Jazda autom po chodníku

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Vyriešený
meno
Ignác gwsssc 23. augusta 2013

Každodenná nebezpečná a často aj rýchla jazda po chodníku ku ktorému neprislúcha žiadna cesta - celou plochou auta. A samozrejme parkovanie na chodníku. Nedá sa tam autom legálne dostať. Využíva sa znížený obrubník pri prechode alebo niektoré SUV aj krížom cez dva obrubníky a blatovisko. A privolaný policajt Vám akurát povie, že on nič, jeden a pol metra blablabla. Veď predsa to auto mohlo aj priletieť UFOm z Marsu. Môžete si všimnúť aj rozbité kvetináče a hrdzavé vetračky, ktoré bránia vo voľnej jazde a ešte zvyšujú pravdepodobnosť kolízie s chodcami.

Nutné okamžite: 1. osadiť tu PEVNÉ zábrany 2. za jazdu po chodníku odoberať vodičský preukaz.

26. august 2013

Peter

raz ked neaky zakon povoli parkovanie na chodniku vzikne anarchia, jedine riesenie je ABSOLUTNY zakaz parkovat na chodniku. mame to pred domom rovnako jazda po chodniku je zakazana parkovanie povolene ale ako sa to auto dostane k tomu miestu aby zaparkovalo na chodniku nikto neriesi, mp nemaju dokazu vsak mohol ho tam dat zeriav mi minule jeden povedal. malovat znacky na chodniku sa nemozu lebo znacky patria na cestu mi povedal druhy a zabrany tam dat nemozu koli sanitkam a poziarikom povedal treti, kocurkovo!!!
27. august 2013

Martin

Jednoducho treba systematicky poskodzovat takto parkujuce auta, nech si to ti hlupaci premyslia ci tak chcu parkovat....
27. august 2013

Admin Bratislava-západ

Dobrý deň, Martin,
dovoľujem si Vás aj ostatných návštevníkov OPS upozorniť, že spôsob riešenia, ktorý navrhujete vo svojom príspevku, nie je v súlade s cieľmi tohto portálu a jeho šírenie chápeme ako poškodzovanie jeho dobrého mena.
Ďakujem za pochopenie a rešpektovanie tejto skutočnosti.
Miro Ščibrany
admin OPS pre Bratislavu-západ
28. august 2013

q

osadit pevne zabrany zo vsetkych stran mozneho prijazdu autom a problem je vyrieseny
28. august 2013

Peter

vsak to som pisal zabrany neosadia, lebo tam musia mat pristup sanitky a hasici a presne toto zneuzivaju osobne auta!
29. august 2013

q

tak zda sa, ze uloha nema riesenie. lebo celoplosny zakaz parkovania na chodnikoch parlament neschvali, tade cesta zdola zial nikdy neviedla.
01. september 2013

Matej

Ak vodiči dodržujú zákon a na chodníku nechajú voľný priestor v šírke minimálne 1,5 metra, v čom je problém?
01. september 2013

Peter

matej, v tom ze jazdia po chodniku a ohrozuju ludi, to by potom mohol kazdy sofer jazdit na cervenu ale potom by dal napriklad smerovku do prava keby zabacal a bolo by to OK? vsak splnil to splnil poslednu povinnost na to predtym sa naprihliada predsa! tak isto je to s parkovanim to ze musel porusit zakon tym ze jazdil po chodniku a potom zaparkuje necha 1.5 metra ta to uz je v poriadku ze?! ale ta jazda po chodniku to mu nevadi co?!
14. september 2013

Lubo

Zdá sa mi, že sa tu trošku odbočilo od konkrétneho prípadu.
Podľa zákona parkovanie na chodníku je možné, ale jazda nie je povolená.
To sa jedná o chodník pri štítovej stene domu.
Pozdĺž domu je to však "pochôdzna" strecha zásobovacieho tunela resp. z druhej strany domu je to "pochôdzna" strecha garáží (súkromné vlastníctvo majiteľov garáží). Takže tam autá naozaj nemajú čo robiť.
Neobstoja ani poznámky o sanitkách a hasičoch (tí majú iné možnosti dostať sa do domu), pretože tieto strechy nie sú na to staticky dimenzované.
Vďaka "príkladnému" prístupu miestneho úradu k danému prípadu sa situácia z mesiaca na mesiac stále len zhoršuje a dochádza k poškodzovaniu verejného a súkromného majetku a ohrozovaniu zdravia.
16. september 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
spevnená plocha pred bytovým domom Gessayova č.33 až č.47 nie je chodníkom v zmysle zákona o pozemných komunikáciách, je to strecha stavebného objektu – zásobovacieho tunela, čo potvrdzujú i skutočnosti uvedené v podnete – hrdzavé a rozbité vetracie šachty. Do stavby strechy tunela nie je možné osádzať žiadne pevné dopravné zábrany, došlo by k poškodeniu jej konštrukcie. Dopravné zábrany sa v zmysle zákona o cestnej premávke smú používať k usmerneniu cestnej premávky len na komunikáciách, nie teda na spevnenej ploche strechy tunela. Vodiči vchádzajú na túto plochu cez stavebnú úpravu chodníka na priechode pre chodcov z bočnej strany bytového domu Gessayova č.33 a ak sú na chodníku odstavené motorové vozidlá, aj po priľahlej trávnatej ploche. Z dôvodu zabezpečenia prístupu k vchodom do bytového domu pre vozidlá hasičskej záchrannej služby a vozidlá zabezpečujúce opravárenské, údržbárske alebo komunálne služby nie je možné prístup úplne uzatvoriť. I jediný ponechaný prístup by opäť užívali všetci vodiči k vjazdu na spevnené plochy strechy tunela a k parkovaniu. Na zabránenie jazdy a státia motorových vozidiel je možné vykonať len také opatrenia v súlade s právnymi predpismi ( napr. stavebný zákon) , ktoré by nepoškodili konštrukciu strechy a také, ktoré by bolo možné odstrániť v prípade potreby nevyhnutného vjazdu motorového vozidla. O tejto možnosti sme informovali už i vlastníkov bytov a nebytových priestorov bytového domu na Gessayovej ulici, súčasťou ktorého je i zásobovací tunel.

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
Kutlíkova 17, Bratislava
t.č. 02/63823 065
fax 02/63 823 908
[email protected]
www.petrzalka.sk

26. september 2013

Ignác gwsssc

Podnet neriešený, prosím označiť. Desiatky áut denne jazdia po tomto chodníku a po chodníku z boku paneláku. O parkovaní na tomto chodníku ani nehovorím.
03. október 2013

Ignác gwsssc

Naozaj seriózne - ak toto nie je chodník tak ho musí majiteľ alebo mesto okamžite oplotiť. Stovky ľudí využívajú denne tento chodník napriek tomu že tam neprimeranou rýchlosťou jazdia autá a parkujú absolútne divoko. Prosím označiť.
26. február 2014

webdiskusia.sk

Trocha empatie (voči šoférom) by bolo na mieste. Prečo k voli niekoľkým nezodpovedným "pretekárom" obmedzovať (zakazovať) parkovanie všetkým !? Ujo "Ignác"... určite nie si šofér (nemáš auto), takže nepociťuješ (na vlastnej koži... vtedy by to bol naj... problém hodný megakritiky) problém zaparkovať, že !? Som za neobmedzovať/nezakazovať, ale pokutovať necitlivù (rýchlu/agresívnu) jazdu !!!
03. marec 2014

Peter

jasne vsetci musia mat empatiu s vodicim a co takto s chodcami ktorym ten chodnik patri, to netreba? po chodniku nemaju co auta jazdit howgh
04. marec 2014

Debra

Peter zBratislavy cital si vobec odpoved z magistratu? NIE JE to chodnik. Tak co tu omielas o chodcoch, ktorym chodnik patri? Vyzera to tak, ze tato plocha Vam asi nepatri ;)
27. marec 2015

Jakub

Chodník to podla úradu nieje a navyše ani s tou jazdou po chodníku to nie je presne tak ako tu niektorý uvádzajú. "Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí...ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1, 5 m " Za účelom zaparkovania teda po chodníku môžete jazdiť a to tak, aby ste neohrozili chodcov. To nie je len môj výklad zákona ale aj MVSR viď. http://www.scribd.com/doc/204493443/Chodniky-1-5m-Odpoved-MV
27. marec 2015

Peter

Debra, citaj cele nie len zaciatok....

Vodiči vchádzajú na túto plochu cez stavebnú úpravu chodníka na priechode pre chodcov z bočnej strany bytového domu Gessayova č.33


ano chodnika, este raz chodnika.
02. jún 2016

Peter

Pri vsetkych tychto hadkach si asi neuvedomujete jednu vec. Problem s parkovanim by sa dal riesit, ale to stoji peniaze. Zle statie ci uz na chodniku, alebo inde by policajti mohli pokutovat, na to je zakon. To su peniaze pohodene na ceste, treba sa po ne len zohnut. Staci sa prejst po sidliskach a zacat pokutovat a hned su mestskej pokladnici statisice ci dokonca miliony eur.
Ale problem je v tom, ze politici/poslanci toto toleruju a sami od seba nebudu policajtov posielat na kontroly. Preco? Pretoze keby to robili, ludia by sa vzburili a vyzadovali vyriesenie situacie. Na to by zas politici/poslanci museli najst financie. A to samozrejme nechcu, radsej nechaju vas, aby ste sa medzi sebou hadali kvoli takymto blbostiam a oni si v klidku kradli. To im vyhovuje. Takze vam radim, nehadajte sa medzi sebou, ale apelujte na politikov a poslancov.
08. september 2020

Martin Uváček

Posledné dva roky sa tam asi dávajú pokuty lebo autá som si tam už nevšimol.
14. august 2021

Martin Uváček

Aké je stanovisko MĆ k riešeniu tohto podnetu?
15. január 2022

Martin Uváček

Overenie stavu podnetu - podnet bol vyriešený Je evidentné že tam už žiadne auta nevchadzajú.
30. december 2023

Gregi

V zábere 6 metrová dodávka a takto sa parkuje opakovane aj teraz, len teda v menšom počte, ale pravidelne.
04. január 2024

Gregi

Pán administrátor, môžem sa zdvorilo opýtať - naozaj ma zaujíma technická stránka veci - prečo, keď spravím komentár pod podnetom hneď veďla, kde bol označený za neriešený, že v skutočnosti vyriešený už je, status sa okamžite zmení.

Avšak keď v tomto podnete poukážem, že problém sa začal znova vyskytovať, hoci obmedzene, ale bolo by vhodné ho už v počiatku riešiť, tak ani po niekoľkých dňo sa status nezmení na v riešení?

Kto mení statusy? Ďakujem.
05. január 2024

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

prosím, v prípade nesprávneho parkovania je potrebné, aby občania podobné porušovania nahlasovali na číslo mestskej polície 159, nakoľko podobné podnety na portáli Odkaz pre starostu nepríjimame.

Viď https://www.odkazprestarostu.sk/pomoc - bod 2.6

Ďakujem za porozumenie,

Administrátor Bratislava-Petržalka
Odkaz pre starostu
[email protected]
06. január 2024

Gregi

Pán Administrátor, lokalita je od minulého roka súčasťou Parkovacej zóny, ktorú zriadila MČ, predpokladám okrem iného, aj aby odbremenila MP od nezmyselných výjazdov a tiež občanov od zaťažovania tiesňových liniek.

Preto som sa ako obyvateľ snažil informovať svoju samosprávu, že pravdepodobne sa tu opomína kontrolovať. Zákruta hneď prináležiaca chodníku je vzorovo prázdna, teda je zjavné, že kontrolóri na ňu dohliadajú.

Videl som tu nejeden podnet, kedy občan informuje svoju samosprávu, že kontrola PP neprebieha v niektorých kútoch ulice s racionálnou odpoveďou od MČ. PP nekontroluje MP, naopak kontrolóri ich privolávajú iba v krajných prípadoch.

Prosím teda o priradenie podnetu MČ Petržalka, ktorá v tomto úseku PP implementuje, je to ich zodpovednosť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania