Parkovanie na chodníku pri prechodoch pre chodcov

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
ryakh 10. októbra 2018

Auta na tomto mieste parkuju cez pracovny tyzden kazdy den. Parkuju tak ze zaberaju cast dvoch prechodov pre chodcov a vacsinu velmi frekventovaneho chodnika. Okrem toho znizuju vyhlad na prechod – vzhladom na zvyseny pohyb malych deti denne dochadza k nebezpecnym situaciam. Prosim o ohranicenie tejto casti chodniku stlpikmi tak aby sa tam uz nedalo vojst autom.

10. október 2018

Jerome

toto pozorujeme roky...
25. október 2018

Jerome

aj dnes auto s SPZ PK
31. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol postúpený vecnému útvaru Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava na posúdenie/vybavenie.
O výsledku Vás budeme informovať.

Ďakujeme a pekný deň


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
11. december 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Vec: Parkovanie motor. vozidiel na chodníku pri priechode pre chodcov na Mýtnej ul. -
informácia

Dňa 15. 11. 2018 bolo na Mestskú políciu hl. m. SR Bratislavy (ďalej len „MsP“) doručené, prostredníctvom Magistrátu hl. m. SR Bratislavy, elektronické podanie Mgr. Kataríny Šmálovej PhD, zo servera „Odkaz pre starostu“ podanie č. 58551, týkajúce sa problematiky parkovania motorových vozidiel na chodníku pri priechode pre chodcov na Mýtnej ul. Podmienky používania chodníka inými účastníkmi cestnej premávky, ako chodcami, upravuje ustanovenie § 52 ods. 2 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke v platnom znení. V zmysle ustanovenia § 25 ods. 1 písm. q) zákona č. 8/2009 Z. z. vodič nesmie zastaviť a stáť na chodníku, okrem prípadov vyplývajúcich z ustanovenia 52 ods. 2 cit. zákona. Porušením tejto povinnosti sa dopúšťa priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky v zmysle ustanovenia § 22 ods. 1 písm. l) zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v platnom znení. Príslušník MsP, počas výkonu služby, je oprávnený, v súlade s ustanovením § 3 ods. 1 písm. f), písm. g) zákona č. 564/1991 Zb. o obecnej polícii v platnom znení, s odkazom na ustanovenie
§ 22 ods. 3 zákona č. 372/1990 Zb., uložiť za tento priestupok na mieste pokutu v blokovom konaní do výšky 50 €, alebo postúpiť ho, po jeho zdokumentovaní na mieste, správnemu orgánu príslušného okresného dopravného inšpektorátu Policajného zboru. Ustanovenia § 25 ods. 1 písm. c, d) zákona č. 8/2009 Z. z. sa týkajú zákazu zastavenia a státia motorových vozidiel pred priechodom pre chodcov resp. pred križovatkou na ceste, nie na chodníku.

Z uvedeného vyplýva, že ak vozidlo parkuje na chodníku pred priechodom pre chodcov na mieste, kde to platné dopravné značenie umožňuje alebo kde ponechá na chodníku voľný priestor 1,5 m, nedopúšťa sa žiadneho protiprávneho konania. Túto vzdialenosť totiž zákon považuje za dostatočnú aj na vychádzanie z priechodu pre chodcov na chodník resp. z chodníka na priechod pre chodcov.
Keďže však každé parkovanie motorového vozidla na chodníku vytvára a mení individuálne podmienky aj pre priechodnosť chodníka v blízkosti priechodu pre chodcov alebo križovatky,podmienky podľa ustanovenia § 25 ods. 1 písm. u) (možnosť ohrozenia bezpečnosti chodcov) musí na mieste posúdiť osoba oprávnená riešiť takýto priestupok na mieste (policajt PZ, MsP). Preto jemožné v takomto prípade privolať, cestou liniek 159, resp. 158 policajnú hliadku, ktorá na miesteposúdi všetky okolnosti parkovania a rozhodne vo veci.

Podľa nášho názoru, spoľahlivým riešením problému parkovania vozidiel, na tomto
chodníku, ktorý svojou šírkou zodpovedá ustanoveniu § 52 ods. 2 zákona č. 8/2009 Z. z., by boli osadenia pevných zábran (napr. „biskupské klobúky“). Takéto riešenie je možné iniciovať u správcu cesty – Magistrátu hl. m. SR Bratislavy.
S pozdravom,

vrch.kom. Ing. Ivan Lechner v.r.
poverený vedením
MsP
13. december 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol postúpený vecnému útvaru Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava na posúdenie/vybavenie. O výsledku Vás budeme informovať.

Ďakujeme za trpezlivosť a ostávame s pozdravom


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
26. december 2018

Peter Oravec

Mýtna-stĺpik-chýbajúci

Na rohu Mýtnej a Benediktiho (pred nemocnicou) stávajú autá na križovatke tak, že zvyšujú nebezpečenstvo pre chodcov (znižujú prehľadnosť križovatky, obmedzujú šírku priechodov pre chodcov). Prosím o osadenie stĺpikov.
27. december 2018

Jerome

suhlasime
28. jún 2019

Martin

Polroka neskor, vacsinou rovnake auto, kazdy den... mestska policia podnety nepokutuje.

Z definicie podla §2 cestneho zakona je

g) chodníkom komunikácia alebo časť cesty určená pre chodcov, ktorá je spravidla oddelená od vozovky výškovo alebo iným spôsobom,
j) križovatkou miesto, v ktorom sa cesty pretínajú alebo spájajú,

..takze ak je zakazane statie na krizovatke, plati to aj pre chodnik ako cast cesty.

Takisto podla § 53 (1), "Na priechode pre chodcov sa chodí vpravo." Ako mam vojst na priechod pre chodcov vpravo, ked tam stoji auto, je mi zahadou. Auto teda jednoznacne brani bezpecnosti premavky.

Ak by len trochu chceli, kludne by to mohli obhajit na viacero sposobov a nikto by sa neodvazil oponovat. Panko z Pezinka dobre vie, ze dennodenne parkuje na absolutneho hulvata.

Tisicky ludi denne musia to auto obchadzat a policia namiesto vyuzivania prostriedkov, ktore ma, hlada skulinky, vyhovorky a obhajuje pravo aut parkovat na chodniku.

prosim o preposlanie mestskej policii, nech sa vyjadri k mojej argumentacii a takisto prosim o pripomenutie sa magistratu ohladom zabran
16. júl 2019

Peter

jednoduche technicke riesenie - mila samosprava, skuste osadit napriklad nejaky stlpik.
25. júl 2019

ryakh

Uz je to vyse pol roka co podnet bol postupeny vecnemu utvaru Magistratu hlavneho mesta; ako pokracuje riesenie podnetu?
03. február 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet opätovne preposielame samospráve.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
13. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Oddelenie dopravného inžinierstva uviedlo nasledovné stanovisko:

Vzhľadom na opakované problémy popisované v podnete Oddelenie dopravného inžinierstva Magistrátu hl. m. SR Bratislavy vypracovalo projekt s návrhom umiestnenia dopravných zariadení – koly tak, aby bolo zabránené vozidlám v tomto úseku chodníka parkovať. Projekt predložíme do operatívnej komisie pre určovanie dopravných značiek a dopravných zariadení magistrátu, ktorý musí byť schválený Krajským dopravným inšpektorátom a určený cestným správnym orgánom. Následnú realizáciu projektu vykoná oddelenie správy a komunikácií.

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
14. február 2020

Jerome

a časova vízia,cca rok? :) :(
12. marec 2020

Peter Oravec

Už sú tam stĺpiky. Podľa mňa možno podnet nejako uzavrieť, ale nie je to môj podnet.
12. marec 2020

Martin Uváček

Včera osadené stĺpiky. Podnet vyriešený. Teda aspoň dúfam.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania