Jaskový rad-Nadmerný hluk zo železnice

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Uzavretý
meno
Adrian Horvath 15. novembra 2021

Dobrý deň,

dovoľujem si Vás požiadať o vyriešenie situácie nadmerného hluku spôsobeného prevádzkou železnice v Bratislave na ulici Jaskov rad.Od železničnej trate je vzdialený rad rodinných domov cca 20metrov, pričom po trati premáva denne enormné množstvo nákladných aj osobných vlakov. Prevádzka železnice je vo vzťahu k zdraviu obyvateľov danej lokality dlhodobo neriešená, napriek tomu, že prechádzajúce vlaky vydávajú taký hluk, že sa trasú a vibrujú okná a predmety v dome a nehovoriac o tom, že pri otvorenom okne človeku v ušiach hučí a píska.
Z dlhodobého hľadiska ide o extrémne nebezpečný vplyv na ľudské zdravie, čo už po niekoľkých rokoch užívania nehnuteľností na tejto ulici, pociťuje väčšina obyvateľov ako časté bolesti hlavy, hučanie v ušiach a pod. Ďakujem. Adrian Horvath

15. november 2021

Podnety_Bronislavy

Zdravím. S týmto môžem len súhlasiť, avšak železnice sa rozkrádajú ako aj zdravotníctvo a iné. za posledné roky a peniaze reálne nemajú, viď horiace vlaky. Avšak, v pláne je modernizácia, kde bolo možné posielať písomnou formou pripomienky (ja som túto možnosť využila) link: https://www.enviroportal.sk/sk/eia/detail/modernizacia-zeleznicneho-uzla-bratislava-vetva-zapad . Na Tupého (nie kde sú bytovky, ale stará, pôvodná časť kde sú len rodinné domy) má ten istý problém. Trúbenie v noci, o 2 hodine rannej pod oknami, otrasy, enormný hluk, veľmi prekročené limity, kt. určujú max. prípustné hodnoty pre deň / noc, kde domy sú ešte menej ako 20 m. Táto modernizácia by mala priniesť aj potrebné protihlukové steny. Tak si to pozorne odsledujme. Pozdravujem, Bronislava.
19. november 2021

Tim

Dobry den obom,
tymto nic nedosiahnete. Ak je to naozaj taky zdraviu ohrozujuci a neodvratitelny stav ako popisujete, mate sa obratit s podnetom na statny zdravotny dozor. Je zarazajuce, ze roky trpite nejake vami domnele poskodzovanie prava a vasich zakonom chranenych zaujmov, ale nie ste schopni to riesit zakonne a konzekventne.
30. november 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Administrátor Bratislava-Nové Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
06. december 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujem za opätovne zaslaný podnet. Ako už pán vyššie napísal, ak ide o zvýšený hluk, či zdraviu ohrozujúci stav, je potrebné obrátiť sa na RÚVZ so žiadosťou o prešetrenie situácie. Tento podnet postúpim na riešenie spol. ŽSR. Po obdržaní ich stanoviska, Vás budem ifnormovať.

Za porozumenie ďakujem.

S pozdravom
Mgr. Zuzana Kriglerová
Odkaz pre starostu BANM
07. december 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na základe p ostúpenia podnetu spol. ŽSR prišla táto odpoveď:
"Za ŽSR môžeme uviesť aktivitu - v obvode ŽST Bratislava hlavná stanica a v obvode odstavného koľajiska sa pravidelne vykonáva mazanie koľajníc a oceľových výhybkových súčiastok, ktoré znižuje ich opotrebenie a zároveň znižuje hlukové emisie.
V prípade stavieb v ochrannom pásme dráhy (OPD) vydávajú ŽSR súhrnné stanovisko. Pri spracovávaní súhrnných stanovísk pre stavby v ochrannom pásme dráhy vždy upozorňujú investora, že nie je možné si v budúcnosti nárokovať úpravy zo strany ŽSR z titulu prípadných negatívnych účinkov od železničnej prevádzky. Treba si uvedomiť, že železnica tu bola skôr. Obyvatelia, žijúci v jej okolí si musia byť vedomí jej dopadov, ktoré vyplývajú vždy z konkrétnej prevádzky a situácie na dráhe a strpieť aj takýto diskomfort. "
Pán síce nespomínal plánovanú modernizáciu, ale ako píše pani vyššie snáď ju zrealizujú a zlepší sa ňou život aj bývanie v blízosti železničných tratí.
Riešením by ešte mohlo byť , ako sme vyššie písali osloviť RÚVZ, aby prešetrili hluk, ktorý na koľajiskách v určitých častiach dňa či noci vzniká.

Nakoľko z našej strany momentálne nemáme žiadnu inú možnosť riešenia podnetu, navrhujem označiť podnet ako uzavretý.

Za porozumenie ďakujem.

S pozdravom
Mgr. Zuzana Kriglerová
Odkaz pre starostu BANM

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania