Chýbajúci kontajner na separovaný odpad na Kačačniciach

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Vyriešený
meno
Martin Gubáš 22. februára 2017

Pre bytové domy Pannónska 10/12 a Pannónska 14/16 bol zo stojiska odstránený kontajner na separovaný zber. Prosím o vysvetlenie a tiež o informáciu, kam máme separovaný odpad (papier, plasty) dávať.

Ďakujem.

01. marec 2017

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Na požiadavku zástupcu vlastníkov bytov bytového domu Pannónska 14/16 Mesto Svätý Jur pridalo na kontajnerové stojisko nádobu na zmiešaný komunálny odpad. Táto nádoba bola na stojisku už dlhšiu dobu potrebná kvôli veľkej produkcii zmiešaného komunálneho odpadu, prepĺňaniu nádob a znečisteniu okolia stojiska.
Žltý kontajner na separáty býval nad únosnú mieru znečistený zmiešaným komunálnym odpadom. Pracovníci vývoznej firmy boli po skontrolovaní obsahu a zistení znečistenia často nútení vyvážať obsah žltého kontajnera spolu s netriedeným odpadom. Mesto preto žltý kontajner na separáty premiestnilo na kontajnerové stojisko Veltlínskej 4-10, kde bude využitý na zber plastov.
Podľa nového Zákona č. 79/2015 Z.z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov už nie je možné zbierať papier a plasty spoločne do jedného kontajnera. Vo Svätom Jure, spolu so spoločnosťou NATUR-PACK a Marius Pedersen, postupne doplníme pre obyvateľov modré kontajnery na papier.
Mesto Svätý Jur má záujem o separáciu odpadov aj na stojisku Pannónska 10/12 a 14/16. Aby sme mohli obyvateľom bytových domov prideliť kontajnery na papier a na plasty, je najskôr potrebné zväčšiť kontajnerové stojisko, pretože momentálne v ňom miesto na žiadne ďalšie kontajnery nie je. Mesto aj v takomto prípade dokáže pomôcť a to spolufinancovaním pri rozšírení kontajnerového stojiska z participatívneho rozpočtu mesta. Ak správca bytov požiada o dotáciu, mestská rada vie operatívne o žiadosti rozhodnúť.


Ing. Šimon Gabura
primátor mesta
02. marec 2017

Martin Gubáš

Dobrý deň,

ďakujem za vysvetlenie a aj navrhnuté riešenia do budúcnosti, podnet (odpovede na otázky) považujem za vyriešený.
Rád by som však pre doplnenie ešte opísal moje osobné skúsenosti, keďže uvedené stojisko využívam. K prepĺňaniu nádob skutočne dochádzalo, stojisko sa začalo znečisťovať až vtedy, keď boli zberné nádoby plné. Bohužiaľ som videl aj to, že kontajner bližšie ku vchodu stojiska bol tak plný, že z neho smeti padali na zem a ďalší vedľa bol poloprázdny. Toto je samozrejme mimo zodpovednosti mesta, do budúcnosti to môže aspoň poslúžiť ako príklad nie dobre navrhnutého stojiska.

Podľa mojich skúseností však kontajner na separáty nebýval ČASTO znečistený tak, aby ho bolo nutné odviesť spolu so zmesovým odpadom. Priamu definíciu znečisteného separovaného odpadu som nenašiel, ale z bodu 7.4 VZN 2/2016 nepriamo vyplýva, že odpad je znehodnotený vtedy, keď obsahuje viac ako 50% zložky, ktorú obsahovať nemá. Túto istú podmienku môžeme nájsť aj v v bode 9.1.4 zmluvy č. Z176/10593/2016 so spoločnosťou NATUR-PACK (http://zmluvy.egov.sk/data/MediaLibrary/151/151671/Z176_Zml_176_Zverejnená.pdf). V prípade takéhoto veľkého znečistenia náklady na vývoz platí mesto, v prípade dobre vyseparovaného odpadu ich znáša (aspoň čiastočne) NATUR-PACK.
Keď sa mesto spoľahlo len na hlásenia pracovníkov vývoznej firmy a neskontrolovalo si to, je možné, že odpad, ktorý mohol byť ďalej využitý skončil na skládke a že mesto platilo zbytočne viac.

Ďakujem,
Martin Gubáš

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania