mesto Stupava blokuje dohodu s BVS ohladom moznosti montaze zahradneho vodomeru.

Kontaktoval som priamo BVS, kde mi bolo oznamene, ze zahradny vodomer mi zriadit nemozu, pretoze nemaju dohodu s mestom a s kanalizaciami mesta Stupava.

Ludia v Stupave vodu pouzivaju na polievanie bez ohladu na to, ci zahradny vodomer maju alebo nie. Takto nas len nutite platit za stocne, na ktore realne nemate narok. Voda ktora sa pouziva v zahrade do kanalizacie neodteka, tak nevidim dovod, preco kanalizacie sa takejto dohode brania a neakceptuju odtratavanie stocneho mimo zahradneho vodomeru.

04. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
požiadal som kompetentných o vyjadrenie. Po jeho obdržaní Vás budem informovať.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
06. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
obdržal som odpoveď od riaditeľa VaK Stupava:
"Z ustanovenia §26 bod 2, Zákona č. 442/2002 Z.z. Zákon o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách a o zmene a doplnení zákona č. 276/2001 Z.z. o regulácií v sieťových odvetviach vyplýva, že odberateľ bez súhlasu vlastníka verejného vodovodu nesmie využívať dodanú vodu na iný ako zmluvne dohodnutý účel, z čoho vyplýva, že ak v ustanovení článku I. zmluvy medzi BVS a.s. a odberateľom je uvedený ako účel použitia „domácnosť“, nie je možné dodanú vodu použiť na polievanie záhrady (keďže domácnosť nie je záhrada).

Žiaľ v Stupave nemáme súhlas vlastníka verejného vodovodu (BVS a.s.) využívať dodanú vodu na iný, ako zmluvne dohodnutý účel. V minulosti bola snaha aby BVS a.s. montovala v Stupave vodomery tzv. T-kus na oddelenie vody, ktorá je využívaná na polievanie a nie je odvádzaná do kanalizácie, bohužiaľ k takejto dohode medzi mestom Stupava a BVS a.s. neprišlo. Dôvodom bolo/je, že počas letných mesiacov nie je tlak vo vodovode a v okrajových častiach Stupavy počas leta obyvatelia Stupavy nemajú tlak pitnej vody a to práve z dôvodu polievania záhrad a napĺňania bazénov.

Vodomer T-kus Vám môže namontovať len BVS, ktorá to však zrejme neurobí, pretože tomu bránia podmienky v zmluve, ktoré si sama BVS pre Stupavu presadila.

Ako predísť plateniu za stočné neodvedené do kanalizácie?
• Vytvoriť si na pozemku vlastnú nádrž dažďovej vody, ktorú viete využiť na polievanie záhrady • Vlastná/zdielaná studňa"

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania