Nefunkčná Mestská televízia v DVB T

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Aladin 14. októbra 2018

Dobrý deň,
už niekoľko týždňov, po prechode vysielania na k.22 DVB T z vysielača Hlohovec , nie je možné v Trnave zachytiť vysielanie MTT v DVB T. Je to podľa ohlasov obyvateľov TT až do 70 percent územia v Trnave. Neviem, prečo sa udial tento "zvláštny" ťah, ale je to zlé riešenie. Prosím o vyriešenie situácie o vrátenie MTT na vhodný kanál do Trnavy. Ďakujem.

24. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Mestská televízia Trnava, s. r. o., nie je prevádzkovateľom predmetného vysielača. MTT využíva služby prevádzkovateľa DVB-T multiplexu, spoločnosti Avis, s. r. o., od septembra roku 2015. V lete 2018 nám poskytovateľ služby oznámil, že presunie vysielanie MTT na kanál 22, ktorý bude rovnocenný s pôvodným kanálom 49. Po úvodných negatívnych ohlasoch zo strany divákov, som žiadala poskytovateľa, aby vykonal nápravu, pričom mi prisľúbil, že pracovníci jeho spoločnosti urobia kontrolné merania. Signál merali na území Trnavy v deviatich bodoch, a to v meste i v blízkom okolí. Podľa ich slov bolo všade možné (po správnom nasmerovaní antény) televíziu prijímať. V prípade pretrvávajúcich problémov sa treba poradiť s kvalifikovaným technikom. Odporúčame obyvateľom, aby si zaobstarali smerovú vonkajšiu anténu (ak ju nemajú) a nasmerovali ju na Hlohovec. Mnoho priaznivcov MTT má totiž antény stále otočené smerom na komín Trnavskej teplárenskej, a. s., z ktorého sa dnes už nevysiela. Na záver konštatujem, že nemám vedomosť o tom, že by na území mesta operoval iný prevádzkovateľ DVB-T multiplexu, ktorý by nám mohol poskytnúť alternatívnu, prípadne kvalitnejšiu službu. Z uvedeného dôvodu zotrvávame u pôvodného poskytovateľa služby, s ktorým sme v kontinuálnom rokovaní v snahe zlepšiť príjem MTT. Situácia je zo strany poskytovateľa služby aktuálne v riešení. Na RÚ SR podal žiadosti o ďalšie kmitočty na pôvodnom mieste vysielania.

PhDr. Dália Šaškovičová
riaditeľka MTT, s. r. o.
24. október 2018

Aladin

Ja som kvalifikovaný technik a stále tvrdim ,že i po výmene antén a samozrejme nasmerovaním na mesto Hlohovec a naladením k.22, sa nič nezmenilo. Antény sú smerové s vysokým ziskom a výkonným-odladeným zosiľnovačom....Ako napr.tieto antény:

https://www.alza.sk/tesla-te-346-d5266459.htm

https://www.tvsatshop.cz/p/710/fracarro-blu10hdlte

https://my.all.biz/tv-antennas-uhf-band-g51860


Signál buď nie je žiadny, alebo na hranici - rozpadávajúci sa. Jedná sa o stred mesta, rodinné domy oblasť Kopánka, Prednádražie, Hospodárska a pod a pod. Je to väčšia časť mesta so signálom DVB T k.22. Dúfam, že toto nie je konečné riešenie zo strany AVISU a Vás. Ostávam s pozdravom.
25. október 2018

Fredy

Na zamyslenie:
Môžu byť podmienky pre príjem MTT v meste Trnava rovnocenné pre predmetné dve vysielacie kóty?

https://www.lupa.cz/clanky/jak-funguji-vysilace-o-intenzite-pole-a-signalu/

K49 výkon ERP 2,00 kW Trnava,komín teplárne, výška 143m
K22 výkon ERP 0,50 kW Hlohovec, Koperníkova 3, výška 181m

https://www.teleoff.gov.sk/prehlad-povolenych-dvb-t-a-t-dab-vysielacov/
https://www.teleoff.gov.sk/data/files/47647_dvb-t-a-t-dab-vysielace-xlsx.xlsx
25. október 2018

Juraj

Mozem potvrdit ze aj na vysokych bodoch ako su cinziaky na Hlinach je signal velmi slaby/ziadny/rozpadavajuci sa (zalezi od pocasia).

Na Stavebnej ulici v rodinnych domoch s kvalitnou externou antenou a zosilovacom nie je signal ziadny.

Mesto by mohlo prevadzkovatela poprosit o razantne navysenie vykonu a pokial sa da nasmerovat vysielac na TT primarne.
25. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ako som spomínala v odpovedi, riešením sú ďalšie kmitočty na pôvodnom mieste vysielania, o ktoré spoločnosť Avis aktuálne žiada RÚ. Ak pretrvávajú problémy so sledovaním MTT priamo v meste, je mi to ako riaditeľke televízie úprimne ľúto. Pre nás sú, prirodzene, kľúčoví práve spokojní diváci. Ak máte záujem, zašlite mi telefonický kontakt do e-mailu na adresu [email protected]. Následne to odkomunikujem s prevádzkovateľom služby, aby jeho ľudia uskutočnili opäť výjazd do Trnavy, tentoraz na konkrétne, nami definované miesta, prípadne do konkrétnych domácností. Veľmi pekne Vám ďakujem za priazeň a za záujem o sledovanie MTT.
Dália Šaškovičová

PhDr. Dália Šaškovičová
riaditeľka MTT, s. r. o.
25. október 2018

Fredy

Podľa https://www.teleoff.gov.sk/data/files/47647_dvb-t-a-t-dab-vysielace-xlsx.xlsx
má vysielač k22 v Hlohovci pre anténny systém hlavné smery žiarenia 30 – 120 – 210 – 300 stupňov, Trnava je z Hlohovca zhruba cca na 245 – 255 st. , takže „nič moc“ .

Vrátiť sa na pôvodné miesto vysielania na teplárenský komín na ľubovoľnom voľnom kmitočte by zrejme nepriaznivú situáciu vyriešilo najlepšie. Byť nútený v krajskom meste na príjem lokálnej televízie používať výkonnú smerovú anténu so zosilňovačom je dajako od veci, to sa používa napr. pre príjem českých staníc.
26. október 2018

jani

To isté platí pre ulice Osvaldova, Gavlovičova, Mierova, Sadova, Š.Moyzesa a celej tejto oblasti + oblasti Tomašikova, A.Sládkoviča, Bradlianska, Šafarikova a okolitej oblasti.
Prosím o riešenie, veď nie je predsa možné ,aby v Trnave sa nechytala vlastná "materská" televízia. Kominy v TT máme, pôvodný komín je najriešenie a nebol vtedy žiadny problém. Vďaka.
27. október 2018

Juraj

Dália Šaškovičová: Hociktory cinziak pri obchodnej, absolutne ziadny signal... Taktiez by som rad videl mapu kde vykonavali skenovania.
09. november 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
môžete ma prosím, Aladin a Fredy, e-mailom kontaktovať na [email protected]? Mám veľkú snahu riešiť vzniknutú situáciu a prosím Vás touto cestou o spoluprácu a súčinnosť.
Ďakujem.

PhDr. Dália Šaškovičová
riaditeľka MTT, s. r. o.
15. december 2018

jani

MTT začala už vysielať v HD a stále nie je vyriešený prijem signálu v materskej Trnave.
Už je to na pováženie, či neschopnosť vyriešiť problém?
16. december 2018

jani

Ulica Vajanského-Verejné služby-iné

Dobrý deň, MTT začala už vysielať v HD a stále nie je vyriešený prijem signálu , kde by to malo byť úplne bez problémov, a to v samotnej Trnave.
Už je to na pováženie, či neschopnosť vyriešiť problém? Drvivá časť Trnavčanov nemôže prijímať signál v DVB T, lebo AVIS umiestnil vysielač do Hlohovca.
Ďakujem za promptnejšie riešenie problému.
17. december 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ako riaditeľka MTT si uvedomujem, že obsah tvoríme pre divákov, a preto vyvíjam maximálne úsilie, aby sme opäť vysielali z Trnavy, nie z Hlohovca. Žiaľ, nie je v mojej moci zmeniť situáciu, keďže MTT nie je vlastníkom ani prevádzkovateľom predmetného vysielača. Pokiaľ RÚ SR nepridelí prevádzkovateľovi nový kmitočet v Trnave (o ktorý prevádzkovateľ viackrát bezvýsledne RÚ žiadal), musíme strpieť provizórium v podobe vysielača v Hlohovci.
Ak máte záujem o to, aby sa technici prevádzkovateľa priamo na Vašej adrese zastavili a pokúsili sa vyriešiť Váš problém s prijímaním MTT, kontaktujte ma mailom na adrese [email protected].

PhDr. Dália Šaškovičová
riaditeľka MTT, s. r. o.
18. december 2018

Juraj

Pred nedavnom prestal vysielat Spartak v DVB-T na 570 MHz, ktory mal v Trnave velmi kvalitne pokrytie. O zaradeni na jeho poziciu sa neuvazovalo?

Taktiez zmenit vykon a nasmerovanie vysielaca v Hlohovci primarne na Trnavu by mohlo byt DOCASNYM riesenim.
18. december 2018

jani

Výkon nezvýšili, ale podľa slov šéfa AVISU vymenili antény a nasmerovali na Trnavu. Nepomohlo !!!
20. máj 2019

Juraj

Podnet sa moze oznacit ako vyrieseny, v Trnave je uz bez problemov naladitelna MTT HD.
20. máj 2019

Aladin

Ano , ale z k.33. Vysielač je umiestnený na Družbe. Vďaka jednému pánovi...
K.22 z Hlohovca je stale v TT nechytateľný alebo slabo chytateľný. :)
03. november 2019

Jano

Od 31. októbra vysiela Mtt z komína ŽOS 49 k, výkon 2 kW, signál vynikajúci

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania