Nebezpečná zákruta

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý
meno
Anonymný užívateľ 21. novembra 2012

Dobrý deň,
na Znievskej ulici v Petržalke je úzka zákruta. Na oboch stranách zákruty parkujú autá, preto do nej nie je dobrý rozhľad. Napriek tomu vodiči cez túto zákrutu jazdia neprimerane rýchlo. Za zákrutou je už iba slepá ulica s parkovaním po oboch stranách. V tejto oblasti sa pohybuje veľa detí a svojim charakterom pôsobí ako "obytná zóna", hoci podľa dopravnej značky je to Zóna 30.
Práve v mieste zákruty ľudia a deti prechádzajú (resp. prebiehajú) z jednej strany na druhú. Na dvoch priložených videách je vidieť nezodpovedné správanie sa chodcov v zákrute. Ak sa takýto chodec stretne s rýchlym vodičom, tak môže nastať tragédia. Auto natáčajúce video ide približne polovičnou rýchlosťou, než je tu bežné.
Na miesto, kde chodci prechádzajú z jednej strany cesty na druhú, odporúčam nainštalovať spomaľovací retardér.
Ďakujem

28. november 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Znievska ulica je miestnou komunikáciou III. triedy a je súčasťou zriadených zón s dopravným obmedzením. Jednotlivé prvky obmedzenia upokojujú cestnú premávku na komunikácii, na Znievskej je to najvyššie dovolená rýchlosť 30km/km, zákaz vjazdu nákladných vozidiel okrem zásobovania a umiestnenie spomaľovacích prahov. Pred úsekom cesty ktorá sa zakrivuje je križovatka, kde vodiči prichádzajúci od Lietavskej ulice musia dávať prednosť sprava, čím znížia rýchlosť, vodiči jazdiaci po Znievskej ulici musia znížiť rýchlosť pri prejazde samotnou križovatkou a v mieste cca 20m pred križovatkou je už umiestnený spomaľovací prah. Uvedené obmedzenia považujeme pre ochranu chodcov za dostatočné, lebo i chodci sú účastníkmi cestnej premávky, pre ktorých sú v zákone stanovené pravidlá pri ich prechádzaní cez cestu.

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
15. december 2012

vlado222

Dobrý deň,

uvedené obmedzenia považujete za dostatočné, avšak ja ako obyvateľ tejto oblasti ich za dostatočné nepovažujem. Situáciu mám možnosť sledovať každý deň.

Vravíte, že "chodci sú účastníkmi cestnej premávky, pre ktorých sú v zákone stanovené pravidlá pri ich prechádzaní cez cestu". Chodci (a najmä DETI) však nemajú dobrý rozhľad do zákruty a nevidia prichádzajúce auto v dostatočnom predstihu.

Navyše vodiči tu jazdia príliš rýchlo. Otázka znie, či je naozaj potrebné, aby vodiči išli cez zákrutu v 30 až 40 kilometrovej rýchlosti, keďže je to slepá ulica. Treba si uvedomiť, že dráha zastavenia vozidla je na mokrom asfalte pri rýchlosti 30 km/h približne 14 metrov. To je príliš veľa na to, aby mohli vodiči ísť plynulo. Pritom na vedľajších križovatkách, ktoré spomínate, sú vodiči nútení takmer zastaviť a to aj napriek tomu, že je v nich omnoho lepší rozhľad a nižšia frekvencia chodcov aj DETÍ.

Navyše si nemyslím, že DETI voľne behajúce cez túto cestu si uvedomujú riziko. Pochybujem, že DIEŤA zastaví na okraji vozovky a spomenie si na svoje práva a povinnosti chodca. A keď už ani vodiči nevedia premýšľať v súvislostiach, tak ich treba donútiť spomaliť. Spomaliť tak, ako je to na vedľajších (rozľahlejších) križivatkách.

Ďakujem za porozumenie
08. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na základe uvedeného považujeme tento podnet za uzavretý.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania