Nebezpečné parkovanie vozidiel Piesky

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Neriešený
meno
Katarína 27. februára 2018

Dobrý deň. Ako obyvateľka mesta by som chcela upozorniť na nebezpečné parkovanie vozidiel na Ul. A. Kmeťa v Prievidzi. Problém nastal po vytvorení Parkovacej zóny v Prievidzi, kedy vodiči, ktorí nechcú platiť za parkovanie začali parkovať na Ul. A. Kmeťa (aby ušetrili ročný poplatok 10,-€). Ako chodci zažívame krušné chvíle, keď nás ohrozujú vozidlá, ktoré jazdia po chodníku, lebo kvôli parkujúcim vozidlám tam zostáva málo miesta, aby prešli dve vozidlá oproti sebe bez toho, aby nejazdili po chodníku. Zistila som si, že vedľa parkujúceho vozidla by mala zostať voľná šírka 6 metrov. Uvedené vozidlá dané šírkové pomery nedodržiavajú!!! Navrhujem preto umiestnenie dopravnej značky ZÁKAZ STÁTIA na uvedenej ulici z dôvodu bezpečnosti nás chodcov ako aj vodičov vozidiel. Ďakujem, Katarína.

28. február 2018

Tomáš

Bohužiaľ zo svojho pohľadu musím povedať, že parkovanie je celkovo veľký problém v meste Prievidza, mimo CMPZ je MsP úplne nekompetentná... Problémy s parkovaním sa tu objavujú pomerne často, väčšinou však sú tieto problémy komentované len pracovníkom mesta, ktorý sedí niekde v kancelárii a je mu to doslova jedno.( Sám som pridával podobný podnet v minulom roku https://www.odkazprestarostu.sk/prievidza/podnety/41675/nebezpecne-parkovanie .... kde MsP nebola schopná vyjadriť sa ani po 5 mesiacoch od pridania príspevku a urobili tak až po mojom mejlovom kontakte s nimi - aj keď zavádzajúcou odpoveďou ) Na priložených fotkách je evidentné porušenie zákona "Zákon 8/2009 Z. z. § 23 Zastavenie a státie (1) Vodič smie zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade a rovnobežne s okrajom cesty, čo najbližšie k okraju cesty a na jednosmernej ceste vpravo i vľavo." Je to veľmi dobre viditeľné na fotke pri Sabbii.

MsP by sa už mala zobudiť a uvedomiť si, že ich jedinou prácou nie je len číhať v CMPZ za stromami s foťákom a papučami ale riešiť aj problémy v iných častiach mesta.
28. február 2018

Viktor Novy

Pán Tomáš Vy ste citovali zo zákona o cestnej premávke ja Vám citujem zo zákona o obecnej polícií: prejednáva priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky spáchané neuposlúchnutím pokynu vyplývajúceho zo všeobecnej úpravy cestnej premávky, ktorou sa zakazuje zastavenie, státie a vjazd vozidiel. Všimnite si ten rozdiel. V zákone o cestnej premávke je napísané smie parkovať a mestskí môžu riešiť, len to čo je zakázané.
28. február 2018

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za nahlásenie podnetu.

Podnet posúvame na prehodnotenie na odd. dopravy.
O výsledku Vás budeme informovať.

V prípade, že ste svedkom porušovania cestného zákona, prosím kontaktujte aj štátnu políciu.



Natália Svítková
referent pre podnety obyvateľov.
01. marec 2018

Katarína

No zatiaľ žiadna zmena. Na ulici parkuje stále viac vozidiel. Mestská polícia sa tu zatiaľ neukázala a ani nedúfam, že sa tu niekedy aj ukáže. Pokiaľ MP podľa názoru pána Viktora nemôže parkovanie vozidiel na ulici riešiť, tak nech to oznámi štátnej polícii, pokiaľ spolu vôbec komunikujú. Veď sú platení aj z našich daní, no nie? Za chvíľu budú vodiči s vozidlami parkovať až na moste.
Riešenie: treba osadiť dopravné značky zákaz státia, problém bude vyriešený a ulica prejazdná a hlavne bezpečná!
Poprosila by som pracovníkov oddelenia dopravy na MsÚ, aby sa cez Ul. A. Kmeťa v doobedných hodinách previezli a na vlastné oči videli situáciu.
Ďakujem, Katarína.
03. marec 2018

.......

Pán Viktor sa snaží vymyslieť nejakú "právnu kľučku". Lenže § 23 zákona č.8/2009, ktorý spomína Tomáš, hovorí jasne. Pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Zostal tu teda priestor široký 6 m? Nezostal. Takže tu stáť NESMIE! Je to teda zákonom zakázané. Kde v zákone je napísané, že takto stáť smie?
Ak teda MsP môže riešiť len to čo je zakázané, ako je potom možné, že dávajú papuče za státie na zeleni. Veď zákon hovorí v §4 ods.2 písmeno -i) Vodič nesmie poškodzovať životné prostredie, najmä verejnú a cestnú zeleň - veď zakázané to teda nie je. Alebo ako teda?
Alebo musí mesto zriadiť ďalšiu MsP, ktorá bude riešiť len to čo sa smie?
04. marec 2018

Katarína

Súhlasím s pánom ....... Tiež si myslím, že príslušníci z MP by mohli uvedené vozidlá riešiť za priestupok, aby sa vodiči naučili, kde môžu parkovať a kde nie. Nechajme sa prekvapiť či náhodou pracovníci MsÚ z oddelenia dopravy neosadia dopravnú značku zákaz státia, ktorú by už MP hádam mohla riešiť, nie?
Ďakujem, Katarína.
05. marec 2018

Viktor Novy

Ja nemusím vymýšľať právne kľučky, tie vymýšľajú tí, čo zákony tvoria. Mestský policajti môžu jednoznačne riešiť len to, čo je v zákone o cestnej premávke zakázané a nie to, z čoho vyplýva zákaz. Tak to majú uvedené v zákone o obecnej polícií, to som nevymyslel.
A ako je možné že riešia státie na zeleni? § 23 ods. 1 písm. s) zákona o cestnej premávke - vodič nesmie zastaviť a stáť na cestnej zeleni a inej verejne prístupnej zeleni ... Tu je to jednoznačne zakázané. Nesmie = zakázané. Dopravnú značku zákaz státia, tú by určite riešiť mohli a bolo by to najrozumnejšie riešenie.
05. marec 2018

.......

takže všetky ustanovenia zákona číslo 8/2009, kde sa nepoužije slovo "zákaz" nemusia obyvatelia miest, kde funguje MsP, dodržiavať. Zrejme sa v zákone ocitli len preto, aby čitateľ mal čo čítať. Kto je teda vykonávateľom ostatných ustanovení? Štátna polícia? Prosím teda zástupcov mesta, aby nápravu protizákonného stavu riešili prostredníctvom štátnej polície. Jednoznačne je tu porušený §23 ods.1).
A osadenie značiek je dosť drahý špás, to by len problém posunulo na inú ulicu. Polícia totiž nerada odsúhlasuje osadzovanie dopravných značiek tam, kde už platia všeobecné ustanovenia platných zákonov.
06. marec 2018

Viktor Novy

Musia dodržiavať, alebo mali by dodržiavať, lebo oprávnená resp. povinná to kontrolovať je št. polícia. Mestskej polícií dal zákonodarca len obmedzený okruh právomocí v cestnej premávke.
K tomu čo píšete: " osadenie značiek je dosť drahý špás, to by len problém posunulo na inú ulicu". Šírka cesty pri parkovaní je problém celého mesta. Pozrite si okolité ulice, ale aj Ul. energetikov, Gorkého, Na karasiny, celé Staré sídlisko, celé Zapotôčky, dokonca aj prímestské časti. Ak toto začne niekto riešiť a mne je úplne jedno kto, tak bude musieť riešiť všetko, nie len Nábrežia A. Kmeťa. A to už bude veľký problém. Preto si myslím, že najjednoduchšie je to riešiť dopravnými značkami, aj keď to niekto nerád odsúhlasí (toto je len môj názor, nikomu ho nevnucujem).
06. marec 2018

Katarína

V tomto musím súhlasiť s p. Viktorom, že najlepšie riešenie by bolo osadenie dopravnej značky zákaz státia, lebo štátna polícia nechce uvedené parkovanie riešiť. Veď bezpečnosť obyvateľov mesta je prvoradá! Hádam nebudeme čakať pokiaľ sa tam stane vážna dopravná nehoda?
Katarína.
07. marec 2018

.......

najhoršie je, že keby štátna polícia robila to, čo má, a neignorovala spomínané porušenia zákonov, tak to nestojí nikoho ani 1€.
08. marec 2018

Katarína

Presne tak ako píšete. Ešte by si policajti aj do kasičky zarobili peniažky. No momentálne sa štátna polícia ako aj MP hrá na mŕtveho chrobáka.
Katarína.
15. apríl 2018

Katarína

Už prešiel viac ako mesiac a stále žiadne riešenie zo strany mestského úradu som nepostrehla. Mohol by sa nejaký kompetentný úradník z mestského úradu vyjadriť, čo plánujú s parkujúcimi vozidlami robiť? Osadí tam mesto značku zákaz státia, alebo nie? Dokonca som si všimla, že strieborné vozidlo parkujúce na Ul. Kmeťa za mostom (myslím, že je to Seat) vôbec nejazdí a len tam parkuje.
Ďakujem za odpoveď. Katarína.
16. apríl 2018

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

odoslali sme opätovnú výzvu na reakciu samosprávy daný podnet.

Martin Kollárik
[email protected]
16. máj 2018

Katarína

Dobrý deň. Od môjho podnetu uplynulo už niekoľko mesiacov a v danej veci stále nikto nekoná. Je možné že na MÚ Prievidza nemajú schopného človeka, ktorý by vymyslel riešenie na parkovanie vozidiel? Každý deň tam vznikajú kolízne situácie oproti idúcich vozidiel, ktoré následne musia jazdiť po chodníku, kde ohrozujú chodcov. To vážne nikomu nezáleží na obyvateľoch nášho mesta? Vo vyhláške je predsa napísané, že keď vozidlo parkuje na vozovke, tak vedľa vozidla by mali zostať dva jazdné pruhy v celkovej šírke 6 metrov. Celá vozovka má šírku 6 metrov, tak vozidlá by tam nemali parkovať vôbec. Je vôbec nejaká polícia kompetentná riešiť nedodržanie šírkových pomerov??? Štátna a mestská polícia to nechcú riešiť, tak akej inej polícii by som to mala oznámiť???
Celá táto situácia nastala po rozšírení parkovacej zóny po ulicu Cyrila, kedy začali vozidlá parkovať na ulicu Kmeťa vodiči, ktorí chcú ušetriť na parkovaní 10 eurový ročný poplatok. Lakomosť vodičov v našom meste nepozná hraníc!!! Ja som síce už dôchodkyňa, ale 10 eurový poplatok by som si zaplatila bez problémov.
Je veľa riešení problému: napríklad
1. Umiestniť dopravnú značku zákaz státia.
2. Spraviť z časti mesta Pieskov obytnú zónu, kde sa môže parkovať len na vyznačených parkovacích miestach.
3. Rozšíriť parkovaciu zónu až na ulicu Kmeťa, vyznačiť „rozumne“ parkovacie miesta, aby sa mohli protiidúce vozidlá bezpečne vyhýbať.
4. Umiestniť dopravnú značku zákaz vjazdu, okrem dopravnej obsluhy.
5. atď. atď. (Bola som sa už poradiť aj na dopravnom inšpektoráte, kde mi poradili uvedené riešenia problému)
Ak sa situácia v mestskej časti Piesky nezlepší, tak budeme voliť iného primátora, ktorý nám s daným problémom veľmi rád pomôže. Veľa obyvateľov, ktorí po danej ulici jazdia čo viem nadávali na zaparkované vozidlá, len nikto to nechce oficiálne riešiť. Jedná sa o problém celej ulice, kde parkujú vozidlá, ktorých majitelia vôbec na danej ulici nebývajú, len tam koľkokrát aj dlhodobo parkujú.
S pozdravom Katarína.
23. máj 2018

Otto Š.

sa čudujem susedom že si nevedia zaplatiť smiešny 10 € poplatok za parkovanie. ja mám zaplatené za svoje auto a spokojne parkujem pred svojím vchodom. nemusím to každé ráno preparkovávať na Piesky za Handlovku. nepochopím ako to môže niekoho baviť každé ráno tam ísť vozidlo zaparkovať a poobede si ho znova preparkovať naspäť pred svoj vchod. a nehovorím o tom že parkujú obyvateľom Pieskov priamo pred výjazdy z dvorov ktorí si nemôžu ani zastaviť s autom pred svojimi domami. mesto by s tým malo konečne niečo spraviť aby si susedia zaplatili smiešny poplatok za parkovanie a čo by vybrali na parkovnom za to by mohli opraviť cesty, alebo vybudovať nové parkovacie miesta.
23. máj 2018

Katarína

V tomto plne súhlasím s p. Ottom. Predtým pokojná mestská časť Piesky nikdy nebola plánovaná ako parkovisko a vozovka tam nemá dostatočnú šírku na bezpečné parkovanie vozidiel. Zdôrazňujem, že pri odbočovaní z mosta tam vznikajú kolízne situácie medzi vozidlami. Kedy tam mesto osadí dopravnú značku zákaz státia?
S pozdravom Katarína.
24. máj 2018

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet bol opätovne preposlaný na samosprávu.

Prajem pekný deň

Admin odkazprestarostu.sk
28. jún 2018

Katarína

Ďakujem pracovníkom Mestského úradu za neriešenie môjho podnetu. Vašu ľahostajnosť voči obyvateľom mesta Vám spočítame počas komunálnych volieb.
S pozdravom Katarína.
22. november 2018

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
Aby sme zabránili duplicite podnetov, tak bol podnet opätovne preposlaný na samosprávu.

Prajem pekný deň

Admin odkazprestarostu.sk
26. november 2018

Katarína

Dobrý deň. Od môjho podnetu za chvíľu uplynie už 1 rok a nič sa v danej lokalite nezmenilo. Na celej ulici A. Kmeťa od nadjazdu až po vodopád na Handlovke stále parkuje kopec vozidiel, ktoré nedodržiavajú pravidlá cestnej premávky. Celý problém parkovacej zóny ste presunuli na okrajové časti mesta a každý kto nechce platiť za parkovanie, tak svoje vozidlo zaparkuje na ulici A. Kmeťa. Nerozmýšľali ste nad posunutím parkovacej zóny až na Ul. A. Kmeťa? Ulica by sa uvoľnila a bola by bezpečnejšia.
S pozdravom Katarína.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania