Miesta v škôlkach pre občanov mesta

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Roman 01. októbra 2017

Dobrý deň,

chcel by som poprosiť o informáciu, ako plánuje mesto zabezpečiť, že deti s trvalým pobytom v meste Trnava budú mať miesto v škôlke, ktorej zriaďovateľom je mesto Trnava.

Podľa medializovaných informácii má mesto v škôlkach miesto iba pre 1848 detí
https://mytrnava.sme.sk/c/20659570/o-prijati-do-skolky-rozhoduju-riaditelky-mesto-ich-iba-usmernuje.html?ref=njctse

Podľa verejne dostupnej štatistiky sa v meste Trnava narodilo napríklad za 3 roky 2012-2014 spolu 706+703+683=2092 detí
http://egov.trnava.sk/
Chýba teda 2092-1848=244 miest

Viem, že kalkulácia je zjednodušená(niektoré deti nechodia 3 roky do škôlky, sú súkromné a cirkevné škôlky, choré deti) ale aj tak by asi všetkých zaujímalo koľko detí s trvalým pobytom mimo mesta Trnava naštevuje mestké škôlky.

Ďakujem

Roman

02. október 2017

klobúčnik

tak toto by aj mna zaujimalo kto ma na svedomi tento "bordel" kedy si riaditelky same urcuju co a ako bude kto bude alebo nebude chodit do skolky komu drzat miesto a podobne ... je to hnus aby som vozil dieta z jednej strany sidliska na druhu a nespadal pod skolku kde mam trvaly pobyt a s riaditelkami sa uz vobec neda vyjst skoda ze nemam diktafon ked som s nimi komunikoval tolko protichodnych nazorov a protirecenia a odpinkavania som nezazil a najhorsie je ze ako obcan sa neda branit... ma to vobec nejaky system? alebo logiku? rad by som videl zoznam deti ktore maju trvale bydlisko pobliz skolky alebo by to vyriesila obalka? mam pocit ze to iba takto funguje.. nikto to nevie ustriehnut toto co pise Roman je len spicka ladovca..a rodicia musia kazdy rok pocuvat ako je prave aktualny rok natresk a ako sa nikto nema sancu dostat do skolky teda okrem vyvolenych ze?
03. október 2017

Robo

Súhlasím. Sám mám osobnú skúsenosť. Samé výhovorky, ako je veľa detí, ako mesto nepomáha,ako sa nedá a nedá.A ako nemôže prijať dieťa, ktorého mamička čaká ďalšie alebo mamička je doma s mladším dieťaťom. Až v nasledujúcom roku som som zistil ako to tam všetko funguje. Koľko detí je tam po známostiach, za "sponzorské", koľko mamičiek bolo doma s mladšími súrodencami na materských. A niektoré boli aj z dedín (Suchá n.Parnou atď.).
04. október 2017

Odpoveď samosprávy

Naše MŠ majú kapacitu cca 1848 detí, v cirkevných a súkromných materských školách je v súčasnosti 334 detí.
V mestských materských školách evidujeme 64 detí, ktoré majú mimotrnavskú adresu trvalého pobytu.
Sú to aj: deti rodičov, ktorí žijú dlhodobo v Trnave v podnájme, a preto nemajú trvalý pobyt v meste, alebo v čase zápisu mali trvalý pobyt v meste a neskôr sa odsťahovali.

Gabriela Krištofíková, OVŠaK, MsÚ Trnava
04. október 2017

klobúčnik

Pani Kristofikova a je normalne aby deti na uzemi mesta prevazali rodicia cez celu alebo cez pol trnavy do skolky kde mam trvaly pobyt a pre nase deti miesto nebolo? Ktory organ kontroluje riaditelky preco ked im dochadzaju argumenty tak povedia chodte sa stazovat tym ktorych ste si zvolili... a koho som mal volit? co su toto za odpovede? jedine kriterium je znamost a potom zrejme vsimne alebo nejaka pozornost... kazdy den pozeram na skolku co mam pod oknom a ako sa musim nahanat do skolky na opacnom konci... odpoved je jasna ak sa vam nepaci mozete dieta vybrat nikto vas nenuti ... prosimvas spamatajte sa ja Vas chapem Vas sa to netyka tak problem neexistuje... odpoved evidencie deti a napisanie poctu problem nijako neriesi. Ludia by Vam ine story porozpravali
09. október 2017

Roman

Dobrý deň,

ďakujem p.Krištofíkovej za odpoveď. Keď sa povie A, malo by sa povedať aj B.
Ako chce mesto zabezpečiť dostatok miesta pre deti s trvalým pobytom v meste Trnava. Aj faktov, medializovaných informácii a aj reakcii občanov je zrejme, že treba niečo robiť.
Napríklad aj v zvýhodňovaní občanov s trvalým pobytom.
Napríklad sa dole v odpovedi konštatuje, že je tu cca 60 "netrnavských" detí s mestkých škôlkach.(plné 3 triedy čo môže byť v niektorých prípadoch celá škôlka)
Prečo tieto deti nenaštevujú škôlku v obci, kde majú trvalý pobyt alebo v súkromných zariadeniach?
Prečo si ich rodičia nezmenia trvalý pobyt? (dá sa to aj v prenájme)
Mesto ide aj podľa dostupných informácii stavať dve nové skôlky:
1. v areály ZŠ Spartakovská(viď príliha)
2. v areály ZŠ Gorkého(viď prvotné informácie v podnete
Každú novú škôlku zadotuje mesto Trnava(z daní občanov s trvalým pobytom) zo svojho rozpočtu sumou minimálne 500 000 EUR v najlepšom prípade. Za (pol miliona EUR sa vybuduje práve približne 60 miest pre deti

Asi veľa občanov by rado vedelo ako mesto plánuje tento problém riešiť. Inak to naozaj môže vyvolať dojem, že takáto situácia je udržiavaná zámerne aby generovala výhody pre niektorých ľudí(úplatky, známosti, atď)

Ďakujem

Roman

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania