Blumentálska-chodník-výtlk

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Uzavretý
meno
Peter Oravec 14. decembra 2018

Prečo robia cyklochodníky na Blumentálskej bez obrubníkov? Chápem, je to možno lacnejšie, ale zároveň to znižuje kvalitu a životnosť (cyklo)chodníka.
Zdroj fotografie:Radoslav Števčík Facebook

21. december 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
V projekte pre túto ulicu nebolo uvažované s obrubníkmi pri cyklotrase /cyklochodníku/. Z konštrukčného a prevádzkového hľadiska nie je potrebný, celkový profil a návrh nosnej a obrusnej konštrukcie zabezpečuje požadovanú nosnosť a stabilitu konštrukcie cyklochodníka pri používaní. Osadením tejto konštrukcie obrubníka , by sa opticky po oboch stranách zúžil pozdĺžny zelený zatrávnený pás, aj tak v niektorých miestach dosť úzky. S osadením tejto betónovej konštrukcie by súviseli aj hlbšie výkopové práce, viac betónu pre lôžko obrubníkov, ktoré by mohli narušiť koreňový systém stromov. V niektorých miestach styku zelene a cyklochodníka, kde nie je prechod do zelene plynulý /“strapatý“ /, je možné ešte zrealizovať korekciu v týchto detailoch.
V prvom vhodnom agrotechnickom termíne (predpoklad 4/2019) bude popri trase cyklochodníka založený zelený pás, či už trávnatý porast alebo trvalkový.

Ing. Peter Mandák, Referát dopravných stavieb MÚ Staré Mesto
23. december 2018

Peter Oravec

Vážený pán admin,
dá sa o pridelenom statuse podnetu "vyriešený" ešte diskutovať, alebo je (ako zvyčajne) definitívny?
Moje argumenty proti statusu vyriešený:
1. Aj všeobecne preklínaní "komunisti" stavali zásadne chodníky s obrubníkmi, asi vedeli dôvod.
2. Som presvedčený, že okraje chodníka sa budú odlamovať a postupne rozpadávať a že sem do roka pridám k tomu aj zodpovedajúcu fotografiu.
3. V Petržalke v okolí Nám. Hraničiarov teraz robili chodníky aj cyklochodníky, a robili ich poriadne, teda aj s obrubníkmi. V Starom meste obrubníky netreba? Aký je v tom rozdiel?
4. Ak je tento podnet vraj vyriešený, potom by analogicky mali byť vyriešené všetky obdobné podnety, napr.:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/27447/nekvalitne-urobena-cyklotrasa-na-bosakovej
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/33867/nekvalitne-opraveny-chodnik-na-jantarovej-ceste
Ďakujem za odpoveď.
26. december 2018

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

ďakujem za Vašu správu, odpovede v rámci tohto podnetu som si opätovne prešiel a na základe toho mením status na uzavretý.

Juraj Hurný
[email protected]
26. december 2018

Peter Oravec

Pán Hurný,
vôbec ste nereagovali na to, čo som napísal v bodoch 1 až 4 vyššie.
So statusom uzavretý zásadne (vzhľadom na to, čo som napísal vyššie) nesúhlasím, ale rešpektujem Vaše rozhodnutie.
Škoda, že tak rigidne nepristupujú admini OPS k iným pravidlám portálu OPS, napr. k enormnému množstvu (aj mnou ohlásených) duplicít, triplicít a x-plicít.
S pozdravom.
30. december 2018

Odkaz pre starostu

Dobrý deň, pán Oravec,

myslím, že k bodom 1 až 4 nie som kompetentný sa vyjadriť, a že tieto body sú skôr body určené pre zodpovednú samosprávu, ako pre mňa. Váš podnet sa pôvodne týkal otázky spojenej s možnosťou umiestnenia obrubníkov, z odpovede samosprávy vyplýva, že Vašej požiadavke nebude vyhovené a že samospráva chystané riešenie považuje za dostatočné. V tomto ohľade tak nedošlo k naplneniu Vašej požiadavky z podnetu, preto som sa aj po Vašom apele znova pozrel na podnet a vyhodnotil som, že by mu skôr mal byť pridelený status uzavretý. Vzhľadom na obmedzené množstvo statusov podnetu, ktorý je podľa Vášho názoru vhodný pre tento podnet, ak to nie je vyriešený ani uzavretý?

Čo sa týka nahlasovania duplicít, v každom prípade sa snažíme eliminovať tieto stavy a verím, že vo väčšine prípadov a to skutočne deje. V prípade, ak podľa Vás v niektorých prípadoch nie je brané na zreteľ vaše oznámenie o duplicitách, pokojne ma o tom môžete informovať aj súkromnou správou.

ďakujem,
Juraj Hurný
[email protected]
03. január 2019

Peter Oravec

Vážený pán Hurný,
ďakujem Vám za odpoveď.
Vzhľadom na to, že nie ste kompetentný vyjadriť sa k bodom 1 až 4, a že tieto body sú skôr určené pre zodpovednú samosprávu než pre Vás, predpokladám, že tieto body (otázky) ste doručili/preposlali zodpovednej a kompetentnej samospráve, aby sa k nim mohla vyjadriť. Iste nebude pre Vás problém potvrdiť mi, že ste uvedené otázky samospráve preposlali so žiadosťou o vyjadrenie sa k nim.
Ďalej by som si dovolil vyjadriť sa k tomu, že "mojej požiadavke nebude vyhovené" a že samospráva použité riešenie považuje za dostatočné. Nejde o "moju požiadavku" alebo o to, kto čo považuje za dostatočné, ale ide o požiadavku vyplývajúcu z noriem a predpisov, ktorými sa výystavba chodníkov a cyklotrás riadi. V tejto súvislosti by ma veľmi zaujímalo, akým predpisom, resp. akou normou sa kompetentná samospráva riadila pri projektovaní a výstavbe tohto cyklochodníka? Mne osobne sa podarilo nájsť iba českú normu ČSN 73 6110:
http://www.cyklomesta.cz/cms_soubory/aktuality/331.pdf
podľa ktorej (prosím, vyhľadajte si str. 90 a 91, obrázky č. 64 až 70) je obrubník jednoznačnou súčasťou cyklochodníka, a to aj pozdĺž voľného priestoru (zelene).
Vzhľadom na uvedené skutočnosti nepovažujem riešenie použité samosprávou za dostatočné a správne a trvám na tom, že podnet je neriešený.
Čo sa týka nahlasovania duplicít, môžem iba konštatovať, že v mnohých prípadoch napriek môjmu upozorneniu pri príslušnom podnete ostávajú duplucitné až x-plicitné podnety bez akejkoľvek reakcie príslušného administrátora OPS. Pokiaľ ide o to, že Vás alebo iného administrátora mám o duplicitách informovať aj súkromnou správou, chcel by som sa spýtať, kde sa mám a môžem dozvedieť, ktorý administrátor má ktorú časť mesta na starosti a kde sa dozviem ich e-mailové adresy?
Ďakujem, s pozdravom
Oravec
09. január 2019

Peter Oravec

Vzhľadom na to, že admin vymazal moju reakciu na jeho priamu výzvu, aby som ho informoval o neriešených duplicitných podnetoch, uvádzam tu tento zoznam znovu:
"Pán Hurný, duplicitné podnety, na ktoré som upozornil a ktoré napriek tomu ostali (aspoň niektoré, čo som narýchlo našiel):
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/56852/asfaltovanie
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/54475/neudrziavana-cyklotrasa-eurovelo-13
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/52400/cyklochodnik-dvojkrizna-vrakuna
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/50862/strom-na-americkom-namesti
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/50787/rozbity-chodnik-na-slovanskej-parkujucimi-autami
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/50755/dlazba-na-hviezdoslavovom-namesti
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/50480/zanedbane-kvetinace-trnavske-myto
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/50412/nebezpecna-nezabezpecena-ruina
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/49321/dlhodoba-spina-29-augusta-a-okolie
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/49307/chodnik-na-vajanskeho-nabrezi
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/53734/poskodene-schodiky-na-preliezke
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/46060/reklama-na-oknach-mhd
atď, atď, atď....
Toto naozaj nevyzerá ako systematická snaha o elimináciu duplicít."

S vymazaním komentára, ktorý sa týka duplicitných podnetov, pri podnete na cyklochodník na Blumentálskej, nesúhlasím z týchto dôvodov:
1. Pod týmto podnetom sme obaja, teda tak admin OPS ako aj ja, vzájomne diskutovali aj o duplicitách, takže môj zoznam duplicitných podnetov, ktoré admini na OPS neriešili, je tam logicky a správne.
2. Mailová komunikácia s adminom sa časom stratí, vymažeme ju a pod, ale status na OPS ostane dohľadateľný aj v budúcnosti.
3. Predpokladám, že nejde iba o duplicitné podnety v kometencii admina, ktorý má na starosti tento podnet, ale aj podnety v kompetencii iných administrátorov OPS, ktorí mailovú komunikáciu medzi mnou a adminom nemajú, ale môžu si to pozrieť práve pri podnete k cyklotrase na Blumentálskej.
4. Aj pre čitateľov a používateľov portálu OPS je iste zaujímavé presvedčiť sa, ako nesystematicky samotní administrátori rešpektujú vlastné pravidlá portálu OPS, hoci sa pravidlami portálu OPS veľmi radi oháňajú, pravda, ak im to vyhovuje.

Ďalej si pánovi Hurnému dovoľujem pripomenúť, že som mu poslal aj mail (uvádzam ho v plnom znení nižšie), na ktorý nereagoval. Prosím ho o jasnú odpoveď a ďakujem vopred.
"Moje argumenty proti statusu vyriešený:
1. Aj všeobecne preklínaní "komunisti" stavali zásadne chodníky s obrubníkmi, asi vedeli dôvod.
2. Som presvedčený, že okraje chodníka sa budú odlamovať a postupne rozpadávať a že sem do roka pridám k tomu aj zodpovedajúcu fotografiu.
3. V Petržalke v okolí Nám. Hraničiarov teraz robili chodníky aj cyklochodníky, a robili ich poriadne, teda aj s obrubníkmi. V Starom meste obrubníky netreba? Aký je v tom rozdiel?
4. Ak je tento podnet vraj vyriešený, potom by analogicky mali byť vyriešené všetky obdobné podnety, napr.:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/27447/nekvalitne-urobena-cyklotrasa-na-bosakovej
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/33867/nekvalitne-opraveny-chodnik-na-jantarovej-ceste"
"Vzhľadom na to, že nie ste kompetentný vyjadriť sa k bodom 1 až 4, a že tieto body sú skôr určené pre zodpovednú samosprávu než pre Vás, predpokladám, že tieto body (otázky) ste doručili/preposlali zodpovednej a kompetentnej samospráve, aby sa k nim mohla vyjadriť. Iste nebude pre Vás problém potvrdiť mi, že ste uvedené otázky samospráve preposlali so žiadosťou o vyjadrenie sa k nim.

Ďalej by som si dovolil vyjadriť sa k tomu, že "mojej požiadavke nebude vyhovené" a že samospráva použité riešenie považuje za dostatočné. Nejde o "moju požiadavku" alebo o to, kto čo považuje za dostatočné, ale ide o požiadavku vyplývajúcu z noriem a predpisov, ktorými sa výystavba chodníkov a cyklotrás riadi. V tejto súvislosti by ma veľmi zaujímalo, akým predpisom, resp. akou normou sa kompetentná samospráva riadila pri projektovaní a výstavbe tohto cyklochodníka? Mne osobne sa podarilo nájsť iba českú normu ČSN 73 6110:
http://www.cyklomesta.cz/cms_soubory/aktuality/331.pdf
podľa ktorej (prosím, vyhľadajte si str. 90 a 91, obrázky č. 64 až 70) je obrubník jednoznačnou súčasťou cyklochodníka, a to aj pozdĺž voľného priestoru (zelene).
Vzhľadom na uvedené skutočnosti nepovažujem riešenie použité samosprávou za dostatočné a správne a trvám na tom, že podnet je neriešený.

Pokiaľ ide o to, že Vás alebo iného administrátora mám o duplicitách informovať aj súkromnou správou, chcel by som sa spýtať, kde sa mám a môžem dozvedieť, ktorý administrátor má ktorú časť mesta na starosti a kde sa dozviem ich e-mailové adresy?"
08. apríl 2019

Peter Oravec

Pán Hurný, páni v OPS, takto to s chodníkom bez obrubníka skončí, lebo inak nemôže.
Podnet je stále aktuálny (nepriek tomu, čo si myslí admin OPS). Lebo norma a zdravý rozum.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania