Bezákova spovednica

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Golian 16. júna 2015

Dobrý deň.

Chcel by som podať sťažnosť na umiestnenie “umeleckého diela” = Bezákova spovednica na pešej zóne. To akože vám nestačilo aký rozruch táto téma narobila v Trnave a na Slovensku? Ako poštvala ľudí proti sebe? To akože v mene umenia tu može vystavovať hocikto hocičo? Nestojím ani na strane Bezáka ani na strane Sokola, ale ide mi o ľudí, ktorých to rozoštváva proti sebe. A keď už tak, tak kde je rovnováha? Možem aj ja vybudovať spovednicu pápeža Františka a dať ju na pešiu zónu? Preto žiadam magistrát mesta Trnava, aby si uvedomil dosah svojho rozhodnutia o povolení umiestniť toto „dielo“ na pešej zóne, ktoré v tomto prípade znova poburuje ľudí proti sebe, ako som bol už svedkom viacerých vyjadrení. Alebo budete čakať na petície a protesty?

Vdaka
Miroslav

16. jún 2015

Ľuboš

Miro plne súhlasím s Tebou
16. jún 2015

Modranka

mat vase problemy.... :D
16. jún 2015

Ľuboš

Modranka, otázka na Teba je na čo je poľa Teba ďalej rýpať a rýpať do niejakej kauzy. Ak niekto chcel ukázať svoje akože " umelecké dielo " tak nech si ho ukazuje pred domom a nie na pešej zóne.
16. jún 2015

Martin

Napr. preto, ze si iste veci treba pripominat a prezentovat spravne postoje. Pretoze to za to stoji a poukazat na to, ze sme nezabudli, je spravne. II. sv vojna rozostvala podstatne viac ludi a priomienka nikomu nevadi a povazujeme to za spravne. Preco byt servilny a neustale sa nechat gniavit zlom, ktoreho reprezantanti RKC v Trnave pana Bezaka odpratali sposobom hodnym inkvizicie 21 storocia? (predpokladam, ze v inom case by uz vzblkol na hranici).Preto si to vsetko treba pripominat. Pretoze to je spravne...
16. jún 2015

Flego

Ja si naopak myslím, že takéto pamätníky sú potrebné. Nemožno zabudnúť na človeka, ktorý sa nezmazateľne dotkol sŕdc mnohých veriacich i neveriacich a umožnil mnohým ľuďom nájsť cestu k Bohu. A takisto nemožno zabudnúť ako sa s ním vedenie cirkvi vysporiadalo. Bezák nám ukázal, že cirkev môže byť otvorená a priateľská ľuďom a že Boh nieje majetkom KBS ale je prístupný všetkým ľuďom.
16. jún 2015

kolombo

To je človek pán Bezák,ktorý sa postavil proti zlodejom a podvodníkom!
16. jún 2015

Jana

To je ten, čo sa nezastavil ani pred starobou a nemilosrdne vyhostil emeritných biskupov mimo Trnavy hoci nielen elementárna slušnosť káže sa o nich postarať. Potom mal výčitky svedomia a
prišiel na pohreb jedného z nich a stal vzadu namiesto toho, aby koncelebroval. Som presvedčený, že keby o to požiadal bolo by mu to umožnené lebo nenávisť nesmie viesť až za hrob.
16. jún 2015

Marcel Bezovský

Skutočne "zaujímavý" podnet, dúfam, že najskôr budú zodpovedané všetky dôležitejšie podnety a až po tom, tento, kde sa pán Miroslav neúspešne snaží tváriť, že mu ide o rozoštvaných ľudí.
17. jún 2015

Viktor

Aj na tejto diskusii vidno, že táto téma ľudí rozdeľuje aj dnes, kto však mal záujem a o plastike čo to čítal, vie, že pred tým navštívila už aj iné miesta. Skôr by som to teda videl tak, že niekto jej umiestnením niekomu stúpil na otlak.

A jedna off topic - pani Jana, mal by som na Vás pár otázok:
Vyhostil ich arcibiskup Bezák, alebo bývalý dekan? Máte/mali ste rodičov vo veku otcov biskupov Vrableca a Tótha? Nechali by ste ich osamote chodiť po dome/byte? Viete koľko ľudí býva v arcibiskupskom paláci, aby starému človeku pomohli vstať, keď v noci pri prechádzaní sa po chodbách padne, ako sa to onehdy stalo otcovi Vrablecovi? Či by ste boli radšej, keby boli na mieste, kde by bolo o nich postarané ako u verbistov v Nitre?
17. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v rámci rekonštrukcie pešej zóny boli projektantom navrhnuté viaceré miesta na kultúrne podujatia či vystavenie umeleckých diel. Mesto Trnava v zmysle par. 8 Cestného zákona 135/1961 o pozemných komunikáciách, a par. 11 Vyhlášky 35 z roku 1984, ktoré samosprávam presne stanovujú podmienky, na základe žiadosti o zvláštne užívanie miestnej komunikácie administratívne vymedzilo stanovené miesto. V oboch prípadoch nebol naplnený žiadny predpoklad, na základe ktorého by mesto nemohlo zo zákona povoliť umiestnenie objektov.

ÚKaM
17. jún 2015

Flego

Na zamyslenie jeden verš z evanjelia Matúša, ktorý Ježiš adresoval vtedajším vedúcim predstaviteľom cirkvi: Matúš, kapitola 23 verš 13 "....beda vám, zákonníci a farizeovia, pokrytci, pretože zatvárate nebeské kráľovstvo pred ľuďmi, lebo vy do neho nevchádzate ani tých, ktorí vchádzajú nenecháte vojsť."
Odvtedy prešlo bezmála 2000 rokov, ale ak sa niekto pokúsi otvoriť cirkev ľuďom, dostane prinajmenšom po prstoch, v Bezákovom prípade môžeme hovoriť rovno o poprave. No a socha na Hlavnej ulici môže niekomu dráždiť jeho zlé svedomie......
17. jún 2015

Golian

Ďakujem
za odpoveď zo samosprávy mesta Trnava a diskutujúcim za vyjadrenie svojich názorov a postojov. No naozaj si myslím, že je dosť nevhodné umiestniť toto dielo na verejnom mieste v strede pešej zóny, vzhľadom na to, koľko rozruchu už táto téma narobila.
Z mojej strany sa tento podnet asi radšej môže uzavrieť.
Miroslav
18. jún 2015

igor

Miroslav, isto sa da pochopit, ze vystavovat daktore veci je akoby ich uctievat, ale v dnesnej dobe su ludia rozneho presvedcenia. Poznam napr aj takych, ktorym sa paci holokaust a najradsej by sa kazdy mesiac poprechadzali po nejakom koncentracnom tabore a kochali sa jeho historiou.
Osobne mi tento pipichol na pesej neprekaza pri prechadzani cez nu, kedze je v strede, kde pecie slnko.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania