Chýbajúca detská neurologická ambulancia

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Vyriešený
meno
Mariana Štrauchová 15. júna 2014

Dobrý deň,
Chcem sa na Vás obrátiť so žiadosťou o informáciu.
V Spišskej Novej Vsi začiatkom júna skončila detská neurologická ambulacia pána doktora Hricka. Myslím, že píšem v mene viacerých mamičiek, ktoré sme túto neurologickú ambulanciu navštevovali, že nám veľmi chýba a je pre nás veľmi nevýhodné chodievať na vyšetrenia až do Košíc.
Som matka ťažko zdravotne postihnutej dcéry a stáva sa, že neurologické vyšetrenie potrebujeme súrne a pre nás v takejto chvíli sú Košice veľmi ďaleko.
Preto sa Vás chcem opýtať, či sa plánuje detská neurologická ambulancia v Spišskej Novej Vsi obnoviť, alebo ak sa neplánuje či by sa nedalo s tým niečo urobiť. Veľmi by nám to pomohlo.
Ďakujem Vám za odpoveď.

01. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za Váš podnet.
17. 6. sme o stanovisko požiadali vedenie tunajšej nemocnice s poliklinikou. Nižšie uvádzame ich stanovisko. Následne sme oslovili Košický samosprávny kraj – vedúcu odboru sociálnych vecí a zdravotníctva Ing. Zuzanu Juskovú, nakoľko riešenie tohto podnetu spadá do ich kompetencie. Zatiaľ sme od nich neobdŕžali žiadne stanovisko.

Mesto Spišská Nová Ves


Stanovisko NsP v Sp. Novej Vsi:
Výkon územnej samosprávy na úseku poskytovania zdravotnej starostlivosti koordinuje Odbor sociálnych vecí a zdravotníctva Košického samosprávneho kraja. Zabezpečenie odovzdania zdravotnej dokumentácie inému poskytovateľovi ako aj určenie rozsahu zdravotného obvodu patrí do kompetencií KSK. V prípade akútneho stavu o ďalšom postupe rozhodne ošetrujúci lekár. Nemocnica Spišská Nová Ves a.s. má v pláne v budúcnosti pokúsiť sa zabezpečiť špecializáciu niektorého zo svojich lekárov za účelom prevádzkovania detskej neurologickej ambulancie.

S pozdravom

Anton Hanušín
riaditeľ

Nemocnica s poliklinikou Spišská Nová Ves, a.s.
Jánskeho 1, 052 01 Spišská Nová Ves
09. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Odpoveď Košického samosprávneho kraja:

Košickému samosprávnemu kraju bola doručená Vaša žiadosť o stanovisko k chýbajúcej detskej neurologickej ambulancii v SNV.

Pôsobnosť samosprávneho kraja pri výkone miestnej štátnej správy na úseku zdravotníctva v samosprávnom kraji ako preneseného výkonu štátnej správy je vymedzená § 46 zákona č.576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a pôsobnosť samosprávneho kraja ako orgánu príslušného na vydanie povolenia podľa §11 zákona č.578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ak ide o plnenie povinností držiteľmi povolení podľa §79 tohto zákona a dodržiavanie podmienok prevádzkovania zdravotníckeho zariadenia na základe povolenia, je vymedzená zákonom č. 578/2004 Z. z.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti a držiteľ povolenia Neurológia SNV s.r.o., konateľ a odborný zástupca MUDr. Jozef Hricko s miestom prevádzkovania detskej neurologickej ambulancie Spišská Nová Ves, Námestie SNP 2 požiadal o zrušenie povolenia na prevádzkovanie detskej neurologickej ambulancie Košický samosprávny kraj ku dňu 31.5.2014.

Košický samosprávny kraj zrušil povolenie spoločnosti Neurológia SNV s.r.o. k 31.5.2014.

Košický samosprávny kraj prevzal od Neurológie SNV s.r.o. a následne odovzdal zdravotnú dokumentáciu 342-och pacientov vedenú na detskej neurologickej ambulancii najbližšiemu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti a držiteľovi povolenia na prevádzkovanie detskej neurologickej ambulancie v Košickom samosprávnom kraji NEURO FIT s.r.o., konateľ a odborný zástupca MUDr. Janka Eliášová s miestom prevádzkovania Košice, Komenského 37/A (Poliklinika Sever, 3.poschodie).

Detskú neurologickú ambulanciu v SNV môže „plánovať“ jedine nemocnica v SNV v rámci detského oddelenia, prípadne detská neurologická ambulancia môže v SNV vzniknúť na základe prejaveného záujmu zo strany nejakého detského neurológa, ktorý by mal záujem prevádzkovať v SNV detskú neurologickú ambulanciu a požiadal by KSK o vydanie povolenia.

Košický samosprávny kraj nemá možnosť zriadiť detskú neurologickú ambulanciu, môže tak spraviť len na základe záujmu zo strany existujúceho, resp. nového poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý si podá žiadosť o vydanie povolenia na prevádzkovanie detskej neurologickej ambulancie.

S pozdravom
MUDr. Štefan Lipčák
lekár samosprávneho kraja

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania