Bošániho-dlhodobo odstavené vozidlá-vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Martin 15. apríla 2019

Dobrý deň,

dovoľujem si Vás upozorniť na dovezené a odstavené auto parkovisko Bošániho 19, oproti VÚB banky, bez platne stk a tk 2013.

15. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

O neplatnosti TK predmetného vozidla informujeme príslušný okresný úrad, odbor dopravy a pozemných komunikácií, ktorý nariadi držiteľovi vozidla vykonať povinnú technickú kontrolu vozidla. Platnosť TK a EK je povinný preverovať orgán polície alebo okresný úrad - odbor dopravy a pozemných komunikácií. Mestá a obce nemajú právomoc sledovať a kontrolovať EČV alebo platnosť technickej a emisnej kontroly vozidiel.

Mestá a obce v prípade odstraňovania vozidiel môžu postupovať len v zmysle § 67 ods. 1 písm. a) zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch. Dôvodom na odstránenie vozidla podľa tohto zákona nemôže byť chýbajúce EČV alebo neplatnosť TK a EK, nakoľko to zákon neumožňuje a platnosť alebo neplatnosť TK a EK nemá žiadny vplyv na vykonanie ustanovenia § 67 ods. 1 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch.

Dôvody ako poškodzovanie, ohrozovanie ŽP, alebo narúšanie estetického vzhľadu obce musia byť preukázateľné, nie len pre samotné odstránenie vozidla ale aj v rámci konania podľa §67 ods. 5 zákona o odpadoch o tom či vlastníctvo k vozidlu nadobúda štát, ktoré vedie okresný úrad odbor starostlivosti o ŽP. V prípade ak neboli dodržané zákonné dôvody okresný úrad nevydá potrebné rozhodnutie a spracovateľ vozidiel nemôže vozidlo začať „likvidovať“.

Všetky nepojazdné motorové vozidlá nahlásené na Odkaze sú v procese ich riešenia. Pre nás je veľká pomoc, že ich občania prostredníctvom Odkazu nahlasujú. Aj na základe týchto podnetov ich vieme začať riešiť.

To, že v reálnej praxi samosprávy nedokážu ani po dvoch rokoch dané vozidlo z verejného priestranstva odtiahnuť je dôsledok toho ako je celý proces nastavený platnou legislatívou. Mestská časť, alebo magistrát, nemôžu konať inak ako v rámci kompetencií zverených zákonom. Auto stojace na parkovisku netvorí prekážku cestnej premávky - preto nezasiahne polícia. A to, že nemá TK a EK alebo má vypustené pneumatiky a dva roky sa nepohlo z miesta NIE JE podľa žiadneho súčasne platného zákona platného v SR dôvod na jeho odtiahnutie. A ani samospráva a ani žiaden nespokojný aktívny občan nemá právo zasahovať vlastníkovi takéhoto vozidla do jeho vlastníckych práv. Legislatíva dala jedine okresným úradom právomoc konať ďalej v týchto veciach a udeľovať pokuty alebo auto nakoniec vyradiť z evidencie.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
15. apríl 2019

Martin

Vozidlo zjavne na falošnom EČV.

https://www.stkonline.sk/spz/BA826HG

BA826HG
VIN
TMBJB46Y ...
Druh vozidla
OSOBNÉ VOZIDLO
Kategória
M1
Výrobca vozidla
ŠKODA
Model
FABIA COMBI 6Y
15. apríl 2019

Martin

V inej mestskej časti to ide. Podnet z roku 2016.

Prosím o odstránenie vozidla, ktorému už v r. 2014 vypršala platnosť STK a EK. Vozidlo je už druhý rok nepohnuté na mieste a blokuje miesto pre ostatné autá.

Odpoveď samosprávy
Dobrý deň,

po zistení držiteľa vozidla bude vyzvaný na odstránenie (lehota 60 dní), ak ho sám neodstráni, odtiahneme ho MČ Rača.

S pozdravom

Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača
16. apríl 2019

Martin

Pravdepodobne ide o to isté motorové vozidlo na inom EČV podnet z 29. augusta 2018.
28. apríl 2019

Lukáš Bartošovič

dobry den, ano, toto vozidlo Opel som este na znackach BA-990AL nahlasil 29. augusta 2018 a predpokladal, ze zhruba do 1/2-roka bude odtiahnute... kiezby
www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/56566/vrakovisko-pri-vub-m-schneidera-trnavskeho-vol-2
ako pisem aj v tom starsom podnete, vozidlo "prevzalo" znacky z vraku Skoda Fabia, BA-826HG, ktory bol papierovo vyrieseny tu www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/60284/vrakovisko-pri-vub-m-schneidera-trnavskeho-vol-4
ale dana lokalita je vrakmi a inymi podozrivymi vozidlami doslova zamorena, takze sa velmi necudujem, ze doslo aj na taketo "praktiky"
a pokial nebude realizovany pravidelny nemilosrdny odtah, bude to este horsie - alebo prehlasme predmetnu plochu za oficialne dubravske vrakovisko a nielen tento problem/podnet je vyrieseny!
29. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Miestny úrad postupuje v zmysle platnej legislatívy a nemôže konať nad rámec zákona. Nároky na odškodné v prípade prehratých súdnych sporov by v takom prípade museli znášať všetci Dúbravčania. Zákonný postup som podrobne popísal vyššie.

Neviem aká je Vaša predstava o "nemilosrdnom odťahu", ktorý požadujete, ale z Vašej profilovej fotky sa dá istá predstava získať. Je mi ľúto touto cestou sa nechystáme ísť.


Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
29. apríl 2019

Lukáš Bartošovič

dobry den, postupy MC Dubravka uz poznam, v pripade tohto vozidla by vsak asi bolo dobre prihliadnut aj na to, ze: 1) bolo vyradene z evidencie https://stkonline.sk/spz/BA990AL a 2) ma falosne tabulky ECV, resp. prevzate z ineho vozidla (je to zakonny postup majitela?)
na vysvetlenie mozno trochu extremneho slovneho spojenia, akiste aj tu by to mohlo ist ako napr. v Karlovej Vsi, pripadne s tzv. magistratnymi vrakmi - par dni po zadani mojho podnetu vylepia vyzvu majitelovi na odstranenie, ak to ten akceptuje, dobre - ak nie, po 60tich dnoch vozidlo odtiahnu - a odtiahli ich uz takto niekolko, cize asi ide o overeny postup, snad by si pod sebou nepilili konar
pod nemilosrdnym odtahom tiez myslim na to, ze nech si uz majitel mysli cokolvek, ak pride odtahova sluzba, vozidlo nalozia bez ohladu na jeho nazory a komentare (a mozne nadavky), comu by mohla dopomoct sucinnost odtahovky a policie, nech len mestskej - potom by sa nestalo nasledovne (komentar na konci) https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/56894/vrakovisko-pri-vub-m-schneidera-trnavskeho-vol-3
co sa tyka mojej profilovej fotografie, je to recesia (a atrapa), s mojim postojom ku starym a nepotrebnym vozidlam prakticky nesuvisi, dakujem
29. apríl 2019

Martin

Stojí vám pred domom nepojazdné auto? Takto ho odstránite
16. júla 2016, 09:00
Tip redakcii

Hlavné mesto bojuje s problémom nedostatku parkovacích miest. Zlú situáciu zhoršujú aj autovraky, ktoré nechávajú nezodpovední majitelia zaparkované na sídliskách. Zisťovali sme, ako sa dá proti nim zakročiť.
Aj takéto zdevastované vraky sa nájdu v hlavnom meste.

Aj takéto zdevastované vraky sa nájdu v hlavnom meste.

Autor: Michal Smrčok


Neplatná STK ešte neznamená, že mestská časť môže auto hneď odpratať.
Vrak priamo v centre mesta, pri jednej z najfrekventovanejších zastávok autobusov.
Aj takéto zdevastované vraky sa nájdu v hlavnom meste.
Ak má vrak značky, musí dopravný inšpektorát najprv upozorniť majiteľa.



Pozná to takmer každý vodič v Bratislave. Po práci príde domov, márne hľadá miesto na parkovanie a azda stýkrát ho „vytočí“ hrdzavý vrak, ktorý už dlho stojí len 20 metrov od vchodu do jeho domu. Ako dostať tieto autá z ulice? „Pri dlhodobo odstavených autách treba rozlišovať, či vozidlá majú, alebo nemajú evidenčné číslo,“ vysvetľuje hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.


Neplatná STK ešte neznamená, že mestská časť môže auto hneď odpratať.
Foto: Július Dubravay

Ak vozidlo nemá evidenčné číslo a nemá ani platnú technickú a emisnú kontrolu, pracovníci miestneho úradu ho označia výzvou pre majiteľa a po uplynutí zákonnej lehoty, ktorá trvá 30 dní, požiada mestská časť zmluvnú spoločnosť o jeho odstránenie. O čosi komplikovanejšie to je pri autách, ktoré emisnú a technickú kontrolu síce nemajú, ale je stále na nich značka. „Vozidlo by mohla mestská časť odstrániť na určené parkovisko a uskladniť ho počas jedného roka. Petržalka však takéto parkovisko nemá,“ vysvetľuje hovorkyňa.
Čítajte viac

Autovraky v Rači: Obyvateľov konečne čakajú nové parkovacie miesta

Preto musí požiadať dopravný inšpektorát o zistenie majiteľa, ktorého následne upozorní na stav vozidla. Ak do určitého termínu vozidlo nespojazdní alebo neodstráni, požiada obvodný úrad o preverenie technického stavu vozidla. „Ten vyzve majiteľa o predloženie dokladov od vozidla, a keď tak majiteľ nespraví, vozidlo vyradia z cestnej premávky a následne z evidencie Policajného zboru. O tomto výsledku mestskú časť informujú,“ vysvetľuje Platznerová.


Ak má vrak značky, musí dopravný inšpektorát najprv upozorniť majiteľa.
Foto: Michal Smrčok

Keď je vozidlo vyradené z evidencie, môže samospráva požiadať zmluvnú spoločnosť o jeho odstránenie a následné zošrotovanie. Pri dlhodobo odstavených autách si treba uvedomiť, že v prvom rade je zaň zodpovedný jeho majiteľ. V opačnom prípade nahrádza jeho povinnosť mestská časť, a to na komunikáciách, ktoré má v správe. To bývajú parkoviská, cesty II. a IV. triedy, chodníky.

Ak potrebujete odstrániť spred vášho domu vrak, je potrebné nahlásiť ho na miestny úrad. „Na výskyt starých vozidiel môžu občania telefonicky upozorniť aj mestskú políciu. Naše hliadky tieto prípady preveria a odstúpia mestskej časti, ktorá ďalej už koná v zmysle zákona o odpadoch,“ povedal hovorca mestskej polície Peter Pleva.
29. apríl 2019

Martin

Čo s vrakmi áut na parkoviskách? Radí aj polícia.
Aj keď začnete vec riešiť hneď, skôr ako za mesiac sa riešenia nedočkáte.



Vraky automobilov na parkoviskách sú fenoménom dnešnej doby a problémom, s ktorým sa stretávajú snáď všetky mestá na Slovensku. Neraz je náročné spoľahlivo rozpoznať, či je zaparkované vozidlo skutočne vrakom, avšak vo väčšine prípadov je nedbalosť ich majiteľov očividná. Vraky na parkoviskách zaberajú parkovacie miesta, ktoré by mohli využívať ostatní obyvatelia, sú terčom vandalizmu a s tým súvisiacimi nebezpečenstvami (či už kvôli rozbitým sklám, eventuálnym únikom tekutín, či dokonca už kvôli samotnej prítomnosti vandalov).

Keď na parkovisku pred obytným domom pozorujete odstavený vrak automobilu, o ktorý sa už jeho majiteľ zjavne nestará, máte právne možnosti, ako situáciu riešiť. Automobil však nesmie mať osadené evidenčné čísla (EVČ, po starom ŠPZ-tky) alebo by mal mať neplatnú technickú kontrolu.

Prácou uvedomelého občana starajúceho sa o svoje okolie by malo byť v prvom rade nahlásenie výskytu takéhoto automobilu. Nahlasovať ho pritom môže aj vtedy, keď sú na ňom osadené EVČ a podľa nálepky má stále platnú technickú kontrolu - nemusí uspieť, je však správne na vec aspoň upozorniť. Podľa polície je potrebné podať podnet na príslušný okresný úrad odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií, prípadne sa môžete obrátiť na mestskú políciu, ktorá vec postúpi ďalej.

Ak sú na vozidle evidenčné čísla, nemôže ho polícia len tak odtiahnuť. Dopravný inšpektorát zistí a kontaktuje majiteľa a na vozidlo nalepí papier s výzvou na odstránenie do 30, respektíve do 60 dní. Ak sa vozidlo aj napriek tomu nepohne z miesta, blíži sa možnosť legálneho odstránenia. Ani to však nie je také jednoznačné a ľahké, najprv musí dopravný inšpektorát požiadať obvodný úrad o preverenie technického stavu vozidla. Ten vyzve majiteľa vozidla o predloženie dokladov a ak nebude spolupracovať, automobil sa vyradí z cestnej premávky a z evidencie Policajného zboru. Až vtedy je možné riešiť reálny odťah odstaveného vraku.

Z uvedeného je zrejmé, že samotný občan nemôže robiť nič, než na situáciu poukázať a prípadne sledovať priebeh riešenia problému, napríklad aj prostredníctvom platformy odkazprestarostu.sk.


Problém je aj to, keď majiteľ zomrel a nemá dediča
Webová stránka odkazprestarostu.sk je plná komentárov prevažne nespokojných obyvateľov, ktorí aktívne upozorňujú na vraky automobilov v Bratislave. Napríklad na Mercedes triedy A a Mitsubishi Galant, ktorý sa rieši už od septembra 2012, teda 5 rokov!

Problémom je aj situácia, keď majiteľ vozidla zomrel a neprebehlo dedičské konanie. Mestský úrad vtedy musí iba čakať na jeho výsledok, aby nového majiteľa upovedomil o prítomnosti vraku s výzvou na jeho odstránenie. Príkladom bol vrak Mitsubishu na Ševčenkovej ulici v Petržalke.

Čo radí polícia SR?
Čo robiť, ak vám pred panelákom dlhodobo parkuje nepojazdný vrak?
- podajte podnet na príslušný okresný úrad odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií
- tento úrad má právo dať pokutu majiteľovi auta za neplatnú technickú/emisnú kontrolu

Kto môže odstrániť vrak?
- správca cesty, ak sa vozidlo odstraňuje z cesty alebo verejného priestranstva
- obec so súhlasom vlastníka nehnuteľnosti, z ktorej sa vozidlo odstraňuje, ak ide o iné miesto než podľa predošlého bodu
- vlastník nehnuteľnosti, ak nedal súhlas na odstránenie obci
29. apríl 2019

Martin

Uvedené motorové vozidlo možno považovaž za vozidlo bez EČV, nakoľko EČV, ktoré je na predmetnom vozidle nie je EČV vydané k tomuto vozidlu.
30. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Martin, ako sám píšete - v prípade ak vozidlo nemá EČ koná okresný úrad ale nie obec. Obec môže odstrániť vozidlo jedine na základe ustanovení Zákona o odpadoch (opísané vyššie). Žiaden iný zákon obci nedáva možnosť odtiahnutia vozidla.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
30. apríl 2019

Martin

Dobrý deň, myslím, že obec má možnosti a môže konať.

Občan má možnosť udalosť nahlásiť, ďalej by mal konať miestny úrad:
Ak potrebujete odstrániť spred vášho domu vrak, je potrebné nahlásiť ho na miestny úrad.


Ak vozidlo nemá evidenčné číslo a nemá ani platnú technickú a emisnú kontrolu, pracovníci miestneho úradu ho označia výzvou pre majiteľa a po uplynutí zákonnej lehoty, ktorá trvá 30 dní, požiada mestská časť zmluvnú spoločnosť o jeho odstránenie. O čosi komplikovanejšie
Odtiahnuť auto, aj bez rozhodnutia o odťahu, smie dať aj správca komunikácie, no len vtedy, ak vozidlo stojí:


Paragraf 40 zákona o premávke na pozemných komunikáciách hovorí:
Správca cesty môže odstrániť vozidlo, ktoré je ponechané na ceste vrátane chodníka, na náklady jeho prevádzkovateľa, ak je:

c, bez pripevnenej tabuľky s evidenčným číslom, ak podlieha evidenčnej povinnosti, alebo je bez čitateľného vyznačenia mena, priezviska a adresy pobytu alebo názvu a sídla držiteľa vozidla na viditeľnom mieste s výnimkou dvojkolesových vozidiel, aj keď netvorí prekážku cestnej premávky.
08. júl 2019

Martin

Bošániho-dlhodobo odstavené vozidlá-vozidlo bez EČV, bez platnej TK a EK

Dobrý deň,

opätovne dovezené a odstavené auto. EČV patrí inému autu ako tomuto, ktoré je odstavené na parkovisku Bošániho 19 pri VÚB banke.
08. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň Martin,
pokiaľ máte vedomosť o tom, že došlo k porušeniu zákona a zneužitiu EČV zrejme by ste to mali ohlásiť na polícii.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ
19. október 2019

Lukáš Bartošovič

len tak mimochodom, vozidlo bolo presunute blizsie ku objektu banky
ktovie, kde skoncila Skoda Fabia, ktora posluzila ako "darca" tabuliek ECV https://www.stkonline.sk/spz/BA826HG
15. december 2019

Lukáš Bartošovič

dobry den, Magistrat hlavneho mesta, nedaleko objektu banky VÚB (Mikulasa Schneidera Trnavskeho 6/A) sa nachadza vrak vozidla Opel na falosnych znackach (co nie je jeho jediny prehresok)
vozidlo bolo v minulosti nie velmi uspesne riesene tu https://www.odkazprestarostu.sk/56566
mozno by sa nan niekto mohol blizsie pozriet, stoji totiz na parcele, ktora patri do posobnosti hlavneho mesta, vid katastralna mapa https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/c/5uw6D
17. december 2019

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslany zodpovednej institucii,

s pozdravom,
Pavla Rachelova
[email protected]
17. december 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali Sekciu životného prostredia.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
10. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

na uvedené vozidlo už bola vylepená výzva držiteľovi na odstránenie do 60-ich dní, keď ešte malo tabuľku s EČV: BA 990 AL. Následne v termíne odťahu sa na mieste nenachádzalo. Vozidlo naďalej evidujeme v zozname vozidiel čakajúcich na odstránenie zazmluvnenou spoločnosťou.

S pozdravom

Oddelenie životného prostredia
Magistrát hlavného mesta
06. marec 2020

Lukáš Bartošovič

dobry den, tesi ma, ze vozidlo monitorujete takto dosledne
ked sa niekedy o mesiac ci dva uvolnia kapacity "urceneho parkoviska", snad sa dockame odtahu, potom este 56894 a je po VUB vrakovisku
11. marec 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

predmetné vozidlo je zaradené do poradovníka vozidiel určených k odtiahnutiu. Kapacity odťahového parkoviska sú momentálne naplnené. Akonáhle sa na parkovisku uvoľní priestor, budeme postupovať podľa poradovníka.

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
27. máj 2020

Martin

Predmetné vozidlo čaká na sľubovaný odťah na novom mieste, parkovisko Bošániho oproti banke VÚB .
29. máj 2020

Martin

Presne na om mieste ako je fotka tohto vozidla (oproti banke VÚB, Bošániho ul.) pribudlo nové vozidlo bez platnej STK Škoda Fabia combi, EČV BA 959 GZ. STK skončila platnosť 20.9.2019. Dá sa s tým niečo robiť?, ďakujem.
30. máj 2020

Odkaz pre starostu

@Martin - tento podnet poslem samosprave ako aktualizaciu - aby bola upovedomena o novej lokalite. K novemu vraku, prosim, zalozte novy podnet.

Dakujem,
s pozdravom,

Pavla Rachelova
[email protected]
02. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

vozidlo (OPEL VECTRA) sme dali dnes 2.6. dali odstrániť na určené parkovisko. K danej Škode by sme Vás poprosili o nahlásenie nového podnetu. Ďakujeme, že nám pomáhate skrášliť naše mesto.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto Slovenskej republiky
27. jún 2020

Lukáš Bartošovič

skor pre zaujimavost dva zabery na parkovisko pred VUB, uz 2x sa mi ho podarilo zachytit uplne prazdne
spominanu Skodu Fabia som nenasiel (ani za VUB, kde sa stale nepodarilo "rozbit" dlhoveke vrakovisko)
27. august 2020

Lukáš Bartošovič

dobry den, neviem, ako je to mozne, no predmetny Opel sa opatovne "reinkarnoval" na parkovisku za VUB
v tejto svojej novej podobe ma instalovanu tabulku z Renaultu Megane BA-078UI (VIN VF1KA04B521616008), ktoremu je venovany samostatny podnet https://www.odkazprestarostu.sk/60291
pricom kusok od vraku caka aj samotny Renault Megane
majitel vrakov sa z nas smeje, kedze mat na jednom parkovisku dve problemove vozidla s rovnakymi ECV, to je otvorena provokacia
aby to bolo este lepsie, pomedzi dvoma BA-078UI sedi vrak Skody z podnetu 56894
17. október 2020

Lukáš Bartošovič

aktualne takto - prienik vrakoviska a autodielne, oboje ilegalne priamo na verejne dostupnom mieste
pritomni su aj Renault https://www.odkazprestarostu.sk/60291 a Forman https://www.odkazprestarostu.sk/56894
okrem toho sa Oplu dostalo pocty privlastnit si dalsiu "falosnu" tabulku ECV, tentoraz ma na sebe BA-972NH https://www.stkonline.sk/spz/BA972NH co je vozidlo vyradene z evidencie a malo by sa jednat o bielu Skodu Fabia https://www.seka.sk/verejnost/sluzby/overenie-emisnej-kontroly/E614190A0EDBA711172943 (farba zistena cez skp_sk)
20. október 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný Magistrátu,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania