"Obchvat" cez Vajnorské jazerá

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Vyriešený
meno
Martin Slimák 12. júna 2014

Dobrý deň,
v posledných mesiacoch sa stal z prístupovej komunikácie na Vajnorských jazerách obchvat pre obyvateľov prevažne Čiernej Vody a Slovenského Grobu, ktorí si týmto spôsobom skracujú cestu, aby sa vyhli zápcham na výjazde z diaľnice. Keďže táto cesta je v správe mestskej časti Vajnory, ktorá ju má povinnosť udržiavať, je aj v záujme tejto mestskej časti, aby obmedzila / zamedzila prejazd touto lokalitou a cesta bola využívaná len ako prístupová komunikácia pre majiteľov pozemkov, rybárov a návštevníkov tejto oblasti. Napríklad osadením dopravného značenia a následnou kontrolou zo strany mestskej, prípadne dopravnej polície. Ak to totižto bude pokračovať takto ďalej, nielenže sa už aj tak chatrná cesta úplne zničí, ale skôr či neskôr príde k dopravnej nehode, zrazeniu chodca, nedajbože dieťaťa, pretože predpísanú tridsiatku pravdaže nik nedodržuje.
Takisto by bolo vhodné, aby mestská časť zabezpečila orez stromov a kríkov popri tejto cestnej komunikácii, pretože na niektorých miestach tieto porasty zaberajú až jednu tretinu šírky cesty. Na margo tohto upozorňujem, že sa zväčšej časti jedná o porasty, ktoré nevyrastujú zo záhrad.

Nakoľko už je letná sezóna v plnom prúde, opakuje sa každoročný problém s vozidlami kúpajúcich sa, ktoré parkujú po celej dĺžke tejto cesty aj napriek tomu, že na celom úseku je osadená dopravná značka Zákaz Zastavenia a v prázdninových mesiacoch platná aj značka Zákaz Vjazdu. Tento problém je neustále odkladaný, sťažuje až znemožňuje majiteľom dostať sa na svoje pozemky, za ktoré platia mestskej časti dane a ktorých priľahlé okolie aj náležite udržujú a revitalizujú. Vozidlá parkujú v zákazoch, na trávnych porastoch, ktoré ničia. V celom okolí nie je osadený žiadny smetný kôš a títo návštevníci odpad nechávajú na brehoch jazera. Počas celého dňa prejde touto cestou dva tri krát policajná hliadka, ale ako je u nás zvykom, nerieši absolútne nič, aj keď je upozornená na páchanie priestupkov. Niekedy krásna lokalita každým rokom chátra a mestská časť stále mlčí a zatvára oči...

Pritom by stačiľo tak málo, zriadiť odstavné parkovisko, zakázať prejazd touto lokalitou a aspoň v období máj až september zriadiť dostatok smetných košov, prípadne zamestnať čistením tejto lokality dlhodobo nezamestnaných.

12. jún 2014

Beata

Cestu pred záhradkami si ich vlastníci nechcú odkúpiť. Tu sú stále nevysporiadané vzťahy, ktoré siahajú až na vodu. Ale užívať áno.
Aké sú vlastne tu platné pravidlá ? Je to chatová , záhradková, rekreačná oblasť? Cesty boli budované bez súhlasu vlastníkov.
12. jún 2014

betatester

totožná situácia v záhradkárskej kolónii pri Zlatých Pieskoch... stovky aut ráno i večer prechádzajú cez osadu a to často 50-60km/h (cestičky sú úzke 2,5 metra a chodec sa nemá kam uhnúť), v lete parkujú kdekoľvek kde je miesto, odpad hádžu na cestu alebo cez plot do záhrad...
12. jún 2014

Nina

Taká situácia je aj priamo v strede nazývanom "pamiatková". Ráno smerom do mesta čo najrýchlejšie - hor cez humná kade sa len dá, nepomohol ani "prejazd zakázaný", popoludní pozor zasvietlila červená hor sa na bočnú a prefrčať. Čo na tom že tu chodia deti,cyklisti. Nič ho neobmedzuje-ani značka pozor obytná zóna, alebo zóna 10, žiaden spomalovač, žiaden prejazd zakázaný. A poriadok -obyvateľ má na to VZN čo v preklade znamená uprac pred svojim domom.
19. jún 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet.

Váš podnet som postúpil našim zodpovedným zamestnancom a tiež mestskej polícii, aby situáciu preverili, napravili a monitorovali.

Čo sa týka zákazu vjazdu motorových vozidiel do lokality jazier – je upravený dopravným značením platným od 15.6. (okrem vozidiel s povolením úradu). Od tohto termínu sa prejazdy vozidiel v lokalite políciou náhodne kontrolujú.

Naši pracovníci po Vašom upozornení vykonali obhliadku spojenú s vyčistením odpadkov. V súčasnosti máme pristavených 6 ks 1100 l nádob z firmy OLO, ktoré sa budú vyvážať 2 x týždenne.

Tento týždeň začínajú aj brigádnici s pravidelným čistením lokality. Okrem nich budú na čistotu dozerať raz týždenne aj naši pracovníci hospodárskej správy.

Orezy kríkov robíme v rámci harmonogramu.

Minulý týždeň boli naši pracovníci na kontrole na vajnorských jazerách a okrem iného vyzvali niektorých vlastníkov pozemkov na orezanie prerastajúcej zelene.

Mestská časť plánuje v budúcnosti urobiť verejné parkovanie zo strany železničného priecestia za chatami. Tento zámer skúsime prerokovať v budúcnosti aj na miestnom zastupiteľstve.

Situáciu budeme monitorovať. Verte, že je aj v našom záujme, aby bola táto lokalita krajšia.

S pozdravom

Ing. Ján Mrva, starosta
19. jún 2014

Martin Slimák

Pán starosta, ďakujem za odpoveď. Nejaké zlepšenia som už tiež postrehol.
Avšak vo vašej odpovedi som však nenašiel riešenie problému s prejazdom vozidiel z upchatej diaľnice. Tento problém je celoročný, nie len v letnom období. Dopravné značenie od 15.6. do 15.9. ho teda nerieši. Tu by pomohla doplnková značka zákaz prejazdu a následné námatkové kontroly mestskej polície. Takisto by sa mal viac kontrolovať zákaz vjazdu v určenom období pre vozidlá bez povolenia a zákaz zastavenia a státia.
03. júl 2014

Monika

Dobrý deň. Vôbec nič sa nezmenilo a je to stále horšie. Zeleň rastie a rastie a niet nikoho kto by sa o to postaral.
08. júl 2014

Katarína Močková

Keby len zeleň rástla ale rastú aj kopy odpadkov v celom okolí jazera, my záhradkári si to pred svojimi pozemkami vždy upratujeme ale aj nám už dochádza trpezlivosť s neporiadnymi návštevníkmi, kontajnerov je málo, pomohlo by rozmiestnenie vriec na odpad- ale všimla som si, že aj boli,len zas ďalší problém, tie vrecia treba občas aj odniesť, keď sa zaplnia. Mám dojem, akoby mestskej časti vôbec nezáležalo na tom, ako to tu vyzerá.
08. október 2014

Martin M.

Dobry den pan Slimak,
Tiez zijem pri Vajnorskom jazere a tiez mi je luto co sa tu deje ak mate chut rad by som Vas spoznal osobne a mozno spolocne skusil nieco spravit pre krajsie byvanie pri Vajnorskom jazere.
08. október 2014

Martin Slimák

Musím žiaľ konštatovať, že na Vajnorských jazerách sa takmer nič nezmenilo. Zeleň popri ceste naďalej bujnie, cesta ktorá sa len nedávno opravovala je opäť v rovnakom stave ako pred rekonštrukciou, ak sa teda vôbec to polepenie tak dá nazvať. Hlavne, že firma, ktorá to realizovala má zarobené, všakže ? Počet vozidiel prechádzajúcich touto lokalitou narastá úmerne zápche, prejazdná rýchlosť i arogancia vodičov sa zvyšuje (čože je to päťdesiatka, keď na tabuli je tridsiatka a dá sa ísť aj osemdesiat). Žiadosť a petícia na inštaláciu retardérov skončila na stole úradníka plateného z našich daní, spolu s ďaľšími nevybavenými záležitosťami... A policajti zatiaľ striehnu len pár sto metrov ďalej, na konci zóny, a merajú rýchlosť prejazdu cez železničné priecestie. A koľko by mohli zarobiť na jazerách keby merali tú predpísanú tridsiatku... V lete sa tu premávala jedna policajná hliadka za druhou, ale chápem, v októbri už na jazerách nie sú babenky v bikinách, či bez nich...

P.S.: Viete, čo sa stane, keď na vlastné náklady upravíte okolie, nasadíte trávnik, a pravidelne sa oň staráte ?
Príde Vám nezmyselná výzva na odstránenie detskej šmykľavky, na ktorej sa šmýkajú všetky okoloidúce detičky a stĺpikov, ktoré len zabraňujú rozjazdeniu trávnika vozidlami na mieste kde je zákaz zastavenia a státia.
08. október 2014

Martin Slimák

Dobrý deň pán Martin M., kľudne sa mi ozvite na [email protected]
19. október 2014

Stanislav Sapák

Súhlasím s názorom p. Slimáka. Starosta začiatkom oktobra mi osobne sľúbil vyriešenie tejto prekérnej dopravnej situácie s prejazdom cudzích áut ,kt. tu nemajú čo hľadať a z miestnej komunikácie si robia pretekársku dráhu. Detto aj vyriešenie a orezávanie zelene hlavne v lokalite niektorých predzáhradiek kt.sú v kompetencií a vlastníctve katol. cirkvi, kt. tu vlastní tiež pozemky a nestará sa riadne o NE ! Predať ich tiež doteraz odmietala, a tým pádom ani obec nesmela zasahovať do údržby zelene. kt. im katastrálne nepatrila! Dúfam, že sa aj cirkev zobudí a spamätá a začne sa tiež starať o to čo im patrí-aj s údržbou prerastenej zelene na ich pozemkoch, o ktorých oni asi ani nevedia, že im vôbec patria !!!
24. október 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň p.Slimák,

ďakujeme za podnet,
prerastajúcu zeleň sme v letných mesiacoch skrátili na dostupných miestach, ale nakoľko je to živý organizmus dorástla a v priebehu dvoch týždňov orez zopakujeme.

Na základe šetrenia MČ Bratislava - Vajnory sa zistilo, že detskú šmykľavku a stĺpiky ste osadili bez vedomia a súhlasu MČ Bratislava - Vajnory. Listami č.j. OS-CH/4291/156/2014/JAS a OS-CH/5292/157/2014/JAS ste boli vyzvaný na jej odstránenie, do dnešného dňa sa tak nestalo.

Mestská časť na základe podnetu vykonala na Vajnorských jazerách kontrolu zameranú na zaujatie verejného priestranstva. Následne MČ oslovila všetkých majiteľov zrealizovaných úprav, resp. odstavených karavanov na riešenie nápravy.
MČ Bratislava - Vajnory v zásade nenamieta voči osadeniu detskej šmykľavky, pokiaľ je prístupná verejnosti. Neupierame váš dobrý úmysel, ale osadenie zariadení je potrebné odsúhlasiť MČ Bratislava - Vajnory, do dnešného dňa sa tak nestalo. Zariadenie takéhoto druhu musí spĺňať príslušné technické normy, nakoľko v prípade úrazu dieťaťa vlastník zariadenia berie za nedostatky a odchýlky od technickej normy a za prípadný úraz plnú zodpovednosť.
V prípade osadenia stĺpikov nemôžeme s vami súhlasiť, nakoľko ide o verejné priestranstvo a nie o váš súkromný pozemok. Osadenie dopravného zariadenie (stĺpikov) podlieha schváleniu správneho orgánu.

Montovaný spomaľovací prah, ktorý bol požadovaný pri druhej záhrade na vstupe k jazerám pri železnici od železničného priecestia bol schválený Operatívnou komisiou pri oddelení prevádzky dopravy Magistrátu hl.m. Bratislava a PPI KZ Bratislava, ktorého inštalácia mala byť tento týždeň, ale vzhľadom na počasie sa inštalácia odkladá asi na budúci týždeň.

S pozdravom

Ing. Andrea Jašková
Mestská časť Bratislava - Vajnory
Referát cestného hospodárstva
Oddelenie stavebné, ŽP, ÚP a dopravy
24. október 2014

martin

prikladam fotografiu pre objasnenie pripadu takto to tu vyzera. Dufam ze pan starosta bude nieco robit aby tento problem bol v stave Vyrieseny !!! alebo je potrebne aby sa niekomu nieco stalo??? pretoze tie auta tu jazdia pomerne rychlo...dakujem na reakciu zo strany MČ Bratislava Vajnory
08. január 2015

Kovacova

Dobry den, my mame tiez zahradu pri jazere...len by som sa Vas chcela opytat, ci ste nahodou niekto nezistovali, ci sa neda dat rampa na vstupoch, aspon keby cez sezonu fungovala, vsak na to by sa mozno boli ludia aj ochotni vyskladat, ak by to povolili
08. január 2015

Martin Slimák

Pani Kováčová,
rampu aj odstavné parkovisko už sľuboval pán starosta Mrva niekoľkokrát, tak dúfam, že sa toho čoskoro dočkáme. Pretože situácia s prejazdom áut sa nezmenila a autá sa tu premávajú vysokými rýchlosťami aj naďalej... A pri tom by na začiatok možno stačilo len osadiť dopravnú značku zákaz prejazdu...
09. január 2015

Kovacova

Dobry den, dakujem za reakciu, nevedela som, ze sa spominala aj rampa, to by bolo fakt idelane riesenie, tak snad sa toho niekedy dockame :-)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania