Rybničná-Vajnorský rybník-neporiadok a odpadky-pneumatiky

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení
meno
Adelka Artuš 21. júla 2021

Dobrý deň, počas dnešnej prechádzky okolo Vajnorskych rybníkov som doslova ostal v šoku. Niekto bez chrbtovej kosti si dovolil vyhodiť do najväčšieho Vajnorského rybníka staré pneu. Toto čo sa tu už deje na rybníkoch je neuveriteľné. Dokedy sa mieni úrad tomuto ticho prizerať? Čierne skládky v tomto významnom území rastú ako huby po daždi. Vyzývam úrad aby začal už konečne konať a urobil maximum proti čiernym skládkam.

22. júl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme Vám za Váš podnet, ktorý sme zároveň postúpili na príslušný odborný referát MÚ Bratislava - Vajnory.

Po jeho prešetrení Vás budeme čo najskôr informovať.

Vopred ďakujeme za Vašu trpezlivosť a pochopenie.

S pozdravom a úctou

MÚ Bratislava – Vajnory
Úsek komunikácie s občanmi
Servis pre občanov / tel.: 0850 24 25 24
23. júl 2021

Ladislav

Okolie Vajnorského rybníka a prístup k nemu by sa mal nejakým spôsobom ošetriť, pretože je to ideálne miesto na vyhadzovanie odpadu. Už som si tam všimol aj nejaké zbytky stavebného odpadu s obsahom azbestu. Rampa zo strany Sprinzlovho majera je stále otvorená.
26. júl 2021

Ing. Juraj Ondruška PhD.

Bol som sa tam prejsť, lebo mi nebolo jasné kde sa to nachádza...
Nech sa páči lokalizácia....
02. september 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ospravedlňujeme sa za neskoršiu reakciu, Váš podnet bol preverený pracovníkmi mestskej časti 30.7.2021.
Na pozemku parc. č. 2078/2 registra “C“, k.ú. Vajnory, vo vlastníctve hl. mesta SR Bratislava, lokalita ul. Rybničná na brehu vodnej plochy Vajnorského rybníka bolo zistené nezákonne uložených 12 ks pneumatík a komunálny odpad zložený z 2 ks plastových fliaš a 3 ks igelitov. Pozemok parc. č. 2078/2 registra “C“, k.ú. Vajnory je vo vlastníctve hlavného mesta SR Bratislavy, Primaciálne nám. 1, 811 01 Bratislava. Mestská časť Bratislava-Vajnory v zmysle zákona č. 79/2015 Z.z. o odpadoch postúpila predmetný podnet a oznámenie o umiestnení predmetného odpadu v rozpore so zákonom Okresnému úradu Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie, ktorý je príslušný v danej veci konať. Informovali sme aj vlastníka pozemku, na ktorom je uložený odpad.

Okresný úrad zisťuje osobu zodpovednú za nezákonné umiestnenie odpadu a zisťuje, či vlastník, správca alebo nájomca nehnuteľnosti, na ktorej došlo k nezákonnému umiestneniu odpadu, zanedbal povinnosť urobiť všetky opatrenia na ochranu svojej nehnuteľnosti podľa osobitného predpisu alebo povinnosť podľa rozhodnutia súdu alebo či mal z tohto umiestnenia odpadu majetkový prospech alebo iný prospech, ak nezistí osobu zodpovednú osobu.

Ak okresný úrad v konaní o určenie zodpovednej osoby zistí osobu zodpovednú za nezákonné umiestnenie odpadu podľa odseku, určí ju za osobu povinnú zabezpečiť nakladanie s nezákonne umiestneným odpadom a zároveň určí primeranú lehotu na jeho odstránenie.

Ak výsledkom postupu nebola určená osoba povinná zabezpečiť nakladanie s nezákonne umiestneným odpadom, okresný úrad ukončí konanie o určenie zodpovednej osoby rozhodnutím, v ktorom konštatuje uvedenú skutočnosť.

Následne určí osobu povinnú zabezpečiť zhodnotenie alebo zneškodnenie nezákonne umiestneného odpadu. V rozhodnutí zo zákona určí obec, na ktorej území bol nezákonne umiestnený odpad, ak ide o komunálne odpady alebo drobné stavebné odpady a príslušný okresný úrad ak ide o stavebný odpad, pneumatiky a iný odpad. Mestská časť Bratislava-Vajnory môže konať len podľa príslušných zákonov.

Mestská časť zabezpečila odstránenie komunálneho odpadu hneď na druhý deň.

Rovnako mestská časť odsudzuje konanie ľudí, ktorí tvoria čierne skládky odpadov a je smutné, že často krát takýto odpad na území Vajnôr nezákonne uložia aj občania Vajnôr.

S pozdravom

Ing. Michaela Hrčková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
Roľnícka 109
831 07 Bratislava
č.t. 02/21295222
[email protected]
02. september 2021

Tomas

Nikdy som nepočul, že by občan Vajnor povedal Vajnôr..
11. december 2021

Peter Dlhoš

Pneumatiky tak ako boli nahlasene v lete sa tam stale valaju na tom istom mieste . Nic nikto neriesil. A takto to je so vsetkym vo Vajnoroch. Je cas na radikalnu zmenu!
12. december 2021

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
13. december 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

nie je pravdou tvrdenie p. Dlhoša „Nič nikto nerieši.“ Mestská časť Bratislava-Vajnory zabezpečila odstránenie všetkého komunálneho odpadu z predmetného pozemku v zmysle zákona č. 79/2015 Z.z. o odpadoch.

Odstránenie pneumatík má zo zákona v kompetencii Okresný úrad Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie, ktorý vedie v danej veci konanie. Dňa 20.10.2021 nariadil ústne pojednávanie spojené s miestnou obhliadkou. Obhliadkou bolo na mieste zistených 14 ks pneumatík.

Zodpovednosť za riešenie tohto podnetu má Okresný úrad Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie.

S pozdravom

Ing. Michaela Hrčková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava-Vajnory
Roľnícka 109
831 07 Bratislava
Č.t.: 02/21295222
[email protected]
13. december 2021

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Okresný úrad Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie.
13. december 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iné
17. február 2022

Peter Dlhoš

Po poslednom snežení to bolo s pneumatikami takto. Takže kto tu klame? Do dnešného dňa sa nič nezmenilo.
17. február 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme preposlali na Okresný úrad.

S pozdravom,

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]
23. február 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, k Vašej žiadosti uvádzame nasledovné

Okresný úrad Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie k uvedenému podnetu začal konanie o určení osoby zodpovednej za nezákonne umiestnený odpad. Nakoľko nebola zistená konkrétna osoba – pôvodca odpadu, bolo konanie ukončené. V súlade s § 15 zákona o odpadoch začne konanie o určení osoby povinnej zabezpečiť nakladanie s nezákonne umiestneným odpadom. Nakoľko sa jedná o opotrebované pneumatiky, teda iný ako komunálny odpad, bude osobou povinnou určený OU Bratislava. Na základe žiadosti o zabezpečenie zneškodnenia odpadu príslušný odbor okresného úradu vyberie (verejným obstarávaním dodávateľa prác), s ktorým uzatvorí zmluvu na zneškodnenie uvedeného odpadu. Postup je na pohľad zložitý, ale je v súlade so zákonom. V uvedenej lokalite je viacero nelegálnych skládok odpadu, podnety od mestskej časti evidujeme a riešim e postupne. V tomto prípade mestská časť z vlastnej iniciatívy zabezpečila zneškodnenie komunálneho odpadu, opotrebované pneumatiky sú však v kompetencii okresného úradu.


Odbor starostlivosti o životné prostredie | oddelenie ochrany prírody a vybraných zložiek životného prostredia

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania