Priechod cez Rusovskú od zastávky električiek Jantárová

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Peter Oravec 09. apríla 2015

Napriek opakovaným sľubom mesto dodnes nezverejnilo projektovú dokumentáciu, podľa ktorej stavia električku do Petržalky.
Podnet na OPS na zverejnenie projektovej dokumentácie je tu: https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/8931/petrzalska-elektricka-kde-je-projektova-dokumentacia
Na stránkach mesta je zverejnená iba projektová dokumentácia na výber zhotoviteľa:
http://www.bratislava.sk/vismo/zobraz_dok.asp?id_org=700000&id_ktg=11007042&archiv=0&p1=11066768
a projektová dokumentácia zmien počas výstavby:
http://www.bratislava.sk/vismo/zobraz_dok.asp?id_org=700000&id_ktg=11007045&archiv=0&p1=11066768
Z oboch dokumentácií vyplýva, že konečná zastávka Jantárová sa bude nachádzať tesne pred nerealizovaným obratiskom, teda pred ukončením električkovej trate neďaleko Rusovskej cesty, a vlastne už v oblasti Námestia hraničiarov.
Vyplýva to tak z dokumentácie pre výber zhotoviteľa:
http://www.bratislava.sk/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=700000&id_dokumenty=11044417
ako aj z dokumentácie zmien počas výstavby:
http://www.bratislava.sk/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=700000&id_dokumenty=11044861
Z konečnej zastávky električiek v Petržalke Jantárová sú navrhnuté a už aj vybudované chodníky, z ktorých jediný smeruje do južnej časti Námestia hraničiarov. Je trochu smiešne, že chodník, napriek zrušeniu obratiska podľa dokumentácie zmien počas výstavby, ako aj skutočne v teréne vybudovaný chodník, kopíruje (neexistujúce) obratisko. Chodník je okrem toho „samozrejme“ príliš úzky a využíva pôvodný, kapacitne už teraz nevyhovujúci, polder – most cez Chorvátske rameno.
To sú však iba maličkosti oproti tomu, že chodník smerujúci do južnej časti Námestia hraničiarov, teda smerom k Rusovskej ceste, vyvádza chodcov na chaotické chodníky pozdĺž severnej strany Rusovskej cesty (niežeby na južnej strane chaotické neboli!). Križovanie Rusovskej cesty od zastávky Jantárová pre obyvateľov podstatnej časti Námestia hraničiarov, pre ktorých by mohla mať zastávka Jantárová aký-taký zmysel , nie je nijako riešené (napríklad priechodom pre chodcov) a zrejme sa naň nemyslelo.
Pre obyvateľov južnej časti Námestia hraničiarov bude zmysluplnejšie dopraviť sa na zastávku Janárová a prejsť niekoľko desiatok metrov k svojim bytom pešo, ako vystúpiť z električky na zastávke Bosákova (kde sa plánuje prestupný uzol na autobusy) a čakať tam na autobus, ktorý ich odvezie domov. Je preto asi potrebné počítať s tým, že obyvatelia južnej časti Námestia hraničiarov budú chcieť zastávku Jantárová používať a budú v mieste vyvedenia chodníka od zastávky Jantárová k Rusovskej ceste masovo prechádzať cez frekventovanú Rusovskú cestu, a to vzhľadom na tamojšiu situáciu aj krajne nebezpečne.
Ide pritom o veľmi rizikovú oblasť, kde sa križuje Chorvátske rameno s Jantárovou a Rusovskou, pritom však popri Chorvátskom ramene chýba priechod (nebodaj nadchod alebo prechod) pre chodcov a cyklistov, rovnako aj chodníky, a kde sa napriek tomu už roky nič nedeje.
Podrobnosti o súčasnej situácii napríklad tu:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/1819/nebezpecna-dopravna-situacia-na-namesti-hraniciarov
a tu:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/3144/chorvatske-rameno-jantarova-rusovska
Situácia je paradoxnejšia o to viac, že na rovnako frekventovanej Jantárovej ceste podľa uvedených dokumentácií vznikne v oblasti zastávky Jantárová neďaleko už existujúceho priechodu pre chodcov ďalší priechod pre chodcov zo zastávky Jantárová. Je podivuhodné, že na porovnateľne frekventovanej Jantárovej ceste môžu byť takmer tesne pri sebe dva priechody pre chodcov, ale na Rusovskej ceste vo veľkej oblasti medzi Vlasteneckým námestím a Námestím hraničiarov nesmie byť ani jeden priechod pre chodcov. Podľa mojich informácií je dôvodom trvalý a zásadný nesúhlas KDI.
Súvisiace podnety:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/5939/priechod-pre-chodcov-v-krizovatke-rusovska-jantarova
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/11606/par-metrov-chybajuceho-chodnika-pri-rusovskej-ceste
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/8817/neprehladna-a-nebezpecna-situacia-pri-chorvatskom-ramene
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/859/chybajuci-prechod-pre-chodcov-a-cyklistov

Aby som to zhrnul: Tento podnet je o priechode cez Rusovskú cestu od plánovanej zastávky električky Jantárová do južnej časti Námestia hraničiarov.

10. apríl 2015

Peter

A čo teraz akože?
Nemám nič na práci, len klikať celý deň na odkazy v článku...
O ničom.
14. apríl 2015

Dalibor

zbytocny podnet:
1. elektricka nebude aj tak jazdit tento rok
2. silne pochybujem ze sa do petrzalky odvezieme dalsi rok
3. ak sa odvezieme tak len po Namestie hraniciarov? zvysok ludi, co pracuje a zije napriklad pri OC Danubia bude musiet chodit stale kusiskom autobusmi
.... skoda slov
16. apríl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Dobrý deň,

k Vašej otázke priechodu cez Rusovskú uvádzame:
Definitívnu polohu priechodu pre chodcov cez Rusovskú cestu v križovatke s Jantárovou vyrieši až projekt II.etapy NS MHD. Vzhľadom na dopravnú situáciu a frekvenciu chodcov je ale potrebné riešiť jeho realizáciu aj ako dočasnú.
Za účelom vyriešenia tejto situácie zvoláme rokovanie zo zástupcom Krajského dopravného inšpektorátu (KDI) Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
16. apríl 2015

Peter Oravec

Dovolím si doplniť fotodokumentáciu:
1. Starý chodník k Rusovskej ceste, ktorý budú využívať obyvatelia južnej časti Námestia hraničiarov, kde nie je cez Rusovskú cestu plánovaný priechod pre chodcov.
2. Priechod cez polder Chorvátskeho ramena - šírka cca. 1 meter (!)
3. Nový chodník od konečnej električiek smerom k Rusovskej ceste - šírka cca. 1,5 metra (!!!)
16. apríl 2015

Peter Oravec

Pokračovanie fotodokumentácie:
4. Existujúci priechod pre chodcov cez Jantárovú
5. Nový chodník (šírka cca. 2,5 metra) od konečnej električiek smerom k Jantárovej ulici, kde je cez Jantárovú ulicu plánovaný nový priechod pre chodcov (cca. 50 metrov od existujúceho priechodu, ktorý ostane podľa dokumentácie zachovaný).
10. august 2015

Peter Oravec

Žeby niekto pochopil, že aspoň s tou šírkou poldra treba niečo robiť? Nechce sa mi veriť...
19. august 2015

Jaroslav

úprava poldru je v dokumentácii aj s kúskom chodníka...http://www.bratislava.sk/chodniky-a-obratisko-elektrickovej-trate/d-11044860
ale čo potom keď sa dostaneš na chodník - žiadny prechod smerom na juh a smerom na zrekonštruované Nám.Hraničiarov samé prekážky - obrubníky, autá, chýbajuci chodník - alternatívne môžeš ísť po ceste na parkovisko,ktoré je v dezolátnom stave alebo po terase, ale z nej bezbariérovo nezíjdeš, keďže sú tam schody...
19. august 2015

Jaroslav

27. september 2015

Peter Oravec

Prosím označiť ako neriešené. Viď aktualizácie. Ďakujem.
26. október 2015

Peter Oravec

Niečo sa pohlo zmysluplným smerom, ale nechajme to ešte v statuse neriešené, uvidíme, ako sa bude vyvíjať najmä otázka priechodu pre chodcov cez Rusovskú od konečnej električky.
21. január 2016

Peter Oravec

Fotografie dokumentujú aktuálnu situáciu.
1. Stále žiaden priechod pre chodcov od konečnej zastávky električiek cez Rusovskú smerom na Gessayovu.
2. Nerešpektovanie prirodzených pohybových trás chodcov, vyvedenie chodníka od zastávky električiek na chodník okolo Rusovskej iba v jednom bode smerom na Gessayovu, pričom prirodzené pešie trasy smerujú najmä na Námestie hraničiarov.
3. Ponechanie výrazného oblúka chodníka k električke. Chodník mal pôvodne obchádzať obratisko električiek, ktoré však napokon bolo zrušené. Nezmyselné obchádzanie neexistujúceho obratiska však v teréne ostalo.
Podľa vyjadrenia magistrátu z apríla 2015 mali zvolať rokovanie o priechode cez Rusovskú. Zvolali? Nezvolali? Výsledok rokovania? Bude priechod alebo nebude? Ďakujem.
16. jún 2016

Peter Oravec

Vážené Oddelenie komunikácie a manipulácie Hlavného mesta SSR Bratislava,
môžete informovať verejnosť, k čomu ste dospeli?
Pretože na mieste sa nič nezmenilo a o chvíľu tam bude chodiť električka. Úrazy a havárie, ktoré tam nastanú, budú na vaše ctené tričko a svedomie.
28. jún 2016

Peter Oravec

Informácia od p. Kiša (KDI Bratislava) zo dňa 27.6.2016: "... posielam Vám odsúhlasenú situáciu priechodu pre chodcov, predmetné bolo odsúhlasené 6/2015 a dodnes deň nedošlo k realizácii, to len aby ste boli informovaný." Na moju otázku: "Môžem sa, prosím, spýtať, prečo to nebolo zrealizované, resp. či k realizácii ešte dôjde a kedy?" Pán Kiš odpovedal: "Túto otázku by som smeroval na hlavné mesto, ale zo strany Policajného zboru je to vyriešené, preto som Vám to poslal."
Takže, vážené oddelenie komunikácie a manipulácie, namiesto riešenia podnetu, alebo aspoň minimálne informovania o výsledkoch rokovania so zástupcom KDI, naďalej nič nerobíte. Z uvedenej informácie KDI vyplýva, že riešenie je už rok na stole a aj je schválené KDI!
Kedy konečne s tým začnete niečo robiť? Naozaj čakáte na tragédie na tomto mieste???
15. júl 2016

Peter Oravec

Priechod bol zriadený, vyriešené. Vďaka.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania